Je lakomec, alebo ja to vidím tak tragicky?
Dobry neskory vecer, rada by som spoznala nazor aj nestrannych ludi co si o tom myslia. Napisem to v skratke - ja momentalne na RD s 2rocnym synom plat 403,60€ rodicak, priatel (niesme zobrati) zivnostnik (oslobideny od platenia socialky aktualne jeden rok) plat mesacne priemer 1400€, mame kazdy svoj ucet (ja nenasetrene ani cent) priatel (na ucte cca 12000€), mame aj spolocny ucet kde posielame ja 250€ mesacne, priatel 350€ mesacne (plati sa z toho hypo,sprava domu, elektrina,plyn, internet), mame pol na pol byt. Kedze som na RD platim teraz o 100€ menej, ked som chodila do prace platila som 350€. Cize 250€ byvanie a poplatky, 50€ mam mesacne sporenie a ostava mi mesacne cca 100€ (z toho nakupujem malemu oblecenie po bazaroch zvacsa, ked idem na nakup tak nakup z toho), nikdy samozrejme neusetrim, neda sa. Moj problem je v tom, ze priatel si zaplati takisto najom, mobil, natankuje a vsetko ostatne mu zostava. Prosila som ho aby sme sa o tom porozpravali aby mi posielal aspon nejake peniaze mesacne ked teraz nerobim a som doma so synom, absolutne sa somnou o financiach nechce bavit, citim sa naozaj frustrovana pretoze si nemozem dovolit ani nic kupit na seba, nieto este zajst kadernicke a podobne (nebola som u kadernicky 2roky), ked nieco chcem aby zaplatil len frfle, tak radsej sa nabuduce nepytam a predavam bud moje oblecenie alebo maleho aby som mohla zasa kupit malemu dalsie a dalsie oblecko. Velmi ma to stve, ze on ma tolko nasetrene a absolutne nerozumie ze som na RD s nasim spolocnym synom, varim priatelovi skoro kazdy den, upratujem, periem mu, staram sa aby sme mali doma cisto, pekne. Je mi z toho smutno a stale sa to len stupnuje. Kartu jeho napr zeby mi dal chod si nieco kupit alebo zeby sa ma opytal xi nieco nepotrebujem - nehrozi absolutne. Priklad, v decembri som sa ho spytala ci by mi nekupil zimne topanky, musela som si ich nakoniec kupit sama, podotykam nekupovala som nove ale z druhej ruky, predvcerom som isla do jysku kupoval novu plachtu na postel, tak som sa ho spytala v aute pred obchodom ci mi nepozicia kartu, nepozical. Moji rodicia mi dali auto - mam ho pisane na seba, ale ja nejazdim, jazdi na nom on, minuly rok som si ho davala prepisovat z ocina na seba - vsetky poplatky som platila ja, vacsinou ajtak nikam nejazdime, len priatel do prace a obcas k nasim (30km) a on mi povie ze on tankuje tak co vlastne chcem. Teraz som si platila sama poistenie auta (133€) ze da mi nabuduci mesiac polovicu lebo tento mesiac mi zaplatil rozvody auta nove k narodeninam, k mojej 30tke ze nema teraz. Povedzte mi uprimne, je toto normalne alebo nie? Alebo to len ja vidim tak zle a je to v pohode? Clovek by sa s nim tak strasne rad porozpraval o tomto celom ale on absolutne nechce. Ja uz rozmyslam odist od neho, on mi aj povie ze ak mi bude lepsie tak mam ist, lenze kam s 2rocnym dietatom? ☹ k mojim rodicom ist nechcem velmi pretoze su velmi zvlastni v tomto a este by obvinili mna ze to len zle vidim vsetko len aby som s nim bola, lenze viete ako sa citim? Jak posledna troska. Este napisem ze dieta sme neplanovali ale nelutujem v ziadnom pripade svojho syna, milujem ho najviac ako sa da a nikdy by som sa ho nevzdala nikdy, snazim sa naozaj doma, so synom, v lete som aj mala brigadu upratovat som chodila len aby som mala niexo navyse. Je mi z toho vsetkeho smutno. Viete, ja nechcem minat, chodit kazdy mesiac kadernicke a neviem co, ale ten pocit ze nemam vobec pristup k peniazom a mesacne mam 100€ Ma ubija velmi velmi. ☹ dakujem, ze ste docitali az sem ❤️
Okamžite podaj návrh na súd - zverenie dieťaťa tebe, stanovenie výživného na dieťa, čo z jeho príjmu by mohlo byť aj 200e, (zdôvodniť napr.bezne výdavky plus malé šetrenie 150 +50)
Tiež príspevok tebe lebo nemáš príjem
Taktiež náklady na vybavenie pre dieťa k narodeniu(postieľka, kočík, oblečenie, plienky, drogéria, fusak, deky, ) aj keby ti súd neodklepol to posledné, tak nech mu aspoň debilkovi klepe tá suma na jeho chorý mozog.
