icon

Je fér deliť náklady na bývanie, keď je príjem nevyrovnaný?

laurik02
20. sep 2024

Dobrý deň, chcela by som poznať váš názor na danú situáciu. S priateľom žijeme v spoločnej domácnosti (v prenajatom byte). Priateľ full time pracuje a zarába, ja popri štúdiu brigádujem a rodičia mi tiež prispievajú. Naše príjmy sú neporovnateľne odlišné, no napriek tomu platíme nájom na polovicu, jedlo platím približne 1/4, zvyšok platí priateľ. Cestovné, potreby do školy a všetky moje výdavky si taktiež samozrejme hradím sama. Problém je však v tom, že mi už v podstate nič nezostáva pre seba. Pristúpili by ste na takúto dohodu? Zdá sa vám fér ísť na polovicu s bývaním v každej situácii? Vopred vám ďakujem za vaše názory a postrehy.

Strana
z2
sense
20. sep 2024

Pozri ja by som sa vrátila k rodičom a s priateľom len randila

laurik02
autor
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
20. sep 2024

@1ryba coooo ako dotovať priatelku? Zaujimat sa o to, ze aky ma prijem a prirodzene je u správneho chlapa, ze ma tendenciu sa o zenu postarat. Ak nie, nie to chlap pre mna. Potom tu zeny placu, ze ich manzelia neriesia, ze z coho ziju pocas materskej. Ved jasne, ze neriesia, ked na zaciatku spolužitia sa k tomu nepostavili ako chlapi. To je uplne jedno ci je to priatel alebo manzel. Proste ma doma partnerku a ma sa vediet postarat a nie brat peniaze od jej rodicov na ich spolocne byvanie. Ty mozes mat iny nazor a je to v poriadku.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
oriesocek
20. sep 2024

@1ryba mas absolutnu pravdu. Aj synator chcel byvat v zdielanom byte s kamosmi. Povedala som mu, ze vtedy, ak si to bude vediet zaplatit (nie iba najom, ale aj stravu, atd). Pocitam tak minimalne 500-550 eur bez oblecenia, vydavkov na skolu, cestu, atd. Takze nadalej byva doma, kedze este studuje a ma pracu na polovicny. Do skoly ma asi 5 zastavok MHD. Do prace rovnako... Mne sa nechce k mojej hypoteke este platit dalsie vydavky. Ak sa chce osamostatnit, tak aj s platenim. Ine je intrak, alebo studium v inom meste.

laurik02
autor
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Odpoveď bola odstránená
zltalienka
20. sep 2024

@laurik02 tak keď Ti to s peniazmi nevychádza, treba sa vrátiť k rodičom. Ak chce priateľ aby si s ním bývala, aj keď na to nemáš, tak sa musí posnažiť on.

zmrzlinka2021
20. sep 2024

@laurik02 tvoj budúci mu sa má už teraz o teba starať. Ak sa len hráte na vzťah, zbal sa a vráť sa k rodicom

1ryba
Odpoveď bola odstránená
betulinka1
20. sep 2024

@1ryba som tiez stara korčuľa a suhlasim, ze si treba este uzivat tu slobodu a nie starat sa o chlapa 😉. Ale ak teda uz do toho isla, tak urcite by jej mala svietiť kontrolka, ze to nie je chlap pre nu, ktory si necha platit od jej rodicov a ma sa o nu postarat co sa tyka nákladov na bývanie. Vobec nejde o vydzriavanie ako si to nazvala. To je uplne ina situacia. Ona od neho nepýta peniaze. Ved si mlada aj zarobí na brigáde aj rodicia jej daju ale je nereálne aby vedela ist do nákladov 50 na 50 s niekym, kto uz pracuje. Cize ja by som svojej dcere povedala, ze pre mna je to zvlasne, ze on uz zaraba a nema k nej taky ten chlapsky orchranarsky pristup, ze sa o teba postarám. Mame dvoch chlapcov doma a tym by som povedala to iste. Ze tvoja priatelka študuje, zije s tebou, stara sa o teba, tak hadam nechces od nej aby ti jej rodicia platili za tvoj komfort. Potom je to v tomto svete cele dopletene. Zeny makajú v praci a doma, okolo deti, lebo emancipácia a chlapi si lakuju nechty a fotia sa na socialne siete aky sval im narástol. Ja si myslim, ze je spravne viest dcery k tomu aby stale ostali ženami a k tomu patri aj to, ze chlap sa ma postarat. A to pisem ako zena, co si zaraba od svojich 16 rokov, celu VS som pracovala a rodicia a chlap ma nezivili. Ale nikdy, ked som byvala s chlapom, som nepocula, ze zaplať mi polovicu aj ked vedel, ze na to mam. Naopak, ked sa moj muz nasťahoval ku mne do domu, tak prve co bolo ako doriesime financie ako sa bude podieľať. Z tej pozície chlapa to bolo pre neho uplne prirodzene, ze on chce byt ten, co sa stara. Toto podla mna súčasným chlapom velmi chyba a mnoho zien vnutorne vie, ze to nie je v poriadku ale nevedia to zmenit. Autorka sa pytala velmi múdro, ci je to v poriadku, lebo aj ona citi, ze nie. Niekde jej ta rola tej zeny chyba. Podla mna nie je to v poriadku.

