icon

Je zlé minúť menej na jedlo?

26. jan 2024

Ahojte. Idem sa tu v podstate len vypísať... Sme mladý manželský pár - ja mám 23, manžel 22. Pred rokom sme kúpili byt v pôvodnom stave, ktorý sme rekonštruovali a teraz v ňom bývame od novembra. Ale k veci.. Stretla som sa nedávno s jednou známou na káve (bola som v kaviarni sama, keď zrazu prišla a sadla si ku mne). Na tom by nebolo nič zlé, v pohode sme sa rozprávali. Až po čase sa ma spýtala ako žijeme, tak som jej povedala že už bývame vo svojom konečne, obaja pracujeme a tak podobne.. V tom sme sa nejako dostali k tomu že či všetko stíhame keď obaja pracujeme a bývame tak "na konci sveta" ako sa vyjadrila - manžel to má do práce 30-35 minút autom a ja pracujem homeoffice už pár rokov.. To som jej aj povedala keďže sa začala vrtať v tom či stíham variť "na tom konci sveta" a podobne.. Potom však začala zabárať do vecí typu či dosť zarobím keď som furt len doma, že veď to nemožeme prežiť.. Som momentálna na polovičný úväzok a zarábam cez 1000€ v čistom, manžel zarobí viac, takže naozaj mi nepríde že sa máme na čo sťažovať.. Povedala som jej že v pohode vychádzame, že s varením nie je žiadny problém, každý deň máme obaja teplé jedlo (poväčšine aj polievku aj druhé jedlo) tak mi povedala že nechápe, že nie je možné že sa doplatíme.. Nás však strava na mesiac vychádza okolo 200€. Občas trochu viac občas nie, záleží či máme nejaké oslavy, či ideme do reštiky a podobne. Z toho sa úplne zhrozila a pozerala na mňa akokeby sme jedli odpadky alebo neviem.. Normálne som z toho ostala zaskočená.. Kľudne by sme si mohli dovoliť dávať aj 800€ na jedlo, ale prečo preboha by sme to robili keď si vystačíme so štvrtinou ceny.. Sme spolu 6 rokov a kým sme nemali obaja takú dobrú prácu tak sme sa naučili a nastavili si systém tak, že nám stačilo fakt málo a pritom máme každý deň plnohodnotné jedlo - žiadne polotovary. To je naozaj také zlé, keď človek minie menej na jedlo? Lebo fakt som ostala zhrozená z toho ako arogantne sa na mňa odvtedy pozerala. Ďakujem za prečítanie..

valeria_h
26. jan 2024

Nie je na tom nič divné, každý má iné stravovacie návyky, napríklad ja moc nejem, tak ušetrím. Ale u nás doma ide hlavne ovocie, zelenina, strukoviny, orechy atď, snažím sa cukor a múku minimálne, miesto bielej ryže hnedú, miesto obyčajných cestovín celozrnné a teda stojí to peniaze. Ale ak sa človek neprežiera, čo ani nie je zdravé, neminie toľko peňazí. A nemáte deti, takže ďalšia úspora.

autor
26. jan 2024

@gelifil zeleninu/ovocie kupujeme vo väčšine prípadov naše, nemusíte sa obávať 🙂 Stále podľa toho aká je práve sezóna - hlavne teraz v chladnejších mesiacoch. V teplejších máme zas niečo svoje domáce vypestované 🙂 Na chate majú rodičia záhradu kde pestujú ako zeleninu, tak aj ovocie. Je tam plno ovocných stromov. Keď si vieš tieto veci dobre uskladniť, tak pekne vydržia aj do chladnejších mesiacov. To už je však o inom. Momentálne už nič nemáme, takže sa to len kupovalo.

