Je luxusné bývanie na hypotéku chvála alebo bláznovstvo?
Sme traja – ja, žena a náš malý. Možno k nám časom pribudne ďalší krpec. A tak riešime bývanie.
Páči sa nám ten lepší štandard – väčší priestor, terasa, dobrá lokalita. Ale znamená to hypotéku ako krava na 30 rokov.
Časť mňa hovorí, že investovať do vlastného kvalitného bývania je múdre, že si to predsa zaslúžime, že deti vyrastú v lepšom prostredí. Tá druhá časť vo mne však šepká, či to nie je len honba za pozlátkom, za dojmom „úspechu“, ktorá nás môže uviazať v pasci stresu a obmedzení. Je luxusné bývanie víťazstvom rozumu – alebo skôr pokušením ega?
neviem co povazujes za luxusne byvanie.. .lebo ak ho definujes iba hypotekou na 30 rokov, tak to mame potom skoro kazdy... ale ak mas na mysli, ze by ste museli zobrat vysoku hypoteku len z rozmaru... tak si to zvaz sama... napriklad ako moznost, ci to bude vediet splacat , ked jeden prijem vypadne...
máš na to príjem? v zmysle aj tento rok, aj výhľadovo na tých 30 a keď zaplatíš mesačne hypotéku, ostane ti na hodnotný život?
pokiaľ na to máš a makáš celý život tak si to zaslúžiš.... načo sú ti peniaze ak si ich neužiješ a nedopraješ si niečo viac? do hrobu si ich nevezmeš
akákoľvek hypotéka, ktorú dokážeš platiť a ešte ti zostane na slušný a pohodový život a rezervy, je v poriadku👍
Ak dostaneš hypotéku, prečo nie?
Čo pokladáš za luxusné bývanie? Lebo ja vilu na hradnom kopci s piatimi garážami, krytým bazénom, wellnessom, všetkými modernými systémami a úžasným výhľadom. A to ani náš premiér nemá taký plat, aby na to dostal hyposku
každý vyskakuje do výšky svojho platu. Pre niekoho luxus garzónka v cene 120, tis. eur, pre iného štandard dom v cene 500.tisíc a viac. Bývanie nepokladám (vlastne nič v mojom živote) za víťazstvo, pokušenie, alebo hru ega. Vlastné bývanie bez hypotéky som mala do veku 30 rokov a pokladám to za finančnú gramotnosť a zodpovednosť voči sebe samej.
Ak je niekto na hrane a je ekonomický samovrah, tak to pokladám za nerozumné, hlúpe a finančne negramotné. A veruže ich je 🤷♀️
Preco riesis co si ludia suskaju? Zariadte sa ako vam vyhovuje, tak ci tak sa vsetkym nezavdacis.
luxus je u každého niečo iné, predpokladám že hovoríš o dome v meste cca 200 m2, je na tebe či to chceš 30 rokov splácať, ináč hypo na 30 rokov je naozaj zverina, viem že veľa ľudí nemá inú možnosť, moja kolegynka bude splácať do 70 a to nemá žiadny luxus ani nie na dobrom mieste len brala si hypo v 50, má hrôzu z toho ak by bola nezamestnaná
Záleží na tom, či je to normálny byt alebo dom alebo byt alebo dom vykladaný mramorom. Proste či vám to treba a zijde sa alebo je to o prepychu. A to myslím, že vie definovať každý človek sám za seba. Pre niekoho je nutnosť mať záhradu, pre iného je to prepych, a pre niekoho totálna zbytočnosť.
Hypo ako krava je aká časť príjmu🤪bola by som obozretna a dobre si zvážila príjmy, profesiu atď...
A kalkulovala tak, že deti rastú a stoja viac a viac.
Ale dobre bývanie, lokalita, komfort, susedia, kamaráti deti je dôležitý faktor
Co je pre teba luxus moze byt pre niekoho nedosiahnutelny top a pre niekoho ineho nizsi standard az bieda.
Ak nato mas peniaze tak co riesis? Ze zabepecit si kvalitne byvanie na ktore mas € je luxus a honba za majetkom? Ozaj? Aj tak na hypo musis mat dostatocny prijem a nieco nasetrene takze ak po splatke nebudes triet biedu nie je o com. Kvalita byvania je jednoznacne za mna top investicia.
Hypo na 30 rokov je standard, ked ti byvanie prestane vyhovovat predas a hypo splatis.
Hypo na 30 rokov je uplne bezna zalezitost ludi, ktori nezdedia alebo im rodicia nekupia, ze su za vodou. Nikdy mi to neprislo zvlastne. Brali sme tak a zijeme si spokojne, ako aj velka cast ludi v nasom okolo. Vdaka Bohu za hypoteky, mozeme tak mat vlastne byvanie aj my, co sme nedostali byty a domy len tak zadarmo, alebo nezdedili.
co je luxusne na terase, a dostatku miesta? to aby si sa necitila ako "pozlatko" tak musis sa tlacit v 2i? lebo sa vpracete?
