icon

Je bežné, aby predávajúci ostal v byte po predaji?

31. aug 2024

Ahojte. Prosím ak je tu nejaký realitný maklér, právnik alebo niekto kto sa v týchto veciach vyzná.

Idem kupovať byt na strednom Slovensku. Peniaze mám v hotovosti. Predávajúci tiež kupujú byt, ale v Bratislave. Tiež budú platiť v hotovosti (majú svoje peniaze plus budú mať z toho predaja). Čo mám info, podpise sa kupnp predajná zmluva, ide sa do banky na prevod peňazí, potom do zmluvou sa ide urobiť vklad na kataster. Do mesiaca príde rozhodnutie z katastra, že ja som vlastníkom. Keď som dom dávno kupovala byť, hneď po vklade na kataster sme šli na byt, odfotili spotrebu vody, podpísali preberací protokol a dostala som kľúče. Nemusela som čakať na byt, kým príde rozhodnutie z katastra. Byt bol už prázdny teda a hneď v deň podpisu som dostala kľúče s mohla sa nasťahovať.

No vraj v Bratislave tie úkony na katastri trvajú aj dlhšie ako jeden mesiac. Preto realitak s majitelmi navrhujú, že ja kúpim byť, dám peniaze, urobí sa vklad na kataster. V zmluve sa uvedie, že dva mesiace po podpise môžu bývať ešte na byte, aby mali teda čas zariadiť si veci. Tým pádom oni budú mať tu hotovosť, výberu si byť v Bratislave, tiež podpisu zmluvy, prevedú peniaze, pôjdu ma kataster,ale keďže tam je to nejaké zdĺhavé, tak to bude trvať do dvoch mesiacov a oni až potom sa vystahujú z toho bytu, ktorý ja kúpim.

Je to prosím vás takto v poriadku? Robí sa to bežne? Nemôžu oni už tiež v podstate sa sťahovať hneď po vklade na kataster v prípade, ak kúpia prázdny byť,že tam už nik nebýva?Mne tie dva mesiace nevadia, ide mi len o to, aby ma nejako nroklamali, napr nebudú sa chcieť vysťahovať atď.

Strana
z6
autor
5. sep 2024

@maranta_leuconeura štvrtá pomlčka odspodu...že uhradí aj prípadné platby ku dňu odovzdania... Mne už z toho šibe,lebo ja predávam aj kupujem...už som z toho foplete s...malo by to byť ok

zic
5. sep 2024

1, s tym meracom ti neporadim asi... tam preblikavaju nejake cisla (aspon na tych co som videl ja), tak skus pozriet, ci niektore cislo nema nejaku jednotku tepla - alebo pozri vyuctovnie od spravcu a skus najst take nejake najblizsie cislo (aspon radovo)
2, TUV je cervena, SUV je modra... take to "priesvitne" cislo hore je cislo meraca. To tiez napis. Stav odpis cely aj s tym cervenym. A idealne aj odfot (ale trosku lepsie - so svetlom)... nech mas aj fotky
3, elektrinu by som prepisoval az najneskor, ked sa odstahuju.. to ide rychlo a da sa to aj online
4, spravcu a tak mozno tiez prepis az ked ti budu odovzdavat byt, Tam aj tak musite dat do odovzdania tie zostatky, lebo spravca spravi im mimoriadne vyuctovanie a teba "zalozi" ako novu... respektive tak som to mal ja, ale ked tka spravca poradi... Zase uplne nenechavaj vsetko na nich, ze "vybavia"... nech mas prehlad, co dohodli, co nie... Doveruj, ale preveruj

autor
6. sep 2024

@zic ďakujem ti, si super 😊 takže tá TÚV a SUV dobre rozumiem že za čiernymi písmenami je desatina čiarka? Na jednom sa mi zdá, ze to vidím a na druhom nie...

autor
6. sep 2024

@zic a je úplne v pohode, že teda prepiseme všetko až po odovzdaní bytu? Nebudú elektrárne alebo bytové družstvo riešiť že som ja majiteľ a je to vedené na nich?

zic
6. sep 2024

Tie vodomery som pozeral a mam len na jednom take "cervene". Ale ja to nahalsujem spravcovi cele (cele cislo)... Podla mna to ani nie je ze desatinna ciarka (tiez tam take mam), ale asi len ze predpokladaju, ze to sa meni. Na novsich / inych vodomeroch to uz ani nemam... neviem preco to tam je. Napis cele cislo. Menit sa ti meni len to v cervenom.
S tym prepisom im to moze byt jedno, pokial sa plati. Aj spravcovi. Robil by som to az pri realnom prebrati bytu.

autor
6. sep 2024

@zic ďakujem, ani máme to tsk v pláne prepísať až pri preberaní. To sami navrhli. Dnes idem za správcom tak sa ho opýtam ma tu vodu, ja som z týchto vecí jeleň. A z radiátorov diplom keď tam sa menia tie čísla

Strana
z6