Je dlh po 18 rokoch stále vymáhateľný?
Dobrý deň. Potrebujem radu ak niekto vie. Vymáhacia spoločnosť poslala sms s odkazom na dokument o manželovej dlzobe na môj telefón, pričom manžel má telefón resp
paušál na svoje meno. Po kontaktovaní spoločnosti nakoľko na dokumente nebola ani suma ani pôvodný veriteľ len, že treba zaplatiť, bolo manželovi povedané, že je to dlh z roku 2006. Minulého roku keď som zisťovala manžel nemá žiaden dlh nikde. Ako vieme zistiť, že je to platný dlh a nie len snaha oklamať nás? A nieje to po 18tich rokoch už premlčané? V roku 2006 sme sa ani nepoznali s manželom. A nemal by to za čas už exekútor. Cele mi to akosi nesedí.
Namiesto toho ľudia, že saskujete hore dole, máte ísť za právnikom, aby sa na to pozrel. Dala si tu síce veľa informácií, ale vôbec nie relevantných. Ďalej sa tu oháňa v radách o premlčaní: lenže sa toho premlčania aj treba dovolať, nestačí sa len tak tváriť. Centrálny register exekúcii: tam sú exekúcie, čo má z toho výpisu, ak je potenciálna pohľadávka len v štádiu vymáhania, teda ešte nebola ani judikovana? Na kieho ďasa súhlasil manžel so splátkami, ak tvrdí, že pohľadávka neexistuje?
Ked manzel dohodol splatkovy kalendar a uznal tym dlh, asi bez dlhu nebude a vie o nom. Clovek na svij dlh nezabudne za cely zivot. Ty o tom nemusis nic vediet, bolo to pred tebou. Pritlac na manzela.
Namiesto dohadovania cez mobil sa oblečte a choďte do banky, ak je to naozaj z VÚB povedia za čo.
Stale nepises, kolko je dlh. Ako mohol suhladit so splatkovym kalendarom? Teraz mu poslu nech splati v splatkach 200 000 eur? Alebo, kolko si zmyslia? A budete to musiet zaplatit
@mk1111111111 dlh by mal byť 600e aspoň tak mu povedala.
@oblecenie99 on si to nepamätá ved 18rokov je dlhá doba.
@mojamija ja som mala podobný problém. Ale normálne mi prišiel list od spoločnosti. Vypytala som si dokumenty ze o co sa jedna.Tak som zistila, ze draha teta,, finančná poradkyňa,, na mňa po zakladala poistky zhrabla províziu ktorú som akože mala dostať ja a samozrejme poistky sa neplatili tak vymahali odomna tu províziu. Dráhu tetu som si odchytila a bud si to zaplatí alebo na ňu podám trestné oznámenie. Tak je dosť možné že niekto zneužil mužove údaje v banke a teraz chcú naspäť províziu ktorú nedostal
@mojamija pozri ja robim na ex. urade. Nikdy nekomunikuje institucia cez sms. Ako som pisala, chod za pravnikom. Tu nezistis nic a hlavne nic neplatte.
@mojamija prepáč, muž je manták riešiť takéto veci, ale ty napíšeš na MK… To je fakt riešenie. V momente, ako ste zistili, že ide údajne o dlh VÚB, ste mali zájsť do banky a overiť si to. A napríklad aj banku tak upozorniť, že niekto zneužíva jej meno, aby upozornila klientov na možný podvod. A súbežne s tým sa ozvať nejakému právnikovi.
Skor odporucam pravnik a potom mozno policia. Nie je mozne, aby banka nevymahala nieco ihned po splatnosti. Sorry, ale ked som mala raz nejaky mini uver na tisic eur, tak uz pri par hodinach omeskania splatky mi hned prisli dve upozornenia. Neverim, ze by banka na nieco zabudla a potom to dala inemu subjektu vymahat. To je velmi divne. Nakolko banka by to ihned riesila exekuciou, ak by sa s klientom nedalo dohodnut. Nie po 18 rokoch to prevezme pochybna firma.
