icon

Je zlé minúť menej na jedlo?

26. jan 2024

Ahojte. Idem sa tu v podstate len vypísať... Sme mladý manželský pár - ja mám 23, manžel 22. Pred rokom sme kúpili byt v pôvodnom stave, ktorý sme rekonštruovali a teraz v ňom bývame od novembra. Ale k veci.. Stretla som sa nedávno s jednou známou na káve (bola som v kaviarni sama, keď zrazu prišla a sadla si ku mne). Na tom by nebolo nič zlé, v pohode sme sa rozprávali. Až po čase sa ma spýtala ako žijeme, tak som jej povedala že už bývame vo svojom konečne, obaja pracujeme a tak podobne.. V tom sme sa nejako dostali k tomu že či všetko stíhame keď obaja pracujeme a bývame tak "na konci sveta" ako sa vyjadrila - manžel to má do práce 30-35 minút autom a ja pracujem homeoffice už pár rokov.. To som jej aj povedala keďže sa začala vrtať v tom či stíham variť "na tom konci sveta" a podobne.. Potom však začala zabárať do vecí typu či dosť zarobím keď som furt len doma, že veď to nemožeme prežiť.. Som momentálna na polovičný úväzok a zarábam cez 1000€ v čistom, manžel zarobí viac, takže naozaj mi nepríde že sa máme na čo sťažovať.. Povedala som jej že v pohode vychádzame, že s varením nie je žiadny problém, každý deň máme obaja teplé jedlo (poväčšine aj polievku aj druhé jedlo) tak mi povedala že nechápe, že nie je možné že sa doplatíme.. Nás však strava na mesiac vychádza okolo 200€. Občas trochu viac občas nie, záleží či máme nejaké oslavy, či ideme do reštiky a podobne. Z toho sa úplne zhrozila a pozerala na mňa akokeby sme jedli odpadky alebo neviem.. Normálne som z toho ostala zaskočená.. Kľudne by sme si mohli dovoliť dávať aj 800€ na jedlo, ale prečo preboha by sme to robili keď si vystačíme so štvrtinou ceny.. Sme spolu 6 rokov a kým sme nemali obaja takú dobrú prácu tak sme sa naučili a nastavili si systém tak, že nám stačilo fakt málo a pritom máme každý deň plnohodnotné jedlo - žiadne polotovary. To je naozaj také zlé, keď človek minie menej na jedlo? Lebo fakt som ostala zhrozená z toho ako arogantne sa na mňa odvtedy pozerala. Ďakujem za prečítanie..

sashabb
26. jan 2024

Autorka, väčšina z nás chodí do rovnakých obchodov a taktiež pozeráme dané akcie. Nekupujeme kaviár a ustrice....

sheila121
Odpoveď bola odstránená
hiro
26. jan 2024

@sheila121 No u nas v Ziline maju pizzu aj po 4,90€ 🙂 Jasne ze nie je to ziadna extra nobl ale studentom ktori tam chodia najviac staci.

akrobrab
26. jan 2024

@iwesska Ale ved samorzejme. Keby sme k tomu vypili vecer pri telke 5 (ne)alko piv alebo pohar vina, tak by ta suma bola uplne inde. Rovnako keby sme si davali kazdy vecer popcorn, chipsy a ostatne "mnamky". O tom to presne cele je.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
tundra
26. jan 2024

@sheila121 U nas vo Švajciarsku je pizza od 18Fr.Velka rodinna 50Fr.😁😁😁

akrobrab
26. jan 2024

Ospravedlnujem sa za tu hrubku, uz sa mi to neda upravit. V rychlosti som si nevsimla. 😵😲😅

majlo1234
26. jan 2024

U nas pizza od 8 eur za margheritu vyssie

akrobrab
26. jan 2024

@majlo1234 Moze byt. 🙂 U nas je vacsina ceny za pecivo moja 🙈 - bezlepkove je ovela drahsie ako obycajne. Manzel si kupuje v pekarni vacsi cerealny chlieb, ktory dlho vydrzi (zo supermarketu plesniveju velmi rychlo). Ma ho tak na 3-5 dni podla toho, co veceria. A potom tiez kupuje kaiserky, tie ma na veceru 3, cize myslim, ze 60-70centov. Sem tam rozky na hot dog alebo pre maleho. A obcas zavin, vianocku.. ale to malokedy.