betulinka1
20. sep 2024

@1ryba pre rodicov je prirodzene, ze dcere davaju nejaku sumu akoby bola na internáte. Aby nieco mala a v prvom rade sa venovala skole.

abbey1
20. sep 2024

@laurik02 Za mňa, ak už dvaja spolu žijú, a je jedno či bez či s papierom, neriešim extrémne moje tvoje peniaze. Samozrejme partner nebude odovzdávať polovicu výplaty. Ale proste podľa mňa v partnerskom vzťahu sa partneri navzájom ťahajú i finančné, vždy je jeden na tom lepšie než druhý
Ak už nežije dieťa s rodičmi, nevidím dôvod, aby Rodicia extrémne prispievali.

sisa_s
20. sep 2024

❗️ Používateľka laurik02 už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka. ❗️

1ryba
Odpoveď bola odstránená
zltalienka
20. sep 2024

@sisa_s takže to bola vymyslená téma? Aj celá "autorka"?

sisa_s
20. sep 2024

@zltalienka mozno sa jej len nepacili nazory, tak sa vymazala...neviem

vorkola
20. sep 2024

@laurik02 Keby ste boli manzelia ...zakon ,manzelia musia mat rovnaku zivotnu uroven,Ved kde je napisane ,ze spolu budete,?co ak sa rozidete, ?

vorkola
20. sep 2024

@betulinka1 No dobre, ale oni ani nie su manzelia,nemaju deti,ked studuje aka starost ?To aj keby bola sama, tak upratat si musi, ale nech stravu zabespeci on,A co ak sa rozidu,a on jej ma platit 75% najmu, Je to sice par ,ale nie su a ani nepisu ci planuju do buducna ako rodina .Dnes sa aj dlhorocne pary roschadzaju,

mimka1402
20. sep 2024

@ivik4 Ja sa divím čo tu ženy píšu a mám pocit, že žiadna nerozumie tomu co si napísala..
Ja po tomto ďakujem za toho svojho, ktorý mi hneď navrhol že platiť nebudem nič a ani ex, keďže som na VŠ + práca a platím veľa za štúdium. A často mi pomohol kúpiť niečo čo som chcela, túžila alebo potrebovala alebo ťahal viac veci. A nikdy mi to nevytkol. A prečo? Lebo je to niekto kto ráta so mnou navždy a berie to ako investíciu, že keď mi pomôže teraz o rok dva bude vyšší príjem do domácností a už to bude ľahšie. Desí ma pohľad, ktorý vraví " a to ma dotovať 1 či 5 priateliek?" Neviem. Verím tomu, že ak dvaja začnú spolu bývať nie sú spolubývajúci, ale veria, že tým začne ich spoločný život. Veď keby sa ku mne chlap tak správal takto, časom by bolo presne o tom ako tu píšu ženy na materskej, že muž nedá ani cent lebo veď doteraz zvládala a musela, tak zvládne aj z materskej ďalej. Ved načo by jej pomáhal či jej niečo kúpil.
Správanie muža odzrkadľuje aj to koľko investuje do ženy času, námahy, záujmu a aj peňazí.

