icon

Je lakomec, alebo ja to vidím tak tragicky?

18. jan 2022

Dobry neskory vecer, rada by som spoznala nazor aj nestrannych ludi co si o tom myslia. Napisem to v skratke - ja momentalne na RD s 2rocnym synom plat 403,60€ rodicak, priatel (niesme zobrati) zivnostnik (oslobideny od platenia socialky aktualne jeden rok) plat mesacne priemer 1400€, mame kazdy svoj ucet (ja nenasetrene ani cent) priatel (na ucte cca 12000€), mame aj spolocny ucet kde posielame ja 250€ mesacne, priatel 350€ mesacne (plati sa z toho hypo,sprava domu, elektrina,plyn, internet), mame pol na pol byt. Kedze som na RD platim teraz o 100€ menej, ked som chodila do prace platila som 350€. Cize 250€ byvanie a poplatky, 50€ mam mesacne sporenie a ostava mi mesacne cca 100€ (z toho nakupujem malemu oblecenie po bazaroch zvacsa, ked idem na nakup tak nakup z toho), nikdy samozrejme neusetrim, neda sa. Moj problem je v tom, ze priatel si zaplati takisto najom, mobil, natankuje a vsetko ostatne mu zostava. Prosila som ho aby sme sa o tom porozpravali aby mi posielal aspon nejake peniaze mesacne ked teraz nerobim a som doma so synom, absolutne sa somnou o financiach nechce bavit, citim sa naozaj frustrovana pretoze si nemozem dovolit ani nic kupit na seba, nieto este zajst kadernicke a podobne (nebola som u kadernicky 2roky), ked nieco chcem aby zaplatil len frfle, tak radsej sa nabuduce nepytam a predavam bud moje oblecenie alebo maleho aby som mohla zasa kupit malemu dalsie a dalsie oblecko. Velmi ma to stve, ze on ma tolko nasetrene a absolutne nerozumie ze som na RD s nasim spolocnym synom, varim priatelovi skoro kazdy den, upratujem, periem mu, staram sa aby sme mali doma cisto, pekne. Je mi z toho smutno a stale sa to len stupnuje. Kartu jeho napr zeby mi dal chod si nieco kupit alebo zeby sa ma opytal xi nieco nepotrebujem - nehrozi absolutne. Priklad, v decembri som sa ho spytala ci by mi nekupil zimne topanky, musela som si ich nakoniec kupit sama, podotykam nekupovala som nove ale z druhej ruky, predvcerom som isla do jysku kupoval novu plachtu na postel, tak som sa ho spytala v aute pred obchodom ci mi nepozicia kartu, nepozical. Moji rodicia mi dali auto - mam ho pisane na seba, ale ja nejazdim, jazdi na nom on, minuly rok som si ho davala prepisovat z ocina na seba - vsetky poplatky som platila ja, vacsinou ajtak nikam nejazdime, len priatel do prace a obcas k nasim (30km) a on mi povie ze on tankuje tak co vlastne chcem. Teraz som si platila sama poistenie auta (133€) ze da mi nabuduci mesiac polovicu lebo tento mesiac mi zaplatil rozvody auta nove k narodeninam, k mojej 30tke ze nema teraz. Povedzte mi uprimne, je toto normalne alebo nie? Alebo to len ja vidim tak zle a je to v pohode? Clovek by sa s nim tak strasne rad porozpraval o tomto celom ale on absolutne nechce. Ja uz rozmyslam odist od neho, on mi aj povie ze ak mi bude lepsie tak mam ist, lenze kam s 2rocnym dietatom? ☹ k mojim rodicom ist nechcem velmi pretoze su velmi zvlastni v tomto a este by obvinili mna ze to len zle vidim vsetko len aby som s nim bola, lenze viete ako sa citim? Jak posledna troska. Este napisem ze dieta sme neplanovali ale nelutujem v ziadnom pripade svojho syna, milujem ho najviac ako sa da a nikdy by som sa ho nevzdala nikdy, snazim sa naozaj doma, so synom, v lete som aj mala brigadu upratovat som chodila len aby som mala niexo navyse. Je mi z toho vsetkeho smutno. Viete, ja nechcem minat, chodit kazdy mesiac kadernicke a neviem co, ale ten pocit ze nemam vobec pristup k peniazom a mesacne mam 100€ Ma ubija velmi velmi. ☹ dakujem, ze ste docitali az sem ❤️

