icon

Investovanie do manželového domu

8. feb 2022

Dobrý deň,
Mám otázku ohľadom spoločného investovania do manželoveho domu. Manžel si ešte pred svadbou kúpil starší dom na dedine a poprerabal si ho podľa svojich finančných možností. Má na dom aj hypo. Sme manželia 4roky. Ja som zatiaľ investovala do domu niečo cez 5000 eur...dohoda bola, že v prípade nejakých nezhôd, alebo rozchodu mi muž vráti moje peniaze...no v lete by bolo potrebné prerobiť podlahy...dom obkopat keďže steny vlhnu (pleseň), zimnú záhradu by sme chceli spraviť a pod. budú to vyššie náklady...mne končí stavebné a aj mám niečo nasetrene...chcem do domu investovať, ale aj nejakým podielom by som chcela byť na liste vlastníctva....neviem ako to spraviť...mužovi som len také spomenula a nebol extra nadšený...ubezpečil ma, že by mi v prípade rozchodu peniaze vrátil...ale na list vlastníctva ma nedá zapísať...tak ženy mám dilemu...muža ľúbim, verím mu, ale tak poznám nejeden prípad, kde v prípade rozvodu sa z najväčšej lásky stala total katastrofa...neviem čo robiť či investovať, alebo nie...

simca06022011
8. feb 2022

@0silvia0 ja by som do takého manželstva ani nešla, cize do tohto by som sa nedostala. My sme s partnerom vlastníci domu 50/50 a nemáme s tym problem. Obaja sa podielame na vsetkom, niekto zarboi viac iny menej ale na dome je tolko roboty ktoru robime svojpomocne, ze to kto by ocenil? Napr aknchlap vymaluje/urobí fasádu, postavi niečo vonku, ako to ocenis? Blockami za material? Proste doťahovať sa o toto je chore. Vztah sa ma budovať a ma nieoc vydrzat, ak sa nedá tak sa dom preda alebo sa dohodnu inak. Kde je vola je cesta.
@liljana mimochodom byvam v novej casti kde su same nove domy a mlade rodiny, zatial sa tu rozvadzaju pary výlučne kvoli tomu ze ženám preplo. A zaujimave dohodli sa vsetci. Ty by si rada zila 5r na stavenisku, chlapovi pozicala peniaze na zveladenie tej stavby, predpokladam aj sa narobila, lebo proste robota tam je a potom spokojne odisla z domu kt bude mat niekolknasobnu hodnotu s par tisickami? 😁
Ako nepotrebujem sa hadat, toto je moj pohlad na vec, podla mna pár ma mat byvankr spolocne. Ci ho kúpia spolu alebo akokoľvek to poriesia je na nich. Ak niekomu vyhovuju radšej domy dva, tak ok..

blondiee83
8. feb 2022

Tak v tom prípade, keď prispevas rovnako, by som trvala na spoluvlastníkom podiely...Čo je na papieri, je na istotu, zvyšok sú len tliachanice
A spýtaj sa ho, aký ma dôvod na to, že ťa nechce nezapísat ani nejakým mensim podielom (predsa to nemusí byť tretina či polovica). Dá sa veľmi jednoducho vypočítať, akým podielom si prispela.... Kľudne to môže byť patina, šestina...ale predsa to máš na papieri...

lienka.7
8. feb 2022

@liljana mne to tak vychádza ze zit každý vo svojom a platiť si len svoje potom
@simca06022011 presne, tu nejde len o to kolko ona prispeje, ale aj sama fyzicky si odpracuje napr.
Hodnota domu bude stále iba rast. Ale jej "investicia" bude iba klesať. Tiez ked bude MD a RD, bude sa viac starať o rodinu a muz viac zarábať. Tiez to nie je fér. Lebo spolocne peniaze pôjdu na zveľaďovanie jeho domu... a pod.
Skratka, nic nie je nikdy fér

lienka.7
8. feb 2022

@blondiee83 mas úplnú pravdu. Nemusi jej dat hneď polovicu domu. Tretina by bola ale adekvátna, lebo vsak ešte do buducna prispievať bude ci uz pracou alebo starostlivosťou a plus spolocne peniaze pôjdu do iba vzdy jeho domu.

annamalaga
8. feb 2022

Keby ťa miloval, na list vlastníctva ťa napíše. A za tým si ja stojím. Dievča , spor na vlastnú nehnuteľnosť.

liljana
8. feb 2022

@lienka.7 To uz je zohladnene. Ona ako manzelka ma narok na polku splatok z hypoteky pocas manzelstva, ktoru plati sam.

