Je možné zrušiť ručenie za pôžičku?
No verím že si to neprečíta niekto o koho priamo ide… ale skúsim sa tu spýtať ešte predtým ako pôjde kamarát ku advokátovi… môj kamarát 23 ročný spoznal moju kamarátku 20 ročnú.. mali ťažkú situáciu kamarátke a jej rodine hrozilo vykopnutie z domu (prenajatého ) kvôli tomu že mal ísť k predaju… oni ho chceli kúpiť lenže jej mama je už zadlzena aj jej priateľ všetci..jedine kto nebol je ta moja kamarátka ktorá po škole išla hneď robiť lenže pôžička na dom bola vysoká tak mama tej mojej kamarátky začala oblbovat môjho kamaráta že tam môže bývať s nimi že o nič nejde nebude nič platiť len ručiť oni si to budú splácať sami… že ma zobrať pôžičku s tou mojou kamarátkou ( jej dcérou) sú o tom dôkazy spávy ako mu písala prosila ho .. on sprostý išiel .. kamarátka brala pôžičku a on bol ako ručiteľ alebo to brali spolu ako pár toto som si neni istá viem že v banke hovorili že sú spolu a idú si brat pôžičku na dom .. schválili im to asi 150 000 … ako dostali peniaze na účet kamaráta začala ignorovať proste to bol čistý o*eb len aby dostali peniaze .. je to dohodnuté tak že platia to oni - kamarátka a jej mama lenže pokiaľ by neplatili ide to jemu z platu .. a už mu prišli správy že neni zaplatená splátka už je tam nekaka pokuta a to brali fakt nedávno…
Ešte mu poslali nejaké peniaze za to že to spravil a odvtedy s ním prerušili kontakty….
Chcem počuť názor je možné aby sa s dobrým právnikom z toho vysekal aby sa napríklad dom predal a pôžička sa vyplatila ? Alebo neviem aký je postup ale pôžička je ma veľmi dlho a jemu už nechceli v banke ani 2000 požičať na auto všade je na čiernej listine v každej banke zevraj kvôli tomuto čo spravil … proste to zobral pod nátlakom bol zaľúbený a mal vidinu že budú tam spolu bývať …
Čo poradíte ? Na ten dom je zobrata ešte ďalšia pôžička na prerabku ešte 80 000 ….
@gab1sol pardon s jej matkou*
Nech ide do banky a povie, ze nevie to splacat. Povedia mu aky bude postup. Banka moze dat nehnutelnost do drazby. Nebude prvy ani posledny a aspon ta kamoska pride o nehnutelnost.
@ella1234 tak čítaj. Je to jedna z možností a samozrejme to musí chcieť aj banka.
@michaela329 vrat sa do reality zrazu po pr mesiacoch budu mat dostatocny prijem ta rodina byvalej frajerky aby ho vynali z rucenia ?
@katkaseiner rok
@betulinka1 lenže on zatiaľ nic neplatí už raz meškali splátku a potom to doplatili .. jemu chodia len upozornenia že sa nezaplatilo a je tam pokuta .. skôr ide o to že si nemôže požičať nič ani 500€ je v nejakej čiernej listine v bankách
no tak verim ze je skoro na refinanc....este je z toho splatene velmi malo... (len dedukujem..)
Strasne blba situacia, toto by uz mali zakazat... neporadim, len drzim palce. Zial riadne sa kopol do zadku
@betulinka1 kym ma on prijem tak bude exekucia na jeho plat ak oni nebudu platit
ziadna banka nepojde do drazby za takych okolnosti
Pochybujem, ze ma sancu to zvratit.
@mamina7070 ja v realite som, veď som aj písala, že musí byť príjem. Autorka sa pýtala na možnosti. O čom som vedela,to som napísala. Vestecku guľu nemám, aby som vedela, či to v banke prejde. No na súde sa súdiť o neplatnosti zmluvy je väčšia komína.
Ak je kamarát svojpravny tak skôr sa nevyseká ako áno.