dzejny656
26. jan 2024

My keď sme boli dvaja, tak 150€ mesačne u nás bolo len ovocie a zelenina, teraz sme traja a 200€ na to určite padne. Ale tak my máme bezne aj jahody, maliny, čučoriedky, sparglu a drahšie veci, pre mňa jesť ovocie neznamená jest jedno jablko denne celý mesiac. Ku každému jedlu máme v podstate čerstvé ovocie alebo zeleninu. Je to veľmi veľa o tom aký má kto štandard 🙂

vyrovnanaosoba
26. jan 2024

@hiro áno je, ale ona píše, že majú vyváženú a pestrú stravu, čo mäso, múka, zemiaky isto nie je vyvážená a ani pestrá strava. A presne, ovocie a zelenina sú najdrahšie , žiaľ. Veď len za jednu uhorku som včera dala 1e, 250g balenie paradajok 2,69e atď. Mandarínky u nás idú kilo za deň.

lenka567899
26. jan 2024

@gelifil spôsobiš tak sympaticky, určite si obľúbená a máš veľa kamarátov že?

lenka567899
26. jan 2024

@vyrovnanaosoba a čo je potom zdravá a pestrá strava? Len zelenina? Prosím ta daj nám tvoj jedálnicek, som fakt zvedavá

mirro
26. jan 2024

Ja nechápem, prečo si išla so známou do takej podrobnej debaty o peniazoch. K tomu stravovaniu... Som sa pousmiala. My sme štyria, myslím si že jeme pestrú stravu, varím, máme aj ovocie, zeleninu, mäso, mliečne výrobky... A ide ma sklátiť z tej mesačnej sumy. A to sa teda nijak neprežierame ani neplytváme potravinami.

minenkak
26. jan 2024

Pre mňa je úplne nemysliteľné,že mať jedno teplé jedlo denne a od toho odvyjat,že sa dobre stravujem, dôležité je aj tak aby bolo veľa ovocia a zeleniny,orechov a mäsa a není toho boha aby toto stalo 200€pre dvoch na mesiac 🌙. Veď len ovocie 🍍 🍐 🍒 aké je drahé,vajcia ,med 🍯

valeria_h
26. jan 2024

Ach ženy, veď ona nepíše, že jedia len jablká. Veď kupujú určite aj iné ovocie. Ja napríklad ušetrím, lebo v lete idem na samozber jahôd, malín, čučoriedok a všetko mrazím, potom v zime akoby som našla a "zadarmo". A pomimo toho všetko možné banany, mandarínky, pomaranče, pomelo, kiwi.... všetko čo je dostupné. Takže aj autorka to má možno takto, netreba z nej robiť chudáčku, ktorá je na jablkách celý rok.

h2
26. jan 2024

@kiwi3 No ale ty nerátaš obedy v práci, čo rozhodne nie je nejaká zanedbateľná položka. Koľko stojí taký obed v práci? 6-8€, ak nie viac. Tak povedzme, že zoberieme len tých 6. To je na týždeň na osobu 30€, na mesiac je to vyše 120€. Za dve osoby povedzme, že minimálne 250€. Čiže povedať, že vy sa tiež stravujete za 200€ mesačne, keď k tomu nezarátaš 250 na obedy v práci, je trošku od veci.

autor
26. jan 2024

@valeria_h ďakujem 🙂 tiež som tu písala že rodičia majú chatu kde majú záhradu ako na zeleninu tak aj na ovocie, vtedy je to presne ako hovoríš.. čo si v lete vypestuješ v zime akoby si našiel. Len tu sa každý chytá tej vety, ktorá mu vyhovuje 🙂 Ale nevadí.

mirro
26. jan 2024

Súhlas, veľmi pomôže, ak máš možnosť dopestovať a nemusieť každú maličkosť kúpiť.