liljana
8. feb 2022

@annamalaga Ty by si napisala na partnera, keby si lubila? A mas tolko nehnutelnosti, ked sa zalubis 5-6 krat, aby si zakazdym napisala polku svojho byvania na noveho partnera. 🙂

lienka.7
8. feb 2022

@liljana splátky moze mat nízke, povedzme 200€, co je na polovičku 100€. Nema každý hypo 1000€ mesacne. Reálne výdavky a čisto jej výdavky (chce rušiť stavebko plus co uz dala 5k) su ale oveľa väčšie...

simca06022011
8. feb 2022

@liljana zase netreba prehanat, sme tu aj rozumne co nemajú za zivot 5-6 partnerov s ktorými žijú a nemusia teda nehnuteľnosti prepisovať. Keby som taka flandra alebo nestastnica, tak radsej zijem sama a chlapi si budu len kľučku podavat 😂🤦🏻‍♀️ predpokladam ze bezna slovenska žena sa xykrat nevyda 😂

liljana
8. feb 2022

@simca06022011 Vacsina ludi sa na Slovensku zmoze si zarobit max. na jednu nehnutelnost a prist uz o tu jednu je pre nich likvidacne. Uplne staci jedno manzelstvo s vypocitavym partnerom, aby si skoncila na ulici bez svojho byvania.

annamalaga
8. feb 2022

@liljana mám, toľko čo investoval, by som mu vyplatila. Vieš , to sa vola charakter a to dnes ma málokto.

liljana
8. feb 2022

@annamalaga Zial, takto by to nefungovalo. On by vlastnil polovicu nehnutelnosti, ktoru si mu darovala a chcel by samozrejme vyplatit polovicu trhovej ceny. Polka darovaneho domu je vyhra v sportke a deti, vlastna krv su dnes schopne vyhodit rodicov na ulicu a nestarat sa o nich po tom, co im rodicia daruju dom. Co sa asi stane, ked darujes polovicu domu uplne cudziemu cloveku, s ktorym sa rozchadzas, lebo mate problemy a ste pohnevani ...

acrobaleno
8. feb 2022

A nedalo by sa dohodnúť s manželom tak, že suma, ktorú investuješ by sa preniesla do podielu vlastníctva. Teda prepísal by na teba podiel z domu v sume investície?

3petka
8. feb 2022

No ja ti neviem. Je strašne divné že ťa tam nechce zapísať. Má ťa vôbec rád. Ja by som mu povedala, že buď ťa zapíše alebo nech si renovuje svoj majetok sám. Poprípade ako bolo spomenuté nejakú zmluvu pred notárom, že mu dávaš peniaze a on ti ich potom musí vrátiť.

hipuska
8. feb 2022

No, to vrátenie peňazí, nie je také jednoznačné. Pretože, to stavebné sporenie by sa ti rátalo iba do sumy z predtych 4roch rokov. Ak si tam niečo vložila po manželstve a nevies dokázať pôvod.tychto peňazí (že boli iba tvoje), budú spadať do BSM a nebudú sa rátať do tvojho podielu. Taktiež úspory. Kde ich máš vedené? Tiež sa ráta iba výška spred manželstva. Ja som si teraz prešla vysporiadaním BSM a bol to pekný masaker. Miesto 120tis. som dostala smiešnych 67tis. Takže, buď spisat u notára výšku, ktoru vkladas, alebo na list vlastníctva

annamalaga
8. feb 2022

@liljana ale mne by sa to nestalo, lebo by som chcela mat s partnerom vlastnú nehnuteľnosť , nie ako autorka. Čiže fifty fifty.

luccija
8. feb 2022

@zoro9836 a pri prípadnom rozvode bude mať chlap na papieri minimálnu a splacat po 50 eur roky rokúce pôžičku čo mu dala
@katkatonkova myslím, že to sa dá zúžit BSM, že byt čo by kúpila by bol iba jej
Ani euro by som bez zmluvy či riadneho ošetrenia nedala do domu.Ved nech sa na to pozrie reálne a určite to nebude pár eur, keď idete robiť zimnú záhradu a dom má pleseň a pod ....ideš mu dať svoje a o 10 r Ti poďakuje a pošle preč
Jeden právnik dobre radi na webe teraz ma nenapadne nazov napíš mu zistím vecer

luccija
8. feb 2022

@annamalaga si už vydatá, koľko si kúpila spoločných nehnuteľnosti s partnerom?vieš koľko ľudí si hlavu trieska po takýchto kseftoch?

