Je normálne žiť z výplaty do výplaty?
Chcela by som sa spytat ci je tu tiez niekto takyto. Citim sa velmi neschopne ked pocuvam ako ma kazdy mlady nasetrene a odlozene niekolko tisic a ja zijem z vyplaty do vyplaty. Zarobim malo. Som sama bez deti a to sa nezmeni. Ale zamyslam sa nad sebou ze som tymto asi zlyhala. Alebo je to podla vas normalne zit aj takto? Alebo sa mam na to naozaj hanbit. Den pred vyplatou uz naozaj nic na ucte nemam ani mimo. Je tu este niekto taký?
Pozri sa na vydavky. Bud ich znizis, alebo zvysis prijem, urob to co je v tvojom pripade jednoduchsie. Inak smerujes do problemov.
A potrebuješ auto,.keď si sama? Ja napríklad auto nemám, všade chodím peši, žijem v 50 tisícom meste, alebo MHD. Auto je dosť veľký žráč peňazí...opravy,poistky, benzín....furt dačo. Ušetrila by si veľa. Premysli
@anonym_autor my sme tak. Ale mame nový dom, všetko ide každý mesiac do zveľaďovania okolo domu, dorabky…
Zrevoduj si svoje príjmy a výdavky. A zamysli sa nad tým, či vieš niekde ušetriť alebo či by si nemohla zarobiť viac. Ale čo ma zaujíma, kde stále počúvaš, že má každý mladý odložené a našetrené? Na Instagram, na sieťach? Ak áno, tak tomu never a daj si do poriadku algoritmus sieti, aby ti nenukal takéto veci, lebo to ti isto nepomôže v živote. Áno sú mladí ľudia, ktorí majú odložené a našetrené. Ale zďaleka nie každý a určite nie väčšina. Takže si ešte aj prejdú čo konzumujes na sieťach, lebo tam je to najlepšie z najlepšieho a najhoršie z najhoršieho a potom to v ľuďoch vo tvaraylne dojmy a aj vôbec pocity.
@anonym_autor auto benzin plus opravy, najom, jedlo, dáta, zuby (tam je to pravidelné),niečo malo na koníček, kozmetika ktoru potrebujem, raz za čas oblecenie z lacnych obchodov a zrazu nemam nič. Nie som velmi sikovna ani zrucna, mala som tu aj temu ze som problemova v zamestnaniach ze neviem veci hned pochopit ale ze mi to trva. Neviem tu temu najst. Preto sa vzdy uchylim k pracam kde málo zarobim (850eur teraz). V zahranici som nikdy nebola ani len na vylete (okrem Ciech) lebo na to neboli peniaze cize by som sa neodvazila ist tam pracovat. Pre mna obrovsky strach. V mojom veku uz ludia zacinaju mat deti, nikto by so mnou nesiel
@anonym_autor ok hovoris ze mas prijem 850E a ty si prenajimas byt, mas auto, riadne vydavky... ale teda na to co minas ty nemas dosstatocny prijem. Pri 850E by som bola v zdielanej izbe, nie v prenajme. Neviem teda kde byvas a kolko platis za prenajom, ale z 850 E ti urcite ukroji viac ako izba. Plus potom auto - netvrdim ze ho nemaj, ale verim ze je starsie a kazi sa... potrebujes ho nevyhnutne?
Ahoj, hanba sice nie, ale mozno odlozit kazdy mesiac aspon trochu, lebo clovek nikdy nevie co pride. Je to taky zivot na hrane bez nulovek rezervy.
@venom19 A ked byvam sama od 21? platim vsetko sama byt voda elektrika plyn pausal tv net jedlo, veterinar pre psa granule, cestovanie, kozmetika drogeria do domacnosti, vitaminy, lieky, kadernicka, pre psa kadernicka…Hanba su tie platy a nie ze clovek sa má hanbiť. Rodičia na mna seru z vysoka a stary rodicia zomreli a som jedinacik. A ked si aj nieco odlozim tak zato si akurat tak kupim telku co sa mi pokazila….Keby mi rodina pomaha tak je to iné. Velmi dobre to poznam sme taky viaceri čo takto žijeme😔😔😔
Nemas dovod sa hanbit, jedine byt nespokojna. Naozaj, za mna je hanba, ked clovek nechce robit, hnije doma a necha sa zivit inymi, nie, ked clovek pracuje, funguje, ale nezarobi tak, aby mu zostalo aj po zaplateni beznej rezie nieco na odlozenie. Byt tebou, skusim aj zahranicie. Si mlada, zavazky nemas, mozes len ziskat - pracu, skusenosti, jazyk na vyssej urovni a ovela viac € ako tu…
A sa cudujes? Ak by si mala o tisicku viac. Ok. Ale takto?
@anonym_7ff530 a teraz to napíš po slovensky. Ďakujem.
@anonym_5876a1
A prečo by mala?
Lebo ty tomu nerozumieš?
Tvoj problém, len tvoj.
