icon

Je možné zrušiť ručenie za pôžičku?

25. dec 2023

No verím že si to neprečíta niekto o koho priamo ide… ale skúsim sa tu spýtať ešte predtým ako pôjde kamarát ku advokátovi… môj kamarát 23 ročný spoznal moju kamarátku 20 ročnú.. mali ťažkú situáciu kamarátke a jej rodine hrozilo vykopnutie z domu (prenajatého ) kvôli tomu že mal ísť k predaju… oni ho chceli kúpiť lenže jej mama je už zadlzena aj jej priateľ všetci..jedine kto nebol je ta moja kamarátka ktorá po škole išla hneď robiť lenže pôžička na dom bola vysoká tak mama tej mojej kamarátky začala oblbovat môjho kamaráta že tam môže bývať s nimi že o nič nejde nebude nič platiť len ručiť oni si to budú splácať sami… že ma zobrať pôžičku s tou mojou kamarátkou ( jej dcérou) sú o tom dôkazy spávy ako mu písala prosila ho .. on sprostý išiel .. kamarátka brala pôžičku a on bol ako ručiteľ alebo to brali spolu ako pár toto som si neni istá viem že v banke hovorili že sú spolu a idú si brat pôžičku na dom .. schválili im to asi 150 000 … ako dostali peniaze na účet kamaráta začala ignorovať proste to bol čistý o*eb len aby dostali peniaze .. je to dohodnuté tak že platia to oni - kamarátka a jej mama lenže pokiaľ by neplatili ide to jemu z platu .. a už mu prišli správy že neni zaplatená splátka už je tam nekaka pokuta a to brali fakt nedávno…
Ešte mu poslali nejaké peniaze za to že to spravil a odvtedy s ním prerušili kontakty….
Chcem počuť názor je možné aby sa s dobrým právnikom z toho vysekal aby sa napríklad dom predal a pôžička sa vyplatila ? Alebo neviem aký je postup ale pôžička je ma veľmi dlho a jemu už nechceli v banke ani 2000 požičať na auto všade je na čiernej listine v každej banke zevraj kvôli tomuto čo spravil … proste to zobral pod nátlakom bol zaľúbený a mal vidinu že budú tam spolu bývať …
Čo poradíte ? Na ten dom je zobrata ešte ďalšia pôžička na prerabku ešte 80 000 ….

malasandrika
26. dec 2023

Je to presne tak, ako to uviedla @michaela329
Známa to teraz rieši, to isté jej poradili v banke. V prvom rade treba komunikovať s bankou.

@sasa1310 Veď samozrejme, rady také, že ma dvíha zo sedačky …

gab1sol
26. dec 2023

@malasandrika @sasa1310 ako pomôže banka, ak je úver (zatiaľ) splácaný, aj keď s omeškaním? Banka nedá nehnuteľnosť do dražby, ak si to ručiteľ/spoludlžník želá… Predtým banka musí urobiť veľké množstvo úkonov, aby nehnuteľnosť dražila na základe záložného práva. A ak nie je majiteľom nehnuteľnosti, tak ani on s tým nič nezmôže, lebo nemôže predať niečo, čo mu nepatrí.

malasandrika
26. dec 2023

@gab1sol ja som nespomínala dražbu, dôležité je dostať sa z úveru preč a čítať s porozumenim …

vulka
26. dec 2023

A on je negramotný? Asi minimálne finančne. Ak má toľko rokov koľko píšeš, tak sa v škole učil aj o tom aké je ručenie nebezpečné, aj to, že bude v úverovom registri a nedostane žiadnu pôžičku v žiadnej banke, aj to že bude musieť splácať, ak dlžník platiť prestane.
Z tohoto vám žiaden právnik nepomôže.

moonlight1210
26. dec 2023

@stanislavicenka pracu v pizzerii si mohla zariadit tak, ze ju na dva-tri mesiace prihlasili seriozne na pracovny pomer, pislali peniaze, odvody, vsetko ako ma byt. Ona to potom vratila majitelke sukromne na ucet. To banka nevie. Z pohladu banky mala v tom case 2 realne seriozne prijmy.

autor
26. dec 2023

@moonlight1210 presne ako píšeš… proste jej matka to vybavila majiteľka pizzerie je jej známa alebo rodina alebo čo to už neviem… ona tam mala normálne zmluvu výplata jej chodila vsetko ale ani raz tam nebola.. matka jej to vybavila aj vyplatila

kamatopo
26. dec 2023

Všetko je riešiteľné, treba ísť za dobrým právnikom. Na takúto sumu musí byť založená nehnuteľnosť. To by inak banka nedala hypotéku. Ale nech priateľ počíta s tým,že je to beh na dlhú trať a pri nesplácani bude vedení ako neplatič aj on a aj niekoľko rokov nedostane ani hypo,ani inú pôžičku. Toto je tak nezodpovedné v jeho veku🤦. Myslím,že dostal ponaučenie na celý život. A vzhľadom na to,že je plnoletý nikto ho nebude brať ako chudacika čo naletel. Mamička priateľky je veľmi šikovná.

stanislavicenka
26. dec 2023

@moonlight1210 banke papierovo toto staci, ale realita byva ina.

stanislavicenka
26. dec 2023

@malasandrika takze ano, nie si znala tychto veci.
Este raz refinanc by bol mozny len vtedy, ked by Uber bol nizsi, a stacil by na to prijem samotnej ziadatelky, a este dolezitejsia vec je, aby nemala zaznam v registri, ktory uz ma. Takto ju nikto neda ako samotneho dlznika, on sa nezbavi svojho mena na danom uvere. Takymto sposobom nie