1. Dom predať nemôže za to že je ručiteľ.
2. Mal si zvážiť komu pomáha, keď vedel že sú v dlhoch, lebo práve on doplatil na to negatívnym záznamom a už nemá dobrú bonitu, je mladý a určite bude chcieť aj niečo svoje, ale vďaka tomu že ručil tak už to bude ťažké, lebo negatívny záznam tam bude + od platu odratajú aj výšku splátky ( ako keby to bol jeho záväzok len za to že je ručiteľ )
No držím mu palce, ale obávam sa že tu právnik tiež nepomôže.
Ďalšia vec je ta, sud dajme tomu ze rozhodne v jeho prospech a akú by mal sud možnosť potom rozhodnúť čo bude z domom a tým úverom ?
Treba si dobre premyslieť túto stratégiu popredu. Lebo v dnešnej dobe sa môže súdiť dlho, aj to bez úspechu a ešte ako žalobca v prípade ze by to nebolo rozhodnuté v jeho prospech príde aj o trovy a náklady spojené zo zastupovaním. Z osobných skúseností odporucam mu, obrátiť sa naozaj na dobrého advokáta, aby zbytočne mu falošne nedával nádej taký ktorý nemá ani šajnu...
A poprípade by sa mohol ešte obrátiť aj na bankového ombudsmana ( aspoň skúsiť, aké by boli možnosti)
@ella1234 ručiteľa zmeniť môžu. Môj manžel mal byt na seba, ručiteľ mu je brat. Následne sa preniesla ťarcha na dom kde som vlastník iba ja ( lebo byt sa predal ) a teda je tu mu ručiteľ ale teraz ideme robiť tiež refinancovanie a už budem ručiteľ ja aby sme mohli toho jeho brata odtiaľ dostať preč 🙂
@michaela329 to máš pravdu mi sme sa za neplatnosť zmluvy súdili 10 rokov ...
@noami12 ùčtovala som, už som takých súdov pár videla...dlho, veľa peňazí a výsledky zlé.
@michaela329 no veru u nás je to na teraz do odvolania pozastavené... takže tiež to nemáme ešte doriešené. 🙂
On nie je na “čiernej listine bánk”, on je vedený v úverovom registri, že je ručiteľom na úvere. Teda, jeho príjem pri novom úvere sa ponižuje o splátku existujúceho uveru, na ktorom je ručiteľ. Preto pravdepodobne nedokáže získať už ani žiadny úver. Jeho prijem je pravdepodobne vyhodnotený ako nedostatočný práve kvôli tej existujúcej splátke.
A samozrejme, ak sa kamarátka so splácaním omeškala, existuje k tomu záznam v úverovom registri, ktorý banky vyhodnocujú ako negatívny záznam, ktorý vedie k zamietnutiu novej žiadosti (ďalší dôvod, prečo nedostal ani tých 2000e) už v procese podávania žiadosti. Čiže neprejde dopytom do úverového registra.
Black list banky sú skôr interné kritéria konkrétnej banky (napr. banka má informáciu, že ide o gamblera, kde je vysoká pravdepodobnosť, že nebude splácať, tak klienta dá na svoj BL, lebo gamblerom úvery nechce poskytovať).
s tym rucenim sa mi to nezda...nie pri tej vyske sumy. To uz ani nebankovka neurobi...je tam urcite zalozne pravo na nehnutelnost. Kamarat bude najskor figurovat ako spoluziadatel/spoludlznik .Urcite dokladoval prijem aj on, aby to tej "kamoske" odklepli, spolu im vyssiel asi.lepsi skoring.
"Vyvliect" sa z toho da. Kamoska prepise uver len na seba. Samozrejme, musi stym suhlasit...popripade, nech polku nehnutelnosti prepise na toho kamosa. Ani hedno, ani druhe asi jednoducho nepojde. Navliekol sa do sracky, takze pri tom "vyvliekani" sa hold umaze. Ideal riesit s pravnikom. Moznost je nesplacat, ale to si fakt pokazi svoju "historiu"...ked bude chciet v buducnosti ziadat sam...najrozumnejsie ju je nejako donutit, aby ten uver prevzala len na seba
Odísť do zahraničia a nič za nich nesplácať. Iná možnosť nie je.