Proste si treba vybrat to co potrebujete, vzhladom s ohlradom an priestor, lokalitu, predpoklad dvoch deti. Ak nejdes kupovat haciendu tak podla mna zbytocne riesit. Vsetko byvanie je teraz drahe...
luxus je u každého niečo iné, predpokladám že hovoríš o dome v meste cca 200 m2, je na tebe či to chceš 30 rokov splácať, ináč hypo na 30 rokov je naozaj zverina, viem že veľa ľudí nemá inú možnosť, moja kolegynka bude splácať do 70 a to nemá žiadny luxus ani nie na dobrom mieste len brala si hypo v 50, má hrôzu z toho ak by bola nezamestnaná
@alenka58 toto aj môj kolega, úplne nerozum podľa mňa 🤦♀️
Ja teda nepoznám človeka ktorý má byt/dom a kúpil si ho sám za vlastné. Ja beriem hypo ako súčasť našich životov, proste ak chceš vlastne bývanie (čiže nie podnájom) tak si tu hypo zobrať musíš. Ak sa bojíš splátky, chod do toho co ti bude finančne vyhovovať.
každý vyskakuje do výšky svojho platu. Pre niekoho luxus garzónka v cene 120, tis. eur, pre iného štandard dom v cene 500.tisíc a viac. Bývanie nepokladám (vlastne nič v mojom živote) za víťazstvo, pokušenie, alebo hru ega. Vlastné bývanie bez hypotéky som mala do veku 30 rokov a pokladám to za finančnú gramotnosť a zodpovednosť voči sebe samej.
Ak je niekto na hrane a je ekonomický samovrah, tak to pokladám za nerozumné, hlúpe a finančne negramotné. A veruže ich je 🤷♀️
@jamimo a tym si co chcela povedat? Ze my, co nemame do 30r. svoje byvanie bez hypoteky sme financne negramotni ci ako?
Luxusné bývanie je podľa mňa dom/ byt bez hypotéky
Dobra lokalita, dostatocny priestor ani terasa podla mna luxus nie je.
Dobra lokalita ti usetri peniaze za dochadzanie do prace, rozvazanie na kruzky, do buducna ma vacsi potencial na rast ceny a tiez ti poskytne bezpecie.
Dostatocny priestor- co to je? 100-150-200 metrov? Uplne v poriadku. Pokial budete zvladat aj upratovanie a udrzbu, nevidim problem. Ale uz taka 400m hacienda so 100 m terasou mi pride luxus.
Pokila vam na to daju hypoteku a aj v pripade odchodu na rodicak ju budete zvladat platit, tak sa len tes 🙂
A čo tak starší dom a sami si postupne zrekonštruovať a budete za menej peňazí bývať skvele
@jamimo a tym si co chcela povedat? Ze my, co nemame do 30r. svoje byvanie bez hypoteky sme financne negramotni ci ako?
@lubkovaandrejka prečo sa ťa to tak dotklo? Problém čítať s porozumením? Nikde nekritizujem ľudí, rodiny s hypo úverom. Nespadla som z jahody, aby som nevedela ako ľudia žijú... Napísala som:
Treba vysvetliť? Ak má niekto nižší príjem, žiadne úspory a nepozerá do budúcna, a chce dom za 300 a viac tis. eur (bežná cena) navyšuje fiktívne príjem (áno aj také sa deje) + nakombinuje so spotrebným úverom = Áno stojím si za tým, že koná hlúpo, nerozvážne a finančne negramotne. Veď už aj staré matere pred 100 rokmi vedeli, že: Každý by sa mal zakrývať takou veľkou perinou, na akú má. 😉
A ak som mala vlastnú strechu nad hlavou bez hypo pred 30, kde je problém? Prepáč, že som sa sama voči sebe správala zodpovedne a makala aby som nemusela mať gilotínu nad hlavou. Hádam to prežiješ. Pozdravujem a prajem všetko dobré!
Bože zas vymyslená tema ohľadom bývania kde sa budú ľudia medzi sebou hádať a ten štýl akým je to napísané 🤦♀️
@lubkovaandrejka prečo sa ťa to tak dotklo? Problém čítať s porozumením? Nikde nekritizujem ľudí, rodiny s hypo úverom. Nespadla som z jahody, aby som nevedela ako ľudia žijú... Napísala som:
Treba vysvetliť? Ak má niekto nižší príjem, žiadne úspory a nepozerá do budúcna, a chce dom za 300 a viac tis. eur (bežná cena) navyšuje fiktívne príjem (áno aj také sa deje) + nakombinuje so spotrebným úverom = Áno stojím si za tým, že koná hlúpo, nerozvážne a finančne negramotne. Veď už aj staré matere pred 100 rokmi vedeli, že: Každý by sa mal zakrývať takou veľkou perinou, na akú má. 😉
A ak som mala vlastnú strechu nad hlavou bez hypo pred 30, kde je problém? Prepáč, že som sa sama voči sebe správala zodpovedne a makala aby som nemusela mať gilotínu nad hlavou. Hádam to prežiješ. Pozdravujem a prajem všetko dobré!
