icon

Je luxusné bývanie na hypotéku chvála alebo bláznovstvo?

12. máj 2025

Sme traja – ja, žena a náš malý. Možno k nám časom pribudne ďalší krpec. A tak riešime bývanie.

Páči sa nám ten lepší štandard – väčší priestor, terasa, dobrá lokalita. Ale znamená to hypotéku ako krava na 30 rokov.

Časť mňa hovorí, že investovať do vlastného kvalitného bývania je múdre, že si to predsa zaslúžime, že deti vyrastú v lepšom prostredí. Tá druhá časť vo mne však šepká, či to nie je len honba za pozlátkom, za dojmom „úspechu“, ktorá nás môže uviazať v pasci stresu a obmedzení. Je luxusné bývanie víťazstvom rozumu – alebo skôr pokušením ega?

petamich
12. máj 2025

Mame hypoteku ako krava, zaroven ale splatka hypoteka predstavuje rozumnu cast nasich prijmov a aj v pripade neocakavanehi vypadku jedneho prijmu atd. sme v pohode. Ak to mate podobne, pokojne si kup haciendu, ked si to mozete dovolit.

Mat byvanie ake sme chceli, v akom sa nam paci pre mna nie je honba za luxusom a pozlatkom uspechu, je to pre mna skratka byvanie ake sme si vybrali, ze v nom chceme zit a raz tam snad bude chciet zit nas syn a ked nie, preda a bude sa mu lahsie zacinat inde. Falosna skromnost je tiez zbytocna, ze ano.

andrejka1974
12. máj 2025
@jamimo

@andrejka1974 oj, tu som skeptická, pokiaľ v rodine nie sú profesie. Kamarát kúpil starší dom za 90 tis. (žiadna plesnivá búda) a nalial do neho ďaľších 280. tisíc, kým bol hotový+ museli bývať v podnájme s 2 deťmi. 🙄 Keď si to dnes spočíta, peniaze, čas a nervy, povedal= Nikdy viac! Za to som mohol mať novostavbu a bez kompromisov, ústupkov, ktoré mi starý dom nedovolil.

@jamimo ja som v roku 2017 kúpila dom obývateľný 100 metrov štvorcových celý pozemok 1300 metrov štvorcových za 14500 cena je správna ma mestskú vodu žumpu elektrinu plyn ma štyri izby sami sme si ho rekonštruovali dali sme do neho do 35000 aj s betónovým plotom za 5000 takže dá sa všetko sme si robili úplne sami len s pomocou starších deti a ich kamarátov

natalka13
12. máj 2025
@andrejka1974

@jamimo ja som v roku 2017 kúpila dom obývateľný 100 metrov štvorcových celý pozemok 1300 metrov štvorcových za 14500 cena je správna ma mestskú vodu žumpu elektrinu plyn ma štyri izby sami sme si ho rekonštruovali dali sme do neho do 35000 aj s betónovým plotom za 5000 takže dá sa všetko sme si robili úplne sami len s pomocou starších deti a ich kamarátov

@andrejka1974 v Dubravke 1300 m2 za 14.500e?wau

petamich
12. máj 2025
@bonboniera

Bože zas vymyslená tema ohľadom bývania kde sa budú ľudia medzi sebou hádať a ten štýl akým je to napísané 🤦‍♀️

@bonboniera podla mna tu mame novu adminku/noveho admina - nove temy, styl pisanka ako cez kopirak 😬

andrejka1974
12. máj 2025
@natalka13

@andrejka1974 v Dubravke 1300 m2 za 14.500e?wau

@natalka13 nie to som kúpila dom v tôni pri veľkom mederi

bonboniera
12. máj 2025
@petamich

@bonboniera podla mna tu mame novu adminku/noveho admina - nove temy, styl pisanka ako cez kopirak 😬

@petamich ale veru ma básnické črevo jak lusk, najviac sa mi páči - uviaznut v pasci stresu a obmedzení 😅

petamich
12. máj 2025
@bonboniera

@petamich ale veru ma básnické črevo jak lusk, najviac sa mi páči - uviaznut v pasci stresu a obmedzení 😅

