icon

Je bežné, aby predávajúci ostal v byte po predaji?

31. aug 2024

Ahojte. Prosím ak je tu nejaký realitný maklér, právnik alebo niekto kto sa v týchto veciach vyzná.

Idem kupovať byt na strednom Slovensku. Peniaze mám v hotovosti. Predávajúci tiež kupujú byt, ale v Bratislave. Tiež budú platiť v hotovosti (majú svoje peniaze plus budú mať z toho predaja). Čo mám info, podpise sa kupnp predajná zmluva, ide sa do banky na prevod peňazí, potom do zmluvou sa ide urobiť vklad na kataster. Do mesiaca príde rozhodnutie z katastra, že ja som vlastníkom. Keď som dom dávno kupovala byť, hneď po vklade na kataster sme šli na byt, odfotili spotrebu vody, podpísali preberací protokol a dostala som kľúče. Nemusela som čakať na byt, kým príde rozhodnutie z katastra. Byt bol už prázdny teda a hneď v deň podpisu som dostala kľúče s mohla sa nasťahovať.

No vraj v Bratislave tie úkony na katastri trvajú aj dlhšie ako jeden mesiac. Preto realitak s majitelmi navrhujú, že ja kúpim byť, dám peniaze, urobí sa vklad na kataster. V zmluve sa uvedie, že dva mesiace po podpise môžu bývať ešte na byte, aby mali teda čas zariadiť si veci. Tým pádom oni budú mať tu hotovosť, výberu si byť v Bratislave, tiež podpisu zmluvy, prevedú peniaze, pôjdu ma kataster,ale keďže tam je to nejaké zdĺhavé, tak to bude trvať do dvoch mesiacov a oni až potom sa vystahujú z toho bytu, ktorý ja kúpim.

Je to prosím vás takto v poriadku? Robí sa to bežne? Nemôžu oni už tiež v podstate sa sťahovať hneď po vklade na kataster v prípade, ak kúpia prázdny byť,že tam už nik nebýva?Mne tie dva mesiace nevadia, ide mi len o to, aby ma nejako nroklamali, napr nebudú sa chcieť vysťahovať atď.

autor
1. sep 2024

Este sa opýtam ak niekto vie poradiť. Teda podpíšeme zmluvy, prevedieme peniaze, urobíme vklad na kataster a v zmluve bude uvedené,že oni tam budú bývať napr do 30.11. takže vlastne v ten deň 30.11. môžeme ísť všetci na byt a vypíše sa preberací protokol, urobia sa vtedy odpisy vody a elektriny a potom sa rieši prepis elektriny a napr dovtedy oni budú platiť aj tie zálohové platby za byt,áno? Potom pôjdem na bytové družstvo aj riešiť tv,internet atď? Ja viem že určite mi to povie aj maklér, ale aby som mala predstavu.

vlastnynazor
1. sep 2024

Vzdy je to vec dohody a vas predavajuci zrejme chce este nejaku istotu/cas na ich prestahovanie.
Ja som napriklad dostala kluce od bytu hned ako im

vlastnynazor
1. sep 2024

nabehli peniaze.

vlastnynazor
1. sep 2024

Aj prepisy spotreby sa spravili k tomu dnu a oni sa uz viac o ten byt nezaujimali, na katastri zmena nabehla samozrejme az potom.

tilly
1. sep 2024

To je na dohode. Ja robím aj tak, že do napr. 5 dní od nabehnutia celej kúpnej ceny na účet predávajúceho sa odovzdáva nehnuteľnosť, to v prípade, že je nehnuteľnosť prázdna. Ak predávajúci potrebuje bývať a kupujúci neponáhľa, tak dovtedy, dokedy je potreba.
Ale málokedy robím prevod peňazí pri vklade do katastra, 99% robím notárske úschovy

tilly
1. sep 2024

Áno. 30.11. pôjdeš prebrať byť, urobí sa preberaci protokol a potom prihlásiš energie. Neporadím, ako sa to robí na strednom Slovensku, v Bratislave väčšinou cez telefón.

autor
1. sep 2024

@vlastnynazor takto dom kupovala byť pred rokmi, že hneď v deň podpisu mi dali kľúče a vybavene

autor
1. sep 2024

@tilly ďakujem.pri Tom preberacom protokole bude zas aj maklér,však? To by bol už vlastne posledný úkon. Oni chcú peniaze hned, nie do us hovy,neviem či sa zas za to platí alebo len preto že oni idú kupovať byť z tých peňazí čo im ha prevediem plus z úspor

autor
1. sep 2024

@tilly tak aj podľa teba ak si maklérka,môže to tak byť? Že podpíšeme zmluvy,prevediem peniaze,dá sa vklad na kataster. V zmluve bude uvedené že tam budú bývať do 30.11. a v ten deň najneskôr sa urobí preberací protokol a pôjdem riešiť tv,net,bytové družstvo atď...?

lienka.7
1. sep 2024

@autorka všetko je na dohode... ako sa dohodnete, tak aj bude.
Otázne je, ako sú na tom oni s kúpou. A tiež ako ty, mas kde bývať?
Pamätaj, ak by tam aj ostali, nezabudnite si dohodnúť najom za ten byt. A presný čas, napr. tie 2 mesiace. Aby sa ti nestalo to, ze oni byt mat nebudú a budú chcieť tam bývať "do aleluja".
Ja osobne by som s tým nesúhlasila, peniaze mat budu, všetko sa dá vybaviť, aby to klapalo.
Btw, kamoska toto tiež riešila, mala na vystavovanie 7 dní od "nabehnutia" peňazí na účet. Žiadne 2 mesiace.

lienka.7
1. sep 2024

@autorka a inak v BA naozaj odporúčam dat ten zrýchlený vklad, majú podstav ľudí na katastri.. mama na "obycajny" vklad čakala takmer 5 mesiacov!

tilly
1. sep 2024

Áno, takto je to v poriadku. Ak sa tak dohodnete. Ja by som isla s maklerkou na kataster, resp. vyžadovala by som sken podaneho vyznaceneho návrhu na vklad.
Maklérka by mala byť pri preberaní a pomôcť, poradiť, kde čo ako prehlásiť.