Prelustruj mu poriadne jeho doklady, urob si aj kópie, aby si mala dôkazy o jeho prijme, prípadne výdavkoch.
Na súd to môžeš podať aj ako neodkladné opatrenie, lebo si už dlhodobo ekonomický týraná, všetky tvoje pokusy zamietol, toto sa rieši behom pár dní, do riadneho súdu, kt.moze byť aj pekne neskoro.
A teraz praktické veci - zober kľúče od auta, ani za svet mu ich nedaj, je tvoje, ty platíš všetko okolo neho, to čo zaplatil on už si daaaaavno odjazdil a zodral.
Jedlo kúp, uvar iba pre seba a dieťa, v chladničke iba drobnosti hoc by si aj schovala na balkón.
Jemu už nevar, neper mu veci, že žehliť a ukladať do políc fakt nehrozí,
O byte sú písala že ho máte pol na pol, nie je z toho jasné či ako vlastníci a koľko ste kto prispeli, alebo si myslela iba náklady že máte pol na pol, tak potom koho je byt.
Žena preber sa a prestaň tolerovať takéto lakomstvo chlapa na svoje dieťa. Aj na teba.
Si mladá šikovná hrdá žena, tak mu nedovol zo seba robiť onucu.
🍀🍀🍀
s takymto ujom to treba riesit kludne stn ma dva roky na jar mu daj prihlasku do skolky daj inzerat na auto a predaj ho budes mat rezervu financnu (jemu nehovor nic az kym sa nepreda) a priprav si navrh na zverenie syna a urcenie vyzivneho
a podaj na sud prestan mu varit a nakupovat len pre seba a syna a prestan mu prat v byte si oddel priestor pre seba a syna
kluce od auta maj ty a nedaj mu ho proste panko potrebuje skolu hrou a rodicom vsetko povedz ano moznombudu divny ale v konecnom dosledku si ich dieta postavia sa za teba a vnuka
Inak keď to čítam ešte raz … veľmi by ma zaujímalo či aj na sebe tak šetrí panko ako na vás… či aj on chodí v topánkach z druhej ruky a nakupuje po bazároch … predpokladám že on ma trošku iný životný štandard 🙄
nie je to normalne. ak ste chceli mat na spolocnom ucte 600euro mal posielat iba on, max Ty 100euro.. od zaciatku ste si to zle nastavili..nechapem ako moze byt taky sebec.
moj manzel sa sam rozhodol, ze vydavky ohladne byvanie bude platit on (mal taky model v rodine a sam to tak chcel) a jedlo kupujeme spolocne. raz urobim nakup ja a raz, kto ide do obchodu. ostatne vydavky riesime spolocne, resp celkovo aj ked ma kazdy z nas svoj ucet, vieme kto kolko mina a na co. nemame ziadne tajnosti
Ahoj, nemyslim, ze by si sa s nim mala hned rozchadzat. Ani je to od neho velmi hlupe. Ale ste rodina. Podla mna je riesenim pytat od neho vyzivne na dieta. Tvoje dieta ma narok na 20-30% z jeho prijmu. Cize by ti mal posielat dajme tomu 350€. Chod na socialku a podaj si ziadost o vyzivne. Ak nie je hlupy, tak to vyriesite na socialke a ak je hlupy tak vam to vyriesi sud. To nie je take hrozne ako to mozno znie. Pokym je prietel zapisane v rodnom liste tak o toto mozes ziadat. Aj keby ste boli manzelia. Drzim palce 🙂
A spätné výživné si nemôže pýtať? Za celé dva roky plus odteraz každý mesiac?
@adriana1980 myslim, ze aj to moze. Takze len smelo do toho. Ved aj keby od neho odides to musis riesit. Cize by som to skusila kym si s nim a uvidis reakciu. Ak by bola moc zla a dalej to nefungovalo, tao sa zbalim a idem... Ale zit takto by som nechcela... .
A keď mu navaríš, páči sa, 5eur porcia. Určite by som mu nekupovala potraviny zo svojho. Taku ešte nehrali. Ja inak toto absolútne nechápem. My ako sme sa zosobášili, máme spolocný účet, na ktorý idú všetky príjmy a odchádzajú z neho všetky výdavky. Sporíme spolu
Ty kokos, vo mne to normálne vrie, keď to čítam. Toto nie je normálne a teda akože nejaké prispievanie na syna nehrozí? Akože toto je aký partner a aký otec??