@jamimo ...súhlasím.Mat vlastnú nehnuteľnosť bez hypo by malo byť cieľom každého mladého cloveka
@jamimo prosím ťa poraď ako si to dosiahla v 30 bez úveru? Ako ja som už skoro 2x po 30 , len ma to zaujíma aká cesta je k tomu? Väčšinu mladých čo poznám ten úver musela brať.
Ja by som pozerala na to ake % vasich platov by tvorila hypoteka. Ja by som nesla do hypoteky, ktora by bola viac ako 20% celkoveho rozpoctu rodiny. Urcite je potreba si nechat nejaku rezervu aj na mozne navysenie uroku. Navyse urcite nestoji za to byvat nad svoje pomeri a potom rozmyslat ci si mozem dovolit napr dovolenku v lepsom pripade.
@jamimo prosím ťa poraď ako si to dosiahla v 30 bez úveru? Ako ja som už skoro 2x po 30 , len ma to zaujíma aká cesta je k tomu? Väčšinu mladých čo poznám ten úver musela brať.
@sasa2 dnes už je to určite ťažšie ako kedysi. Stojím si však za tým, že ak človek niečo chce mať, musí sa obracať. Čím skôr tým lepšie, neskôr o to ľahšie. Mne pomaly ťahá na 50. Celé detstvo som počúvala rodičov, ako majú všetko na pôžičku. Aj výlet do Bojníc bol luxus. Nechcela som tak žiť. Vo veku 15 rokov som si našla brigádu. Ráno 6:00 do práce, do školy na poobednú. Na ďaľší týždeň naopak. Keď som mala okolo 18 rokov, brigádovala som v pekárni. Nočné, 12 hod. smeny. Cez prázdniny aj 7 nočných za sebou. Napr. na Vianoce, Silvestra sme makali ako kone, už sme mali ísť domov, volali z hypermarketu, že ešte 10 000 rožkov. Potiahli sme. Na záver roka som dostala 8 000 korún odmenu do obálky. Nešla som ich prepiť na chatu, šli bokom do úspor. Mali sme výborného majiteľa, robota makačka, ale ja som sa tam normálne tešila. Po škole smer zahraničie. Okrem života v hostiteľskej rodine, škole, som mala brigády kde sa len dalo. Žehlenie, upratovanie, večerné stráženie detí. Potom som mala brigádu ako čašníčka. 8 000 eur triangelt za 6 mesiacov. Vtedy euro ešte niečo znamenalo. Britská libra detto. V tom čase 1 libra 70 korún. Plat nebudem zverejňovať. Makala som nadčasy, nočné, víkendové príplatky. Vždy som rozumne hospodárila s peniazmi, k moru až keď som na to mala, kupovala veci v akcii, second hand, výpredajoch. Vlastne stále dobre hospodárim. Áno, moje spolužiačky užívali mladosť v štýle ruka hore. V 30 sa zobudili, že nič nemajú, hľadali chlapa ktorý ich zabezpečí. Potom boli frustrované, že stále málo, z deťmi ešte menej 🤷♀️ To však nebola moja cesta. Ak má však niekto cieľ vysokú hypo s nižším príjmom, len preto, že nevie spočítať + - = jeho vec, jeho cesta
PS: nikde netvrdím, že mladí nemusia brať úver. Poznám omladinu, ktorá má aj 2 práce, baby, aj chalanov. Okrem svojej práce ešte pracujú v taxi službe (počas decembra 400.eur poteší), chodia kosiť, upratovať, do pizzerie.. Nuž, každá stovka k dobru.
A čo tak starší dom a sami si postupne zrekonštruovať a budete za menej peňazí bývať skvele
@andrejka1974 oj, tu som skeptická, pokiaľ v rodine nie sú profesie. Kamarát kúpil starší dom za 90 tis. (žiadna plesnivá búda) a nalial do neho ďaľších 280. tisíc, kým bol hotový+ museli bývať v podnájme s 2 deťmi. 🙄 Keď si to dnes spočíta, peniaze, čas a nervy, povedal= Nikdy viac! Za to som mohol mať novostavbu a bez kompromisov, ústupkov, ktoré mi starý dom nedovolil.
Boze tieto fejkove filozoficke temy, vytvorene stale jednou a tou istou osobou, uz to fakt zacina byt trapne 🙄 Dnes uz minimalne tretia takato… Admin, aspon zmen styl pisania, fakt je to priehladne…
@jamimo v akom odvetvi si zarobila cca 200.000-300.00[ za cca 7rokov na kupu slusneho bytu?

Co je luxusne bývanie? Dobrá lokalita? Však fo je niečo nirmalne, nepôjdem bývať niekde pri osadu