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
mamina7070
26. dec 2023

@sasa1310 v banke vybavi velky prd lebo nie je vlastnik on nema pravo disponovat domom a ani refinancovat uver

autor
26. dec 2023

@zahrajzlato čo mám na ňom vidieť? Je to môj kamarát a mám ho rada snažím sa zistiť aké ma možnosti … nechápem čo za tým vidis

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
mamina7070
26. dec 2023

presne ako ti pise vyssie nechaj to na neho ak ta sam neprosi o pomoc neries

sasa1310
26. dec 2023

@mamina7070 on je ručiteľ na úvere. Treba opäť poriadne čítať. Má ísť do banky s úverovou zmluvou

mamina7070
26. dec 2023

@sasa1310 ja citam poriadne a co ako tam moze riesit rucitel co nie je vlastnik ? co tam poriesi bez suhlasu vlastnika nehnutelnosti a ziadatela uveru

autor
26. dec 2023

@sasa1310 toto som si práve neni úplne istá ako to brali… či ručil alebo to brali ako pár spolu požiadali o pôžičku nq dom.. mne sa zdá že tam povedali že sú pár a idú si kupovať dom

stanislavicenka
26. dec 2023

@sasa1310 rucitel je dnes velmi specificka sucast uveru, bude skor spoluziadatel. Ma narok na informacie k uveru. To je vsetko

kamatopo
26. dec 2023

Autorka a on vlastne vie čo podpísal? Alebo len prišiel podpísal celý natešený a ani nepozrel zmluvné podmienky??? A ani sám nevie čo vlastne v tomto celom je? Lebo ak takéto niečo spravil tak mi príde,že ten tvoj kamarát je trošku jednoduchší.

autor
26. dec 2023

Pozerám aj na kataster a je tam len ona.. a pôžičky 2 v slovenskej sporiteľni
On nieje nikde spomenutý na katastri

mamina7070
26. dec 2023

sak to je jasne ze on neni od zaciatku on neni vlastnik

on je len spoludlznik najskor (ako rucitel) a musi splacat ak ona splacat nebude a je to aj jeho zavazok
s domom on ale nenarobi nic x krat sme ti to tu pisali a ani s uverom bez jej suhlasu

max mu daju info o stave splacania

malasandrika
26. dec 2023

@stanislavicenka ok, očividne ani Ty nie si znalá. Pracuješ v banke?

sasa1310
26. dec 2023

@stanislavicenka nebudem sa tu vadiť a robiť sa najmúdrejšou ako mnohé v tejto diskusii. Ale pri každom probléme so splácaním úveru to treba riešiť v banke. Ak nie je iná rada ako návšteva banky a informovať sa v banke, tak žiadna iná rada neexistuje. Zbytočné 3 strany, keď autorka ani nevie či je spoludlžník, či je len ručiteľ. Môže mu len poradiť, aby navštívil banku a oboznámil ju so stavom splácania úveru.

stanislavicenka
26. dec 2023

@malasandrika A ty?
Vyhodnocujes riziko? Podla tvojich reakcii nie.
Pracujem v banke, stretavam sa s touto problematikou denne

stanislavicenka
26. dec 2023

@autorka to snad moze dnes len hlupak urobit, zadlzit seba, a nebyt ani vlastnikom nehnutelnosti

gab1sol
26. dec 2023

@malasandrika boli ste označené dve a dražbou, resp. predajom nehnuteľnosti som reagovala na túto vetu “ ako by sa to dalo urobiť, aby sa úver vyplatil z hodnoty domu.”. On predať ako nemajiteľ nehnuteľnosť nemôže, banka tiež nedá nehnuteľnosť do dražby, ak sa úver spláca. Teda, úver sa nemá ako vyplatiť z hodnoty nehnuteľnosti, pokiaľ sa majiteľka nerozhodne sama predať nehnuteľnosť. Áno, ako klient banky sa môže ísť informovať do banky a to som vždy radila aj klientom - za každých okolnosti nehrajte mŕtveho chrobáka, ale komunikujte s bankou, ale tam mu poradia, že ak nebude platiť ona, mal by platiť on. Lebo banka chce svoje peniaze naspäť. Čiže rada komunikovať s bankou je na mieste a je správna, ale to jeho situáciu nevyrieši.

moonlight1210
26. dec 2023

@stanislavicenka teraz som sa stratila. Aka realita byva ina?

heleninamama
26. dec 2023

Pamätám si, že si tu písala ešte predtým ako si kamarát chcel tento úver zobrať. Aj o tej podarenej rodine sociek, kde mal každý nejakú exekúciu okrem mladej, ktorá to ešte nestihla. A kamarát bol z nej očividne celý hotový a myslel si, že si ju takto získa. O tom, že to je hlupák nemožno pochybovať. Odznelo tu vtedy veľa rád, ako sa to celé skončí. Každému normálnemu človeku bolo jasné, že kamarát sa o pár mesiacov, keď prestanú splácať, môže ísť akurát tak obesiť. Ty sa do toho nestaraj, nerieš a hlavne, nič mu nepožičiavaj, je to stratený prípad. Chcela si mu pomôcť vtedy, ale ignoroval ťa. Myslíš, že teraz ťa počúvne? A ani ho neľutuj, zničil si život vlastnou hlúposťou.

jaroslav81
26. dec 2023

Keby oni úplne prestali splácať a kamarát by sa zamestnal len na dohodu s nízkou mzdou, nemohli by mu sťahovať zo mzdy a banka by dom vydražila a úver by sa vyplatil. Lenže oni ho pravdepodobne budú splácať, budú meškať a kamarátovi kurviť úverový register ďalších 30 rokov... Takže kamarát na vlastné bývanie v budúcnosti môže zabudnúť...

tamitamitami
26. dec 2023

Možno sa budú dať podniknúť právne kroky, nech ide čím skôr za DOBRÝM právnikom....on mu poradí najlepšie.