Je dobré uchovávať finančnú rezervu v hotovosti doma?
Ahojte. S manželom sme spolu 35 rokov. Vždy sme mali a aj máme jeden účet, spoločné financie. Nikdy sme nedelili financie na Tvoje a moje. Máme nejakú rezervu v prípade ak by niekto z nás prišiel o prácu, nedajbože by nastali zdravotné problémy. V poslednom čase uvažujem vybrať finančnú rezervu a uložiť doma. Dôvodom je obava keby sa niektorému z nás niečo stalo nepredvídateľné tak ten druhý ostane bez prostriedkov kým prebehne dedičstvo. Vždy sme uprednostňovali hotovosť. Žijeme na dedine, bankomat máme len v meste kde pracujem. Možno je to zvláštne že takto uvažujem, ale je to krutá realita. Samozrejme nik nevieme dopredu kedy nám sviečka dohorí. Som naučená myslieť na zadné vrátka. Prosím čo si o tom myslíte?
Ďakujem.
@majka99999 zdarma účet na nákupy na nete používam Revolut, ten máš bezplatne bez podmienok, pošleš si tam okamžitú platbu koľko potrebuješ a ponúkajú jednorázovú kartu aj virtuálne karty s limitom
Neohrozíš tak svoju hlavnú plastovú kartu.
@anita6666 * Stačí mať peniaze na účte a v deň keby niektory zomrel,v ten deň môžeš vybrať a vybavené. *
Ako to má realizovať žena ktorá bola s manželom v reštaurácii v Moste, on pri požiari uhorel a ona leží popálená vo vážnom stave v nemocnici? Má podpísať reverz, aby išla vybrať peniaze do bankomatu? Ak vôbec má pri sebe manželovu kartu a nezhorela s ním.
@saxana000 myslim, ze to myslel tak, ze nebude mat peniaze, ani ked ju z tej postele pustia = kedze k uctu sa uz nedostane ako to nestihne do dna/dvoch ci kolkych, kym ho zablokuju. A raz bude platit a riesit ucty... ;)
Cisto teoreticky teda.
@senta_sofia Áno, výplatný deň bol 4., ale poslali to skôr. Deň úmrtia 2., takže to súhlasí.
@misanthropicdann ani ja ju nechapem...ved keď niečo fyzicky nie je na ucte, ako to môže vstupit do dedičstva.
@elzena2 ale v dobe smrti to bolo a tým pádom to patrí do dedičského.
Ak to niekto stihne po smrti vybrať okradol dedičov a musí to vrátiť alebo to bude odpočítane z jeho časti zvyšnej hodnoty dedičstva
Nevidim nic zle na tom mat par tisic hoci aj doma. Ved asi aj sperky uz budu mat hodnotu par tisic, co mame doma ..a nemame este kvoli tomu trezor. Ze co ak zlodeji, co ak vyhorime ...
Priste mat triska nieco aj realne, a nie vsetko len "virtualne"
No otazka autora nebola co je deditelne, ale ci ma mat hotovost doma,
podla mna nie, netvrdim mat po ruke par stovak budis ale vacsiu hotovost urcite nie, tak ako pisalo viacero ludi ak mate spolocny ucet , vzajomne sa dat ako disponet na ucte a mozes s nim narabat , to ako.pises co v pripade nedajboze smrti, jednoducho co najskor preved co uznas za vhodne, alebo vsetko, , no otazka je kde ?, väčšiu hotovost v banke ti nedaju na pockanie , musis nahlasit vyber cca 1-2dni vopred, cize...... Idealne si zalozit akykolvek ucet ktory mas zadarmo , ktory budes mat iba pre takýto pripad, a co sa tyka dedicstva, tak to ze je to deditelne, to je fakt, no to ze si si to previedla na svoj ucet v pripade dna D, to nemusis zatlkat, pri konani s pravnikom, len dodas ze si si peniaze v tejto hodnote previedla, aby si neostala s holou....
