icon

Je partnerov finančný príspevok 300 € dostatočný?

10. júl 2025

Dobrý deň, prosím o názor.

S partnerom žijeme spolu (v dome po mojich rodičoch).
Ja mám dve školopovinné deti, on je bez záväzkov. Sme spolu asi 5 rokov.
Každý mesiac mi dá 300 € a "viac sa nestará".
Ja sa o neho komplet starám... varím, pečiem, periem, nakupujem oblečenie, drogériu, kozmetiku, platím kredit na mobil, aj keď niečo iné treba do domácnosti/domu... snažím sa byť pozorná po všetkých smeroch. Každý mesiac kúpim aj niečo navyše... proste z lásky, aby som mu urobila radosť. Benzín si platíme každý sám...
Snažím sa dať prvé-posledné aj deťom...
A niekde na konci som ja... ktorá myslí vždy iba na druhých a na seba nie...

Oblečenie, kozmetiku si kupujem vždy sama, partner nikdy neprišiel s tým, že tu más 50 €, kúp si niečo pre radosť. A to si v podstate nekupujem nič (nechodím na nechty, vlasy nefajčím, nepijem)...
Doma všetko porobí, opraví... deti sú výhradne iba na mne (veď sú moje)...

A mne príde tých 300 € proste málo. To prispieva akoby iba na seba... a takto to ide roky... a pritom za posledné 2-3 roky stúpli náklady na život nehorázne... a furt je to iba 300 €.

Mne je hrozne ľúto, že aspoň každý druhý mesiac mi nedá viac... mne z výplaty neostane nič a on má pre seba cca 500 - 600 € (máme spoločnú chatu, tak idú peniaze tam, ale aj ja sa snažím aspoň niečo prispievať).

A ak mám od neho pýtať, tak sa asi radšej pod zem prepadnem.
Od 19-ky sa živím sama, vysokú som si sama platila, ešte aj mame dávala.

Ale už ma to ubíja... nezaslúžim si ani trochu pozornosti a pocitu, že mi niekto niečo dá z lásky?

Je podľa vás 300 € dosť?

Ďakujem.

simona19871216
12. júl 2025
@lion777

@simona19871216 malo, chlap zje viac ako 300 eciek na mesiac a ešte kde sú energie. 500 euro + 250 e by chlapec dával 🙂, pri jej full servise, keby som to nastavovala ja.

@lion777 pravda potom mi prišlo na rozum ze je to málo a keby aspoň raz za týždeň zaplatil veľký nákup ale keď dá len 300 je to málo

simona19871216
12. júl 2025
@lion777

@simona19871216 malo, chlap zje viac ako 300 eciek na mesiac a ešte kde sú energie. 500 euro + 250 e by chlapec dával 🙂, pri jej full servise, keby som to nastavovala ja.

@lion777 pravda potom mi prišlo na rozum ze je to málo a keby aspoň raz za týždeň zaplatil veľký nákup ale keď dá len 300 je to málo

gerdusha
12. júl 2025

@anonym_autor mrzí ma, že si sa dostala do takejto situácie, verím, že budeš raz v živote šťastná, držím palce

triny293
12. júl 2025

To si robíš srandu, že?
Ale za 300 eur mesačne aj ja prídem k tebe bývať 😅

simonka123234
12. júl 2025
@anonym_23febf

@simonka123234 nedáva ti peniaze,ani nenakupuje?už by mal zabalené kufre,🤷
@autor kde chodíte na takých CHLAPOV 🙆‍♂️

