Je lepšie platiť kartou alebo v hotovosti?
Ahojte, je podľa vás naozaj užitočné prejsť na platbu v hotovosti kvôli transakčnej dani? Vidím teraz všade na internetoch že obchody žiadajú od ľudí platby v hotovosti, myslíte že to zabráni ďalšiemu zvyšovaniu cien a fakt pomôže? Ste ochotní vyberať peniaze z bankomatov a vrátiť sa ku cashu?
@petrusa87 poznám seniora 70+ platil len hotovosťou, kartu odmietal aby ho podvodníci "neokradli"
raz zabudol taštičku na streche auta, potom sa vrátil na parkovisko, tašku a doklady našiel ale peniaze v peňaženke nie, a prišiel asi o 100-200€ ktoré si krátko predtým vybral
druhýkrát prišiel o peniaze keď vybral dôchodok a šiel do obchodu na nákup a doma zistil že nemá peňaženku, vrátil sa nazad do obchodu ale ju už nenašiel či mu ju niekto vytiahol z vrecka alebo mu cestou niekde vypadla nezistil
odvtedy sa naučil používať kartu v obchode a teraz si zvládne aj dobiť kredit na mobil cez internet, neuteká na poštu
iná seniorka sa mi raz priznala že ešte keď neboli €, vybrala si dôchodok v banke, išla vyplatiť za byt, cestou sa dal s ňou do reči spoluobčan, pomohol jej s taškou a keď prišla na bytové zaplatiť zistila že nemá peniaze
hanbila sa to oznámiť na polícii
@zalka transakcnu dan platis za kazdu jednu polozku ktora Ti pride a odide.........szco moze mat peniaze na osobnom ucte.....firma nie......pozri si to pozorne. Ak otoci 10 000x 10€ zakazdym zaplati 0,4% az pri platbe nad 10 000 je to max 40€ ktora firma plati a prijma minimakne 10 000?
@martin96321 len za položky co ti odídu platíš... Mýliš sa
@petush21 jasne, ze som. Tato zlodejska dan mi poriadne pije krv (tiez som mala firma, ktorej sa to tyka). Vsetko, co sa dalo, som z uctu vybrala 31.3., este bez dane.
@zalka ok......mas restauraciu,objednavas u 20tich dodavatelov a denno denne platis....platis vyplaty,tovary......vsetko...... necudujem sa,ze firmy chcu keš .....
Celý zivot platím hotovosťou, aj manzel. Nikdy som neplatila kartou, nepodporujem tento digitálny systém. Nerobí mi problém vybrať z bankomatu peniaze a užívať ich v zdraví 🙂
@martin96321 najprv si nastuduj aspoň základy TD🙈 vyjadruješ sa k niečomu o čom nič nevieš
Nie, nebudem zachranovat ziadnych obchodnikov tym ze prejdem k hotovosti. Odmietam hotovost pokial sa da platit elektronicky. Ak niekde uvidim napis, ze uprednostnuju platbu v hotovosti, ani tam nevkrocim. Nech sa obchodnici a podnikatelia pekne preberu a postavia sa tejto zasratej vlade.
@martin96321 netrep sprostosti,keď sa tomu rozumieš ako hus pivu!
prosim? Takze priklad chcem ist do elektroniky kupit panvicu a mikrovlnku , chodim do billy, takze zaplatím navyse podla ceny nakupu ci jednotne nejake percento? A odkedy...cely cas platim kartou. Aj dnes.. mma porazí z tých žebrá... bola to pravda ze SR pojde hnusne na psychiku.... napiste mi prosim aj ci prevod sa bude spoplatnovat ( prevod za tv internet) chcela by som,vediet pomohlo by mi to
Pred tyzdnom sa písalo ze sa bezného obcana nedotkne. Pri platbe kartou.... ani inter.banking platby priklad za ten internet cca 30eur
Dnes som nakupovala Zara, Reserved, H&M vacsina ludi v rade platila kartou. Tymto velkym obchodom to je jedno, maj velke trzby. U malych rada zaplatim aj cash uz len z principu, svine nenazrane Fico a spol
vzdy bolo pre obchodnika vyhodnejsie ked sa platilo cashom. Ale bezny obchodnik ta nevyhodi, ked ides kartou platit. U nas stale, niektori (viditelne podnikatelia) pridu rovno s cashom, ini automaticky platia kartou.. v podste mi je to jedno. Aj ked som rada za hotovost. V konecnom dosledku aj tak podnikatel vacsinu veci uhradi z uctu :D takze tie peniaze tam musi vlozit.
Retazcom je to jedno = ved aj tak vecer penaize idu do banky.
Doteraz som platila viac kartou, ale tomu je koniec. Jedine Lidl, Tesco, Billa a iné zahraničné obchody, ktorým je to fuk, že zaplatila nejakú smiešnu sumu TD tam ostanem pri karte.
Ale SK obchodník - bude cash.
Btw dosť vedia banky o nás, kto má koľko na účte a kde ich míňa.. pekné štatistiky majú o nás a my o tom ani nevieme..