alickapusinka
26. jan 2024

Nereálne pre dve osoby 200 eur na mesiac. Aby som si počítala čo kúpim to je už fakt nie že šetrenie ale lakomstvo. 50 eur na týždeň u nás nereálne a to sme tiež dvaja. Nám treba okolo 450 eur na mesiac. A to kupujeme kvalitne potraviny. Aj nasadíme na záhrade aj chováme sliepky takže aj vajíčka mame svoje .Aj domáce kečupy, zeleninu závaranu uhorky.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
majlo1234
26. jan 2024

@akrobrab vy mozno aj celkovo malinko jete oproti nam😂 akoze manzel asi je podobne ako tvoj, ale ja mozno zjem viac, kludne dve kaiserky na veceru, dva krajce chleba v toaste, mozno aj to je otazka, ze ked sa takto prezieram, holt aj zaplatim😂

atinkaa
26. jan 2024

@autorka povedala si jej o sebe zbytocne vela to je prva vec, pretoze predpokladam, ze ak sa ta opytam kolko zaraba ona, jej manzel a kolko dava na stravu, tak ti asi nepovedala.

Za mna je to uplne ok, najma ak vam dvom to vyhovuje, tak do toho ako to vyzera nic nie je - nam by tiez strava za tolko nevysla, teda ja by som bola aj tipy a triky od teba ako to robis, my sme sice viaceri uz, nie dvaja, no pride mi to na dnesne ceny nizka suma, ale mozno to vies lepsie ako ja. Ja by som na teba nepozerala nijako zle a kedze tu citam par prispevkov o muke, tak mi len napadlo aj k tomu, teraz je hysteria uplna okolo jedla, kto co je - co neje a pritom je to uplne inak. Clovek dnesny sa oproti tomu z minulych storoci najma a predovsetkym malo hybe, netusim preco by mal vysadit muku, cukor, ryzu, zemiaky, cestoviny kazdy, aj ten kto nie je celiatik, nema histaminovu ani ziadnu inu intoleranciu ani nic take, teda ja si nemyslim, ze aj na lacnejsich jedlach musi byt hned nieco zle.

Nabuduce budes vediet, takym ludom vsetky ich otazky otoc na otazky pre nich.
Teda ked znamu stretnes, tak ju teraz vyspovedaj ty.

A ak budes chciet, tak napis ako varis a co varis a tak, naj sa priucim.

oli18
26. jan 2024

@minenkak ake ovocie a zeleninu kupis za 150€? To skor vyzera, ze nevies hospodarit 😃

aeruginosa
26. jan 2024

Suhlasim s tym, co je vyssie napisane, ze de facto cudzim ludom sa taketo informacie na nos nevesaju. Takze na toto si nabuduce daj pozor a ak by sa ti opat stalo pri niekom, ze by debata sklzla tymto smerom, tak to stopni.
Ak vam vyhovuje zivot, aky mate, tak absolutne neries nejaku znamu, s ktorou nemas ziaden vztah, v tvojom zivote nic neznamena a len nahodne ste sa niekde stretli…

lucia13022023
26. jan 2024

My sme dvaja plus jedno 11 mesačne dieťa, ale teda asi nevieme hospodáriť s peniazmi 🤣 už len kvalitné mäso od mäsiara co kupujeme, aby sme mali pestrý jedálniček nás vyjde dosť draho na mesiac. A to nehovorím o syroch, zelenine, ovocí, mliečnych výrobkoch... A tiež sa snažíme pozerať akcie.. 200€ si viem tak sama na seba predstaviť minúť.