ciusinka
8. feb 2022

Nedala by som mu na prerabku ani cent, ked chce mat vlastny dom pisany iba na neho, tak ok, ale nech vsetky opravy a prerabky financuje zo svojho, nech si trebars aj navysi hypo..A byt tebou, tak tvoje stavebne sporenie a nasetrene peniaze by som investovala do kupy aspon 1-izboveho bytu, ktory bude vynaty z BSM, takze v pripade rozvodu bude iba tvoj..Takych uz bolo, co zenu ubezpecovali, ze v pripade rozvodu/rozchodu jej to vratia a kolki to realne urobili? Staci aby si nasiel nejaku pipku, ktora mu poblazni hlavu, nebude schopny ani racionalne rozmyslat a ty skoncis s holym zadkom a dvomi igelitkami bez strechy nad hlavou a este aj bez uspor..Doba je bohuzial zla, vztahy takisto, treba mysliet v prvom rade na seba a mat nejake zadne vratka..

autor
8. feb 2022

@sense čo znamená podielový spoluvlastník?

autor
8. feb 2022

@liljana jasne, že nechcem aby mi z fleku prepísal polovicu domu a áno chápem, že on bral hypo svoje úspory, aby kúpil dom...ale fakt muž do domu investoval jedine, že vymenil okná dal novú strechu a kúpeľňu novú spravil avšak to možno 15 rokov späť....takže v podstate jedine ta strecha je ok...ale okná v dvoch izbách som zo svojich už kúpila...vravim je potreba dom zaizolovať...rozprávali sme sa, že aj podkrovie by sa dalo využiť...verím v dlhý a šťastný spoločný život v rámci ktorého chcem investovať svoje peniaze tak si nemyslím, že je niečo výnimočné ak by ma "šupol" určitým podielom na LV

sara005
8. feb 2022

Ono zalezi aj od toho ako dlho splacal hypoteku pred vasim manzelstvom, kolko do tohovlozil nasetrenych penazi v uvode. Ale ja by som na nejake percento vlastnikom byt chcela. Poviem ti na priklade ako by to bolo u nas. V nasom pripade som tiez vlastnikom nehnutelnosti ja, ale cast hodnoty sme splacali spolocne pocas manzelstva. Cize keby sme napr polku hodnoty bytu splatili pocas manzelstva, tak to beriem tak, ze byt je z 1/4 manzelov. Asamozrejme, ze hodnota bytu vzrasta, s tym pocitam. Takto mi to ale pride fer.

monkasponka
8. feb 2022

Aj tych 5000 tisic vrazenych ma teraz hodnotu 7000 eur. Po x rokoch ti da tu istu sumu a dom preda dvojnasobne.
Ani Bohovi... S prepačenim.Trvala by som na presne časti toho čo sa vraziš/ vrazila do domu. Predpokladam ze starši dom... Tak by som povedala 1/3 domu vratane pozemku .. aby nespravil tak ze bez pozemku, lebo potom je to ojeb.
Uz len preto ze suhlasil ze v pripade rozvodu ti da 5000 eur. No velke gulove... Vtedy hodnota nehnutelnosti tak porastie ze to bude pri hodnote domu šušnik... Fakt NIKDY nevrazat uspory do cudzieho, aj ked je to manžel.

monkasponka
8. feb 2022

@ciusinka tiez si myslim, ze ak by nechcel prepisat, vrazila by som ich do kupy vlastnej nehnutelnosti.

sense
8. feb 2022

Ze nebudeš vlastniť polovicu ale napr 1/4, alebo 20%. Moja mama je tak 1/5 vlastníkom domu svojho druha, keďže na rekonštrukciu vložila svoje úspory.

ewelea
8. feb 2022

ahoj, nech spise verejny prislub, ze ti investovane peniaze vrati napr. do polroka od pravoplatnosti rozvodu: https://www.slov-lex.sk/zoznam-tezaurov/-/tezau...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
monkasponka
8. feb 2022

@zoro9836 a čo ma byvat za draho a držat usta a byt spokojna? Radsej vrazat do vlastneho ako taketo ,,lacne,, byvanie.
Mužik je spokojny... Však peniaze da a dom je stale jeho 🙄

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
andrejkap123
8. feb 2022

5000 eur pred 10 rokmi bola uplne ina suma ako 5000 eur teraz vdaka inflacii. Nedala by som do toho domu ani cent! Ste manzelia mate spolocne financie aky ma problem s tym zapisat ta na LV. Total red flag! Vidim to inac casto v okoli ze dom len na chlapa a baby poslusne veria a prispievaju…..