@anonym_23febf no nie ja som minula už toľko peňazí pri ňom a jeho deťoch ešte aj mojim som ja sprostá zo sporenia zobrala a čo mám z toho nič zajtra odchádzam už dosť nemôžem takto žiť že ja miniem všetky moje peniaze pri ňom a jeho deťoch

luizina
12. júl 2025
@sofiia87

Autorka, ja ti poradim ako niekto, kto si nieco podobne zazil z pozicie dietata. Neviem ako stare mas deti, ale akokolvek sa ty rozkrajas, tie deti vnimaju, ze ich on nema rad, ze ich ma v pazi a aj to ako sa sprava k tebe. Ver mi, ze vam bude 100x lepsie ked budete same, ako s niekym kto s vami byva a tvari sa, ze sa ho nic netyka. A k tomu vsetkemu svojim detom davas vzor do buducna. Zila som v podobnej domacnosti, moja mama mala partnera, ktory ma nemal rad, zo zaciatku to nebolo take strasne, no cim som bola starsia mi robil doma psychicky teror, ktory som znasala vela krat len aby nehucal na mamu, ked sa za mna postavi. Z domu som odisla hned ako som mala 18, s tymto panom nie som vobec v kontakte a ani nikdy viac byt nechcem. Nehovoriac o tom, co to spravilo s mojou sebahodnotou a vztahmi s muzmj do buducna.

A k tomu, ci prispieva dost? Ani nahodou, pride mi nemyslitelne aby som chlapovi platila mobil a neviem co vsetko, snad neni nesvojpravny. Ked si spocitas len vydavky na byvanie, domacnost a jedlo, bude to urcite viac ako tych chabych 300 eur co ti dava. Nechaj ho jeden mesiac riesit vsetky nakupy do domacnosti vratane drogerie, potravin a vsetkeho a predpokladam, ze bude mat hned namietky, lebo sam vie, ze vydavky na hlavu su ovela vyssie.

@sofiia87 presne to iste som zazila aj ja ako dieta/pubertacka. Mama si po rozvode nasich nastahovala domov chlapa, aj ked po rozvode mi slubila, ze ostaneme same dve, ked ze ja jedina z troch deti som ostala snou, ja na ukor toho, ze vlastny otec ma ani na ulici nepozdravil (byvali sme vedla seba). Tiez nemal snahu o ziadny vztah so mnou, skor som mu vadila casom.. Moja duša sa zlomila, ked som si uvedomila, ze chlap je pre mamu viac, ako ja, jej dieta. Ušla som z domu hned v 18 tke a velmi vela rokov a zlych skusenosti mi trvalo, kym som si uvedomila svoju hodnotu (nastastie sa tak stalo), ale tvoje deti @autorka nemusia najst tu silu v sebe, co som ja nasla. Ver, ze sa citia nechcene a nie, nie su stastne, nedavas im vsetko, prave ze ich o vela oberas a hlavne o mamu. Vidia len to, ze sa snazis im "vsetko" dat, ale v zapati nemas problem ich "odkopnut" kvoli chvilam s chlapom co za to nestoji. Spamataj sa cim skor, lebo deti uz trpeli dost. Ja to mam svojej mame za zle do teraz a to mam 45 rokov. Ano, stretávame sa, mam ju rada, ale toto jej nikdy neodpustim. Tvoje deti sa mozu obratit uplne proti tebe. Ratas s tym, znesies to? Nahovaras si, ze su stastne a ze im davas vsetko, opak je pravdou a budu tym trpiet aj do budúcna. Ja som sama s dcerou uz vela rokov a ver, ze je to sto krat pre nu lepsie, ako to co som zazivala ja s mamou a co zazivaju tvoje deti uz 5 rokov.. Chodit v dome okolo cudzieho chlapa bolo pre mna hrozne. Neznasala som chodit domov. Bud svoje deti nepocuvas, alebo je ti to jedno. Peniaze neriesim, o tie oberas seba a svoje deti, ale ich laska neni na cely zivot bezpodmienecna. Uvedom si to a prestan klamat samu seba.

evaevinka
12. júl 2025

To ozaj?
Svinskym krokom ho pozen.
To si ozaj na toto odkazana?
Ze 300 eur.
Nepochopim

kompy
12. júl 2025
@anonym_autor

@caramellka Chata sa preraba, nadobuda hodnotu. Pri dnesnych cenach je jej hodnota mozno dvakrat taka, ako na zaciatku. Problem je ten, ze mi urcite nebude chciet vyplatit polovicu aktualnej ceny, ale iba to, co som "do nej dala". A to mi pride riadne nefer, lebo keby ju potom predal, tak zase len ja budem v minuse.

