icon

Je dlh po 18 rokoch stále vymáhateľný?

mojamija
23. okt 2024

Dobrý deň. Potrebujem radu ak niekto vie. Vymáhacia spoločnosť poslala sms s odkazom na dokument o manželovej dlzobe na môj telefón, pričom manžel má telefón resp
paušál na svoje meno. Po kontaktovaní spoločnosti nakoľko na dokumente nebola ani suma ani pôvodný veriteľ len, že treba zaplatiť, bolo manželovi povedané, že je to dlh z roku 2006. Minulého roku keď som zisťovala manžel nemá žiaden dlh nikde. Ako vieme zistiť, že je to platný dlh a nie len snaha oklamať nás? A nieje to po 18tich rokoch už premlčané? V roku 2006 sme sa ani nepoznali s manželom. A nemal by to za čas už exekútor. Cele mi to akosi nesedí.

Strana
z3
lenkakravcova
23. okt 2024

@mojamija ako nemáte si to ako overiť?
Tvrdia že je to VÚB banka. Tak sadnúť do auta a ísť do banky. Tam vedieť budú. A ak nebudú, tak je to odrb a niekto sa len vydával za VÚB banku aby od vás vylákal peniaze.

mojamija
autor
23. okt 2024

@thirstymonk ak by bolo právoplatne rozhodnutie súdu prišlo by to na adresu ale bývame tu len 9rokov. Viem si niekde zistiť ci to bolo uznané súdom? Lebo ak aj prišlo a mi sme tu nebývali tak jasne, ze o tom neviem.

oblecenie99
23. okt 2024

@tiezjedna Budem sa opakovať, netrvdíme, že je to na bomby seriózne, ani že je reálne. My, čo s takýmito vecami, a zúfalými ľuďmi, ktorí za nami prídu zvyčajne, žiaľ, neskoro (typické: mám to podpísať? Nie, toto za týchto podmienok vôbec za žiadnych okolností NIE. A keď som to už podpísal?) robíme, často denne, radšej upozorňujeme. V DOBROM Nevidím do života autorky, nemám v rukách žiadne podklady od nej, nevie, o čo ide, mám len jej tvrdenie, z jej pohľadu. Ale tieto diskusie čítajú aj iní ľudia, ktorí hľadajú odpovede po nete, a môžu sa presvedčiť, že však na to treba kašlať, veď aj tu písali, že to len na mňa skúšajú... a pritom môže ísť o úplne inú situáciu. My tu nikoho nejdeme strašiť zbytočne, snažíme sa pomôcť a nasmerovať.

tiezjedna
23. okt 2024

@mojamija a prečo nezavoláš do banky? Už ste to dávno mohli vedieť. Ani tam nemusíte ísť osobne. Prvotná informácia ti snáď stačí telefonicky, nie?

lienka.7
23. okt 2024

@thirstymonk presne tak👌 najskôr je platobný rozkaz a až potom nastupuje exekútor. A proti platobnej rozkazu sa da podat odpor. Minule bolo čosi pbdobne v Občanovi za dverami, ze po rokoch sa takto niekto "zobudil", právnik tam jasne povedal, že podať námietku proti premlčaniu a hotovo. Vybavené 👌

gab1sol
23. okt 2024

@tiezjedna to, že je dlh z 2006, beriem, že vtedy dlh vznikol. Ak pán manžel komunikoval, tak premlčacia doba sa predlžuje. Autorka žiadala o výpis z Centrálneho registra exekúcii. Ak na manžela nie je vydaná exekúcia, tak tam nebude. Ale z odpovedí som sa nedočítala, že žiadala aj výpis z bankového registra, kde sú evidované úvery. Ten čistý nemusí byť. Preto tu zbytočne o tom diskutujeme, lebo nevieme, kde je pravda a preto si to má ísť autorka overiť.

mojamija
autor
23. okt 2024

@tiezjedna volala som tak, že musí ísť manžel osobne. Len on je v práci od 5tej do 8smej soboty nedele ani mi nevie dať splnomocnenie aby som to mohla riešiť. Voľno mu tiež nedajú. Ja som z toho na nervi.