@bonboniera no to teda mne sa paci aj dojem uspechu a honba za pozlatkom 😂

lubkovaandrejka
Autor odpoveď zmazal
diewcatqoo
12. máj 2025

Ja len ze to, ze si niekto vezme hypo na 30 rokov, nemusi nutne znamenat, ze ju aj bude tych 30 rokov realne splacat. Moze ju vyplatit aj skor.

sisaka
12. máj 2025
@jamimo

každý vyskakuje do výšky svojho platu. Pre niekoho luxus garzónka v cene 120, tis. eur, pre iného štandard dom v cene 500.tisíc a viac. Bývanie nepokladám (vlastne nič v mojom živote) za víťazstvo, pokušenie, alebo hru ega. Vlastné bývanie bez hypotéky som mala do veku 30 rokov a pokladám to za finančnú gramotnosť a zodpovednosť voči sebe samej.
Ak je niekto na hrane a je ekonomický samovrah, tak to pokladám za nerozumné, hlúpe a finančne negramotné. A veruže ich je 🤷‍♀️

@jamimo
Citujem ťa: “Vlastné bývanie bez hypotéky som mala do veku 30 rokov a pokladám to za finančnú gramotnosť a zodpovednosť voči sebe samej.”

Akurát, že pred 20. rokmi stali byty/domy na Slovensku facku, stačilo vybehnúť na 2 roky kdesi do UK a človek sa vrátil ako king a z fleku si kúpil trojizbak.
Chcela by som ťa vidieť v dnešnej dobe, ako by si mala našetrené do 30ky aspoň tych 300 000 €
Finančná gramotnosť je o úplne niečom inom, v tvojom ponímaní by to znamenalo, že dnešní mladi ľudia sú všetko negramotní lenivci.

lubkovaandrejka
12. máj 2025
@sisaka

@jamimo
Citujem ťa: “Vlastné bývanie bez hypotéky som mala do veku 30 rokov a pokladám to za finančnú gramotnosť a zodpovednosť voči sebe samej.”

Akurát, že pred 20. rokmi stali byty/domy na Slovensku facku, stačilo vybehnúť na 2 roky kdesi do UK a človek sa vrátil ako king a z fleku si kúpil trojizbak.
Chcela by som ťa vidieť v dnešnej dobe, ako by si mala našetrené do 30ky aspoň tych 300 000 €
Finančná gramotnosť je o úplne niečom inom, v tvojom ponímaní by to znamenalo, že dnešní mladi ľudia sú všetko negramotní lenivci.

@sisaka suhlasim s tebou, svoj prispevok som zmazala, lebo mi tam uslo jedno podstatne cislo a neslo to doplnit,ale presne ako pises. Mesacna mzda na SR priemer 20r dozadu - 570€ , nehnutelnost v priwmre 830€/m2, v malych mestach a dedinach sli ceny aj po 600€/ m2. dnes priemerny plat 1500,€, v hrubom, nehnutelnost 2700€/m2, nehovoriac o tom,ze to velmi zavisi aj od regionu. Kludne sa môžme bavit o byte kupovanom pred 20r za 15-20 tisic eur, ten by mala splateny kludne aj za 5 rokov. aj mn by zaujimalo, ako by to splatila v dnesnej dobe pred tridsiatkou.

lucia13022023
12. máj 2025
@petamich

@bonboniera
@petamich a každá jedna téma je totálne na rozpustanie vášní... Hypo, ženy co sú doma sa nudia, nechcem dieťa... Čakám kedy tu bude téma - som zlá matka keď dávam svojmu dieťaťu umelé mlieko? 🤣

petracandle
12. máj 2025
@sisaka

@jamimo

@sisaka presne tak. Panička bude mudrovať keď netuší ako je to teraz.

bonboniera
12. máj 2025
@lucia13022023

@bonboniera
@petamich a každá jedna téma je totálne na rozpustanie vášní... Hypo, ženy co sú doma sa nudia, nechcem dieťa... Čakám kedy tu bude téma - som zlá matka keď dávam svojmu dieťaťu umelé mlieko? 🤣