kristinapetronela
21. sep 2024

Ak na to nemáš tak s ním nemôžeš bývať ... Choď naspäť k rodičom

animus
22. sep 2024

@laurik02 keď som študovala, tiež som bývala vtedy s priateľom. Nebrigadovala som kvôli náročnosti štúdia a rodičia mi moc neprispievali. Prakticky ma živil môj partner. Avšak v čase, keď som išla na VŠ sme spolu chodili už tri roky. Ja som odišla na intrak ale nefungovalo to na diaľku. On sa za mnou presťahoval aby sme boli spolu (vtedy sme spolu boli štyri roky). Bolo to prakticky jeho rozhodnutie. Teraz už sme manželia a sme spolu 14 rokov (manželia 7). Záleží od situácie, človeka, okolností ale ak by som bola v tvojej situácii a lacnejšie by ma vyšiel život na intraku, nadhodila by som tému že odídem. Ak ťa má naozaj rád tak situáciu prehodnotí.

petamich
22. sep 2024

@mimka1402 velmi dobre rozumiem tomu, co som napisala, niektore z nas mozno nechcu byt financne zavisle na partnerovi a uz vobec nie vo faze, ked je priatel 🤷‍♀️ jasne ina situacia je napr. pocas rodicovskej dovolenky, ked zena nema na vyber, lebo o ten prijem skratka pride a vtedy je na mieste mat to vydiskutovane vopred - co ak pridem o prijem, co ak budem na materskej....co ak budem PN, ja osobne by som napr. do spolocneho byvania s priatelom nesla, ak by som vedela, ze to financne neutiahnem a automaticky ocakavat, ze ma bude dotovat, to uz vobec nie. A ak to ma niekto inak v poriadku, to je ale vec, ktoru si mali vydiskutovat pred tym nez do toho byvania isli, "pocuj Fero sadnime si a porozpravajme sa ako to budeme financovat, ake budu vlastne vydavky, kedze este studujem a obavam sa, ze to neutiahnem"...

Ja to vidim naopak, ze vdaka tomuto pristupu sa vela zien uz v mladom veku stava financne zavislych na partnerovi a skor vtedy je potom dosledok, ze tu pisu, ze ich vyhadzuje, ze ked sa im nepaci mozu ist a ze im dava peniaze na pridel, ked nemaju vlastny prijem atd. lebo ti chlapi dobre vedia, ze nemaju ako a nemaju za co ale to je len moj uhol pohladu

mimka1402
22. sep 2024

@petamich Nemyslím si, u mňa konkrétne šlo o veľký fin. rozdiel. Partner zarábal 8tis a ja ledva 1tis mesačne, on to bral ako dosť divnu vec aby som platila veci, ktoré by on platil bez ohľadu na to či by som tam bola aj ja. Finančne by som to zvládla žiť sama veď to som aj žila, ale keďže som bola u neho stále z bytu som odišla a on mi dal priestor sa venovať škole ktorá ma posunula vyššie finančne. Nie, neboli sme manželia, ale zároveň to bolo obdobie mojich zdravotných problémov či školy. Keby obaja zarábame rovnako diskusia ide inam. Nikdy by som sa mu nevyrovnala finančne a pritom som nebola priamo odkázaná. Ale ak sme chceli byť spolu, jeden z nás musel v niečom ustúpiť. Pre neho boli financie menej než to, že so mnou môže bývať. Každý môže v ťažšom období a ak dvaja bývajú spolu tak druhy má odísť domov k rodičom? Neviem ja by som tiež potiahla za partnera keby viem, že mu nevychádza a mne áno.
Ja som finančne závislá nikdy nebola. Preto ani po rozchode ma to nepolozilo a prežila som sama ďalej. 🙂 Sú obdobia a z partnera sa môže stať manžel. Takže až keď majú papier majú na to pozerať inak než keď je to len "priateľ"? Veď nie každý chce svadbu apod. Toto je podľa mňa individuálne a určite nepovažujem to za využívanie či vydrziavanie.

