Je lakomec, alebo ja to vidím tak tragicky?
Dobry neskory vecer, rada by som spoznala nazor aj nestrannych ludi co si o tom myslia. Napisem to v skratke - ja momentalne na RD s 2rocnym synom plat 403,60€ rodicak, priatel (niesme zobrati) zivnostnik (oslobideny od platenia socialky aktualne jeden rok) plat mesacne priemer 1400€, mame kazdy svoj ucet (ja nenasetrene ani cent) priatel (na ucte cca 12000€), mame aj spolocny ucet kde posielame ja 250€ mesacne, priatel 350€ mesacne (plati sa z toho hypo,sprava domu, elektrina,plyn, internet), mame pol na pol byt. Kedze som na RD platim teraz o 100€ menej, ked som chodila do prace platila som 350€. Cize 250€ byvanie a poplatky, 50€ mam mesacne sporenie a ostava mi mesacne cca 100€ (z toho nakupujem malemu oblecenie po bazaroch zvacsa, ked idem na nakup tak nakup z toho), nikdy samozrejme neusetrim, neda sa. Moj problem je v tom, ze priatel si zaplati takisto najom, mobil, natankuje a vsetko ostatne mu zostava. Prosila som ho aby sme sa o tom porozpravali aby mi posielal aspon nejake peniaze mesacne ked teraz nerobim a som doma so synom, absolutne sa somnou o financiach nechce bavit, citim sa naozaj frustrovana pretoze si nemozem dovolit ani nic kupit na seba, nieto este zajst kadernicke a podobne (nebola som u kadernicky 2roky), ked nieco chcem aby zaplatil len frfle, tak radsej sa nabuduce nepytam a predavam bud moje oblecenie alebo maleho aby som mohla zasa kupit malemu dalsie a dalsie oblecko. Velmi ma to stve, ze on ma tolko nasetrene a absolutne nerozumie ze som na RD s nasim spolocnym synom, varim priatelovi skoro kazdy den, upratujem, periem mu, staram sa aby sme mali doma cisto, pekne. Je mi z toho smutno a stale sa to len stupnuje. Kartu jeho napr zeby mi dal chod si nieco kupit alebo zeby sa ma opytal xi nieco nepotrebujem - nehrozi absolutne. Priklad, v decembri som sa ho spytala ci by mi nekupil zimne topanky, musela som si ich nakoniec kupit sama, podotykam nekupovala som nove ale z druhej ruky, predvcerom som isla do jysku kupoval novu plachtu na postel, tak som sa ho spytala v aute pred obchodom ci mi nepozicia kartu, nepozical. Moji rodicia mi dali auto - mam ho pisane na seba, ale ja nejazdim, jazdi na nom on, minuly rok som si ho davala prepisovat z ocina na seba - vsetky poplatky som platila ja, vacsinou ajtak nikam nejazdime, len priatel do prace a obcas k nasim (30km) a on mi povie ze on tankuje tak co vlastne chcem. Teraz som si platila sama poistenie auta (133€) ze da mi nabuduci mesiac polovicu lebo tento mesiac mi zaplatil rozvody auta nove k narodeninam, k mojej 30tke ze nema teraz. Povedzte mi uprimne, je toto normalne alebo nie? Alebo to len ja vidim tak zle a je to v pohode? Clovek by sa s nim tak strasne rad porozpraval o tomto celom ale on absolutne nechce. Ja uz rozmyslam odist od neho, on mi aj povie ze ak mi bude lepsie tak mam ist, lenze kam s 2rocnym dietatom? ☹ k mojim rodicom ist nechcem velmi pretoze su velmi zvlastni v tomto a este by obvinili mna ze to len zle vidim vsetko len aby som s nim bola, lenze viete ako sa citim? Jak posledna troska. Este napisem ze dieta sme neplanovali ale nelutujem v ziadnom pripade svojho syna, milujem ho najviac ako sa da a nikdy by som sa ho nevzdala nikdy, snazim sa naozaj doma, so synom, v lete som aj mala brigadu upratovat som chodila len aby som mala niexo navyse. Je mi z toho vsetkeho smutno. Viete, ja nechcem minat, chodit kazdy mesiac kadernicke a neviem co, ale ten pocit ze nemam vobec pristup k peniazom a mesacne mam 100€ Ma ubija velmi velmi. ☹ dakujem, ze ste docitali az sem ❤️