tiezjedna
23. okt 2024

@oblecenie99 máš pravdu, nerozporujem to, viem, že tých situácií môže byť viacero.
@mojamija manžel si musí stanoviť priority. Nech sa v práci hodí maród, čokoľvek. Je to otázka hodiny - dvoch, nie týždňový výpadok...

mojamija
autor
23. okt 2024

@gab1sol to som ani nevedela, že je bankový register. Píšem tu všetko ako to je nemám dôvod klamať ani zavádzať. Veď predsa chcem radu.

tiezjedna
23. okt 2024

@gab1sol po 18 rokoch by to mal dávno na exekútor na stole a bol by v registri. Neriešila by to nejaká pofidérna agentúra. To je práve to, čo mi tu nesedí. Pretože banka rieši najskôr sama, potom pohľadávku postúpi a keď cesta nikam nevedie, nastúpi exekútor, prípadne rovno súd.

gab1sol
23. okt 2024

@thirstymonk a myslíš, že banky svoje dlhy vymáhajú len so súhlasom súdu? Banky môžu dlh vymáhať okamžite ako vznikne. Ak to však dôjde di štádia, kedy s klientom nevedia pohnúť, môžu sa obrátiť na súd, ten vo veci rozhodne, dá platobný príkaz a na základe toho môže nastúpiť exekútor. Často sa tiež stáva, že banky svoje pohľadávky postúpia tretej osobe, ktorá to v jej mene vymáha.

tiezjedna
23. okt 2024

@mojamija napíš sem názov tej vymáhačskej firmy.

gab1sol
23. okt 2024

@mojamija netvrdím, že ty klameš, s istotou netvrdím, že klame tvoj manžel, len upozorňujem, že je tu aj taká možnosť. Preto smer banka, čo najskôr.

mojamija
autor
23. okt 2024

@tiezjedna EOS KSI SLOVENSKO

gab1sol
23. okt 2024

@tiezjedna oooo, ver tomu, že na vymáhaní v banke som riešila aj takéto stariny. Stačilo, ak klient komunikoval, uhrádzal aspoň 5e, čím buď dlh stagnoval, ale aj napriek tomu rástol a banka mala stále trpezlivosť. Nie všetko tlačila banka na súd, lebo súd znamená súdne trovy a teda navýšenie sumy pre klienta.

thirstymonk
23. okt 2024

@gab1sol Neboj sa, svojho času som pracoval na kiskovych užerach a viem, ako to chodí. Boli dva oddelenia: Soft a Hard. Soft oddelenie vypisovalo a vyvolavalo dlžnikom, aby "boli tak dobrí a zaplatili svoj dlh". Hard už na to šla inak, tvrdšie.

Ale stale plati, čo som napisal. Banka ti nemôže sama od seba vziať nič. Má síce vo svojom systéme svoje prachy, ale nemôže si len tak stiahnuť z nich, lebo "jej dlžiš". Takisto, máš napr. hypo a na ňu založnu zmluvu, ale to neznamena, že po prvej nezaplatenej splatke môže tu prisť dajaky bankový kravaťák a vymeniť ti zámok a vykázať ťa preč. Nie je to také jednoduché. Vždy o týchto veciach rozhodujú súdy. Len na základe rozsudku dom, za ktorý sa nespláca, prejde do vlastníctva banky.

thirstymonk
23. okt 2024

@oblecenie99 Jasne, že v banke budú mať všetko, ty čo si. Dokonca to musia uchovávať ešte pár rokov po smrti človeka.

tiezjedna
23. okt 2024

@mojamija na ich stránkach je portál pre dlžníkov. Poslali vám prihlasovacie údaje?

mojamija
autor
23. okt 2024

@tiezjedna nedá sa tam prihlásiť stále píše ze treba čakať na overenie tak čakám.