To so svieckou si takeho debila hladala? Utekaj!
@heleninamama "Chlap vie byť štedrý, ale k žene, ktorú miluje a k dieťaťu, po ktorom túžil. Vy to nie ste. " Toto bolo mega silné a trafila si do čierneho.
@autorka treba ísť súdnou cestou. Tu už nejde o teba, ale o dieťa.
A dievčatá, práve pre toto som momentálne radšej slobodná a "zlatokopka", ako mať doma na krku takéhoto kkt. Treba mať trošku nejaké nároky a nehrať sa na hrdinku a samostatnú. Raz si mu dala dieťa a staráš sa o "domáci krb", tak nech chlap zabezpečí zdroje, keď ty teraz nemôžeš.
Pane bože prečo, prečo existuje takyto chlap, si ekonomicky týraná a to dosť závažne, ak dostavas rodičovskej peniaze, to nie je PLAT ako to ty voláš, to je len príspevok na deti, neviem čo skôr napísať, ty robíš chybu, že robíš nonstop fullservis doma, venuj sa aj sebe a vieš čo najlepšie bude keď od neho odídeš k rodičom, začiatok bude ťažký, ale pôjdeš do práce a potom pochopíš, čo je zivot
@adriana1980 spatne vyzivne je na nasich sudoch takmer nemozne dostat. Musela by preukazat doveryhodne ze preco on nepoziadala skor
Aj mne to.bolo luto citat.... my sme sice zobraty (ale to v pripade ze ludoa spolu ziju a maju dieta by nemal byt az taky rozdiel podla mna) a mame spolocny ucet, peniaze sa netriedia ani vtedy ked sme deti este nemali a teraz uz vobec... proste co treba sa zaplati, nakupi, este ked som si napr kupila po dlhsej dobe zimnu drahu bundu a povedal som muzovi ze dakujeem tak on a za co ved su to spolocne peniaze.... no ale k veci dieta je vase spolocne a ajo potrebuje stale nove veci lebo rastie tak nechapem vobec preco by veci okolo dietata mala.platit len zena
Dievcata, velmi pekne dakujem za odpovede, niektore su sice az velmi bolestive a krute ale je to tak, nebudem sa tvarit ze nie. Mna to tak strasne psychicky ubija, poslednu dobu nespavam, mala aom v minulosti problemy s psychikou, aj som navstevovala psychiatricku, mavala som stavy uzkosti a teraz sa mi to znovu vracia pri tomto vsetkom. Bojim sa velmi ze to psychicky nezvladnem, aj ked tu je to peklo doma, nerozpravame sa, nic. Uz zacinam v hlave rozmyslat ze mozno je to aj moja chyba ze mi nedava peniaze, ze by som asi velmi rozhadzovala.
Zastavím ťa hneď na začiatku. Nie je to tvoja chyba a hlavne nikdy ani nezačínaj s takýmito myšlienkami. Už sa nemôžem ďalej vyjadrovať, lebo mi odj*ebe dekel od nervov, takže len napíšem, že držím palce, aby si to vyriešila vo svoj prospech a v prospech dieťaťa.
Tvoja chyba? To ani nesranduj....
@acrobaleno je otázka či to riešiť bude, alebo sa zas len vyrozprávala a bude trpieť ďalej 🤦 máloktorá v tejto situácii sa pozbiera a začne riešiť, možno sme ju nakopli
@marcellka32 To už je druhá vec. Len škoda, že najviac za hlúposť matiek a kok*tizmus otcov trpia deti
Prosím ťa neber tvrdé príspevky čo sme ti tu písali ako útok na teba, ani že ťa chceme zhodiť, uraziť, ponížiť, rozhodiť tvoju psychiku, vôbec nie .
Skôr to vnímaj ako náš pokus ťa podporiť, prebudiť, obrazne tebou zatriasť, aby si si uvedomila že to nie ty si na vine a tá zlá, že máš svoje práva aj povinnosti bojovať za dieťa.
Keby sme ťa iba mojkali a hladkali, asi by sme ťa ťažko vyburcovali otvoriť oči vidieť realitu,
Uvedom si že si silná a postaráš aby bolo lepšie.
Veľa zdaru.
Prosím, nájdi v sebe silu začať s tvojím synom nový, lepší život, otec nech sa stará a platí, ale nie fungovať takto!