@tiezjedna Pokiaľ sa dlžník nedovolá premlčania, tak to môže kľudne prejsť exekúciou, a môže byť tá vec stará aj viac rokov. Dá sa s tým pohrať všelijak, ozaj to závisí od konkrétnej pohľadávky. Nehovorím o tom, koľko ľudí ignoruje zásielky zo súdu. Poznám takých, čo sa poprihlasovali do svojej eschránky na slovensko.sk, aktivovali ju a potom samozrejme na to zabudli. Každá pokuta, každá výzva ide cez ňu, tam to krásne kvasí a zrazu exekútor klope na dvere, a ľudia nechápu, lebo veď si ani nie sú vedomí toho, že by niečo porušili. Autorka píše VUB, možno je to VUB, možno je to iná pohľadávka, možno nijaká. Sú aj také, ktoré ani nemusia prejsť procesom cez súd, ale sú priamo exekučnými titulmi, napr. notárska zápisnica, ktorá obsahuje záväzok a súhlas s jej vykonateľnosťou. Ľudia podpísu VĚTKO, čo pred nich strčia, nečítajú, nevnímajú, myslia si.. Možno išli výzvy, len sa neoznámila všade zmena adresy - blbosť, ale raz to môže odpáliť blbo. Možno konkrétna inštutúcia ani žiadnu výzvu neposlala, je výzva povinná? Možno poslali pred X rokmi do emailu, do schránky na účte v internetbankingu.. možno nie a je to ojeb.
Autorka, práve preto, lebo je to stará vec a manžel je taký aký je, to riešte. S bankou, právnikom.
@gab1sol ale po 18 rokoch? Banka by dala exekuciu a stiahla to potom z uctu tak, ze by ho bud zmrazila, alebo by my nechali iba nejake to minimum, ktore tam nechat musia. Predpokladam, ze by necakali 18 rokov ani omylom. Nakolko tieto veci a ich riesenia maju ludia v zmluve k uctu a dalsim produktom. Len to necitaju. Podla mna skor on nema kapacitu a o rok zisti, de je to odrb
@kiki68 Jedna vec je, ako riešiea banky teraz veci, druhá, ako riešili pred skoro dvoma desaťročiami. Možno sa vtedy len predávali pohľadávky, táto mohla tiež niekde žiť svojim životom. Niekedy sa oplatí skúšať vymáhať aj starú vec, premlčané neznamená zaniknuté. ALebo to bude kľudne odrb, ako píšem vyššie. 90 % dlhov, s ktorými za nami prídu dlžníci sú na bomby údajne odrby, len keď sa na to pozrieme aj my, bližšie, tak zistíme, že ani nie.
@oblecenie99 Ja by som sa obratila na banku a pravnika ako spominali. Mne tiez prisiel podobny odrb na email, ze som v roku pana vraj neuhradila nejaky antivirus. Ked som pozrela adresu, tak nejaka uplne ina ako mal byt nazov firmy. Vacsina tohto su dnes odrby. Skor tie rozne firmy zbieraju data a potom to zneuzivaju. Lebo dnes na rozdiel od roku 2006 vyzera vsetko super sofistikovane. Ja, ak si dobre pamatam, tak v roku 2006 sa vsetko riesilo papierovo, ale upozornenia chodili hned.
My sme napisali takymto exotom (Intrum justicia ich meno - vyzvali nas nedoporucenym listom na uhradu dlhu z roku 2008), ze neuznavame ziadny dlh, ze sme nepodpisovali ziadnu poistku, ze je to premlcane a nech nam daju pokoj. A nech predlozia original zmluvy, na zaklade ktorej si myslia, ze mame dlh. Ukazalo sa, po navsteve v danej poistovni, ze niekto podvodne zneuzil muzovo cislo OP, uvedena bola zla adresa TP. Original zmluvy uz bol vyskartovany, mali to tam len ako archivny sken. Odvtedy sa neozvali. To su nejaki pacienti, ktori odkupia stare pohladavky a potom zastrasuju ludi. Nam sa vyhrazali 460 eurami, inym ludom z internetu 260 eurami, asi odhadli podla nehnutelnosti, co si vieme dovolit.
