icon

Je bežné, aby predávajúci ostal v byte po predaji?

31. aug 2024

Ahojte. Prosím ak je tu nejaký realitný maklér, právnik alebo niekto kto sa v týchto veciach vyzná.

Idem kupovať byt na strednom Slovensku. Peniaze mám v hotovosti. Predávajúci tiež kupujú byt, ale v Bratislave. Tiež budú platiť v hotovosti (majú svoje peniaze plus budú mať z toho predaja). Čo mám info, podpise sa kupnp predajná zmluva, ide sa do banky na prevod peňazí, potom do zmluvou sa ide urobiť vklad na kataster. Do mesiaca príde rozhodnutie z katastra, že ja som vlastníkom. Keď som dom dávno kupovala byť, hneď po vklade na kataster sme šli na byt, odfotili spotrebu vody, podpísali preberací protokol a dostala som kľúče. Nemusela som čakať na byt, kým príde rozhodnutie z katastra. Byt bol už prázdny teda a hneď v deň podpisu som dostala kľúče s mohla sa nasťahovať.

No vraj v Bratislave tie úkony na katastri trvajú aj dlhšie ako jeden mesiac. Preto realitak s majitelmi navrhujú, že ja kúpim byť, dám peniaze, urobí sa vklad na kataster. V zmluve sa uvedie, že dva mesiace po podpise môžu bývať ešte na byte, aby mali teda čas zariadiť si veci. Tým pádom oni budú mať tu hotovosť, výberu si byť v Bratislave, tiež podpisu zmluvy, prevedú peniaze, pôjdu ma kataster,ale keďže tam je to nejaké zdĺhavé, tak to bude trvať do dvoch mesiacov a oni až potom sa vystahujú z toho bytu, ktorý ja kúpim.

Je to prosím vás takto v poriadku? Robí sa to bežne? Nemôžu oni už tiež v podstate sa sťahovať hneď po vklade na kataster v prípade, ak kúpia prázdny byť,že tam už nik nebýva?Mne tie dva mesiace nevadia, ide mi len o to, aby ma nejako nroklamali, napr nebudú sa chcieť vysťahovať atď.

autor
3. sep 2024

@tilly tak 150 to bolo asi stare

autor
3. sep 2024

@zic takže volala som do banky, vinkulacia stojí 150 eur čo mi za ten kľud úplne stojí. Volala som do realitky, lebo včera sme boli dohodnutí, že sa to bude riešiť zmluvou o budúcej zmluve. Prosím ta, čo v takomto prípade? Uzavrieme zmluvu o budúcej zmluve, zaplatím im v nej zálohu. Bude tam dátum dokedy sa uzavrie riadna kúpna zmluva. Na základe zmluvy o budúcej zmluve môžem vinkulovat peniaze? Keď v tejto zmluve bude uvedené, že riadna zmluva sa uzavrie do konca septembra, tak potom môžeme dať návrh na vklad a po zápise uvoľniť vinkulaciu?

Mne by sa zdalo jednoduchšie uzavrieť rovno riadnu kúpnu zmluvu s uvedením vinkulaciu a zaplatením zálohy a termínom ich vystahovania...

michelle567
3. sep 2024

No pozrela som na nete a do banky ku zriadeniu vinkulacneho účtu treba kúpnu zmluvu. Opýtaj sa v svojej banke radšej.

autor
3. sep 2024

@michelle567 áno, volala som na infolinku, tak vraj návrh kúpnej zmluvy. Ale to by som šla ešte osobne sa opýtať. Takže je bezpečné aj vhodné napr uzavrieť tú zmluvu o budúcej zmluve, v nej zaplatím napr 5 tisíc zalohu, uvedie sa dátum uzavretia zmluvy, dovtedy dám dokopy svoje peniaze, uzavrie sa zmluva, pôjdem do banky urobiť tu vinkulaciu, dám zápis na kataster zrýchlený, do dvoch týždňov mi príde že som majiteľ a už len počkať aby sa vysťahovali? Môže to tak byť?

zic
3. sep 2024

Ano, je mi tiez divne, ze chcu zmluvu o buducej zmluve. Velmi nerozumiem dovodu, staci vam normalna zmluva. V nej staci dohodnut terminy. Aj do tej vinkulacie si mozes dat prakticky akekolvek podmienky si dohodnete (kedy exspiruje ak sa to nezapise a peniaze ti poslu naspat, kedy sa vyplatia starym majitelom bytu apod)...
Neviem presne, co by ste dali do tej zmluve o buducej zmluve... a co "medzitym" (nez podpisete normalnu zmluvu) akoze bude... na co budete cakat?