Preco s nim mam chatu spolocnu? Lebo clovek mieni, zivot meni bohuzial. Plany a sny boli ine.

@anonym_autor nevadí, že ti bebude chcieť vyplatiť polovicu, na to sú predsa súdy, aby rozhodli, že ti polovicu vyplatiť musi

janage
12. júl 2025

Bod 1.prestan chodiť do mínusu. Keď ti zostane 100 tu daj bokom a odvtedy šetriaci režim. Sebe deťom jednoduché jedlo. Jemu minimálna alebo jogurt. Už si na stravu minula, nemáš za čo nakúpiť.
Ale ako prvé by som dala rozhovor. Polopatisticky. Počuj Fero 300e už dávno nestačí potrebujem aspoň 500 na bývanie a stravu. Nevychádzam s peniazmi.
Ak mu netrkne po rozhovore a jogurtoch. Rozhovor, že teda ako to chce riešiť lebo ty za 300e si miesto neho zoženieš raz dva študentku do izby. A to iba za bývanie.

hayabusa1337
12. júl 2025
@caramellka

@hayabusa1337 Autorka ďalej písala, že žili s otcom deti v zahraničí. Že sirotské deťom nevyšlo, preto má len "náhradné výživné". A nebola vydatá.

@caramellka pride mi to ako fejkovy topic kde raz pise s diakritikou a raz bez ako keby sa tam striedali brigadnicky na fore 🙂 vzdy sa clovek dozvie nieco naviac ked sa opyta.. mohlo to byt napisane vsetko naraz na zaciatku ale je to pisane po castiach sak co ved si vymysli vzdy nieco..

zajinkakoni
12. júl 2025

@anonym_autor my nepoznáme tvoje výdavky. Ale prezradím ti, že všetci máme výdavky😀 a riešime si ich väčšinou doma, nie na koniku. 😉 nekomunikujete doma spolu?

caramellka
12. júl 2025
@hayabusa1337

@caramellka pride mi to ako fejkovy topic kde raz pise s diakritikou a raz bez ako keby sa tam striedali brigadnicky na fore 🙂 vzdy sa clovek dozvie nieco naviac ked sa opyta.. mohlo to byt napisane vsetko naraz na zaciatku ale je to pisane po castiach sak co ved si vymysli vzdy nieco..

@hayabusa1337 Vieš, ťažko takto hodnotiť, môže to písať raz na PC, potom na mobile... Akurát táto téma (aj keď nejaké boli v posledných dňoch vymyslené pre zábavu anonymnej autorky) mi príde celkom reálna, lebo fakt neuveriteľne niektorí ľudia žijú a im to bohužiaľ príde o.k. a aj s ohľadom na deti a tých mi je najviac ľúto. Verím, že autorka tohto príspevku už konečne precitla...

autor
12. júl 2025
@hayabusa1337

@hayabusa1337 Nie je to fejk... pisem cez mobil, cize bez diakritiky, cez PC s diakritikou... Ak by som tu mala pisat vsetko, tak je to na roman. Citam vsetko, co sa tu pise a beriem si rady k srdcu. Nepotrebujem uz k tomu viac pisat.

autor
12. júl 2025
@caramellka

@hayabusa1337 Vieš, ťažko takto hodnotiť, môže to písať raz na PC, potom na mobile... Akurát táto téma (aj keď nejaké boli v posledných dňoch vymyslené pre zábavu anonymnej autorky) mi príde celkom reálna, lebo fakt neuveriteľne niektorí ľudia žijú a im to bohužiaľ príde o.k. a aj s ohľadom na deti a tých mi je najviac ľúto. Verím, že autorka tohto príspevku už konečne precitla...

