Je v poriadku míňať 150 EUR mesačne na koníček?
Ahojte, rada malujem. Na farby, stetcne,platna a pod miniem aj 150 eur mesacne. Mavam vycitky, lebo obrazy nepredavam alebo co, cize je to vyslovene len konicek. Je to podla Vas vela? Manzel ma podporuje, je dolezite vraj mat konicek (psychohygiena 😄) no aj tak mam vycitky, ze radsej nieco detom som mohla kupit. Ale samozrejme, ze im nic nechyba, zarabame tak uplne normalne priemerne, lizing, hypoteku splacame. Ide mi len o Vas nazor 😅 ci mam mat vycitky, resp vy mate nejaky drahsi konicek?
👍Nemáš mať výčitky, užívaj si život ❤️ veď dobre hospodáris, deti majú všetko, aj šťastnú matku potrebujú.
@aurelia2000 dakujem 🩷
@sense dakujem ❤️
150€ mesacne je pre niekoho nic, pre niekoho velka suma. Napr. ak viete mesacne odlozit max. 150€ a zaroven taku sumu minies na malovanie tak by som asi porozmyslala. Vzdy je to o nastaveni financii.
Je aj doporucene cca % kolko z prijmu na co vyclenit - 50% na nevyhnutne vydavky, 20% sporenie, 30% cestovanie, zabava a konicky.
1800 ročne by som ja minula inak,hlavne ak máte priemerný príjem.
Nemôžem si pomôcť, ale pri tejto diskusii som si hneď spomenula na túto, spred pár dní:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mam-zaplatit-za-partnera-dovolenku-snov/
Som zvedavá na komentáre, hlavne kvôli tomu, že ten, kto míňal na seba v tej predošlej diskusii, je chlap a tu je to žena.
Nemusíš mať žiadne výčitky. Niekedy človek minie 150 eur do sprosta. Toto je investícia do podpory tvojho talentu.
Áno dali by sa minúť aj horšie ale zdá sa mi to byť dosť..
Pre mna by to bolo dost, mna moj konicek stoji 55 €. Vsetko vsak, samozrejme, zavisi od vysky prijmu, a teda od toho, ci je pokryta bezna spotreba a pravidelne tvorena rezerva.
@h2 tak to je trochu rozdiel. v tejto diskusii su manzelia tj.spolocne peniaze, mali by sa spolocne dohodnut, aj sa dohodli, manzel suhlasi....tam vedla su partneri, asi nie manzelia, platia 50:50, nemusia mat rovnaku ziv.uroven, peniaze nemaju spolocne.
U nas ma financne narocny konicek manzel, radovo tisice rocne, som s tym uplne ok.
pokial si to moze vas rodinny rozpocet dovolit, nie je to velka suma... bud rada, ze ta manzel podporuje
Ak vám to nijak nechýba v rozpočte a máte aj dostatočnú rezervu do budúcna, tak asi v pohode, aj keď mne osobne sa to zdá dosť, hlavne z toho hľadiska, že či materiál za 150€ mesačne naozaj vypoužívaš na plno alebo iba máš chuť stále kupovať niečo nové… a teda tiež, či by sa na úrovni hobby, nedali nájsť sj lacnejšie alternatívy… ale nie som umelec, takže neviem, možno ma tu veľmi rýchlo niekto vyvedie z omylu 😅
@h2 to sú dve odlišné témy, tam priateľ má vyššie výdavky autorka písala oprávnené ale nie na čo. Ona chce ísť na Bali a on na to nemá ale na menej finančné náročnú dovolenku by mal. A zrejme taká dovolenka ani nie je prioritou. Tu sú manžela a ak je manžel s tým v pohode tak je všetko v poriadku.
Moja dcéra napr tiež veľa tvorí, maľuje a áno ide to dosť do peňazí ale nie 150 mesačne odkedy prestala s kurzom a tvorí doma. A keby jej ponúknes dovolenku pri mori alebo v tej hodnote maliarske vec tak si vyberie tie...
V pohode.nechci vediet kolko stoji moj konicek 🤣
Ak ťa koníček duchovne napĺňa, tak 150€ mesačne je tak akurát v pohode. Pri tej ficovej drahote sa 150 dá aj prechlastať a prehúliť lusknutím prsta a z toho nejaký úžitok veľmi nemáš. Takže ak navyše z času na čas predáš nejaký ten obraz, tak je to aj bonus navyše. Časom sa môžeš zlepšovať a aj obrazy pôjdu viac na odbyt.
@tykat
@sense Kočky, ja viem, že sú to dve rôzne témy, rôzne sumy. Veď asi ťažko by sa našla úplne presne rovnaká téma, s rovnakou sumou atď. Aj tak je to podľa mňa do istej miery porovnateľné, je tam spoločný menovateľ ten, že jeden z páru míňa na seba peniaze, ktoré by mohli byť použité pre oboch, prípadne pre rodinu v tomto prípade.
Ak ti nechýba v rozpočte, tak super, že máš koníček. Psychohygiena je veľmi, veľmi dôležitá . Ak však zaťažuje rozpočet napríklad tak, že deckám nemôžeš dopriať krúžky, lebo už na ne nezostáva , našla by som si lacnejšiu alternatívu , resp. Bezplatnú.
@h2 lenže oni sú len partneri nie manželia. Môj má napr tiež nákladné hobby viaceré, ale kým nepýta peniaze do mňa je mi to jedno.
Ak v tej danej téme má partner drahé Hobbs a je pre neho väčšou prioritou ako dráha dovolenka tak musia hľadať kompromis buď autorka sama, alebo lacnejšia alternatíva. Úprimne ja by som tiež toľko peňazí za luxusnú dovolenku obzvlášť nie za takú kde prelezis tyzden na pláži a musíš tam letieť x hodin
Prečo by si mala? Len zato, že si matka teraz nemáš nárok mať koníčky? A ty potrebuješ tie peniaze viac ako deti, deťom stačí aj vybehať sa zadarmo vonku s kamarátmi s loptou.
Asi ta to trápi, inak by si sem nepísala... Navrhujem ti skusit minút dva mesiace po sebe 120 eur mesačne, daj si limit. Aj ušetríš 30eur aj koníček ti ostane - až také obmedzenie to hádam nebude. Uvidíš, ako sa budeš cítiť potom.
Pre mňa to je veľa, pre teba nemusí byť.
Tiež mám koníčky a dávam do nich oveľa viac ako 150/mesiac 😄. Čiže za mňa ok.

Nie je pokiaľ tá suma nezaťažuje príliš rozpočet a nemali by ste kvôli tomu na zaplatenie účtov a na chleba a radšej maľovať ako fajčiť, piť, či gemblovat