Strana
z5
sissy27
18. jan 2022

auto nech okamžite vráti - buď by som ho predala alebo nech mi hoc aj stojí na dvore. On si vyváža riť len za phm a ty máš platiť poistky a opravy? Že zaplatil ti nové rozvody k narodeninám - keby na ňom nejazdil, tak by si ich nepotrebovala. Tak takú nehrali. Nech si kúpi svoje a platí si aj komplet všetky prevádzkové náklady. Alebo mu vystav každý mesiac účet za prenájom auta.
Výživné na syna je kde? Ak sa k tomu nemá dobrovoľne, tak rovno si ráno podaj návrh na súd na zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti a určenie výživného. Je to len otázka času, kedy to budeš musieť riešiť, takže čím skôr tým lepšie, aj tak sa to nevyrieši zo dňa na deň.
A byť tebou hľadám spôsob, ako sa vrátiť do práce a osamostatniť sa, lebo tento parazit ti nie je k ničomu.

appletree
18. jan 2022

Bolo mi to luto citat. Nerozumiem, ako moze niekto toto robit partnerke, ktora sa stara o spolocne dieta a celu domacnost. Ak myslis, ze sa to nezmeni, hladala by som si pracu a uvazovala o odchode…Skusila by som mu to asertivne povedat, urcite to normalne nie je co robi….Aby neprispel ani na oblecenie a ty si musela predavat aby si mohla kupit nove a on ma kopu nasetrene je hrozne. Mal by sa o vas starat a zabezpecit co treba, nehovoriac o siruaciach ked potrebujes lieky pre dieta atd..

tt247
18. jan 2022

Veď toto je normálne týranie. Finančné aj psychické týranie. Úplne mi prišlo ľúto to len čítať. Tvoj priateľ je doslova nechutný. Fuj, zle mi prišlo z takého chlapa, z takého otca. A ako prvé ti v tomto znechutení poradím, milá autorka, aby si mu zobrala kľúče od svojho auta a poriešila si výživné. To by mali byť tvoje prvé kroky.

karola987
Odpoveď bola odstránená
vler
18. jan 2022

Tvoj syncek je 2 rocny takze Ty toto tolerujes 2 roky?! Dala by som s nim posledny vazny rozhovor a poslednu sancu aby sa zmenil a stal sa partnerom a otcom akeho si zasluzite.

deti95060810
18. jan 2022

ako môže taký tĺk existovať... vieš o tom že ty máš nárok na výživné od neho? Len si ho podaj na súde aj spolu s výživným na syna - ešte len to bude otvárať oči ten tvoj trkvas keď mu príde platiť ...
inak máš ponaučenie - šetriť treba stále a nie nemám našetrené nič. keď pôjdeš do práce, pamätaj na zadné vrátka.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
heleninamama
18. jan 2022

Urobila si pár zásadných chýb: Nič si si nenašetrila (aj keď nechápem to sporenie 50 eur mesačne) a urobila si si neplánovane dieťa s niekým, kto o Teba nestál.
Verila si, že sa k nemu nasťahuješ a porodíš, budete ihneď rodina so všetkými výhodami pre Teba. Lenže on si spočítal 2+2 a zistil, že pre neho by to bolo nevýhodné, tak si svoje chráni. Zbytočné tu na neho budú ženy nadávať, on vie, prečo tak robí a v jeho očiach nemáš tú hodnotu, ktorú si pripisuješ. A nebudeš ju mať ani vďaka vareniu a upratovaniu...
Chlap vie byť štedrý, ale k žene, ktorú miluje a k dieťaťu, po ktorom túžil. Vy to nie ste. Tak nerob ďalšie chyby a nezostávaj tam. Vráť sa k rodičom, nie si v pozícii, že máš na výber. Vráť sa do práce, on nech Ti platí výživné na dieťa a o zvyšok sa postaráš sama.