mamutka
22. sep 2024

@mimka1402 lenže ide o to, aký je to muž. Keby som ja kedysi toto chcela od môjho, tak chudák sa nenaje. Mladý chalan čo sa nadrel a pretĺkal. To že si chlapec nájde prácu a zarobí na nájom neznamená, že zarobí dosť na to, aby to cele dotoval.
Ja som za to, že keď niekto študuje, ma sa prioritne venovať štúdiu a nie hrať sa na domácnosť, lebo nevie vydržať bez sexu.
To že chlap očakáva, keď sú to mladi malo zarábajúci ľudia, že partnerka bude platiť polovicu zo všetko polovicu, z neho nerobí zgrlosa, ktory bude ženu zdierať z kože.
Moja mamina kedysi tiež krútila nosom, ako ja platím polku zo všetkého, pochopitelne sa o mna bála. Teraz by svojho zatka na rukách nosila, ako sa to vyvinulo, keďže sa vypracoval a dokáže potiahnuť úplne všetko. Pre svojich synov do budúcna tiež dufam v partnerky, ktoré sa budú hrnúť do spoločného bývania až keď budú vedieť na seba zarobiť. Nepotrebujem, aby sa každý mesiac vyhadzal z peňazí aby podporoval spolubývajúcu a keby napr mal úraz a ostal doma, nebude mať z čoho zit, lebo ved sporiť sa nedalo, lebo slečna potrebovala podporiť. Už mladi sa musia naučiť, ze sa prikrývajú len takou perinou, na akú majú. Hlavne pre to dievča je to dôležité. Lebo potom je kopa takých, čo po škole hned rodia, nemajú nič, keď sa niečo stane, tak sú v háji, lebo nemajú vlastný byt, úspory, nič.,

martin96321
5. jan 2026
@alickapusinka

Teraz sa tak chová prišla by situácia že pôjdeš na rodičovsku matersku tiež bude všetko 50/50.Dúfam že ak spolu žijete že aj práce okolo domácnosti sú 50/50 nie iba TY On pán tvorstva že chodí do práce.Ak všetko na polovicu tak aj domáce práce na polovicu.Koľko platite za podnájom a koľko by stal internát ak si študentka.Za mna nemôže tvoj priateľ porovnavať zárobok 1500 eur to som si len vymyslela a TY čo dostaneš dajme tomu 500 eur.Nie ja by som s ním nebola.

@alickapusinka Takze ak som to spravne pochopil......Ak by som teoreticky platil uplne vsetko sam ,tak je priatelka moja podriadena hej? Musi sa podriadit mojim chutkam a potrebam?

anonym_49737f
5. jan 2026
@ukgirls

no on je len priatel nieje povinny ta zivit aj ked by ho mohlo trknut,ze ty tolko penazi nemas .. ale to ste si mali dohodnut skor ako ste sa k sebe nastahovali .. sadni si s nim a povedz s cim mas problem ..

@ukgirls presne a v podstate ju uz aj dotuje, ved plati 3/4 jedla (co nie je malo). to autorka nejako opomenula a riesi len ze najom je na polku a ako je to nefer s ohladom na prijmy....no neviem

anonym_49737f
5. jan 2026
@stanulienkat

Tie, ktoré tvrdíte, že by ju mal sponzorovať -boli by ste také štedre aj keby to bolo naopak a ona mala zivit jeho? Keď dievča vie, že nemá na život v podnájme, tak malo ostat byvat doma. Co to má spoločné s ich v budúcnosťou? Dnes sú spolu, zajtra byť spolu nemusia.
Ale pravda je, ze vacsiu cast by mohol on platit.

@stanulienkat suhlasim, ved su to mladi ludia, co sa len spoznavaju. Dnes su spolu, zajtra nie. Porovnavat to so situaciou na materskej je uplne od veci, to je predsa nieco uplne ine - to uz su ludia, co sa rozhodli zalozit si rodinu a nie co sa spoznavaju. Som zvedava, ci by ste ako matka takeho chlapca boli nadsena z toho, ze by vas syn takto dotoval frajerku a minul na nu takto celu svoju vyplatu. Predpokladam teda, ze je tiez mlady. skor by som si predstavovala, aby si setril na byvanie a pod. Ale ak je to uz zabehnuty styridsiatnik, beriem spat :D alebo ak ide uz o 10rocny vztah. plus neplati jej uz nahodou vacsinu stravy, co je dnes dost velka polozka? Ja osobne by som ani na zaciatku vztahu nechcela byt v takejto financnej zavislosti na partnerovi. Ak by som na podnajom nemala, nesla by som do toho resp hladala lacnejsi. Ten vztah ma uplne inu dynamiku ako ked si od chlapa od zaciatku hned financne zavisla a.nevybudovala si sama trochu svoju vlastnu nezavislost. Ale to uz ako kto citi.

Strana
z2