Pôjdu ceny nehnuteľností ešte dole?

21. mar 2023

Čo myslíte pôjdu ceny bytov,domov ešte dole. Pred pol rokom to bol prepal, teraz lepšie ale úroky idú hore. Zvažujem kúpu, čakať, že ceny nehnuteľností budú o pár rokov nižšie? Alebo už to takto zostane alebo budú narastať.

anjelicek26
21. mar 2023

Kedze su ceny materialov vysoke a takmer sa nestavia, cely sektor pribrzdeny, deti sa rodia nadalej, tak by som fakt na nejake dalsie znizenie cien nehnutelnosti fakt nevsadzala...

rachel36a
21. mar 2023

Trochu este pojdu, hlavne starsie byty a domy, ale nic extremne...necakaj ze sa ceny nehnutelnosti vratia do roku 20-21

liljana
21. mar 2023

Ceny v dobrych lokalitach asi zostanu, kde su, v tych horsich este mozu klesnut. Zalezi, ci banky v boji s inflaciou prestanu tlacit peniaze, alebo to vzdaju a zase zacnu.

alantroj
21. mar 2023

Stare pojdu. V bytoch extremne stupli energie a fond oprav. Nove nie, tie su vyhodne z hladiska energii, kedze sa pocitaju z inych koeficientov. A materialy, napr. zelezo sa vratilo cenou zase dole, nie je pravda ze stupaju stale. Stavebniny maju velky utlm, nie je odbyt.

solange7
21. mar 2023

Tieto otazky sa tu stale opakuju. Ved ak mas o nejaku konkretnu nehnutelnost zaujem, tak skus dat predajcovi protiponuku. Mozno sa chyti. Ale nerataj s tym, ze ceny pojdu nizsie vyrazne.

milanemila
21. mar 2023

Mierne by mohli klesat “stare” nehnutelnosti, novostavby nie (vzhladom na ceny materialov a prace). Co pojde najblizsie obdobie hore su urokove sadzby na hypotekach. Treba si to zvazit, lebo moze byt vyhodnejsie kupit nehnutelnost aj za o nieco vyssiu cenu a s nizsou urokovou sadzbou, ako cakat na znizenie cien, ale urok pojde o 2-3% hore. Dokonca som citala aj prognozy, kt. hovoria, ze urokove sadzby okolo 1% uz nikdy nebudu, ale tazko taketo veci prognozovat dlhsie dopredu, kedze sa moze hovico stat. Nikto nepredpokladal, ze pride korona a rovnako ani vojna na ukrajine. Podla mna ak potrebujes nehnutelnost na byvanie, tak by som kupila, investicne teraz nie.

alantroj
21. mar 2023

@milanemila presne tak. treba si zvazit ze napr v starom ši byte platis pomaly 300e za energie a v novom dajme tomu 200. Ci rozdiel v mesacnej splatke hypo a tych 100eur sa oplati. Plus do stareho aj ked nalejes peniaze na rekonst nikdy nedosiahnes energet standard noveho. Lebo stupacky, spolocne priestory, obvodove mury atd.

hopsadobrandejsa
21. mar 2023

Ak bude dochadzat k vacsiemu utlmu tak casom tie nehnutelnosti klesnu, ale nespoliehal by som sa, ze to bude zasadne napriec celym spektrom.

Velmi zalezi od konkretnej nehnutelnosti a od lokality. Su proste nehnutelnosti ktore si cenu drzia aj ked ine klesaju a ak by aj s cenou isli dole, pravdepodobne len minimalne.

Skokove znizenia mozes ocakavat tam kde chcu ludia rychlo predat. Sused chcel tiez za stary dom 180k a proste mu to stoji na realitke pretoze to nik nechce. Aj pri sucasnej cene je 150k je ten doma stale nepredajny.

Pomaly dochadza k ochladzovaniu dopytu ale este to nejaky cas potrva.

bobo777
21. mar 2023

Makroekonom. situácia sa zhorší, kúpyschopnosť klesne, ceny niektorých stavebných materiálov už klesli (oceľ, stavebné drevo) a ostatné pod vplyvom oslabeného dopytu pôjdu tiež dole.....ceny nehnuteľností pôjdu nadol...

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juro375
21. mar 2023

Kvôli 4% úrokom v bankách už realizačné ( nie ponukové) ceny klesli v prieme o 15% a ešte aj klesnú v priebehu roka, pretože úrokové sadzby v bankách budú okolo 6% na jeseň a to potlači dopyt po kúpe, respektíve možnosť kúpenia bytu.. dopyt ostane rovnaký s tým, že ľudia si tie byty kúpiť nebudú môcť ak nemajú hotovosť a to potlačí ceny ešte nižsie. Čítal som viacero článkov a videl videá a väčšina odborníkov sa zhoduje, že ceny nehnuteľností v priebehu tohto/budúceho roka klesnú na úroveň cien na prelome 2020-2021 čož je cca 1950€ za m².

alantroj
21. mar 2023

V roku 2009 ked bola kriza isli ceny u nas dole zo 120 na 90 co je 25% na stare byty. Iba na kratky cas. Nasledne isli este vyssie ako povodne

juro375
21. mar 2023

@alantroj po roku 2008 klesali ceny cca 7 rokov a v roku 2018 sa ceny dostali na hodnotu ake mali v roku 2008

luuubik
23. mar 2023

Pojdu este trochu dole... Nemyslim si vsak, zeby stare isli vyrazne nizsie nez nove, bude to cca narovnako. Po starsich sa zvysi dopyt, lebo byvat sa musi. A v sucasnej "blbej" ekonomickej situacii (ktora rozhodne tak skoro neodide) si ovela menej ludi bude moct dovolit drahe novostavby, mnohi budu stastni, ked vobec dosiahnu na lacnejsi starsi byt (coraz viac ludi nedosiahne ani na to najlacnejsie byvanie). Cize z dovodu zvyseho dopytu u starsich by som s velkym prepadom nepocitala...
Energeticky je novy sice uspornejsi, ale zdaleka to nie je vyhodne natolko, aby sa nizsie prijimovejsim skupinam ludi oplatilo vycalovat o 100 000 viac v porovnani so starsim bytom (v BA takyto rozdiel uplne bezne).