icon

Je potrebné nahlásiť príjem študenta z vedeckej práce?

29. sep 2025

Ahojte, potrebovala by som poradit.
Syn, študujúci v poslednom ročníku VŠ, oslovili ho v škole s ponukou na výkon vedeckej činnosti v rozsahu 3 mesiacov za finančnú odmenu. Podpísal zmluvu, malo by to byť od októbra do decembra.
Zaujíma ma, mala by som to niekde nahlásiť, na UPSVaR, alebo kde? Poslať im zmluvu? Mal by syn tento príjem oficiálne priznať? Nezastavia mi poberanie prídavkov?
Ďakujem vopred za relevantné odpovede 🌸

lavender94
29. sep 2025

On si samozrejme na začiatku noveho roka napíše daňové priznanie, tak ako každý človek ktorý ma príjem. A inak sa to nemusí nikde nahlasovať. Ak sa z toho platia odvody, prihlási na úrad zamestnávateľ. A pre teba sa vlastne nič nemení. Keďže sa nejedna o hlavný pracovný pomer a stále je študentom denného štúdia nezaniká ti vyživovacia povinnosť a ani nárok na prídavky tým padom. Veď väčšina vysokoškolákov si privyrába, brigáduje. Ani ma nenapadlo počas školy to niekam nahlasovať.

tykat
29. sep 2025

@anonym_autor aku zmluvu podpisal?

autumn1
29. sep 2025

Syn si to nevie zistiť v škole? Napr. Moje doktorandské štipendium sa nezdaňuje ale ťažko radiť keď si neuviedla výšku príjmu - kedysi do 1200€/rok príjem sa nezdaňoval teraz neviem aká je tá výška a či je to ešte platné ale tak mi bolo povedané pred rokmi keď som riešila svoju prvú brigádu. Každopádne pridavky ti nezastavia a ty tú zmluvu nemusíš nikde posielať.

autor
29. sep 2025
@autumn1

Syn si to nevie zistiť v škole? Napr. Moje doktorandské štipendium sa nezdaňuje ale ťažko radiť keď si neuviedla výšku príjmu - kedysi do 1200€/rok príjem sa nezdaňoval teraz neviem aká je tá výška a či je to ešte platné ale tak mi bolo povedané pred rokmi keď som riešila svoju prvú brigádu. Každopádne pridavky ti nezastavia a ty tú zmluvu nemusíš nikde posielať.

@autumn1 bude to pocas 3 mesiacov po 400€. Syn študuje v Prahe.

autumn1
29. sep 2025
@anonym_autor

@autumn1 bude to pocas 3 mesiacov po 400€. Syn študuje v Prahe.

@anonym_autor tak to by trebalo sa na českom MK spýtať ako oni tam majú s daňami a či to musí niekde priznať. Lebo keby mal odvádzať z toho niečo tak tam, nie na SK.