icon

Je bežné, aby predávajúci ostal v byte po predaji?

31. aug 2024

Ahojte. Prosím ak je tu nejaký realitný maklér, právnik alebo niekto kto sa v týchto veciach vyzná.

Idem kupovať byt na strednom Slovensku. Peniaze mám v hotovosti. Predávajúci tiež kupujú byt, ale v Bratislave. Tiež budú platiť v hotovosti (majú svoje peniaze plus budú mať z toho predaja). Čo mám info, podpise sa kupnp predajná zmluva, ide sa do banky na prevod peňazí, potom do zmluvou sa ide urobiť vklad na kataster. Do mesiaca príde rozhodnutie z katastra, že ja som vlastníkom. Keď som dom dávno kupovala byť, hneď po vklade na kataster sme šli na byt, odfotili spotrebu vody, podpísali preberací protokol a dostala som kľúče. Nemusela som čakať na byt, kým príde rozhodnutie z katastra. Byt bol už prázdny teda a hneď v deň podpisu som dostala kľúče s mohla sa nasťahovať.

No vraj v Bratislave tie úkony na katastri trvajú aj dlhšie ako jeden mesiac. Preto realitak s majitelmi navrhujú, že ja kúpim byť, dám peniaze, urobí sa vklad na kataster. V zmluve sa uvedie, že dva mesiace po podpise môžu bývať ešte na byte, aby mali teda čas zariadiť si veci. Tým pádom oni budú mať tu hotovosť, výberu si byť v Bratislave, tiež podpisu zmluvy, prevedú peniaze, pôjdu ma kataster,ale keďže tam je to nejaké zdĺhavé, tak to bude trvať do dvoch mesiacov a oni až potom sa vystahujú z toho bytu, ktorý ja kúpim.

Je to prosím vás takto v poriadku? Robí sa to bežne? Nemôžu oni už tiež v podstate sa sťahovať hneď po vklade na kataster v prípade, ak kúpia prázdny byť,že tam už nik nebýva?Mne tie dva mesiace nevadia, ide mi len o to, aby ma nejako nroklamali, napr nebudú sa chcieť vysťahovať atď.

zic
2. sep 2024

Lenze to, ze si oni myslia, ze ich niekto uprednostni nemusi byt 100% zaruka, ze nieco kupia. Proste sa nemusia dosat na radu... alebo len nenajdu vhodny byt...
Standardne by som to riesil takto:
1, kupna zmluva... zaplatis zalohu (oni mozu hladat byt, zaplatia v Bratislave zalohu z tych penazi co maju... dohodnu sa, ze pockaju na prepis a doplatia zvysok s tym 2 tyzdnovym oneskorenim)
2, vinkulujete peniaze, nahodite navrh na vklad - zrychleny (2 tyzdne)
3, za 2 tyzdne (alebo aj skor) - ked budes mat byt prepisany na seba sa uvolnia ich peniaze a oni mozu zvesela doplatit za kupeny byt v Bratislave zvysnu kupnu cenu. Realne za 2 tyzdne aj tak nic nekupia, respektive to nemoze byt nejaky zadrhel keby aj hned zajtra alebo dnes nasli byt... len zmluva trva par dni kym si to precitaju obe strany...

Rozhodne by som nedaval nejake velke peniaze z ruky na cestne slovo. Navrh na vklad nic neriesi... z roznych dovodov to kataster moze stopnut. Oni mozu medzitym zomriet (hocico sa moze stat) a ty nebudes mat peniaze ani byt...
Oni stale mozu kupovat byt za hotovost... akurat budu mat zaujem aj oni, aby ich stary byt bol prepisany co najskor (aby sa im uvolnili peniaze)...

autor
2. sep 2024

@zic bolo by to dobre tak, že do zmluvy sa uvedie, že napr polovica sumy sa zaplatí pri podpise zmluvy a zvyšok zaplatím, keď mi príde rozhodnutie z katastra o povolení vkladu? Ja dám zrýchlený vklad na kataster a tým pádom do dvoch týždňov by mali aj oni peniaze aj ja by som bola zapísaná ako vlastník. Dobre tomu rozumiem? Mohli by to tak byť?