Zivotna uroven nie je otazka dni, mesiacov, ale rokov. Musis ju postupne budovat. Lepsim vzdelanim, striedanim prace, setrenim, planovanim, odkladanim co i len 50 eur mesacne. Niekto sa k peniazom dostane lahko (rodina, kontakty,...), druhy si to proste musi vydriet za dlhy cas.
Su dva sposoby ako si zarobit 1.Kvalitativne - zvysovanim kvalifikacie a skusenosti v ziadanom odbore 2.Kvantitativne - dve prace. Treti je dobre sa vydat za niekoho, co je sikovnejsi ako ty a bude ta zivit.
@anonym_193e64 toto je cista pravda,hlavne striedanim prace vzdy s vyssim platom.A teda aj rokmi,lebo neni zase dobre striedat velmi casto prace.
@anonym_autor auto benzin plus opravy, najom, jedlo, dáta, zuby (tam je to pravidelné),niečo malo na koníček, kozmetika ktoru potrebujem, raz za čas oblecenie z lacnych obchodov a zrazu nemam nič. Nie som velmi sikovna ani zrucna, mala som tu aj temu ze som problemova v zamestnaniach ze neviem veci hned pochopit ale ze mi to trva. Neviem tu temu najst. Preto sa vzdy uchylim k pracam kde málo zarobim (850eur teraz). V zahranici som nikdy nebola ani len na vylete (okrem Ciech) lebo na to neboli peniaze cize by som sa neodvazila ist tam pracovat. Pre mna obrovsky strach. V mojom veku uz ludia zacinaju mat deti, nikto by so mnou nesiel
@anonym_autor @nepodarok aha. Hned som si na teba spomenula.
@anonym_autor ok hovoris ze mas prijem 850E a ty si prenajimas byt, mas auto, riadne vydavky... ale teda na to co minas ty nemas dosstatocny prijem. Pri 850E by som bola v zdielanej izbe, nie v prenajme. Neviem teda kde byvas a kolko platis za prenajom, ale z 850 E ti urcite ukroji viac ako izba. Plus potom auto - netvrdim ze ho nemaj, ale verim ze je starsie a kazi sa... potrebujes ho nevyhnutne?
@katkaseiner byvam v slobodarke ktoru mi prenajima znamy takze tam je to o dost nizsia suma. Zdielany zachod aj sprchy. Ja som musela okamzite odist z nasej chorej rodiny inak by mq to tu polozilo takze co sa tyma byvania nepozvala by som sem nikoho ale nestazujem sa
@katkaseiner byvam v slobodarke ktoru mi prenajima znamy takze tam je to o dost nizsia suma. Zdielany zachod aj sprchy. Ja som musela okamzite odist z nasej chorej rodiny inak by mq to tu polozilo takze co sa tyma byvania nepozvala by som sem nikoho ale nestazujem sa
@anonym_autor uf, to ma mrzi, zdielany byt sineskusala? Predsa by si nezdielala kuchyňu a kupelnu s vela ludmi, len s 2-3 max
@anonym_785705 to má aký prínos pre autorku?Nie každý chalan pracuje s otcom ako tvoj.A nie všetci majú ušetrené počas strednej školy 10 t eur ani auto.Ty sa nikdy nezmenis s tým chvalenkarstvom aspoň, že pôjde na tu VS a do zahraničia?aby si bola spokojná, lebo si tu mala príspevok aka si nešťastná, že nechce ísť študovať do zahraničia.Mozes to dat anonymne aj tak vždy viem, že si to ty.
@anonym_autor stávalo sa mi to voľakedy úplne pravidelne a veru aj teraz sa nám to s mužom niekedy stane. A teda nikdy som sa za to nehanbila, keďže som si vždy zarábala poctivo a v každej práci som sa snažila robiť všetko najlepšie ako som vedela.
Keď si spätne spomeniem na niektorých bývalých šéfov ako mizerne platili svojich zamestnancov tak oni by sa mali hanbiť...
@anonym_785705 to má aký prínos pre autorku?Nie každý chalan pracuje s otcom ako tvoj.A nie všetci majú ušetrené počas strednej školy 10 t eur ani auto.Ty sa nikdy nezmenis s tým chvalenkarstvom aspoň, že pôjde na tu VS a do zahraničia?aby si bola spokojná, lebo si tu mala príspevok aka si nešťastná, že nechce ísť študovať do zahraničia.Mozes to dat anonymne aj tak vždy viem, že si to ty.