@lucia13022023 preeesne to iste mi napadlo ako som si prečítala o “neviditeľných” ženách a deťoch ako zmysle života 😂 ale vidíš, vždy sa niekto chytí, sak aj my si tu teraz vypisujeme aj keď iba o fejkovosti daných tém 😅🫣 v stredu bude tema v ktorej muž nedáva žene peniaze a v piatok po koľkých použitiach sa majú prať uteráky

janetinka27
12. máj 2025

Mam pocit, ze clanok nizsie: su deti skutocnym zmyslom zivota a tento clanok o hypoteke "ako krava" su od jedneho autora. Ale tak na podebatenie to staci

betulinka1
12. máj 2025

To zalezi od prijmu. Ale preco si nedopriat nieco co sa ti paci, ak to vies splacat.

jamimo
12. máj 2025
@sisaka

@jamimo

@sisaka moju finančnú gramotnosť a zodpovednosť voči sebe samej. Napr. moja sestra napriek tomu, že má dobrú profesiu a plat, sedí v podnájme, a má 💩. Návštevu zubára vždy oplače, nikdy nebola na dovolenke, na všetko a všetkých okolo nadáva. Samozrejme, lebo ja, my, oni pohli zadnicou, len za ňou na gauč nič neprišlo 🤔
Neboj, viem koľko stáli byty kedysi, moja prvá výplata bola 4 000 korún. Na koženné čižmy s kožušinou som si odkladala 3 mesiace. Miión korún, milión a pol za byt bola tiež ťažko dosiahnuteľná suma pre mladých, museli sa obracať, tak isto ako aj generácia predo mnou. Mojej staršej kolegyne otec ovdovel mladý. Ostal säm na 4 dcéry. Choval ovce, zajace, mal koňa, chodil na južné Slovensko na brigády. Kolegyňa spomínala na otca s láskou, vyjadrila sa: všetká česť môjmu otcovi, ten sa teda postaral, peniaze zarobil, nikdy sme ho nevideli fajčiť, ani pol deci obracať. Keď chcel aby sme sa mali lepšie makal, zabezpečil nás- každá dostala pozemok, aj vnučkám ostalo. Dnes? To isté, len "v modrom" a inej mene €. Aj dnes sa musí omladina obracať. Môj brat s manželkou hypo úver a predstav si, okrem mesačných splátok každý rok splatia 10 000 eur navyše. Nepracujú v zahraničí, ani top manažmente, od rodičov nedostali nič. Pred sobášom šetrili tiež. Nemajú problém a nenariekajú. A hlavne nemajú horkú slinu na osobu, ktorä si dovolila napísať, že si zabezpečila strechu nad hlavou. No, že som si dovolila 🤭

jamimo
12. máj 2025
@natalka13

@jamimo v akom odvetvi si zarobila cca 200.000-300.00[ za cca 7rokov na kupu slusneho bytu?

@natalka13 byt som kupovala pred 20 rokmi. Ak si čítala moje príspevky, makala. som od mlada, okrem zamestnania v zahraničí som mala aj brigády. Čo je na tom na nepochopenie?

maranta_leuconeura
12. máj 2025

No, pred 15 rokmi stal jeden konkretny 2i byt v Bratislave 40tis, znalecky z pred troch rokov 160tis, dnes by to bolo kolko? 180? 200? Nemam pocit, ze by boli platy dnes 5-nasobne v porovnani pred 15 rokmi 🙂