Tak mu povedz že ak nebude dávať na veci pre malého dáš ho k súdu o výživné lebo 350 eur a v tom bývanie dieťa aj strava nech nieje smiešny
Na podnajom zabudni, nikto si ta nevezme s dietatom. V rodicoch podporu nemas, obrat sa na sirsiu rodinu - tety, ujov. Nejake kamosky, ich kamosky... Alebo ci nepoznaju niekoho, kto by potreboval pomoct s domacnostou za ubytovanie. Vysvetli im situaciu a ci by ta nemohli prichylit na nejaky cas, kym sa pozbieras... Poobzeraj sa po jasliach, skolke a nastup do roboty... Je to je jeden blbec, ktory ma v podstate full servis. Nepros ho o nic. Nebavi sa? Nebavi. Ser na neho. Je doma, chod von... Za kamoskou na navstevu... S 1 deckom odides v pohode. Bud egoisticka a zacni pozerat na seba...
Pri citani takychto prispevkov som nesmierne stastna, ze mam chlapa ako mam. Aj ked ten ma muchy v inom...
Priorita je osamostatnit sa, teraz si na nom totalne financne zavisla. Dostane ta postupne aj psychicky do kolien.
Skus si vyziadat vacsiu sumu z jeho strany, ale popri tom zacni aktivne pracovat na vacsej financnej samostatnosti. Dieta musi ist do skolky (nemas podmienky zostat 3 roky na rodicovskej) a ty spat do prace. Dufam, ze si pred otehotnenim pracovala (aj ked nepochopim, ze v 30tke nemas ziadnu fin. rezervu).
A po tychto krokoch by som zvazovala odchod od takeho priatela. Je ti na nic.
Toto by bolo aj na mna proste moc. On sa nevie chovat tak, ako by sa mal clovek vo vztahu a zvlast ak ma deti. Toto s nim podla mna fungovat nebude, nemozes sa na neho spolahnut a ani opriet
Ano, presne tak, moja chyba - nesetrila som, mam 30rokov a nemam nasetrene absolutne nic, co je smutne a zaroven realne si to uvedomujem. On sa asi boji zeby som mu minala a nemal by ani on nic tak preto sa asi sprava tak ako sa sprava, cize je to aj moja chyba. Nema vo mne doveru a preto sa sprava takto. Lenze poviem Vam, ze za zivot maleho by som na prstoch spocitala kolko krat jej co kupil (hracky, oblecko a podobne) vsetko som financovala ja. Maly ma prasiatko kde mu ja hadzem 2€,1€, a papierovky, ma ho uz plne dost, na prstoch by som spocitala kolko krat mu tam hodil on do toho prasiatka. Vzdy ked isiel maly za nim aby mu dal nejaku korunku tak povedal ze nema, ze musi nechat na umytie auta 🤦🏻♀️ Je to len blbe prasiatko ale aj tu vidim co je zac ze ani tomu malemu nehodi korunu do prasiatka🤦🏻♀️ Cize aspon tam msm nasetrene v tom nieco aj ked je to pre maleho (vzdy ked mam v penazenke drobne, vzdy mu tam hodim, hoc aj 5€ v drobnych) takto vlastne aj setrim 🙂 a plus mam 50€ mesacne stavebne sporenie co som si zalozila este pred malym 🙂
Autorka: Odchod nebude lahky. On ta nebude chciet pustit, si pre neho zdroj kvalitnej energie. Navyse si s velkou pravdepodobnostou (nepisala si, ale mam ten pocit) dieta z toxickymi rodicmi/rodicom. Tie uzkosti moźu byt toho prejavom. Toto, co sa ti deje nie je tvoja chyba!!! Ak sa rozhodnes odist, priprav sa na to. Na koho je pisana hypo a byt?