@anonym_a3a68b sranda ake su niektore priehladne.Najprv tu o sebe kde co vykvakocu este ked nebola moznost anonymov a potom sem hadzu na tajnasa vsetko.Ako keby niekto mal namiesto mozgu z piva kostku a nevedel si dat dve a dve dohromady 🤦♀️ hlavne my, co sme tu uz dlho vieme svoje
@anonym_autor a cez víkend nejaká brigáda v supermarkete? Buď musíš zvýšiť príjmy, alebo znížiť výdavky
@anonym_autor Tak neviem ci je to normalne ale bezne ano. A zas, aby sa niekto toho nechytil, upresnim, bezne v mojom okoli. p.s.krajny vychod. Vsetky kamosky tu tak zijeme, a to mame pracujucuch muzov a po 3 deti. A zopar kolegov takto zije. Je nas v kancelarii 10 a z toho 5 nas zije od vyplaty k vyplate. 1. Slobodny, bezdetny, ide sa zenit, 2. slobodna matka s 1 dietatom, 3. Zije s priatelom a 3 jej detmi, 4.dochodkyna s dcerou na VS, 5. Ja vydata s pracujucim manzelom a 3 detmi. Ostatne 3 si ziju veelmi slusne, nepozeraju na eurace, dalsie 2 nadpriemerne (1. je zivnostnicka, ma este iny business, a 2. je konatelova zena)
@anonym_autor Preco chora rodina ? Mate zle vztahy medzi sebou ?
Tiez som tak zila, kym som neodisla do Rakuska a teraz mam plat 2500 v cistom. Uz mam aj nieco nasetrene a splatila som mimoriadnu splatku na hypoteku.
@catherin4 Co robis v Rakusku ? Chodis aj na svk ? Mas rodinu ci si sama ?
To auto. Tam zvaz ci ho naozaj potrebujes. Ako jednotlivec zivit auto, zvlast s takym prijmom, je tak trocha luxus. Naozaj velky zrut penazi, ved si len zacni pisat vydavky.
Spojov je dnes mozno menej ako kedysi, ale zase kadejake spolujazdy a pod.
@anonym_a3a68b ty musíš mať strašne úbohý život a strašne veľa času, keď dokážeš niekoho takto sledovať.
Aspoň si autorke niečo poradila, alebo si prišla len sliediť a zas len mňa šikanovať? Neuveriteľné.
@anonym_autor V dnešnej dobe veľa ľudí tak žije od výplaty do výplaty, je to smutné ale je to realita. Zamestnávateľ málo platí, človek má veľké výdavky a už to ide.
Treba si spočítať príjmy a výdavky aby si videla kam odchádzajú peniaze a čo všetko platíš. Vyskúšať odložiť keď aj 20-50 eur mesačne aj to je niečo. A pomaly sa nazbierajú úspory. Poprípade nejakú brigádu po večeroch alebo cez víkend ak je taká možnosť.
@anonym_a3a68b ty musíš mať strašne úbohý život a strašne veľa času, keď dokážeš niekoho takto sledovať.
Aspoň si autorke niečo poradila, alebo si prišla len sliediť a zas len mňa šikanovať? Neuveriteľné.
@anonym_785705 no veľakrát to ani nie je treba. Spôsob a štýl komunikácie je častokrát ako fotografia, môžeš sa vyretušovať, ale si ľahko spoznateľná.
@anonym_5876a1 píše to veľmi čiťateľne. V dnešnej dobe to až také cudzie výrazy nie sú. A ak nerozumieš, Google to to preloží, ten snáď vieš používať.
@anonym_785705 no veľakrát to ani nie je treba. Spôsob a štýl komunikácie je častokrát ako fotografia, môžeš sa vyretušovať, ale si ľahko spoznateľná.
@ekira1 tak ale to musíš niekoho snáď poznať, aby si ho vedela v tých tisícoch komentároch, čo tu denne sú rozoznať. Takže musíš niekoho sledovať a vedieť jeho spôsob a štýl vyjadrovania. A to nezískaš za 5 minút. To musí byť strašne veľa času. Okrem toho aký je motív toho? To tebe (alebo niekomu) ležím v žalúdku? Prečo?
@ekira1 tak ale to musíš niekoho snáď poznať, aby si ho vedela v tých tisícoch komentároch, čo tu denne sú rozoznať. Takže musíš niekoho sledovať a vedieť jeho spôsob a štýl vyjadrovania. A to nezískaš za 5 minút. To musí byť strašne veľa času. Okrem toho aký je motív toho? To tebe (alebo niekomu) ležím v žalúdku? Prečo?
@anonym_785705 nie, ja len píšem, že niekto má také špecifické vystupovanie, že je ľahko spoznateľný, zapamätateľný. Skryť sa za anonym nepomôze. Nič viac, nič menej.
@anonym_785705 nie, ja len píšem, že niekto má také špecifické vystupovanie, že je ľahko spoznateľný, zapamätateľný. Skryť sa za anonym nepomôze. Nič viac, nič menej.
@ekira1 môže byť, ale to ho najskôr musíš poznať, aby si ho rozpoznala

@anonym_5876a1 to sú všetko normálne veci v oblasti HR. Ak by som ti to mala napísať v našom žargóne, nie po slovensky, tak napíšem: Poznám Labour code entitity krajiny, ktorú spravujem, poznám systém budgetingu a HR controllingu, celú comp&ben, plus recruitment a L&D.