@tiezjedna
@kiki68 18 rokov o dlhu nevedela manželka. Či naozaj o dlhu nevedel aj manžel, vie len on. Banka to s ním mohla riešiť nejaké obdobie. Ak však riešenie bolo v nedohľadne, postúpila pohľadávku tretej osobe. To však neznamená hneď súd, platobný rozkaz a exekúcia. A teraz podľa autorky došlo k zmene subjektu, možno zmenili aj spôsob fungovania a skúšajú sa nakontaktovať aj na rodinného príslušníka (samozrejme, vo veci komunikujú s dlžníkom). EOS Slovakia som nenašla, ale EOS KSI Slovensko zaoberajúca sa vymáhaním pohľadávok existuje. Možno klame manžel a možno je to podvod. Preto je na mieste zájsť do banky a overiť si to a spolu s tým sa obrátiť na právnika.
Je to najskôr odžub. Keď spominali VUB, tak tam treba zajsť a spytať sa, oni to na základe RČ zistia, či sú nejaké dlhy, alebo nie.
Láskavo ráčte, všetci diskutujúci, pochopiť, že prikázať ti zaplatiť dlh môže na slovensku len súd a ak ten dlh nezaplatíš, až vtedy nastupuje exekutor!
Žiadne take, že hocijaka trapana es er očka si tu bude vymahať prachy, na to nema žiadne pravo!
Čiže pokiaľ nemáš právoplatné súdne rozhodnutie, že máš niekomu zaplatiť nejaký dlh, nejaká firma sa môže tak akurát strčiť.
@thirstymonk pôjdeme do banky zistiť čo to vlastne je.
@thirstymonk ALe my nepíšeme, že SRO len tak pošle exekútora. Ja som si dovolila v diskusii poukázať na pár nezrovnalostí, lebo je napr. fajn, že ľudia vedia, že je niečo premlčané, len nevedia, že sa treba aj aktívne toho premlčania dovolávať, najneskôr na súde. A k tomu súdnemu rozhodnutiu: samotný exekučný poriadok vymenúvava exekučné tituly, ktoré nie sú rozhodnutiami súdov. O pár dní, mesiacov niekto natrafí na túto diskusiu, a vyloží si to tak, že fajn, je to odžub, ja nemám rozhodnutie zo súdu, a pritom môže ísť o úplne inú vec, nemusí to byť ani súkromná pohľadávka nejakej spoločnosti, ale napr. výkaz nedoplatkov na daniach. Tak nech je poučený aj taký človek, aby sa nespoliehal na diskusie na verejnom fóre. Na SK sa plno vecí správoplatní tým, že ľudia "si myslia", alebo "nevedeli".
Ja neviem, či v banke budú mať evidenciu bývalých pohľadávok, najmä ak ju postúpili. Po banke by som pre pokoj v duši zašla za právnikom. Ten možno tiež odporučí počkať, alebo bude mať skúsenosť priamo s tou firmou a mávne rukou.
@gab1sol je to dlh z roku 2006, nie že o ňom ona nevedela. A vlani nebol manžel v žiadnom registri podľa autorky.
Na môjho brata nabehla podobná firma asi pred rokom, vraj spravujú pohľadávku dopravného podniku BA, ktorý mu kedysi v roku 2010 nasolil pokutu za jazdu na čierno.Ten ju vtedy nezaplatil celú. Táto firma po ňom chcela xy € vrátane úrokov a príslušenstva. Brat sa skoro zosypal, na všetko už dávno zabudol samozrejme, ale niekde v hlavu mu svietilo, že sa kedysi udalosť stala (blbec no). Celé lajstro bolo ale trochu pochybné, tak som si ho okopírovala a v bratovom mene sa obrátila na dotyčný DP. Tí nemali o ničom ani tušenia, voči bratovi neevidovali už žiadnu pohľadávku (premlčaná) a rozhodne nepoverili žiadnu firmu spravovaním svojich pohľadávok. Slávna vymáhačská spoločnosť po mojom pomerne asertívnom telefonáte a oboznámení ich s tým, že DP bol na ich nekalé jednanie upozornený, hodila okamžite spiatočku a už len do telefónu bratovi povedali, že sa ospravedlňujú a že došlo k omylu. Takže asi tak.

@mojamija naďalej to vyhľadaj a vyziadaj si co je to za dlh.....ries....pretože keď neviete aký je úvodný dlh a podobne...mozu vas oklamať ešte viac....všetko musí byť niekde na nejakej zmluve napísané a až potom po dodaní dôkazov ze niečo sa neuhradío a podobne.....