miadi
18. jan 2022

Je to lakomec. Normalne by vas mal zivit platit vsetko on. A ty si mala setrit matersku. Len si si to snim takto pre teba na 💩 nastavila. A on to samozrejme nemieni menit . Jasne ze ti povie “Chod “ ked vie ze nemas kam a nemas za co. Mà Ta v hrsti. Vie ze nemas ani na kadernicku. A vasmu dietatu kupujes v sekaci. Uz je to asi tazko menit . Opravu tvojho auta na ktorom jazdi on ti dat akoze k 30ke je 🤮. Boze aky trapny chlap. Prepac. Existuju nejake pravne poradne zadarmo pre matky v nudzi ako si ( sorry) ty. Informuj sa na co vsetko mas narok. A Prestan posielat $ na spolocny ucet.

miadi
18. jan 2022

@heleninamama si to tak brutalne kruto realne vystihla. Zial je to tak. Ale je lepsie ked si clovek prizna tuto krutu realitu a oslobodi sa od iluzii aspon sa moze pohnut dalej.

julie19
18. jan 2022

Ja naozaj neviem kde a kedy začalo toto polovičkovanie vo vzťahoch … áno keď ste spolu rok a ste bezdetný tak dajme tomu že chcete len vyskúšať spolu bývať tak idete na polku … ale vy už máte dieťa takže tieto “rovnaké” diely musia ísť bokom … teraz nie ste rovnocenní proste už len tým že muž je naďalej zamestnaný za cca rovnaký príjem ale ty ako žena ktorá porodila a stará sa o dieťa si na prijme výrazne klesla ale práca v domácnosti a výdavky (už nie len na seba ale hlavne na dieťa) sa vyšplhali do neba … tvoj muž je buď úplne dr*nuty keď nevidí že malý aj ty chodíte oblečení a obutí vo veciach zo sekačov lebo na viac nemáš, alebo to práve naopak vidí veľmi dobre a maximálne mu to vyhovuje (hlasujem za túto možnosť) … a akože dal som si na narodky opravu autá v ktorom sa ja vyvazam tak to je vrchol vrcholov, to som ešte nepočula … 🙏🙈 … môj muž nás s dcérou na rukách nosí, kupuje čo treba, brava nás na výlety, kupuje nám na sviatky darčeky (darčeky pre potešenie), auto je naňho - on plati leasing aj vždy tankuje a ja sa s malou vozim koľko potrebujem … a to teraz aby to nevyzreli že je nejaký pán božský ťažký od peňazí … zarába menej ako tvoj partner podľa toho čo píšeš a sú aj dni kedy sa hádame a keď si ideme na nervy, skratka normálny obyčajný muž/otec🤷‍♀️ … ver tomu že tento tvoj “lakomec” ako si ho pekne nazvala, ma úplne v paži tvoje aj synove potreby, inak by pri takom plate aký ma nenechal svoje dieťa a jeho matku žiť zo 100€, a ver mi že raz ak aj raz budeš mať vybavené výživné na malého a na seba tak aj s tým bude mať problém lebo on očividne zarába a plati len a len za seba … držím ti palce aby si s ním mala čo najmenej problémov a aby si sa čo najskôr postavila na vlastne nohy lebo v tom ako to funguje teraz sa za chvíľku zblaznis

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sense
18. jan 2022

Požiadaj o výživné na dieťa. Na to máš právo aj keď spolu žijete. A nefinamcuj auto kt nepoužíva. Plus neposkytovat full service, keď poplatky na polovicu, tak aj veci okolo domácnosti na polovicu

kristinka92
18. jan 2022

Prepáč ale ty keby si od neho odišla a požiadala o výživné na dieta, by si na tom bola finančne vlastne ešte lepšie než ako keď si s ním. Veď to je choré. Až mi ta prišlo ľúto keď som to čítala ako jedna žena jedine po čom túži, si kúpiť zimné topánky z druhej ruky….to je proste strašne bezcitne ta takto nechat. To by ho fakt zabilo keby ti prihodí jednu stovku aspoň mesacne? V žiadnom prípade by som nekupovala v takomto pripade veci pre dieta z tej jednej stovky čo ti ostáva, pekne by som mu dala blocik že toľko si prosím naspäť je to aj tvoj syn tak sa staraj

fiafia
18. jan 2022

Je to debil a dala by som mu poslednú šancu a auto predala. On si bude rit voziť zadarmo a ty živoriť? Nech chodí autobusom. Z rodicaku kúpila len synovi a sebe, žiadne vyvaranie a pod. Blb 😈 radšej rok u rodičov nech sú akýkoľvek aké nedovolila by som aby sa ku mne niekto takto spraval