autor
26. jan 2024

Cieľom diskusie teda nemalo byť pobúriť ľudí, ale pozerám že sa tu našli aj takí. Tak ďakujem ešte raz pekne za názory každého jedného z vás 🙂 Radšej budem pre niekoho v diskusii na modrom koníku za chudáčku "na pokraji chudoby" ako tu donekonečna čítať vyzvania na "dokazovanie" toho čo s manželom jeme, veď to je nonsens 😅 Hlavne keď sa veci vytrhávajú z kontextu. Koniec koncov, nech si každý robí ako uzná za vhodné. Majte pekný dník 🙂

vyrovnanaosoba
26. jan 2024

@valeria_h ale ona nepíše ani o jablkách. Píše, že kupujú ovocie, ale keď ho jedia pravidelne a rôznorodé a píše, že nemá nič v zásobe, tak neexistuje, že jej na to stačí 200e aj ostatnými potravinami. Veď len kilo banánov čo je asi 5ks stojí 1,6e aj viac. Mandarínky 2e, jablká tiež, kivi 25centov kus v akcii. Proste keď naozaj kupuje každý týždeň ovocie a každý deň je aj ovocie a zeleninu, tak týždenne len na to musí dať minimálne 20e.

luccija
26. jan 2024

Načo sa vôbec necháš spovedať od nejakej známej.Ste šikovní mladí bývate vo svojom...
S tou stravou tak asi máš dosť veľa domáceho vajcia, zemiaky, zeleninu, džemy, ovocie mrazene ..suma je dosť nízka, ale tak ty vieš, alebo to je o trocha viac a nemáš to zrátané.Ako píše Hiro mňa varenie z mäsa vyjde lacnejšie ako nejaký zapečeny karfiol či iné zeleninové jedlá.

valeria_h
26. jan 2024

@autorka Tu je to úplne bežné, aj my tak máme, od svokry vajíčka, med, takže tam ušetríme tiež, ovocie a zeleninu sezónnu, samozbery a zvyšok kúpime v obchode. To len tu sa hrajú na detektívky, hlavne nájsť akúkoľvek nezrovnalosť 😁

hiro
26. jan 2024

@h2 U nas je hotel kde mas svedske stoly niekolko druhov jedal, rozne rezne, masa v omacke, halusky, knedle, zemiaky ryzu, kolace, zeleninove salaty, polievky, co chces, zjes kolko chces, das si tri obrovske taniere - do dalsieho dna nemusis jest a stoji to 6€

h2
26. jan 2024

Autorka, ale veď takto si to mala povedať aj tej tvojej známej, že vám na týždennej báze rodina nabalí domáce potraviny a že ovocie a zeleninu máte od rodičov zo záhrady. Nebola by taká prekvapená. A zarátaj si k týždennému nákupu aj tie drobné dokupovačky, lebo hoci je to len "pár drobností", tak predsa len sa to nazbiera. Hneď uvidíš, že budeš dosť nad 50€ týždenne.

valeria_h
26. jan 2024

@vyrovnanaosoba Ale veď nekupuje každý týždeň to isté, jeden týždeň sú v akcii banány, tak kúpim banány a mandarínky napríklad, ďalší týždeň kúpim zas kiwi a pomaranče, ja nejem kilá ovocia za deň, neviem ako ty. A ovocie čo kúpim cez týždeň sa do toho týždňa pomaly zje. Neviem za čo by som mala platiť 20€ len za ovocie, to koľko toho kupujete?

h2
26. jan 2024

@hiro Wau, hneď som pozrela, odkiaľ si. Lebo teda u nás, v okolí BA, niečo také ťažko nájdeš.

ivik4
26. jan 2024

Ale vsak pisala ze kazdy tyzden obehaju rodinu
Takze sa nabalia u nich a samozrejme ze vela veci kupovat nemusia
Nemusi klamat, naco ma vyznam klamat cudzie zeny na nete

autor
26. jan 2024

@h2 to som jej aj povedala keď som videla ako arogantne sa zarvátila 🙂 reakcia len pokračovala..

h2
26. jan 2024

Tak kašli na takú arogantnú osobu. Vysvetlila si jej, nestačilo, tak nech sa teda čuduje, čo ťa po nej.