@caramellka Prosim, uz dost ohladom deti. Travim s nimi asi tak 90 % casu, s partnerom asi 10 %. Vzdy som tu pre nich. A vzdy budem. A ano - raz mobil, raz PC.

hellionka
12. júl 2025

neviem, či to tu už padlo … ale daj Ty jemu 300€ a nech sa postará 🙂

caramellka
12. júl 2025
@anonym_autor

@caramellka Prosim, uz dost ohladom deti. Travim s nimi asi tak 90 % casu, s partnerom asi 10 %. Vzdy som tu pre nich. A vzdy budem. A ano - raz mobil, raz PC.

@anonym_autor Autorka, toto bola odpoveď inému prispievateľovi vo fóre, ber to vo všeobecnej rovine, Tebe osobne som tu predtým adresovala niekoľko prispevkov a nič útočné, ak si zmenila svoj postoj počas tejto diskusie, som naozaj rada a teším sa aj z pohľadu Tvojich detí. Nikto netvrdil, že sa im nevenuješ, ale veľa nás tu apelovalo na to, čo hovoria Tvoje deti Tebe v súkromí na Tvojho partnera, keďže k nim nejako nemá vzťah a zároveň, že Tvoje deti sú "vďaka" vypočítavosti Tvojho partnera ukracované aj finančne, do budúcnosti minimálne...

liv1
12. júl 2025

Neprecitala som vsetko, ale par stran. Asi budem jedina s tymto nazorom.
1. Ano prispievat by mal viac, aj keby si sa prepadla pod zem, proste to urob, nadhod ze ako islo vsetko hore a nic ti navyse neostava… avsak. Ak mate spolocnu chatu a tam zas dava navyse on, nevieme o kolko viac ako ty, potom to nie je az take jednoznacne.

2. Tu by sa zeny hned rozchadzali, ale zit sam a zit s clovekom ktoreho mam rad, je velky rozdiel. Zalezi ale, ci by ti v niecom nebolo lepsie len s detmi.. Ci ta ten vztah nenici viac ako keby si bola sama. To len ty vies.
Tu odporucam trocha si to rozobrat s psychologom.

3. Ak si on neurobil vztah s detmi a videl ze ty si s tym ok, potom mu niet to vycitat. Ak si mu nepovedala ze chces viac penazi, moze si mysliet, ze si s tym takto ok. Niektori chlapi su trubky a veci im treba povedat jasne.

A s tou chatou. Pri mojej kamoske si jej partner (maju spolu dve deti), nasetril na dom, lebo on byval u nej a ona platila uuuplne vsetko, aj na deti. A on zadara byval, jedol a takto si debil nasetril. Ale spat k tebe. Co mozes robit.

1. Povedat mu “zlatko, islo vsetko strasne hore, nevychadza mi to a neviem nic odlozit, bolo by fajn keby si prispieval viac, co ty na to?´
2. Druhu vec co treba robit, porozpravat sa o detoch. Dat mu najavo, ze by si bola rada, keby ste nejaky cas travili ako rodina. Netreba hned zhurta, ale aspon niekedy, nech nema pocit, ze na neho tlacis.

Su dve moznosti. Bud ta dokonale vyuziva, alebo ta ma rad, sle je trubka, ze mu veci nedojdu. Ja si nemyslim, ze deti u teba nie su na prvom mieste. Ale my zeny by sme si mali uvedomit, ze nas zivot nie su len deti a ze kazda jedna chceme aj kusok vlastneho stastia…

Takze neradim ti okamzity rozchod, ale radim ti veci si s nim upratat troska. Ak nejak velmi cuvne, alebo s tym nebude spokojny alebo ochotny nieco menit, tak vies co mas robit. A naozaj, nekupuj mu absolutne nic navyse. Nic.