zic
2. sep 2024

... preco polovicu... nevadilo by ti prist o polovicu penazi? Ako som pisal - spravne by to malo byt, ze ty das zalohu bud realitakovi alebo priamo im (radovo 2-3 tisic napriklad...a zvysne desattisice date vinkulovat notarovi alebo do banky. Kazde peniaze, ktore das z ruky uz nemusis vidiet, ak sa daco pokazi. Takze si zvaz, do akeho rizika pojdes. Stratit 2-3 tisic tiez nie je ktovie co, ale prist o 60-70-120-200 tisic (neviem kolko stoji byt) je o dost horsie. A ako vravim - navrh na vklad "nie je nic" (moze byt na navrhu chyba, nieco bude chybat, kataster zastavi zapis a je na oboch stranach, aby to dali do poriadku... a ako ty donutis ich, aby makali na odstrateni chyby, ak by nechceli alebo nemohli ... aj to sa moze stat... peniaze co uz budu mat im nijako nezoberies...
A im nemozu 2 tyzdne co budu peniaze vinkulovane spravit az taky skrt cez rozpocet z celkoveho casu 3 mesiace... proste im tiez nejaky cas bude trvat kupa bytu.
Proste si predstav "najjhorsi scenar" ... ak by si prisla o peniaze aj o byt... vinkulaciou ho znizis

zuzanka.zuzu
2. sep 2024

@zic nezastaví, preruší na odstránenie chýb... a na to vedia splnomocniť napr. makléra 🙄 nestrašte ju zbytočne lebo o ten byt príde a uprednostnia iného

michelle567
2. sep 2024

Áno vidí sa mi to ako rozumné riešenie. Aby si sa chránila...daj si tie peniaze vinkulovat a nech im ich uvoľnia až po zápise v katastri. A do zmluvy si môžete dať termín napr vysťahovať sa do 60dni odo dňa zápisu. Tie peniaze im za tie 2tyzdne nemôžu tak strašne chýbať. Nech si zaplatia zálohu na byt ktorý chcú kúpiť z peňazí čo majú našetrené

autor
2. sep 2024

@zuzanka.zuzu áno, to mi vravela maklérka, že ona bude splnomocnená na to,aby riešila chybu v katastri
@zic
@michelle567
@zuzanka.zuzu no tak vraj keď si dám zrýchlený vklad, môžem, ale že vlastne že aj tak k bytu neprídem skôr, keďže sa budú sťahovať až do dvoch mesiacov. Nakoniec budeme spisovať zmluvu o budúcej zmluve, kde bude uvedeny termín dokedy sa podpíše riadna zmluva, účet na ktorý pošlem províziu realitnej k. a účet na ktorý pošlem zálohu predávajúcemu.

autor
2. sep 2024

@michelle567 že vraj v ba da všetky tie peniaze komplet dávajú na vinkulaciu, že preto oni chcú kúpiť byt čím skôr,aby mohli byť uprednostneni skrz platby v hotovosti a že oni na vinkulaciu idú dať všetky peniaze naraz.

autor
2. sep 2024

Teda oni asi chcú platiť byt komplet cely naraz so zrýchleným vkladom na kataster

pebu
2. sep 2024

V ziadnom pripade by som neplatila pokial byt nie je moj. Na to sluzi notarska uschova. Je to spoplatnene ale bezpecne aj pre predavajuceho aj pre kupujuceho

zic
2. sep 2024

@zuzanka.zuzu

Najprv prerusi, ak by nedoslo k naprave, tak zastavi... vsadi autorka svoje peniaze, ze sa taketo nestane? Ja by som nie...

V praxi okresný úrad, katastrálny odbor určuje lehotu na odstránenie nedostatkov 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o prerušení konania. Vyplýva to z § 29 ods. 2 Správneho poriadku, podľa ktorého „Správny orgán môže tiež konanie prerušiť najdlhšie na dobu 30 dní.“

V prípade, ak bolo konania prerušené, účastník konania je povinný nedostatky odstrániť v stanovenej lehote. Ak tak neurobí, okresný úrad konanie zastaví.

Proti rozhodnutiu o prerušení konania nie je možné podať odvolanie.

michelle567
2. sep 2024

Autorka, ja by som asi až tak nepozerala na to čo chcú oni ale na to aby si ty chránila svoje peniaze. Šak oni si ten byt zaplatia v hotovosti. Len tu hotovosť dostanú o 2tyzdne neskôr. Aspoň si ochrániš svoje peniaze

michelle567
2. sep 2024

Oni aj keď kupujú v hotovosti. Si môžu zo svojich peňazí čo majú zaplatiť rezervačny poplatok. A môžu sa dohodnúť kedy prebehne kúpa

autor
2. sep 2024

@zic
@michelle567 realitak mi vraví že oni neviem či chcu alebo sa v ba dáva všetko na vinkulaciu. Teda keď kupujú v hotivosti. Este sa zajtra opýtam ralitaka. Ináč čo také sa môže stať,že by nepovolil úrad ten vklad? Byt je bez hypotéky, bez akejkoľvek ťarchu, je tam jeden majiteľ. Budem si dávať zrýchlené, to už som rozhodnutá, nech môžem v kľude spavat.