To, ako budeš platiť, je tvoj výber, čiže aj notárska úschova by išla na tvoje náklady.

michelle567
1. sep 2024

Keď tam chcú ešte 2mesiace bývať, dala by som to do zmluvy, dala by som tam aj to penále keď sa nevysťahujú a ešte by som chcela zníženie kúpnej ceny o 1000e ako nájom

tilly
1. sep 2024

@michelle567 áno, určite dať do zmluvy za každý deň omeškania zmluvnú pokutu.

autor
1. sep 2024

@michelle567
@tilly áno, budem žiadať tu pokutu ak by sa nevystahovali. Zníženie kúpnej ceny som nechcela, lebo ten byt už znižovali, teraz je myslím dobrá cena a nájom a energie tv net budú všetko platiť kým tam budú. To sa asi tiež môže uviesť do zmluvy,však?

tilly
1. sep 2024

Áno, to všetko by malo byť v zmluve. Počkaj, kým ti pošlú návrh a ak to tam nebude, žiadaj doplniť

michelle567
1. sep 2024

Dala by som.. sú to pre teba cudzí ľudia... Aby ti ako novej majiteľke nevznikol kvôli nim niekde dlh

autor
1. sep 2024

@tilly no a to dom chcela, že môžem opýtať návrh zmluvy napr mailom aby som to v kľude prečítala? Ináč sú to realitka Reality Alpia, myslím že sú dosť na trhu,tak snáď tiež nechcú problémy...

tilly
1. sep 2024

Jasne. Zmluvu musíš mať dopredu. Bez osobných údajov, alebo zaheslovanu (v maily), ale musíš ju mať a pripomienkovať. Bez toho určite nepodpisuj. Musíš si ju v kľude preštudovať a pripomienkovať. A potom,keď ju budeš podpisovať, musíš si ju ešte raz poriadne prečítať a skontrolovať. Nejde o nové topánky, všetko rob dôsledne.

cafelatte
1. sep 2024

Známi takto predali dom, no bývali v ňom ešte 3 mesiace, ale za tie 3 m. platili nájom plus energie novému majiteľovi.

autor
1. sep 2024

@tilly ďakujem. Este sa tá opýtam, výpis z katastra nehnuteľností si viem nejako stiahnuť? To zas ide o moju nehnuteľnosť...

autor
1. sep 2024

@cafelatte ako to jemu platili? Jemu na účet? Jaj v dome to je iné, že mu platili nájom, v byte treba platiť bytovemu družstvu...
@tilly dá sa to platiť ešte tie dva mesiace čo oni budú v byte bývať, že normálne oni budú platiť bytovemu družstvu a elektriny? Že sa do zmluvy uvedie, že napr v byte budú bývať do 30.11. a dovtedy sa zaväzujú platiť títo všetko?

cafelatte
1. sep 2024

To je jedno ci dom či byt, platili prenájom, ved dom už nebol ich a zadarmo ta nik nenechá v nehnuteľnosti bývať.

tilly
1. sep 2024
tilly
1. sep 2024

Áno, všetko budú platiť až do odovzdania bytu.

autor
1. sep 2024

@tilly ďakujem, si zlata 💗💗💗

zic
1. sep 2024

Teda ja neviem, ale ja by som urcite dal peniaze do uschovy a ziadne take, ze hned peniaze. Ak sa hocico na katastri pokasle (objavia sa skutocnosti, kvoli ktorym kataster stopne prepis), co budes robit? Ako ich donutis spolupracovat?
Ak teda oni este ani nemaju nic kupene (mozno sa mylim, ale taky som ziskal dojem z jedneho tvojho prispevku), tak to rozhodne nemusia stihnut. Situacia je taka, ze kludne aj 2 roky mozu hladat... takze urcite dat do zmluvy penale ako ti radili a teda ja vravim aj to, ze vinkulovat peniaze dokial nebude zapis na katastry (nie iba vklad, ale zapis)... to bude trvat dajme tomu tie 2 tyzdne, ale budes mat istotu, ze byt bude tvoj a az potom dostanu peniaze.

duppka13
1. sep 2024

My sme predali byt a v zmluve sme uviedli ze sa vystahujeme do 2 mesiacov lebo sme este prerabali dom. To sa samozrejme nestihlo ale aj tak sme sa po tych 2 meaiacoch odstahovali (k rodicom)

tilly
2. sep 2024

@zic súhlasím. Aj vyššie píšem, že peniaze z rúčky do rúčky sa nedávajú, radšej úschova, resp. vinkulácia.

autor
2. sep 2024

@zic áno, penále dame do zmluvy plus dátum vystahovania. Realitak vravel že oni aj tento byt kupovali cez ich realitky, takže majú s nimi skúsenosť, že oni idú dávať zrýchlený vklad na kataster a že už majú vyhliadnute byty, akurát že čakajú na tieto peniaze z predaja, zvyšok doplatia z úspor, že samozrejme oni keď budú platiť hotovosťou, tsk ich predávajúci uprednostnia pred niekým kto by napr riešil hypo