gab1sol
23. okt 2024

@thirstymonk vymáhať dlh a napr. uplatniť si záložné právo sú dve diametrálne odlišné veci. Vymáhať dlh neznamená okamžite vziať klientovi peniaze. Znamená to, že spoločnosť, ktorá dlh vymáha (či už banka, alebo niekto iný) vyzve dlžníka, aby dlh uhradil. Teda klient poslal financie. Ak tak neurobí veriteľ má právo obrátiť sa na súd a tak skrz platobný príkaz vzniká klientovi povinnosť uhradiť svoj dlh. Ak tak neurobí, ďalší krok je exekútor, či dražobník. Takže nie, banka nemôže siahnuť na financie na klientovom účte, či vymeniť zámok na nehnuteľnosti, ale vyzvať klienta na úhradu dlhu môže a má na to právo. Teda, vymáhať svoj dlh môže ešte aj pred tým, ako to dá na súd.

tiezjedna
23. okt 2024

@mojamija skús F5 a znova to tam napíš

mojamija
autor
23. okt 2024

@tiezjedna nič zatiaľ to nejde.

oblecenie99
23. okt 2024

@thirstymonk "ty čo si". Ja som nič. Autorke som poradila, smer banka, ak sa jej nepozdáva, pre istoru smer právnik, pokiaľ im vymáhačská firma kašle na hlavu. Odzneli tu rôzne rady, ktoré bolo potrebné korigovať. AK baka povinne tieto údaje uschováva roky, tak je to fajn.
A ešte raz: nie, nie je to tak, že vždy a za každých okolností musí prebehnúť súd. Vymáhačská firma síce nič nezmôže len tak, zvyčajne bez súdneho rozhodnutia, to je fakt. Existujú však výnimky, viď. vyššie spomenutá notárska zápisnica (a takú môže mať aj súkromná spoločnosť, ak si ju spísali s dlžníkom pred notárom), a mnoho iných exekučných titulov, ktoré NIE sú plaťákmi, či inými rozhodnutiami súdov. Ľudia tieto drobnosti radi označujú ako "len taký papier dáky" a podobne. Nie, nemyslím si, že v tomto prípade to tak bolo (zrejme nie), len to dávam na pravú mieru, že nie vždy platí - všeobecne - že musí byť plaťák.
Keďe nepoznám okolnosti, mám len to, čo si myslí a zatiaľ vie autorka, a čo si môžem myslieť ja, tak sa snažím poradiť v čo najširšej miere a obsiahnuť čo najviac možností.

Podľa popisu je to v štádiu mimosúdneho vymáhania. Čo je fajn. Vedia sa brániť, len potrebujú mať presné informácie, aby sa vedeli pripraviť na potenciálny súdny spor, ak by k tomu došlo. A účinne sa brániť.

oblecenie99
23. okt 2024

A ešte mi napadla taká vec (ale to už úplne na margo, keďže sa tu riešila aj možnosť vymáhania exekútorom), lebo to úzko súvisí s bankami a spôsobom vymáhania ich pohľadávok: ide o rozhodcovské rozhodnutia, ktoré si tiež mýlia ludia s klasickými súdnymi rozhodnutiami, ibaže to nie je to isté, vydávajú ich tzv. rozhodcovské súdy, a keď nadobudnú právoplatnosť a vykonateľnosť, sú zexekvovateľné. Práve finančné inštitúcie majú veľmi často v zmluvách aj tzv. rozhodcovské doložky, kedy sa priamo vylúči pôsobnosť všeobecných súdov. Je to tak skoro pri každej zmluve o úvere, či hypo, ľudia netušia, neodmietnu, podpíšu aj toto. Alebo často sú neoodeliteľnou súčasťou týchto zmlúv. Na to tiež pozor. Nemusí dôjsť zásielka len zo súdu, môže to byť aj rozhodcovský súd a ľudia si môžu pomyslieť, že to bude nejaký fejk, a pritom nie je.

eva7780
26. okt 2024

Manžel nech si nájde čas zájsť do banky, ak mu na tom záleží čas si nájde,ty to zaňho nevyriesis. Popr.za právnikom

Strana
z3