sashabb
26. jan 2024

Autorka nemusíš dokazovať, ibaže sa chceme podučiť ako takto hospodáriť, veď každá z nás veľmi rada ušetrí na strave a miesto 600€ zaplatí iba 200€. Preto sa pýtajú, čo jete, lebo je to v podstate nereálne. Ale samozrejme, ak vám dajú rodičia, babky, dedkovia, tak jasné, že veľa ušetríte.

gelifil
26. jan 2024

@valeria_h no u nas sa kupuje ovocie kazde 2-3 dni...

valeria_h
26. jan 2024

@gelifil U nás nie, my ideme raz za týždeň na nákup a vystačí nám to, ešte zostáva a manžel musí dojedať banány aby nezhnili. A to máme každý deň nejaké ovocie a zeleninu. A samozrejme je rozdiel keď nakupuješ pre dvoch ľudí alebo aj pre deti.

iwesska
26. jan 2024

Skus sa niektory mesiac ked nebude ovo/zel na zahrade/zo zahrady prestravovat a podel sa s nami,ci si stale zostala na 200e. Lebo ked ides v lete na trh a 1kg ceresni stoji 8e, broskyne/marhule 6e, paradajky,paprika 3-4e kg,jahody 6e,...tak sa to nazberka a len 40e by si nechala na trhu. Nemusis sa urazat hned,ale nie je fer niekomu tvrdit,ze stravovat sa za 200e je normalne a nechapat,co mu je na tom v dnesnej divne,ked mu nepovies celu pravdu.

autor
26. jan 2024

@sashabb Ako som písala, strašne veľa peňazí sa ušetrí len na tom že si človek pred nákupom pozrie leták a zistí čo je práve v zľave 🙂 Nemusí to byť práve mäso (nech nepohoršujeme zas niekoho), ušetriť sa dá krásne na všetkom.. Na každej jednej veci. V meste kde chodíme sú pri sebe Lidl, Kaufland (väčšinou nám stačie tie dve) + pár minút odtiaľ je Tesco, takže presne viem kde sa čo oplatí a podľa toho si nakúpim. Podľa toho čo je v zľave sa snažím vymyslieť jedálniečk na celý týždeň. Samozrejme, neznamená to že teraz nekúpim nič čo má bežnú cenu, zas taký extrémisti nie sme 😅 Takže ak niekto chce ušetriť, určite by som začala týmto..

majlo1234
26. jan 2024

Fiha, ja by som chcela takto vediet carovat. Tento mesiac som pre dvoch dospelych a dieta nechala 500 eur v obchode a to niektore nakupy robil muz, cize odhadujem to na 600/700 eur. Dobre, nesledujem letaky a nevarim moc setrne(malo strukovin, dost masa a cerstvej zeleniny)Ale ani nekupujem pravu svieckovu a kaviar. Dnes som za klasicky nakup, kde som mala dva drahsie syry za 5 euro, kapsicky pre syna za 10 a nejake sunky, inak nic specialne, vsetko eurove dvojeurove polozky dala 110 eur. Proste tomu nerozumiem, ako sa vam to dari😂 ved len tvoje jogurty na ranajky ta vyjdu na mesiac 40-50 euro v priemere. a zaroven sa chcem opytat, ci to mate ako pasiu, kedze podla platu si mozte dovolit kupovat a jest co chcete😂

reanda
26. jan 2024

mna zaraza, ze ked si si taka ista tym, ze je u vas vsetko ok, preco si vobec mala potrebu zakladat tuto diskusiu.. este s takym blbym nazvom, ci je zle, ked clovek minie malo na jedlo 😀 .. a za druhe by ma zaujimalo, ako sa da 'arogantne zatvarit" 😀 .. alebo vobec co to boli za 'arogantne' reakcie na to, ze nejaka znama mina malo na jedlo..