Tiež uprednostňujem mať doma finančnú rezervu v hotovosti.Bývam tiež na dedine kde nieje bankomat a neraz sa mi stalo,že som išla u nás do obchodu a nefungoval im terminál.Musela som tam nechať nákup a utekať domov pre hotovosť.Tak isto ked sme dávali niečo prerábať, opravovať (strecha na garáži,oprava prasknúteho vodovodného potrubia, rekonštrukcia komína ,....) všetci uprednostňovali hotovosť pred prevodom na účet.A mať doma hotovosť je za mňa správne.Nikdy nevieš čo sa stane a nedostaneš sa k finančným prostriedkom.
@milanemila Presne tak, zelezna rezerva v hotovosti doma a ostatne v banke tak, aby zarabali.
@marcaurel viem, ze v tb sa da mat ucet aj zadarmo (aj ja mam od 1998ho)... len ma nebavi sledovat tie ich neustale sa meniace podmienky... vacsinou nastavene tak, aby sa to hodilo im a nie zakaznikom 🙂... presunul som vsetko do fio (mam aj dalsie banky) a tam je klud. Jednoducha banka co neotravuje... ked som chcel zrusit tb, sami mi dali ucet zadarmo bez podmienok... len uz to vyuzivam len obcasne... na splatku ich kreditky... tu fio nema (na Slovensku)
Učet zablokujú v bankách väčšinou medzi 2-10 prac. dňami od ohlásenia umrtia.
Čiže máš v podstate minimálne týždeň na to aby si vybrakovala účet, keď manžel zomrie. V dedičskom konaní s tým nie je žiaden problém.
Čiže máš v podstate minimálne týždeň na to aby si vybrakovala účet, keď manžel zomrie. V dedičskom konaní s tým nie je žiaden problém.
@procrastique Práveže by to bol problém. Do dedičského konania ide suma na účte, ktorá tam je v deň úmrtia. Nedávna skúsenosť.
@procrastique Práveže by to bol problém. Do dedičského konania ide suma na účte, ktorá tam je v deň úmrtia. Nedávna skúsenosť.
@majka2959 no a potom vrátiš to, co si si medzicasom vybrala, nie? A bude sa to dediť. Ja som ten príspevok pochopila tak, že si kvázi pozicias na pohreb, kým sa ešte dá vyberať a potom to vrátiš alebo dostaneš o to menej, ak si jediny dedic. Ved banka musí vidieť, kto tie peniaze vybral - na čo tam majú kamery?
@procrastique spoliehať sa na to, že má týždeň času je naivné
a ten týždeň môže ležať v nemocnici po dopravnej nehode
@majka2959 no a potom vrátiš to, co si si medzicasom vybrala, nie? A bude sa to dediť. Ja som ten príspevok pochopila tak, že si kvázi pozicias na pohreb, kým sa ešte dá vyberať a potom to vrátiš alebo dostaneš o to menej, ak si jediny dedic. Ved banka musí vidieť, kto tie peniaze vybral - na čo tam majú kamery?
@elzena2 Skopírovala som to z pravidiel jednej banky: "Dôležité je uvedomiť si, že s účtom nemôže disponovať alebo ho zrušiť až do ukončenia dedičského konania nikto – t. j. ani najbližší rodinný príslušník či disponent. Preto nie je možné, aby sa z účtu vyberali finančné prostriedky ani na úhradu pohrebu."
@elzena2 Skopírovala som to z pravidiel jednej banky: "Dôležité je uvedomiť si, že s účtom nemôže disponovať alebo ho zrušiť až do ukončenia dedičského konania nikto – t. j. ani najbližší rodinný príslušník či disponent. Preto nie je možné, aby sa z účtu vyberali finančné prostriedky ani na úhradu pohrebu."
@majka2959 co tu čítam, tak ľudia to tak robia. Ja by som sa tiez bála. U nas v rodine bol prípad, že vybrali v den smrti. Ale to už neviem, ci sa berie do úvahy len den alebo aj čas a ako to s dedenim poriesili.
@majka2959 hej a povieš, že si dedič a nič sa neudeje, len to zaznamenajú do listiny.
@majka2959 co tu čítam, tak ľudia to tak robia. Ja by som sa tiez bála. U nas v rodine bol prípad, že vybrali v den smrti. Ale to už neviem, ci sa berie do úvahy len den alebo aj čas a ako to s dedenim poriesili.
@elzena2 @procrastique Tak s tým nemám skúsenosť.

@zazka666 to zistíš z fotiek na sociálnej sieti 🙂