Je možné získať invalidný dôchodok z mladosti v 33 rokoch?
Je možné žiadať o ID z mladosti ak mám 33 rokov? Moja obvodná lekárka požiadala o posúdenie na ID. Vraj je to možné.
@sweet20 Dakujem
Ano ja mam 33 a id uz roky.
@terezkaarthuramax Super tak mám nejakú nádej. Je to veľká pomoc. Niekedy to inak nejde.
Dobre citam?
"Vychádza sa pritom z predpokladu, že tento mladý človek doposiaľ nepracoval"
Teda clovek ma 33 rokov a nikdy nepracoval od 18r?
@hiro pre ID z mladosti to nie je potrebné.
Aha, lebo tu som toto videl:
https://www.velcon.sk/blog/poradenstvo/invalidn...
Invalidný dôchodok z mladosti v roku 2025
Invalidný dôchodok z mladosti môže byť priznaný osobe, ktorá sa stala invalidnou ešte ako nezaopatrené dieťa – tzn. pred 18. rokom života alebo pred ukončením povinnej školskej dochádzky a mala trvalý pobyt v Slovenskej republike.
Vychádza sa pritom z predpokladu, že tento mladý človek doposiaľ nepracoval, čiže nemá vymeriavacie základy, z ktorých by si platil poistné na dôchodkové invalidné poistenie. Nárok na tento typ invalidného dôchodku teda vzniká najskôr dňom dovŕšenia 18. roku života.
Invalidný dôchodok z mladosti
Invalidný dôchodok z mladosti patrí fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou osobou v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom. Zdroj. Sociálna poisťovňa.
Aha, takze staci ze si zaplati dobrovolne...
Mladí invalidi môžu získať veľké dôchodky, ak sa vyznajú v zákonoch. Ministerstvo práce to chce čiastočne skorigovať.
Mladí ľudia, ktorým priznajú invalidný dôchodok od januára budúceho roku, už nebudú môcť len za pár eur získať maximálny, aj viac ako tisíceurový mesačný invalidný dôchodok.
Kým priemerná suma invalidného dôchodku pri invalidite vyššej ako 70 percent je 342 eur, mladý invalid dnes môže dostať aj 1142 eur.
Pritom stačí, keď zaplatí ani nie 40 eur ako dobrovoľné dôchodkové poistenie.
Nedá sa žiadať o ID z mladosti nejako osobitne. Je jedna žiadosť o ID a všetko sa odvíja od lekárskych správ a od toho, kedy posudkovy lekár určí vznik invalidity. Vyplatiť sa dá iba tri roky spätne od dátumu uplatnenia nároku (dátum prvej návštevy socky). Ty sa môžeš potom vyjadriť k lekárskemu posudku, pripadne sa odvolať ak nebudeš spokojná s rozhodnutím.
Ten ID z mladosti sa v podstate týka iba deti, ktorých invalidita vznikla počas povinnej školskej dochádzky.
@hiro takže si nič neplatiť nemôžu, pretože ako doba poistenia sa hodnotí až doba po skončení povinnej školskej dochádzky 🙂
@hiro ja by som pracovat nemohla. Aj mam.zle oci aj slabe pochopenie
Su pre mna tazke aj návody urcene detom pochopit ich
Mne to vsetko vybavovala teta. .
Mam ID od od 21r
@hiro Ja rozhodne nemám v úmysle nič zneužívať.
Tak ono nezáleží od samotnej diagnózy ale ako sa diagnóza vyvíjala....takže ak niekto pracoval 12 rokov tak jeho diagnóza rozhodne nebola na 75% práceneschopnosti....takže ti ID môžu priznať od neskoršieho obdobia kedy sa ochorenie zhoršilo(musí to byť podložené lekárskymi správami) alebo ti môžu iD priznať ale na na 45%......ri jednotlivých diagnozach je vždy rozpätie na koľko percent môže byť daný človek s tou diagnózou n aID a tie sa odvíjajú od stavu v danom období.....nezriedka sa stane že napr. od 18-25rokov schvália percento ID nižšie a od 26 roku vyššie percento nakoľko sa diagnóza zhoršila....
@gov Teba by mali zbaviť svojprávnosti. A hlavne by ti mali vypnúť prístup k internetu. Chudák.

Samozrejme , ze je... aj muz tak ma... je to normalne