Spiste zmluvu - normalnu. Daj tam termin kedy sa vystahuju a co ak nie. Na zaklade zmluvy spravis vinkulaciu + zaplatis nejaku zalohu (realitke, v nej budu mat asi uz aj svoju proviziu), hned v ten den mozete vlozit navrh na vklad a ked ubehnu 2 tydne a vsetko pojde v poriadku, tak im pridu peniaze. Kludne - ak chces byt super chrumkava - tak im daj na to vystahovanie 3 mesiace + 2 tyzdne... ale teda neviem uz ako by im malo par dni pomoct v hladani bytu ... ak to nestihnu za 3 mesiace, tak ...

autor
3. sep 2024

@michelle567 ja tu radšej sa pýtam, lebo viete realitka mi stále vraví čo oni chcú a ako je henti takto výhodné aj pre mňa, ale tu ste mi dobre poradili. Takto si to predstavujem, že v tej vinkulaciu sa uvádza že sa peniaze uvoľnia po zápise na kataster,však?

zic
3. sep 2024

Naco vam je ta zmluva o buducej zmluve? Co sa ma udiat medzi podpisom zluvy o buducej zmluve a realnym podpisom zmluvy?

Do vinkulacie v principe das 2 veci
1, za akych podmienok sa uvolnia peniaze
2, za akych podmienok sa ti vratia peniaze (dajme tomu neuspesny zapis po 60 dnoch)

daj si pozor, peniaze sa musia vratit na ucet, z ktoreho si ich notarovi poslala (kvoli praniu spinavych penazi)... nesmies medzitym zrusit ucet ak by si to mala v plane 🙂

michelle567
3. sep 2024

Nj môžeš realitnému aj povedať že si rozhodnutá kúpiť. Že môže pripraviť návrh kúpnej zmluvy

autor
3. sep 2024

@zic vinkulaciu by som urobila vo svojej banke, prime. Ja tiež nechápem tomu, načo to predlžovať tou zmluvou o budúcej zmluve. napr by sme ju uzavreli v piatok a do desiatich dní by sme podpísali kúpnu zmluvu. Ja by som tam mala čas dať dokopy svoje peniaze. Lebo že na vinkulaciu treba vložiť všetky naraz. Tak toto by malo logiku aj pre mňa, mala by som aj ja čas získať peniaze.... Ale keby sme hneď uzavreli kúpnu zmluvu, tak realitka povedala, že to je málo 10 tisíc a zvyšok po zápise,že to zas oni sú v riziku .Ale potom už má zrušila,že je to osobne lepšie, tak dnes sa máme všetci stretnúť.

autor
3. sep 2024

@michelle567 veď to im poviem, len to už v podstate keď teraz rozmýšľam... 10 tisíc mám hneď, tie im môžem dať hoci aj v pondelok. Este sa opýtam...
@zic tá vinkulacia sa robí v deň podpisu zmluvy? Čiže aby som mala všetky peniaze v deň podpisu zmluvy na účte, však?

autor
3. sep 2024

@zic že s tou zmluvou o budúcej zmluve oni chcú mať tiež istotu, že to beriem. Poviem príklad, v tento piatok by sme podpísali zmluvu o budúcej zmluve, ja do ďalšieho piatku viem mať moje peniaze všetky na mojom účte, tak napr o ten budúci pistok by sa podpísala zmluva riadna, vybavila vinkulacia v banke a zrýchlený kataster... Lebo je pravda,že ak na vinkulaciu musím mať všetky hotovosť na účte, tak to viem mať cca do 10 dní a za ten čas by tou zmluvou o budúcej zmluve mali oni istotu že necuvnem. Mne sa toto zdá nakoniec také najlepšie pre obe strany. Čo poviete ?

zic
3. sep 2024

Ok, ak je to tak, ze potrebujes cas na ziskanie penazi, tak ok.. asi teda nechcu cakat.. ale k tej zmluve o buducej zmluve im daj len fakt zalohu... aj 10k mi pride vela...

autor
3. sep 2024

@zic dobre, včera vravela že 2600 realitke a 3000 im ako záloha v zmluve o budúcej zmluve, aby mali istotu. O to sa poniži potom riadna zmluva. Dobre, budem trvať na tom že uzavrieme túto zmluvu, jej súčasťou vraj je už aj návrh riadnej kúpnej zmluvy, s tým by sa šlo do banky požiadať o vinkulaciu...