michelle567
2. sep 2024

No majiteľ môže napríklad zomrieť a všetko sa pozastaví. Peniaze čo mu pošleš a aj byt pôjdu do dedičského. Ono to je ťažko nikdy nevieš čo sa môže stať

michelle567
2. sep 2024

A teda že v BA sa dáva všetko na vinkulaciu. Čo myslíš že mesto Bratislava ako jediné mesto má povinnosť vinkulacie? Akoze kupujúci v Košiciach a Žiline sa už môžu rozhodnúť ale Bratislavčania nie? 😄... To tito čo im ideš predať byt si idú ochrániť peniaze ako ti tu radia tilly aj zic. Že im odídu až po zápise

lienka.7
2. sep 2024

@autorka stále same oni chcú, oni potrebujú... a ty si kde, aby si si povedala svoje? Ty im robíš veľký ústupok, neuvedomujes si to?
@zic ma pravdu, držala by som sa jeho rad. Dala im dopredu max.10.000€, nech aj oni majú motiváciu sa snažiť.

hanaxxx
2. sep 2024

Kupovala som v ba byt dvakrat, druhykrat pred tromi rokmi a stihli to prepisat na katastri do mesiaca. V tom case som ani vobec nepocula o tom, ze by to malo trvat mesiace.

autor
2. sep 2024

@michelle567 vlastne vysvetlí mi prosím čo ťa vinkulacia je. Akoby peniaze v uschove, ktoré sa uvoľnia kedy?

autor
2. sep 2024

@lienka.7 áno, ja viem, že im robím ústupok. Veď ja navrhujem to aby som im dala časť a zvyšok po zápise v katastri. Len realitak stále argumentuje že tým sa proces ich kupy urýchli aby aj oni mohli čím skôr kúpiť byt. Ja neviem... Jasne že tiež by mohli prihliadať na to že je to veľký obnos a riziko pre mňa.

autor
2. sep 2024

@hanaxxx a mala si zrýchlený vklad? Ako ja tiež počujem o tom 1x ale ja sa v tom tak nevyznám...

autor
2. sep 2024

@michelle567 to že iní chcú keď tu píšem, tak aby ste vedeli že sme majú argumenty,že prečo chcú... Chcem sa poradiť... Tsk realitka to asi tiež nejde robiť 1x. Vraj oni aj tento byt kupovali cez túto realitku, tak asi majú s nimi dobrú skúsenosť...

michelle567
2. sep 2024

Tak keď sa nebojíš tak im pošli 😃 su to tvoje peniaze. Rady si tu už dostala 🙂

autor
2. sep 2024

@michelle567 ale veď bojím sa, preto tu píšem a zisťujem skúsenosti.

hanaxxx
Autor odpoveď zmazal
hanaxxx
2. sep 2024

Nie nemala som zrychleny vklad

autor
2. sep 2024

@hanaxxx dakujem

autor
2. sep 2024

@michelle567 prosím tu vinkulaciu by si mi vysvetlila? Dakujem

michelle567
2. sep 2024

Tak a prečo oni idú vinkulovat? Veď tiež nech si to zaplatia priamo ako chcú od teba a nemusíš ich ešte ty trpieť dva mesiace v byte... Od teba chcú aby si ich vyplatila hneď....ale oni chcú vinkulaciu a na tú dobu ešte chcu u teba bývať 😃 tiež mi to príde od nich trochu vychcane

michelle567
2. sep 2024

No to je uloženie peňazí ktoré sa uvoľnia po splnení podmienok ktoré si vy dohodnete. Napr ten zápis v katastri. Prídeš do banky ukážeš list vlastnictva a oni im pošlú peniaze

zic
2. sep 2024

Vinkulacia je proces, kedy ty posles napriklad notarovi peniaze (obnos / kupnu cenu alebo zvysok ... minus zaplatena zaloha)... a v zmluve sa dohodnete, za akych podmienok sa uvolnia peniaze - notar ich posle predavajucim ak...
1, bud kataster opeciatkuje navrh na vklad (dost nebezpecne)
2, kataster zapise nehnutelnost na teba (to je to co radim)...
Realitak / ty / stary majitelia predlozia vypis z katastra notarovi a on uvolni peniaze... ak sa daco pokasle, tak proste su prachy unho...

Ciste teoreticky moze notar s peniazmi zdrhnut, ale je mensia sanca ze to spravi, hlavne ak sa nejedna o stamiliony...