sisaka
12. máj 2025
@jamimo

@sisaka moju finančnú gramotnosť a zodpovednosť voči sebe samej. Napr. moja sestra napriek tomu, že má dobrú profesiu a plat, sedí v podnájme, a má 💩. Návštevu zubára vždy oplače, nikdy nebola na dovolenke, na všetko a všetkých okolo nadáva. Samozrejme, lebo ja, my, oni pohli zadnicou, len za ňou na gauč nič neprišlo 🤔
Neboj, viem koľko stáli byty kedysi, moja prvá výplata bola 4 000 korún. Na koženné čižmy s kožušinou som si odkladala 3 mesiace. Miión korún, milión a pol za byt bola tiež ťažko dosiahnuteľná suma pre mladých, museli sa obracať, tak isto ako aj generácia predo mnou. Mojej staršej kolegyne otec ovdovel mladý. Ostal säm na 4 dcéry. Choval ovce, zajace, mal koňa, chodil na južné Slovensko na brigády. Kolegyňa spomínala na otca s láskou, vyjadrila sa: všetká česť môjmu otcovi, ten sa teda postaral, peniaze zarobil, nikdy sme ho nevideli fajčiť, ani pol deci obracať. Keď chcel aby sme sa mali lepšie makal, zabezpečil nás- každá dostala pozemok, aj vnučkám ostalo. Dnes? To isté, len "v modrom" a inej mene €. Aj dnes sa musí omladina obracať. Môj brat s manželkou hypo úver a predstav si, okrem mesačných splátok každý rok splatia 10 000 eur navyše. Nepracujú v zahraničí, ani top manažmente, od rodičov nedostali nič. Pred sobášom šetrili tiež. Nemajú problém a nenariekajú. A hlavne nemajú horkú slinu na osobu, ktorä si dovolila napísať, že si zabezpečila strechu nad hlavou. No, že som si dovolila 🤭

@jamimo nemusíš sa tu točiť ako had a snažiť sa dovysvetlovavať ako si to myslela a ešte robiť zo seba nepochopenú chuderku, ktorej príspevok ľuďom bezdôvodne vadí, lebo ty si si len dovolila napísať, že na rozdiel od iných si bola v mladom veku finančne gramotná.
Ja som približne rovnako stará a teda sme si približne v rovnakom čase kupovali dom (v zahraničí, na Slovensku by za tú cenu bola vtedy luxusná vila) za takú cenu, že teraz toľko u nás nestojí ani 1 spálňový byt. Mám sa teraz smiať dcére, že je chudera, keď nemá pól milióna na obyčajný byt?
Tak nejak tu totižto vyznievaš ty.

jamimo
12. máj 2025
@andrejka1974

@andrejka1974 tak to je super, keď sa vám to takto podarilo. Ako som písala, s pomocou profesií v rodine to ide ľahšie. Ináč, idú tisíce ani sa človek neotočí, nové rozvody, kúrenie, strecha, plot... Poznám ľudí, kt. aj stavali s pomocou rodiny a to sú tisíce eur do plusu. Nie každý má však takú možnosť a nie vždy rodina príde stavať dom za tanier gulášu.

jamimo
12. máj 2025
@jamimo

@andrejka1974 tak to je super, keď sa vám to takto podarilo. Ako som písala, s pomocou profesií v rodine to ide ľahšie. Ináč, idú tisíce ani sa človek neotočí, nové rozvody, kúrenie, strecha, plot... Poznám ľudí, kt. aj stavali s pomocou rodiny a to sú tisíce eur do plusu. Nie každý má však takú možnosť a nie vždy rodina príde stavať dom za tanier gulášu.

@jamimo netočím sa ako had, napísala som ako som to mala ja a čo pokladám za finančnú negramotnosť.
Asi si nečítala všetky moje príspevky, ináč by si to tu nenapísala. Ináč, vy ste sa tu do mňa pustili.
Nikde sa nikomu nesmejem, že nemá pol milióna na byt. V iných príspevkoch píšem, ako sa musí aj omladina obracať a vždy musela. To ako to vidíš ty, je tvoja optika.

bonboniera
12. máj 2025
@jamimo

@jamimo lenže napísať ze si si zabezpečila vlastne bývanie a napísať ze každý kto si zoberie hypotéku je negramotny lenivec sú dve rôzne veci, to určite sama dobre vieš a to je to na co druhé ženy v diskusii poukazujú (okrem toho ze porovnávať nehnuteľnosti teraz a pred 20 rokmi je úplne mimo). Inak to aj bratovi hovoríš o jeho finančnej gramotnosti keďže ma negramot hypo či iba lenivým na MK?

maranta_leuconeura
12. máj 2025

Inak aj nas byt narastol na hodnote za 5 rokov. Priemerna mzda sa o tolko nezvysila. V roku 2020 za m2 1762€ a v roku 2024 uz 2500€/m2. A to je priemerna cena za cele Slovensko.

jamimo
12. máj 2025
@bonboniera

@jamimo lenže napísať ze si si zabezpečila vlastne bývanie a napísať ze každý kto si zoberie hypotéku je negramotny lenivec sú dve rôzne veci, to určite sama dobre vieš a to je to na co druhé ženy v diskusii poukazujú (okrem toho ze porovnávať nehnuteľnosti teraz a pred 20 rokmi je úplne mimo). Inak to aj bratovi hovoríš o jeho finančnej gramotnosti keďže ma negramot hypo či iba lenivým na MK?