Ďakujem, ani do neviete predstaviť ako ste mi veľmi pomohli....

zic
3. sep 2024

to vyzera vporiadku... zmluvu si idealne daj skontrolovat, ale teda:
1, identifikacia nehnutelnosti nech je vporiadku (pola LVcka)... to snad realitka nepokasle
2, uisti sa, ze tam nie su ziadne tarchy o ktorych nevies (okrem nejakych standardnych, ze v prospech ostatnych obyvatelov v dome, popripade stara hypo ak tam je a teda ta bude vymazana)
3, uisti sa, ze rozumies a su tam vsetky terminy (vystahovanie, co ak sa nevystahuju, odovzdanie bytu, zariadenie - co ostava, co nech si odvezu, v akom stave je byt teraz a potom apod)
nic dalsie ma nenapada...

autor
3. sep 2024

@zic ďakujem ti moc 💗 ťarchu na výpise z katastra nie sú, iba tie spoločne či ako to tam je napísané... Z bytového družstva mi dajú potvrdenie. Hypotéka tam vraj nie je. Ináč to by ťa hypo bola uvedená v tom výpise z katastra či kde si to viem overiť?

zic
3. sep 2024

ano, na LVcku k bytu, cast C - tarchy.. bola by tam banka

autor
3. sep 2024

@zic super, diky moc, nič tam nič je. Ty si realitak?

tilly
3. sep 2024

Jednoznačne, za 150 eur to stojí. A áno, oni pre vypracovanie potrebujú návrh kúpnej zmluvy a potom k vinkulácii kúpnu zmluvu podpísanú od notára

autor
3. sep 2024

@tilly takže keď im donesiem do banky tú zmluvu o budúcej zmluve aj s návrhom zmluvy, tak to urobia na počkanie,áno?

zic
3. sep 2024

nie, len mam skusenosti s nakupom viacerych nehnutelnosti...

autor
3. sep 2024

@zic takže mali sme stretnutie a dohodli sme sa super. aj vďaka tebe a ostatným čo ste mi radili. Ale aj oni boli veľmi pristupni a ochotní. Takže v piatok podpíšeme zmluvu o budúcej zmluve, dám im 10 tisíc. Ja dám peniaze dokopy a potom keď budem mať ja všetky peniaze na účte, sa stretneme a podpíšeme kúpnu zmluvu. Pôjdeme do banky urobiť vinkulaciu, dnes som bola v banke, tak v prime to stojí 150 eur bez ohľadu na výšku vinkulaciu. Potom pôjdeme na kataster. Po zápise na kataster, ktorý že si môžem dať ako ja chcem,či zrýchlený či nie, teda keď mi príde lv z katastra, im uvoľnia peniaze z mojej banky. Ale teda až po pripisani peňazí na účet sa rátajú dva mesiace na to vysťahovanie. Ale tak to už mi nevadí, sú to dva týždne hore dole. Pôvodne som myslela že od podpisu zmluvy... Ale do zmluvy sa napíšu aj penále ak by to nestihli ale že oni určite odídu aj k rodine keby niečo. Takže v pohode si myslím, že teda peniaze budú vinkulovane kým nebudem ja vlastník.

tilly
3. sep 2024

Na počkanie nie, niekedy to robili aj tak, aké teraz to zvyknú robiť cez právne

autor
5. sep 2024

@zic ahoj, prosím ta. Ja budem predávať aj svoj byt, este pre kúpou toho nového. Zmluvu som si vypracovala sama, ale ak mi vieš poradiť... Neviem či sa píše do preberacieho protokolu stav tepla, keď máme takéto radiátory? Ono to ráta automaticky... Len ja by som to napísala do preberacieho protokolu. Ale netuším ktoré číslo? Vieš mi poradiť? Merače nám menili v marci tsk tam môže byť nižšia spotreba

autor
5. sep 2024

A toto je teplá a studená voda, tepla je červený merač a modrá studený, to viem. Dobre to pozerám že studená je 173,141 M3 a tepla je 96,832 M3? Či aké čísla nám prosím ta odpísať?

autor
5. sep 2024

A elektrina na chodbe môže byť spotreba 4963 kw? Či pozerám dobre číslo?

maranta_leuconeura
5. sep 2024

Autorka daj si pozor, dala by som do zmluvy, ze za tu dobu, co tam budu, znasaju naklady na byt oni. To nie je len elektrina a plyn ale aj poplatky za spravu bytu, zaroven ty ako vlastnik sa uz musis nahlasit u spravcu/bytove druzstvo a uz si povinna to ako majitelka platit ty. Ked uz si ich tam nechavas byvat zadarmo bez najmu, toto si osetri, aby ti to zaplatili a bola si naozaj na nule, nie v minuse.

autor
5. sep 2024

@maranta_leuconeura no to mi povedali že oni to platiť budú. Tá elektrina sa môže odhlásiť až keď odídu nie? A že správcu sa tiež opýtajú...

autor
5. sep 2024

@maranta_leuconeura bod 6.2.ze v deň odovzdanie sa to spise a prevedie. A so správcom že to dohodnú, snáď sa to tiež bude dať.

autor
5. sep 2024
autor
5. sep 2024

@maranta_leuconeura síce teraz rozmýšľam že vlastne tam je písané že sa to prevedie ale nie že to budú aj platiť🤔