@guiseppinka aaaale coby ju nezobral nitko do podnajmu.
@makova333 ako to myslis ze toxickymi rodicmi? Nerozumiem tomu 🙂
Este doplnim - ja som este pred malym planovala od neho odist pretoze uz vtedy sme sa nezhodovali v urcitych veciach, on to zistil a bum raz ked som bola miernejsie pripita situaciu vyuzil a proste vznikol maly 🙈 ja viem ze je to chore ale velmi dobre vedel co robi a ja sprosta pripita som sa takto nechala …….
Prečo mu to auto jednoducho nevezmes??? Vsak ked potrebuje pánko, nech si kupi. A ze ti dá polovicu poistky neskor??? To co ma byt??? Tisíce na účte a ty ho máš ešte aj úverovat???
Je mi ľúto, ale toto lepsie nebude.. on ta bude stále deptat. Nepises odkiaľ si, ako ti tu pisali, skus ponúknuť svoje "sluzby" - postrazit dieta, vybrat zo škôlky... aspoň pre mňa by toto bola super pomoc. Potom daco popratat, vyvenčiť psa napr.🙃 ... len trepem co ma rýchlo napada... musis sa vzchopit a prestať mu robit sluzku. A este jedna vec, mas odložené bločky co si nakupovala malému? Kto kúpil kocik a pod? Nakolko podla zákona mas narok na zaplatenie výdavkov aj z jeho strany. Sudne sa da vymáhať do 2 rokov dietata. Potom je to premlčane. Na tvojom mieste si to nachystám. Ak niečo kupuješ, plat iba kartou a bloky odkladaj. Nech náhodou nepovie ze si ich zohnala od kamošky. Prepáč ale je to strasne hovädo 🤮🤮🤮
Ešte otázka, kde a ako bývate???
Mne je až do plaču ,po prečítaní tvojho príspevku.Píšem z pozície rodiča dospelej dcéry s malým babatkom.Toto keby robil moj zať,okamžite beriem dcéru domov,ako toto mohli rodičia prehliadať.Dakujem bohu,že moj zaťko sa stará o svoju rodinu ,zabezbečuje všetko finančne .Samozrejme,že aj dcéra má úspory a kupujeme aj my aj druhí starí rodičia.Moja zlatá prajem veľa síl a skús sa obrátiť na rodičov.Držím palce
naozaj to nema buducnost. Prepac, aj ja sa pridam. Je to magor, absolutny sebec a hnup. A byt s takym chlapom, s ktorym si sa aj tak chcela rozist, nema buducnost. Dcerka cim bude vacsia, tym vacsie financne potreby tam budu, skolka, skola, vsetko mozne. A budes takto zobronit o peniaze? on si zije ako slobodny chlapik a ty ako chudiatko...
Ja nevidim buducnost v takomto vztahu.
Pozri, ja sa vrátim do minulosti.
Toto sú tak kľúčové veci, ktoré dieťaťom musia byť už dopredu jasné, ako čo bude. Presne pre toto.
Ja som prečítala len dotiaľ, že sa nechce o financiách baviť.
Smutné. Strašne smutné.
Nechápem riešenie tohto štýlu ja ty účet pričom žena na rd. Načo majú takýto ľudia rodinu keď chcú byť v podstate sami? Hrabať si na svojom piesku?
Neposielaj z rodičovskeho nič na účet nulu. Fakt ono da sa poradiť, variť si len ty a dieťa ale to vzniklo konflikt atd
Nie je to normalne. Mam partnera, dve deti, byt pol na pol. Vzdy zarabal viac a nikdy nerobil kvoli peniazom problemy. Doplnil mi na ucte, dolozil do penazenky. Nedelime nic pol na pol.