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
michaela789
18. jan 2022

K narodeninám "ti" zaplatil rozvody?? Na aute, na ktorom jazdí on?? Tak po prvé, otrasnejší darček asi ani neexistuje a po druhé, to ako keby som kúpila môjmu manželovi na narodky sadu očných tieňov.... A mimochodom, okamžite by som mu odobrala prístup k tomu autu, pri takomto správaní. Nech si derie vlastne nohy alebo nech chodí na bicykli... Idiot.
Aby som odpovedala na otázku - nie, toto NIE JE normálne. Tvoj partner je psychopat, čo sa vyžíva v tom, že si zahnaná do kúta a nemáš ako ujsť. Ja by som mu tak nahádzala po tej sprostej hlave! Tak ty sa staráš o dieťa (ktoré si urobil s tebou aj on), o domácnosť, v ktorej je, oblieka sa, stravuje sa, oddychuje aj on a máš to robiť v podstate zadarmo? Nikdy nepochopím túto debilnu chlapsku logiku "načo sú tí peniaze, však si doma". A ten dom sa sám obriadi, samo sa nakúpi, samo sa navarí, deti sa samé poobliekaju, poobuvaju....
Prosím ťa, daj mu riadny kopanec do riti, nech sa spamätá. Ak si nevstupi do svedomia, určite by som začala rozmýšľať, ako sa odtiaľ dostať preč. Predajte byt, alebo nech ťa vyplatí z tej polovice a od toho sa odraz nejako.
Fuj, zle mi je normálne 🤦‍♀️

poopsie
18. jan 2022

Však načo papier, načo BSM... To je len taký zdrap... Ako si si zariadila, tak máš

liljana
18. jan 2022

Prestan posielat 250 eur na spolocny ucet. Kym si na materskej, skladanie sa na vydavky konci . Materska/rodicovsky ma byt iba pre teba a dieta, ten co pracuje, plati vsetky fixne naklady a jedlo. 1200 eur mesacne a hypo k tomu nie je ziadna slava a to ze si si nic nenasetrila, kym si nemala ziadne deti, takisto.

ummimaryam
18. jan 2022

HALOOO, PROSIM TA ZOBUD SA, ZENA! Tento chlap je doslova odpad, uplne dno. On ma platit vsetko, Ked si doma s babom! Prosim ta. 🙏 Od zajtra vezmi auto spat, neposli ani cent na ucet, uplne prestan mu varit, prat, upratovat. Prosim ta na kopenach. Postupne zacni planovat odchod, vsetko je lepsie ako toto! Neckakaj a odid kym sa da

makova333
18. jan 2022

Autorka: Nie nie je to normalne, vola sa to ekonomicke tyranie (predpokladam, ze u vas nebude jedine, ale pojde ruka v ruke s psychickym). Bohuzial ta sklamem, nebude to lepsie, lebo ked je nieco kačica, tvari sa to ako kačica, vydava to zvuky ako kačica, tak to bude kačica. Nikdy nie jeleň. On vie, co robi, preto sa s tebou rozpravat nechce, lebo by musel prizat, ze ta tyra a vyuziva. A to nespravi. Takze cesta rozhovoru nebude fungovat. Jedina moznost je najst si pracu, dieta do jasli/skolky/opatrovatelke/babke, zobrat mu auto a ist do podnajmu/rodicom (na cas). A dat si zverit dieta do osobnej starostlivosti a vyzivne na dieta + preplatenie polovice vybavicky (este stihas myslim). A prestan okamzite posielat penaize na spolocny ucet. Aj za cenu, ze bude mlady pan zduty a nervny.

