icon

Je spravodlivé rozdelenie peňazí v domácnosti?

27. jún 2024

Možno trošku neštandardná téma ale idem si sem po nezaujatý názor.

Mám partnera s ktorým sme spolu 2 roky. Ja mám 25 on má 27. Bývame spolu plus mínus od januára a mne príde, že je so mnou lebo mu to finančne vyhovuje. Keď sa sem sťahoval dohodli sme sa, že pôjdeme 50/50. Prišlo mi to fér, nakoľko sme mali porovnateľné príjmy (obaja robíme v IT). Dohodli sme sa, že si budeme zapisovať do tabuľky kto čo platil a potom sa vyrovnáme. Hneď na začiatku bolo povedané, čo sú spoločné výdavky. Nájom, strava, drogéria, ... Trvalo to však len chvíľočku kým do spomínanej tabuľky začali pribúdať položky, ktoré rozhodne neboli spoločné. Nechcela som to riešiť, lebo to boli "malé sumy" (do 20 eur) ale minulý týždeň sme strážili psa priateľových rodičov a bolo s ním akútne treba ísť k veterinárovi. Nechali sme tam asi 200 eur (nechce sa mi to rozpisovať ale bola to primeraná suma za to, čo mu robili) a zrazu sa tých 200 eur objavilo v spoločných výdavkoch. Ešte vo februári priateľovi zvýšili plat a teraz už nemáme plus mínus porovnateľné platy. Zarába asi o 20% viac ako ja. Zobrala som tieto dve informácie a prišla som za ním, že teda náklady na veterinu psa jeho rodičov nie sú spoločné výdavky. Keby to bol náš pes alebo by to bola relatívne malá položka tak neriešim ale že sa mi to nepáči. Tak isto som mu povedala, že sa mi nepáči, že ideme 50/50 pričom jemu sa zvýšil plat a začal viac rozhadzovať. Napr. kupuje veci, ktoré sme nikdy nekupovali na "spoločný účet". Zrazu chodíme jesť do drahších reštaurácii, čo ako okej ale keď mám z toho platiť polovicu chcem ísť radšej inde. Tak isto, on je diabetik a má preukaz ZŤP, takže kamkoľvek ideme tak on zaplatí väčšinou o 50% menej ako ja. Áno nevyhovuje mi to chodiť stále niekam keď ja za dopravu zaplatím 20 eur on 7. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina práce v domácnosti je na mne. Niečo občas urobí ale tak 80% varenia, prania všetkého robím ja.
Keď som ho konfrontovala totálne sa na mňa osopil, že ho chcem vyciciavať z peňazí, že však každý platíme polovicu a je to spravodlivé.

Som ja tá divná alebo toto fakt nie je v poriadku?

Strana
z4
jarnajar
27. jún 2024

@nika3136 presne takto sme aj my fungovali pred deťmi a bol to skvelý systém, veľmi to každému odporúčam na začiatok vzťahu.

ahhola
28. jún 2024

@katka700 myslim, ze pisala o preukaze ZTP, nie o ID, kedze pracuju ako IT. Inak, ak ma sklon k hypo (gly pod 3mmol) a ma dia 1, je v ohrozeni zivota a dava sa polovicny ID.
Este mi napadlo, ako ho ovplyvnuju-mozu ovplyvnovat jeho glykemie. Dia su naladovi, uz pre kolisanie cukru, alebo panikaria z moznych nasledkov. Tento nie aby bol rad, ze klofol rozumnu babu, aby si uzival sex a mladost, radsej s nou prebera centove diery v rozpocte. 😈

lucia245
28. jún 2024

Toto je fakt chorá doba...

lucia245
28. jún 2024

@deti95060810 rozvodové papiere ho nečakali doma po návrate z dovolenky?

tiezjedna
28. jún 2024

@autorka my fungujeme viac než 20 rokov, sme manželia, a nikdy sme spoločný účet nemali. Ovšem nikdy, fakt nikdy sme nefungovali štýlom 50/50.

laskamojajeidna
29. jún 2024

@deti95060810 tak toto je riadna sila,že nechal doma rodinu a on si šiel na dovolenku..úf...,že mu to manželka tolerovala..

aandrea9
29. jún 2024

Nie si divná. Otazka je, či sa priateľ pochvalil, že mu zvýšili plat alebo si to zistila sama. Ak sa pochvalil, mali ste hned riesit podiel na vydavkoch. A veterinár....veď to vám mali majitelia preplatiť aj keď sú to "svokrovci"...

romanovic
29. jún 2024

Ja si myslim, ze to delenie ste mali nastavene OK, az kym jemu nezvysili plat o 20%. Teraz by ste mali prispievat pomerne.
My sme to tak mali tusim aj par rokov po svadbe - moj ucet, tvoj ucet, spolocny ucet. Potom sme ten spolocny zrusili. Nikdy som nesuhlasila iba s 1 spolocnym uctom. Fungovalo to super. Nikdy som neriesila, kolko mina moj muz a tiez si nikdy nedovolil sa opytat, kolko minam ja na svoju povodnu rodinu, prip. na dovolenky s kamoskami, atd.

mantilka
8. júl 2024

Podľa mňa spoločné bývanie pred manželstvom je totálna blbosť. Ženy, veď vy ste slúžky a poniektoré aj viacerým chlapom. Tu píšeš , že žiješ už s druhým a podľa toho čo píšeš bude aj tretí. Nevadí ti to, veď si ako rozvedená žena a pri treťom chlapovi budeš ako 2x rozvedená žena. Žena majte k sebe úctu, netreba sa diviť, že chlap sa nechce zenit, keď ma všetko dopredu na tanieri. Ja by som nikomu nerobila slúžku v domácnosti bez manželstva. Vy im zadara robíte slúžky a ešte majú aj pravidelný sex, k tomu im pekne sa skladate na bývanie a poniektoré aj čiastočné preplacate stravu...lebo veď chlap viac "zožerie". No logika nepustí, toto nie je sebaucta ani úcta toho chlapa k žene.
Toto sa nestane v klasickom "retro" štýle. Manžel položí celú výplatu a nesťažuje sa. Žiadne vychcané praktiky starých mládencov.

Strana
z4