Autorka: Kazdy empaticky rodic by v takejto situacii dceru podporil, pomohol mu, snazil by sa najst miesto, aby ste sa pomestili a za ziadnych okolnosti by svoju dceru nenechal ekonomicky a psychicly tyrat. Neverim, ze v detstve to boli milujuci a podporujuci rodicia. Uzkostne poruchy su casto nasledkom traumatickeho detstva (nie nemuseli ta bit, ublizovat sa da aj inak) resp. inej traumatickej udalosti. Nemusis mi odpovedat, zodpovedz si tieto veci sama v sebe, netreba to odhalovat verejne. Len som ti otvorila dvere, ci nahodou tu nie je problem. A uz si tu pripadam ako verklik, ale s velkou pravdepodobnostou ma tvoj partner poruchu osobnosti.
Povedz mi, čo ťa na takom človeku očarilo? Ja si to vážne neviem predstaviť. Problém je v oboch, jeden je viac finančné negramotny ako druhý. O čom sú takéto vzťahy? Urobiť si s niekým nasilu decko a potom ma všetci ľutujte? Vy ste nevedeli , že to bude niečo stať? Či ako? Ty to aj tak nezmenials, keby si mala trošku rozumu, už dávno žiješ inak
Dievcata, ktore tu pisete, ze vy by ste s takym a makovym neboli. To moze byt pravda aj nemusi. ad1 ak ste mali detstvo kde vas rodic alebo obaja rodicia psychicky nezneuzivali, tak mate sancu, ze sa psychopatovi vyhnete aj v partnerskom vztahu. Ale nie je to 100% lebo magor na vas na zaciatku nevysype, ze je magor, pekne si vas vari. Pomaly a postupne. Kym zistite, ze hmm asi so mnou nebude nieco ok a ked sa zmenim bude aj on lepsi. Prad makovy. ad2 ak ste zazili traumu uz ako dieta pri toxickych rodicoch, tak to toho padnete s takmer 100% istotou aj pri partneroch. Obete takychto rodicov nevedia, ze takto to nema vo vztahu byt. Maju naucene vzorce spravania a pocit viny alebo strachu alebo oboje. Su to obete, ktorym treba pomoct, nie im rozpravat ako "vy by ste s nim neboli" a ako blbe boli, ze sa nezabezpecili atd. Radsej pomozme a nesudme.
Baby, ktore mi pisete ze davno som mala byt prec a podobne, naco som si robila s takym decko a podobne, ja si to plne uvedomujem lenze viete ake je tazke odist ked nemam podporu ani v rodicoch????? Ked mi vlastna mater povie ze ved co chcem ze super ze mi zaplatil k narodeninam rozvody auta, nie je to lacna zalezitost a podobne, tak kde mam vziat tu odvahu a odist v dnesnej dobe sama s malym dietatom????? Lahko sa pise, ale tazsie sa kona ☹ ked ani vlastny rodic vas nepodpori 😢 a jeho mater povie ze on lakomy nie je , on len mysli na buducnost keby sa nam nieco pokazilo nedajboze aby sme mali. Tak asi je naozaj chyba vo mne a ja len vsetko vidim zle. Uz som z toho naozaj zmatena
Nie je chyba v tebe! rozvody kupil do TVOJHO auta, ktore pouziva on, na ktrorom sa vyvaza a ty platis poistku. Alebo vydrz to este rok, ked maly pojde do skolky a ty zacnes pracovat a potom papa, lakomec.
No. Tak uz tento koment znamena, ze si uz aj psychicky na tom zle.
Radim ti cim skor do roboty a dieta do skolky. Vsetci ta v rodine masiruju, ale nespravne.
Potrebujes sa financne a neskor emocne osamostatnit. Chod spat do roboty. O rok to bude len horsie.
Mas sa kam do roboty spat vratit?