liv1
12. júl 2025

A este ti chcem povedat, ze si skvela mama a vidno ako ti zalezi, aka si dobra, slusna, napomocna. Chces vyjst vsetkym v ustrety. Toto si nenechaj nahovorit, ze nie si dobra mama, alebo ze ho uprednostnujes pred detmi. Je vidno ze nie.. ale popracuj na sebe, zacni pomalymi krokmi robit nejake zmeny, aby si ty z toho nevyhorela.

minka80
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_095ba8 S deťmi je vzťah nulový... to sa len pozdravia a nič viac... a to ma tiež ubíja, že musíme takto fungovať... ja+on, ja+deti... musím tu byť pre všetkých

@anonym_autor to je , ale velmi smutne. Ze sa iba pozdravia a to je vsetko. Neni horsie zit v jednej domacnosti spolu a obchadzat sa. Ja som tiez sama, ale urcite by som si domov netahala partnera ktory si nerozumie s mojimi detmi. U mna by to bolo prvorade. A plus to , ze financne ta vyuziva. Nebolo by ti lepsie samej? Nemusis sa delit medzi chlapa a deti. Deti si tiez podla mna vydychnu, ked nemaju ziadny vztah. Usetris peniazky co do neho vrazas. Zial niekedy len to ze ho lubis nestaci. Si sebestacna zena, a ten pravy ta urcite niekde caka . Taky co bude lubit teba aj tvoje deti. Aj oni potrebuju lasku nie len prezuvanie s cudzim chlapom. Ver mi viem co pisem. Zazila som a ukoncila som to. A teraz nam je dobre.😉

minka80
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_095ba8 S deťmi je vzťah nulový... to sa len pozdravia a nič viac... a to ma tiež ubíja, že musíme takto fungovať... ja+on, ja+deti... musím tu byť pre všetkých

@anonym_autor to je , ale velmi smutne. Ze sa iba pozdravia a to je vsetko. Neni horsie zit v jednej domacnosti spolu a obchadzat sa. Ja som tiez sama, ale urcite by som si domov netahala partnera ktory si nerozumie s mojimi detmi. U mna by to bolo prvorade. A plus to , ze financne ta vyuziva. Nebolo by ti lepsie samej? Nemusis sa delit medzi chlapa a deti. Deti si tiez podla mna vydychnu, ked nemaju ziadny vztah. Usetris peniazky co do neho vrazas. Zial niekedy len to ze ho lubis nestaci. Si sebestacna zena, a ten pravy ta urcite niekde caka . Taky co bude lubit teba aj tvoje deti. Aj oni potrebuju lasku nie len prezuvanie s cudzim chlapom. Ver mi viem co pisem. Zazila som a ukoncila som to. A teraz nam je dobre.😉

minka80
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to je , ale velmi smutne. Ze sa iba pozdravia a to je vsetko. Neni horsie zit v jednej domacnosti spolu a obchadzat sa. Ja som tiez sama, ale urcite by som si domov netahala partnera ktory si nerozumie s mojimi detmi. U mna by to bolo prvorade. A plus to , ze financne ta vyuziva. Nebolo by ti lepsie samej? Nemusis sa delit medzi chlapa a deti. Deti si tiez podla mna vydychnu, ked nemaju ziadny vztah. Usetris peniazky co do neho vrazas. Zial niekedy len to ze ho lubis nestaci. Si sebestacna zena, a ten pravy ta urcite niekde caka . Taky co bude lubit teba aj tvoje deti. Aj oni potrebuju lasku nie len prezuvanie s cudzim chlapom. Ver mi viem co pisem. Zazila som a ukoncila som to. A teraz nam je dobre.