Ja dakujem uprimne kazdej jednej za nazor a podporu ❤️ Naozaj 🙂 mna aj trapi ze nemam vobec oporu v rodicoch, viem presne co by mi povedali ze nech s nim ostanem a nech nevymyslam zbytocne 🙄 a uz toto ked vam povie rodina na ktoru sa spoliehate tak ani nemam odvahu ist k nim byvat a ist niekam do krizoveho centra - to by ma polozilo psychicky uplne, to uz viem teraz, mam dost slabu psychiku a v minulosti som trpela uzkostami preto som aj vyhladala odbornika a po spravnej liecbe bolo vsetko uplne v poriadku, zila som spokojne ale teraz tieto problemy stupnujuce ma zasa dostavaju do uzkostnych stavov lebo niesom psychicky v pohode ☹ ja viem, ze kazda minca ma dve strany a ani ja niesom dokonala osoba, som az velky perfekcionista, chcem mat doma stale cisto a poriadkk aj ked pri tak malom dietati je to nerealne, mozno aj to mu vadi ze stale len nadavam za poriadok , ale kurva s prepacenim preco nekomunikuje? Ked sa s nim chcem porozpravat tak mi povie ze ked mi to tu vadi tak dobre mam ist byvat k nasim ak mi je tam lepsie a hotovo, nema snahu sa zmenit alebo aspon nieco urobit inak. Prosim ho aspon za toho syna ked uz ja mu som ukradnuta nech aspon kvoli nemu sa snazi nech ma oboch rodicov, ale on ma absolutne nepocuva, da si nahlas televizor a mlci. Naposledy mi povedal ze on ma aspon bude mat z coho vyplatit ked sa rozideme ze peniaze na to ma, ale ja nemam nic. Je to smutne, chore a ani neviem co vsetko. Prepacte za moj vylev ale ja uz neviem komu inemu sa vyspovedat.
Je mi ta strašne ľúto... cim skor by som mu auto vzala a rozhodne neplatila polovicu z rodicaku. To nie tvoj prijem, to je dávka pre dieťa. O teba sa ma starať PAN priateľ. A keďže nemá záujem, cim skor do prace. Plus by som mu nerobiladomaci support. to je asi všetko. Ostatne vies ako rozumná žena zhodnotiť aj sama.
Len to ze ty posielaš 250€ z 400€ a on 350€ z 1400€ je choré!!!!
Obaja ste blbi. Neriesili ste financnu stranku pred pocatim dietata.
Ty si sa nechala nabuchat s 0e na svojom ucte. On je zgrlos, ktory si mysli, ze sa da vyzit zo 100e. Sama si za to mozes, hrnut sa do dietata a poriadne si neurcit pravidla predtym. Pocitat ta v skole hadam naucili, tak si mala rozmyslat skor.
Sup do prace a makaj, on nech plati vyzivne ako sa ma.. nezabudni si s nim dalsie dieta spravit, lebo takto to u ludi s tvojim IQ chodi.
Ešte si s ním? Dokedy chceš trpieť toto? On z 1400eur dá 400eur a ty zo 400eur 250eur....je to spravodlivé?
Pardon za vyraz, tu sa stretli dvaja financne negramotni ludia.
Najskor vydavky: Mesacne platia 250+350 eur = 600 eur hypo+najom pri prijme 1400 eur + 400 eur = 1800 eur. K dispozicii maju 1200 eur, co nemusi byt pravda, nakolko prijmy zo zivnosti nie su fixne. Kolko zivnostnik zarobi, sa dozvie, az ked zaplati rocnu dan a doplati zdravotne, socialne,... On ma aspon rocnu zeleznu rezervu, ona nema nic.
Autorka nepovazovala za potrebne cokolvek setrit, ked bola bez dietata a mohla. Keby stat nevyplacal davku plosne kazdemu po skonceni materskej, tak by mohla ist dnes akurat rovno po zobrani.
On je zivnostnik, je na zivnosti prvy rok, nema staly mesacny plat. Oslobodenie od socialnych davok znamena, ze teraz sice usetri, ale rok nema zaplateny dochodok a stat si zoberie o to viac na daniach. A mysli si, ze ked ona sedi doma, nepotrebuje minat.
Ona je z financii mimo, on si mysli, ze bude moct odkladat, ako predtym, ked nemali dieta.
Kym sa rozidu, treba sa najskor porozpravat. Alebo by im mal obom dohovorit niekto starsi a skusenejsi, o com je zivot pred a s dietatom.
Uz tu bol navrh- predat auto, zafinancovat z toho podnajom a subezne hladat skolku/jasle a potom predat byt. Tak by si nemusela ist do krizoveho centra a zaobisla by si sa aj bez rodicov. Najtazsi je prvy krok a potom to uz pojde...😉

nie nie je to normalne a podla mna to aj sama vies. ak sa takto chova no co, nech ti vrati auto, je tvoje, nech si kupi svoje ak chce jazdit. nerozumiem ako takyto ludia mozu fungovat vo vztahu - tvoje a moje peniaze