minenkak
26. jan 2024

@oli18 čo,vieš koľko stojí len hrozno, citróny,mango ,avokádo 🥑,jaj a rátam aj oriešky do toho

minenkak
26. jan 2024

@oli18 a ako sa dá zle hospodáriť, keď si kúpiš a zjes to

akrobrab
26. jan 2024

@majlo1234 😀 Tam je aj vela inych faktorov. My sme napriklad stihli, ale ak niekto nie je, tak urcite zje viac ako my, je asi zvyknuty viac jest.
Ale v kazdom pripade mi je jasne, ze ked sa syn zacne priblizovat puberte, mozno prekrocime aj tych 800 eur. 😅

sense
26. jan 2024

@tundra tak ale máš aj omnoho vyšší plat nie 800e-1000e, a teda aj v ch za napr obyčajnu Margaritu dat 18chf je veľa. Rodinnú nekupujem lebo každý chce inu. Ale s rohschinke a mascarpone cca 25., prípade s Buffalou ale ako vravím aj plat je úplne niekde inde.
Ale moja mama keď tu bola a videla co stoji mäso tak povedala žeby sa stala vegetariánom a jedla len strukoviny.

compra
26. jan 2024

Chcela by som ta podporit. Verim, ze tuto cenu docielis aj tym, ze pracujes z domu a mas viac casu na varenie. Zeny, ktore sa nahanaju o piatej z prace pre deti a potom varit, to potom dohanaju suchymi vecerami. Za mna sucha vecera nie, my mame vzdy varenu. Polievku aj hlavne jedlo. Za mna je scha vecera x-krat drahsia ako varena, aspon u nas - moj je megazrut syrov a salamiek. My tiez neminieme extremne vela na stravu. Od korony som zacala inak nakupovat, 1x tyzdenne. V podstate ziadne mini nakupy medzi tym. Uz dva roky platim vsetko 1 kartou a mam prehlad. Za minuly rok to vyslo 320 EUR pre 3 osoby - 2 dospele a dieta 7 rokov. Muz obeduje v praci. V tej cene je aj bio hovadzie z farmy (2x rocne), pstruhy z lokalnej farmy, drogeria (toaletaky, zubne pasty, tablety do mycky, pracie gely Miele, 5 litrovy olivovy olej priamo od greka...). Proste vsetko. Nekupujem len cistiace (na podlahy, zachody...), to si nosi nasa pani na upratovanie. Kupujeme samozrejme aj ovocie a zeleninu, aj avokada, aj hrozno. Aj ked uprimne, pred par rokmi som rozbehla a potom predala jeden e-shop s farmarskou zeleninou a ovocim. Vtedy som to dost riesila a dospela k tomu, ze sa chcem stravovat viac lokalne a sezonne. Takze napr. jahody teraz nekupujem. Jablka/hrusky kupujem na farme. Bobulove ovocie (cucoriedky lesne, kanadske aj kamcatske, ribezle, josty a egrese) mam v mrazaku z leta a davam do jogurtu. Jeme aj fermentovanu zeleninu. Vzdy mame aj citrusove plody, banany... Len nie na kila. Sledujem pred nakupom letaky, v apke si to poznecim a podla toho nakupim a pripravim jedalnicek. Tiez pracujem z domu a mozem varit. Naucila som sa pouzivat viac strukovin, bravcove nekupujem, mozno 1x za 3 mesiace. Mame tu aj obchod so zverinou lokalnou, tak cca 1x za 2 mesiace mame aj to. Vzdy mame 2x tyzdenne rybu (filet a druhy krat bud poleivku alebo nejaky salat - napr. s kalmarom, spenatom a zemiakmi...). Polievky od vymyslu sveta. Slane pochutiny mame doma,a le az tak sa neminaju, to skor pre navstevu. V lete si na 3 vyvysenych zahonoch vypestujem paradajky, papriky, por, salaty, spenat, mangold, baklazany, cukety, hokaida na celu sezonu). Dnes som minula posledne nase hokaido. A v lete si este porobim do zasoby cuketovy tatarak pod maso, paradajkove stavy, dzemy, uhor´ky zo sezonneho ovocia do zasoby. V skratke, si sikovna gazdinka, v tak mladom veku som tak osvietena teda nebola. Klobuk dole. Ta znama bola len zaskocena a mozno sa zahanbila za to, ze mina ovela viac. Mate vyhodu, ze cast stravy dostanete v dobrej kvalte od rodiny, to je na nezaplatenie. Ja este dost sledujem rozne zaujimave recepty a suroviny, experimentujem. Co sa osvedci, zaradim do bezneho jedalnicka.