eva102
13. júl 2025

@anonym_autor 300€ je veru málo v dnešnej dobe. My máme s manželom 1 dieťatko (10 mesačné) a manžel mi dáva na mesiac 400€ + on zaplatí aj energie a ja si ešte k tomu nechávam aj celú rodičovskú čo mi chodí a na konci mesiaca mi to vždy výjde len tak tak

mandzula
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 10 % casu venujes partnerovi - tak je to tych 300 €, co ti dava, aj vela. Ziadnemu normalnemu chlapovi by 10 % nestacilo.

aurora33
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor berieš si rady k srdcu, ale chlap je stále nasackovany u teba, vsak?

autor
13. júl 2025
@liv1

A este ti chcem povedat, ze si skvela mama a vidno ako ti zalezi, aka si dobra, slusna, napomocna. Chces vyjst vsetkym v ustrety. Toto si nenechaj nahovorit, ze nie si dobra mama, alebo ze ho uprednostnujes pred detmi. Je vidno ze nie.. ale popracuj na sebe, zacni pomalymi krokmi robit nejake zmeny, aby si ty z toho nevyhorela.

@liv1 Dakujem pekne za nazor, clovek aspon trochu pookrejeme...

autor
13. júl 2025
@aurora33

@anonym_autor berieš si rady k srdcu, ale chlap je stále nasackovany u teba, vsak?

@aurora33 Kiezby to bolo take jednoduche... vyriesit vsetko z dna na den. Od piatku sme sa ani nevideli, dnes sa pojdeme aspon prejst a bude to vazna debata.

autor
13. júl 2025
@mandzula

@anonym_autor 10 % casu venujes partnerovi - tak je to tych 300 €, co ti dava, aj vela. Ziadnemu normalnemu chlapovi by 10 % nestacilo.

@mandzula Cokolvek napisem, je zle. Ja nemam potrebu vypisovat o nasom sexualnom zivote, ked uz deti spia. To je cas pre nas, milujeme sa, rozpravame sa... cez den sme v robote, poobede ja som s detmi, on si robi svoje... Uz nebudem nic pisat... lebo cokolvek napisem, tak vyjdem z toho so zlym pocitom.

muchotrafka298
13. júl 2025

No tak nepis. Je to tvoja vec a tvoj problem. Chcela si radu, dostala si tu 9 stran prispevkov o tom, co si nechcela citat, lebo sa nechces pozriet realite do oci. Kludne ho dalej dotuj zo svojho, mozes si nasledne aj poziciavat, ked uz nebudes mat z coho a on si krasne bude zit. Nema vztah k tvojim detom, tebe nikdy neda ziadny darcek ani nic, kontrolka neblika? Nie, lebo ty ho lubis. Hotovo. Koniec pribehu.

mandzula
13. júl 2025
@anonym_autor

@mandzula Cokolvek napisem, je zle. Ja nemam potrebu vypisovat o nasom sexualnom zivote, ked uz deti spia. To je cas pre nas, milujeme sa, rozpravame sa... cez den sme v robote, poobede ja som s detmi, on si robi svoje... Uz nebudem nic pisat... lebo cokolvek napisem, tak vyjdem z toho so zlym pocitom.

@anonym_autor pisem ti to ako clovek, ktory zije uz 13 rokov v "zlepenci". Nie, nie je normalne 90 % casu venovat detom, 10 % partnerovi, nemat ziadny spolocny ako rodina, dokonca sa obchadzat. A uz vobec nie po 5 rokoch vztahu. A, ano, cim viac si toho napisala, tym vacsi bizar z toho vychadza.
V kazdom pripade je fajn, ze si si z tejto diskusie nieco vzala a ides to riesit.

aurora33
13. júl 2025
@anonym_autor

@aurora33 Kiezby to bolo take jednoduche... vyriesit vsetko z dna na den. Od piatku sme sa ani nevideli, dnes sa pojdeme aspon prejst a bude to vazna debata.

@anonym_autor tak to ste riadna rodinka, led ste sa od piatku nevideli, keď ty si sama s deťmi a on si robí sám svoje veci. Načase dostať rozum