Je lepšie predať byt a investovať peniaze inde?
ocakava sa ze bude bublina a ze ceny sa nebudu uz navysovat
demografia klesa
bude mensia kupyschopnost
nebude preto nehnutelnost casom stracat na hodnote, ked bude viac byvania nez ludi?
nestrati na hodnote?
nie je lepsie teraz predat, a radsej peniaze investovat?
s prenajmi sa trapit nechcem, nakolko to je tiez riziko.
alebo predat velky byt a kupit dva mensie?
alebo ako.
Ak by som mal zdedený byť bez hypo, predám a peniaze investujem do ETF, SP500 s podobne. Fakt sú ceny brutálne vyšrubované a riziko výraznej korekcie pri našej primitívnej vláde s tým komunistom na čele sa zvyšuje. Nehovorím, že budú nejak výrazne klesať , môžu len stagnovať a ETF ti pravdepodobne zarobí viac.
@jaroslav81 a ceny akcii su nizko?
@jaroslav81 nad etf velmi premyslam, vela o tom citam. urcite lepsie ako sa spoliehat na podnajomnikov ci na dochodok. avsak, oplati sa mi mat peniaze na max 10 rokov? akoze viem ze tie fondy su kratkodobe aj dlhodobe, ale ci je ozaj vynos aj za 10 rokov. este tak vediet, kedy pride dalsia recesia...
@anonym_autor akcie a etf sa kupuje na minimalne 10 rokov, nie maximalne. Ked povedia, ze to spravi 8% vynos, tak je to myslene, ze to budete drzat 10-15 rokov. Nie menej, potom ten vynos nespravite, dokonca moze byt mensi ako ste vlozili.
@zic dakujem, akoze moj financny poradca mi taketo veci nehovori, ved vieme preco. az tak dlho moze to byt v strate? preto sa pytam tu lebo viem ze mnohe a mnohi mate prehlad. uznavam ze nie som znala ale ja viem hospodarit. aspon trocha.
@anonym_autor si pozrite graf s&p 500. keby ste kupili na konci roka 2021 ked bola cena na maxime, tak nominalne sa ktej sume dostanete az januar 2024, cely ten cas to bolo v minuse. A vravim nominalne, lebo treba zaratat aj inflaciu, ktora bola vysoka. Takze reálne by ste sa k svojim peniazom dostali az v marci 2025. To by ste boli na nule.
@anonym_autor akcie a etf sa kupuje na minimalne 10 rokov, nie maximalne. Ked povedia, ze to spravi 8% vynos, tak je to myslene, ze to budete drzat 10-15 rokov. Nie menej, potom ten vynos nespravite, dokonca moze byt mensi ako ste vlozili.
@jozoraz vcera som akurat citala ze sap padne. resp ze padol.
@anonym_autor si pozrite graf s&p 500. keby ste kupili na konci roka 2021 ked bola cena na maxime, tak nominalne sa ktej sume dostanete az januar 2024, cely ten cas to bolo v minuse. A vravim nominalne, lebo treba zaratat aj inflaciu, ktora bola vysoka. Takze reálne by ste sa k svojim peniazom dostali az v marci 2025. To by ste boli na nule.
@jozoraz dakujem za rady

@carter30 prepadu ETF sa bojíš, ale že ti nájomníci prestanú platiť, spravia nedoplatok 800€ ktorý nebudú chcieť zaplatiť alebo zničia byt, toho sa nebojíš? Pritom je to oveľa reálnejšie ako hlboký prepad ETF. Väčšinou to vychádza tak, že peniaze z predaja bytu + peniaze ktoré dáš neskôr do rekonštrukcií a spotrebičov zarobia v ETF z dlhodobého hľadiska viac než stúpne cena bytu.
@jaroslav81 inak ja by som tiež išla radšej do etf. Lenže som posero, konzervatívny typ . Vidím veľký mínus a panikárim. A aj dnešná situácia je taká, že nevieš čo bude zajtra. A máme na rok zmluvu, uvidíme tiež čo a ako to bude s plynom, s daňami ktoré sa plánujú zdvihnúť na ,, investičné,, nehnuteľnosti atď.