A ako sapise.. take velke obchody neplatia 100-200eurove fakturky.. tie platia faktury v desattisicoch za tovar, im je to fakt ukradnute, uhradia si svojich 40EUR a vybavene...
@petush21 ja teda určite nie som ochotná kvôli transakčnej dani vyberať penize a platiť keš. Obchodník ktorý nemá terminál prichádza o zákazníka bohužiaľ, viac krát som práve kvôli tomu že nedržím hotovosť tovar nekúpila. A nemyslím si že platba v hotovosti by zabránila zvyšovaniu cien, to určite nie..
ja nie som ochotna platit hotovostou a nosit ju so sebou. uz teraz pri 10-15€ v penazenke sa v spolocnosti istej skupiny bojim, aby mi neukradli penazenku kvoli dokladom.
ja som tuto vladu nevolila, ja som bola absolutne proti transakcnej dani, nie raz som stala v piatok na namesti. pokial tym obchodnikom vadi transakcna dan, mali moznost pre to nieco urobit. teraz nech si znu plody svojej volby. jedine ze by mi kazdy kto odomna bude pytat hotovost oznamil, koho vo volbach volil. nevadilo im zrusenie naka, specialnej prokuratury, odpustanie 363-kou atd. ale ked sa to uz priamo tyka ich, tak ideme hladat, ako to obabrat...
@didush27
@klara546 presne ja som tiež relatívne mladá, ale asi som sa nenarodila do tejto doby "elektroniky"
Keď platíš kartou,vedia kde si bola,čo si robila a na čo máš...možno to je pre mnohých výhodné, že sa nemusia zaoberať cashom, no neviem co je na tom zle,nehovorím ze hneď 1000ku musíte mať v peňaženkách, ale pokiaľ sme nemali telefóny,inteligentné hodinky atď atď, tak bolo normálne platiť hotovosťou
@martin96321 a preco nedvihnu ceny? ved si tu dan maju nejakym sposobom kompenzovat. nech aj bezny sprosty clovek pociti, co si zvolil. hlavne ze ich milacikovia maju vily kade tade, lietaju si do vietnamu na drahe dovolenky a do rima si davaju posielat limuziny. ale aspon tu nemame 72 pohlavi, 3 zachody a nenutia nas sa ockovat... ved to bolo od zaciatku jasne, ze vyssia dph a td zdvihnu ceny a zachvilu aj inflaciu.
@jaris84 Ale ten obchodnik musi nasledne platit niekomu inemu, ci uz kartou alebo prevodom, a asi sa tomu chce vyhnut a chce platit cashom, ci sa mylim? Tam uz dan plati, boli by to pohyby na jeho ucte. Ked ziadny cash od zakaznikov nedostane, musi to robit cez ucet, teda kartou alebo prevodom...
@mircalla nejdem TD obhajovat, lebo aj podla mna to je nezmysel, ale toto vyplakavanie je rovnako dalsi...ak napr. podnikatel predava kavu za 3 eura a povedzme nakupi od dodavatela kavu za 10 000 eur + zaplati po novom 40 eur navyse za TD, tak o kolko musi zvysit cenu kavy, aby TD preniesol na zakaznika? musel by ju predavat za 3.01, takze zvysenie o 1 cent...nehnevajte sa, ale toto ma akoze zruinovat zakaznika aj podnikatela? namiesto prakticky zanedbatelneho navysenia cien podnikatelia tu robia z toho haloo a nutia ludi platit hotovostou a to podla mna iba z jedneho dovodu...aby sa im castejsie mohlo stat, ze jednoducho sem tam nejaky blocek proste nevydaju a cash im ide rovno do vrecka a aby si mohli novy mercedes kupit nie kazdy druhy rok, ale kazdy rok a k tomu samozrejme aspon 3x dovolenka..takze akonahle niekto odomna bude pytat cash, uz ma tam viackrat neuvidi a nech kludne aj skrachuje, lebo takyto nenazranec si ani nic ine nezasluzi a okrem toho este aj klame...
...teraz nie priamo k otazke autorky,ale skor k zvysovaniu cien a velkym retazcom... Zhodou nahod (nechodim so Lidla,iba ked mi dojdu veci co kupujem len tam) som bola vcera v Lidli... Pred dvomi tyzdnami stala jedna tycinka,pre ktoru som isla 0.39... vcera mi poskočilo srdco... 0.45(!!!) ...a potom ze velkym retazcom je to fuk...ano,mozno je,ale preco by sa "nepriživili" na tom,ked mozu.... A k cenovke červena poznamka "VZDY NIZKE CENY" ci ako to mavaju...tak som z trucu odisla bez tyciniek 🙄

@gov si predstav, ze sestra co pracuje vo velkom hypermarkete v anglicku, tak aj tam zacali ludia viac a viac platit cashom, dost casto su kyberneticke utoky a aj u nich velakrat prestal v obchode fungovat terminal a ludia odchadzali s holym nakupom, kedze hotovost nedrzali,,, skor si myslim, ze nastane bezpecne mat peniaze aj mimo bank 😉