desore
18. jan 2022

Tvoj priatel je lakomy, nezmenis ho. Vekom sa bude tato negativna crta iba prehlbovat.
Zimne topanky ti nekupil, musela si kupit pouzivane. On potrebuje jazdit do prace, je to tvoje auto, ktore nici. Takze zober mu kluce od auta, nech si kupi svoje, peniaze na to ma alebo nech ti plati za pouzivanie. Povedz mu, ze ty si mi nekupil cizmy, ja ti nedam auto. Napadla ma 3. moznost, predaj mu ho oficialne na zmluvu, nechod pod cenu, ci je ochotny zaplatit. Ak nie, vrat otcovi auto na 1 mesiac. Pochopi, ze sa nikam nepohne.
Kamaratka ma presne takehoto muza doma, nepomohli hadky, nepochopil. Aspon zacal kupovat veci ich spolocnemu dietatu.

alexandra2468
18. jan 2022

Boze az mam chut ti poslat peniaze.
Mrzi ma to.
Opravnene sa citis nestastna, ale zas je to aj tvoja chyba.
Ako “si si vychovala, tak mas”. Si muza naucila, ze si maximalne sebestacna a on sa o teba potom financne nestara v case, ked by mal. Tvoj prijem sa nasobne znizil, krmis tri krky a on vas nezabezpeci. Zda sa mu nenormalne financne zabezpecovat teba? Ok. Ale dieta je spolocne, nech kupuje plienky, oblecenie, stravu, hracky pre maleho. Oboznam ho pekne aj s vyzivnym, ak si mysli, ze to bude lepsie, ked odides. Nic nie je zadarmo.

Mas dve moznosti. Trpiet dalej a zo svojej almuzny sa starat aj o cloveka, ktory si to absolutne nezasluzi, alebo byt konecne “sebecka” a starat sa len o syna a o seba.
Odporucam to druhe 😃

enka81
18. jan 2022

Nebudem ti vravieť nič o tom, že na niečo ten papier je, teraz je mnoho párov, ktorí tvrdia, že im to vyhovuje - blbosť, vždy jeden stráda. Ale v tvojej situácii by som začala premýšľať, ak premýšľaš nad odchodom, nebudeš vo vzťahu asi veľmi ok. Ak by si počkala rok, kým pôjdeš do práce, malý do škôlky a ty kľudne si prenajmeš 1- izbový byt, utiahnes to , neboj. Ale na to sa nepýtaš. Asi by som oznámila partnerovi, že žiaľ, príjem máš malý, nejako sa zariadiť musíš, predas auto. Ten raz do mesiaca, čo ideš k rodičom zvládneš aj vlakom/busom. Peniaze si odloz, budeš mať na zálohu, keby si chcela odísť. Neposielaj 250€ , možno len 50€ na energie, hypo platí on, majiteľ je on, teba to nemusí zaujímať tak, ako jeho nezaujíma, v čom pôjdeš v zime po vonku. A ešte, rozvody nezaplatil tebe, ale sebe, na čom by sa vyvážal do práce? Máš 30, najvyšší čas začať normálny život.

shilou
18. jan 2022

Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav...

Cize peniaze su maleho..nie je to tvoj plat..
Cize ty nemas co prispievat z tychto penazi..lakomcovi...

gab
18. jan 2022
eryykah
18. jan 2022

a prečo nejdeš naspäť do práce, takto sa nechať zdecimovať, že ani ku kaderníčke nejdeš a prosíš o topánky...

syslik81
18. jan 2022

2 rocne dieta uz moze do skolky/jasli a ty sup do prace .. zacni setrit lebo vas vztah nema buducnost ... auto si vezmi nech mas na com dochadzat do prace a milostivy nech ide pol na pol akj so starostlivostou o dieta a domacnost .. ak nie nebude mat navarene oprate a podobne ... popros rodicov o pomoc so starostlivostou maleho ak sa da zo zaciatku .. a zacni mysliet aj na seba ..

solange7
18. jan 2022

Ekonomicky tyran. Aby si prosila muza o zimne topanky a nakoniec skoncila s topankami z druhej ruky? Je mi ta velmi luto. Neber to v zlom. Myslim to uprimne.

zuziiiii
18. jan 2022

Ešte si stále s nim? 😲🙄🙏🙏🙏🙏 Dúfam ze nie

Strana
z5