Všetky ti už napísali to čo vieš aj sama.Bohuzial taký chlap sa nikdy nezmení a,že ti povie kľudne choď?Tak choď,bude ti lepšie.Moj ex bol presne toto a ešte aj horšie.Az som odišla,akosi zázračne som v pohode z rodičaku a práce na doma bez stresov zvládla platiť nájomné,dve deti škôlku,školu..podotýkam rok bez výživného,aj to bol lakomy.Po upozornení od sociálnej,že aj tak mu to súd dá doplatiť posielal 30€.A nakoniec po ďalšom roku presne,musel rozdiel doplatiť.Nenechaj sa ukrkať a hlavne zahod obavy odísť,že by si to nezvládla apod.Vela žien sa toho boji a nakoniec sú prekvapene ako to potom celkom fajn ide bez toho chlapa.Nebudes mať s malým všetko,ale myslím,že určite budeš spokojná a šťastnejšia.Auto mu už samozrejme nedávaj.Vies,sú chlapi a chlapi.Moj muž terajší posledný 🙂tiež podniká,keď bolo zle,dala som mu aj posledné,platila dane,autá,úver,a nie nebola som blbá,jemu sa totižto dá veriť a musíš dať trochu aj na intuíciu.Ked sa karta obrátila a začalo sa mu dariť,stará sa on,ja som doma.A podotýkam,že ešte aj o dve vyzenene deti.Mam prístup k účtom,máme spoločný aj svoj,vieme navzájom o financiach toho druhého a hlavne,hospodárit musíte spoločne,veď je tam už dieťa,nejde o to či ste zobratí.Dieta je väčší záväzok ako majetky a chlap sa musí aj o dieťa adekvátne postarať a aj ťa nahradiť finančne aj v tom ako sa mu venuje.Ja som sa veľmi poučila pri exovi,sebecký egoisticky lakomy mamin pupok,tvoj bude presne to isté a ľutujem,že som neodišla skôr od neho.
Ze ti zaplatil rozvody do auta? Tak mu povedz, ze ti ich netreba, nech jazdi na svojom! A pocul uz pan slovo amortizacia - pouzivanim klesa cena tvojho! auta.
Pre zaciatok - prestan platit na spolocny ucet 250 eur, je to totalne neproporcne vasim prijmom (1400 vs. 400), skres to aspon o 100-150 eur. Napriklad aj ako kompenzaciu za to auto.
Je mi ľúto, že to tak máš. Nie je to fér. Keď už napoly, tak skôr percentuálne z príjmu. Dajme tomu 30 percent z každého príjmu do spoločnej kasy. A zo spoločného účtu platiť aspoň oblecko babu. Je to veľmi prísne z jeho strany.
@bmuller ja by som mu dala zobudenie do reality a neposielat mu NIČ.Aspon prvý krát keď to autorka urobí,nech mu aj dekel vyhodí.
Ano ano, pan tvorstva je skvely, uzasny, milujuci otec, ktory setri a planuje do buducnosti. Len to, ze to robi pre seba a nie vas si radsej nikto nedomysli aj ked vedia, ze je to pravda... Vykasli sa aj na rodicov, najdi teraz nejakeho terapeuta, ktory ta da dokopy, ale hned zajtra naklus na urad prace a spisuj ziadost o vyzivne, este dnes zrus trvaly prikaz na spolocny ucet.
Velmi sa bojim ci by som to psychicky zvladla pri mojej psychike ☹ ja viem, ze by mi bolo o milionkrat lepsie, vidim to ked som s malym sama doma. Ja nepotrebujem minat, objednavat stale kuriera a podobne len mat tu istotu ze sa o mna ten chlap postara a bude mi verit a zaujimat sa co chyba, ci nieco nepotrebujem a podobne.
Tvoja psychika bude bez neho pevnejsia

Jedina chyba, ktoru robis je, ze toto tolerujes! To si uvedom