sense
26. jan 2024

Vieš čo autorka ja ti verím ze sa tak prrstravujete lebo aj moja mama sa za podobnú cenu prestavuje., ale aj viem presne ako ta strava vyzerá a aj akým štýlom nakupuje. A nikoho nepresvedčia o tom ako je to bežné, keďže sama povie keby nemá záhradu a zásoby zeleniny z mrazaku a zemiakov v pivnici a strukovín a vajíčka z chovu vďaka "bartrovemu" obchodu a obedom v práci , tak by minula viac ako 2jnasobok

tundra
26. jan 2024

@sense Ved ja sa nestazujem😁,len som chcel trochu prispiet do diskusie🤗

oli18
26. jan 2024

Tato diskusia sa neda ani citat. 99% z vas nema zakladne vedomosti o vyrobe a zlozeni potravin. Ohanate sa tu ovocim a zeleninou, ako ich jete na kila, pritom si nastudujte, aka "zdrava" je sklenikova zelenina, je jedno, ci slovenska , ci spanielska, kolko postrekov ma ovocie, aby vydrzalo bud prepravu z teplych krajin, alebo preckalo krasne celu zimu v nasich skladoch. Nastudujte si o sunke, o salamach, o syroch, o rychlosoli a o inych pridavnych latkach, kde vsade sa pridavaju a ake zdravotne komplikacie vyvolavaju. Ako sa vykrmuju oblubene lososy a vobec ryby. Ze za 13 dni je z vajicka 1kg kurca. Ani cukor nie je sladky a sol slana, ako kedysi. O ukrajinskej muke ani nepisem. O akych kvalitnych potravinach to pisete? A nakupy z fariem, z dvorov? A oni to nerobia pre biznis? Maju vlastne polia, kde pestuju obilie, repu, zemiaky pre svoje zvierata, ktore nepostriekavaju proti skodcom? Preco by to vsetko robili, ked su velkovyroby krmnych zmesi, kde mozu kupit granulky pre sliepky, aby lepsie niesli, pre zvierata, aby rychlo rastli a priberali na vahe? A ak su dovezdne z USA je predpoklad, ze obsahuju GMO.. Aj babky na trhu strieknu paradajku, aby jej ju pliesen nezozrala Viem, ze nemame na vyber, jest sa musi. Ale pre Boha, zlozte ruzove okuliare a netvrdte, ze jete kvalitne potraviny. Take nie su.

O

autor
26. jan 2024

@compra ďakujem krásne 🙏

tundra
26. jan 2024

@oli18 Ale si nam dala💪

katka700
26. jan 2024

@valeria_h Kde chodíš na samozber malín?

minenkak
26. jan 2024

@oli18 vďaka Bohu ,že toto všetko je už dávno známe

slovenka753
26. jan 2024

My minieme dvaja tiež 200e mesačne na jedlo a stravujeme sa zdravo, mäso kupujem len u mäsiara a dovolíme si kúpiť naozaj všetko. Základom je plánovanie varenia a nákupov. Jediné čo nekupujeme sú sladkosti, spracované mäsové výrobky typu saláma a pod a slané veci na chrumanie (chipsy).

valeria_h
26. jan 2024

@katka700 Chodím do Českého Brodu.