nuž jedine dať di posielať výplatu niekomu na účet a rátať s tým že bude mať exekúciu - s bankou sa dohodnúť aby dom nakoľko sa neplatí predali a z toho sa vyplatila hypotéka....ale to je tiež otázne, lebo banka nehnuteľnosť predáva len v krajnom prípade....kamarátke povedať že im nič platiť nebude a síce bude mať exekúciu on ako ručiteľ ale exekúciu dajú aj dlžníkovi(teda jej) a nakoniec že prídu o dom - ak to teda bola hypotéka(je tam záložné právo)...aj toto by mohlo pomôcť aby sa prebudila a začala platiť....žiaľ, on sa z hypotéky vyvliecť nevie - dlžník aj ručiteľ sú pre banku zárukou že hypo sa bude splácať....ak nie, nehnuteľnosť predajú....
Je to jeho hlupost. A bude niest dosledky.
Neda sa z toho vyvliect
@korra kamoska neprepise dlh len na seba. Banka toto musi schvalit, a kedze su uz neplatici, nic jeje nikto uz neschvali
@autorka praca a prijem sa neda "vymysliet". Ved banka si zamestnanie a hlavne prijem overuje cez socialnu poistovnu. Tvoj kamarat si na seba uviazal riadnu gulu
No zlá situácia , súdy trvajú strašne dlho a aj právnik nieje lacná záležitosť
Tie, ktoré radíte, že sa z toho nedá vyviecť, najprv si trochu naštudujte a zisťujte informácie, nie len nezmyselne odpovedať 🤦🏼♀️
@malasandrika ponukla si uz ty nejake riesenie? Si doma v problematike? Alebo so len myslis, co sa da spravit
@malasandrika môžeš napísať viac? Síce to nemusím riešiť, ale určite dobré vedieť...hlavne pre toho nešťastníka. 😏
no vidím, že sa tu zbehli odborníčky na všetko. Rady typu "odísť do zahraničia a neplatiť" je len rada. Jasné, tam na neho čakajú s otvorenou náručou a krásnym bývaním....a na Slovensku banka na dlh zabudne šmahom ruky 😀
Ja len poradím, treba ihneď ísť do banky a riešiť to s bankou. Tá poskytne najlepšie informácie a rady, lebo tá presne vie o aký úver ide, aké % výšky úveru je v pomere s hodnotou nehnuteľnosti a ako by sa to dalo urobiť, aby sa úver vyplatil z hodnoty domu. A keďže na byt sú dva úvery a tie môžu byť vo vyššom počte na dome iba v jednej banke, tak o to to bude mať ľahšie, že nemusí behať po rôznych bankách. Takže kamarátovi odporuč, nech hneď zajtra zbehne do banky s úverovou zmluvou a vybavuje
@sasa1310 nebudu mu vediet pomoct zo svojej strany. Pre nich podpisal zmluvu, zarucene je spoludlznikom a nie rucitelom, povinnosti ma rovnake, aj rovnake sklznutie do registra bankovych informacii, ked hpavnu dlznik neplati. Nevyjmu ho na jeho poziadanie z uverovej zmluvy. Tuto zalezitost, celu musi urcite riesit s pravnikom
@autorka ale asi tiez nebude prilis chytry, ked toto mu nevadi, ale prekaza mu, ze nedostal 2tis eur na kupu auta. Ani ich nedostane, ak sa dostal do registra pre neplatenie, tak moze obeunut vsetky banky, a vsade bude jeho ziadost zamietnuta, este si tym pritazi
@stanislavicenka každé nesplácanie úveru sa rieši v prvom rade s bankou. Viac nemám čo k tomu dodať. Polemizovanie je bezpredmetné. Chalan musí ísť najprv do banky. Právnik by mu poradil to isté

@gab1sol no ma chat s jeho matkou ako ho prosí a sľubuje mu veci o spoločnom bývaní atd… čo sa ani nikdy reálne nestalo.. ako ho prosí a hovorí že skončí na ulici s rodinou.. v podstate len to.. a úver im schválili podvodom s tou jej druhou robotou ktorú reálne ani nemala keby to tam neuvedu tak im to neprejde nemajú na to platy… asi len toto ma viem je to malo