@bonboniera kopírujem:
Ak je niekto na hrane a je ekonomický samovrah, tak to pokladám za nerozumné, hlúpe a finančne negramotné. A veruže ich je 🤷‍♀️

maranta_leuconeura
12. máj 2025
@jamimo

@jamimo netočím sa ako had, napísala som ako som to mala ja a čo pokladám za finančnú negramotnosť.
Asi si nečítala všetky moje príspevky, ináč by si to tu nenapísala. Ináč, vy ste sa tu do mňa pustili.
Nikde sa nikomu nesmejem, že nemá pol milióna na byt. V iných príspevkoch píšem, ako sa musí aj omladina obracať a vždy musela. To ako to vidíš ty, je tvoja optika.

@jamimo no kedysi stacilo mat brigadu, odlozit si, ist si zarobit do zahranicia. Hej, urcite bolo potrebne sa obracat pripadne si odriekat, to ti nikto neberie, nemohol si to kazdy dovolit a nebol kazdy sikovny. Akurat ze dnes sa mozu mladi obracat a krutit ako ventilator a nasetria si max tak na 20% hotovosti, ktoru musia zlozit, aby vobec nejaku nehnutelnosti na hypo mohli kupit...

bonboniera
12. máj 2025
@jamimo

@bonboniera kopírujem:

@jamimo to je veru pravda v každej dobe 😄

jamimo
12. máj 2025
@bonboniera

@bonboniera kopírujem
Treba vysvetliť? Ak má niekto nižší príjem, žiadne úspory a nepozerá do budúcna, a chce dom za 300 a viac tis. eur (bežná cena) navyšuje fiktívne príjem (áno aj také sa deje) + nakombinuje so spotrebným úverom = Áno stojím si za tým, že koná hlúpo, nerozvážne a finančne negramotne. Veď už aj staré matere pred 100 rokmi vedeli, že: Každý by sa mal zakrývať takou veľkou perinou, na akú má. 😉

jamimo
12. máj 2025
@bonboniera

@bonboniera tak ako to je napísané, tak si za tým stojím= Sú ľudia, kt. konajú nerozvážne, zarobí 800 v čistom, nájde si na chvíľu brigádu, fiktívne navýši príjem, zoberie spotrebný úver, a len aby mu vyšla hypotéka. A po pol roku hlava v smútku a ekonomická dýka na krku. To sú kaskadéri, o nich píšem. A z príspevku je to úplne jasné ako to myslím. Nikde nekritizujem uvedomelý pár, kt. si vie spočítať 2+2. Prečo máš pocit že okydávam brata na MK? Opísala som ako sa obracia= jeho šikovnosť.

jamimo
12. máj 2025
@maranta_leuconeura

@jamimo no kedysi stacilo mat brigadu, odlozit si, ist si zarobit do zahranicia. Hej, urcite bolo potrebne sa obracat pripadne si odriekat, to ti nikto neberie, nemohol si to kazdy dovolit a nebol kazdy sikovny. Akurat ze dnes sa mozu mladi obracat a krutit ako ventilator a nasetria si max tak na 20% hotovosti, ktoru musia zlozit, aby vobec nejaku nehnutelnosti na hypo mohli kupit...

@maranta_leuconeura ja tomu veľmi dobre rozumiem a nikde nepopieram, že dnes to majú ľahké. Nikto mi to tu memusí odobriť, ja sama viem veľmi dobre, že kedysi milión a milión a pol tiež nebolo len tak ušetriť. V predošlých príspevkoch to aj priznávam, že dnes to majú mladí ľudia ťažšie. Ten odpor voči mne je fakt neopodstatnený. Ale viem s tým žiť v mieri, však klasika MK 😉