icon

Kam investovať 30 000 EUR?

27. dec 2024

Kam by ste teraz investovali 30 000€, ktore nepotrebujete? Do nehnutelnosti? Akcii? Bitcoinu? Mame aj hypo, ale do tej to nechcem davat.

Budeme to v dohladnej dobe riesit a zaujimaju ma aj ine pohlady na vec.

Strana
z2
richard12345600
28. dec 2024

Odporúčam určite akcie. Ak neviete presne do akých, tak sa na YouTube nájdite Ondreja Koběrského alebo Lukáša Investora. Oni Vám dosť poradia čo sa týka investovania.

sasa1310
28. dec 2024

@iwesska niekomu stačí žiť bez hypo a mať len to, čo má. Niekto chce investovať ako autorka. Preto riskne, zoberie si ďalšiu hypotéku, vďaka ktorej nadobudne ďalší majetok, ktorý mu bude splácať niekto iný. O 20 rokov bude mať byt spolovice splatený pre svoje dieťa

hederamonstera
28. dec 2024

Tak ale s 30tis sa zbytocne zadlzovat, pri dnesnych cenach to je okolo 200tis ak chce slusnu nehnutelnost. Ja by som do toho nesla. Nepoviem, kebyze neviem co so 100tis,

iwesska
28. dec 2024

@sasa1310 Clovek nevie,co bude o rok,nie o 20r s 2 nesplatenymi hypo...Ale tak kazdy na co si trufa.🤷‍♀️

sasa1310
28. dec 2024

@iwesska keď bude zle o rok, byt predáš, vyplatíš hypo, zoberieš zbytok. Keby som nevedela čo bude o rok, ani deti nemám

hrasocek12
28. dec 2024

Ja kebyže mám navyše peniaze zbavíme sa hypotéky. Celý život moji rodičia žili v dlhoch. Každý máme iné priority ,no pre mňa žiť v dlhoch a v tom,že byt v ktorom žijem nie je môj,to nie je pre mňa. My máme účet kde si odkladáme pre seba a zvyšok ide všetko na hypotéku. Vďaka tomu sa jej pomaly ale isto o 10 rokov zbavíme. A nebudem ju platiť 30 rokov ale len 15. Takže pre mňa je ok osobne splatiť dlh a žiť vo svojom ale mať aj úspory. Pre iných je investovanie. Nikdy človek nevie čo sa stane a ostať sama s chorým dieťaťom s vysokou hypotékou to nie. Každý zijeme iný život a máme iné priority. Pre mňa je istota mať kde s dcérou skloniť hlavu ,keďže zdravie je vrtkavé a narodila sa už chorá. Ak ste len sami dvaja a deti nemáte ,investuj.

panickadada
28. dec 2024

Ja by som počkala,ako dopadne vojna na UA,ako sa vyvinie naša politická situácia,lebo peniaze môžeš odniesť za hranice,ale dom nie

strop23
29. dec 2024

@hederamonstera pesimisticky a hlupy pohlad, nehnevajte sa. Aj v casoch krizy sa krivka vzdy napravila, staci len svoje investicie nevyberat a pokracovat dalej.

strop23
29. dec 2024

Pri 8% priemernom rocnom zisku inestovanim do fondov mozete napr.
-znizit splatku hypoteky
-kupit fyzicke zlato do rezervy
-pokracovat a investovat dalej do fondu.

Osobne by som si nezatazoval zivot dalsou hypotekou, lebo nemam rad dlhy, som trosku konzervativny ale kazdy ma iny pohlad cize vy viete najlepsie.

hederamonstera
29. dec 2024

@strop23 ano ano, uplne hlupy ;) kazdy mame ine priority

david1202
29. dec 2024

@sasa1310 aby nebola vojna ,lebo deti nebudú mať nič ,to len na Slovensku idioti stále kupujú len predraženú nehnuteľnosť

sasa1310
29. dec 2024

@david1202 nemyslím si, že som idiot, že som kúpila nehnuteľnosti. Celkom mi fajn zarobili

sasa1310
29. dec 2024

@hrasocek12 autor to môže urobiť nasledovne. Zoberie ďalšiu hypo na ďalšiu nehnuteľnosť. Dá ju do podnájmu a druhú hypotéku bude platiť nájomník. Po 5 rokoch predá, aby sa vyhol plateniu daní. A keďže ročne vždy hodnoty nehnuteľnosti stúpajú, určite niečo na predaji zarobí. Napr. ďalších 30 000 eur. K nim pridá svojich 30 000 eur, ktorých investuje do kúpy tejto druhej nehnuteľnosti a môže vyplatiť svoju hypotéku na svoj dom, kde býva, behom 5 rokov....A neurobí nič prevratné. Mesačne ho to nič nestojí tých 5 rokov

jopo8429
Odpoveď bola odstránená
romino
31. dec 2024

@iwesska nepredpokladam ze by prvy raz v historii zmizlo nieco ako inflacia...a teda uz o dakych 10 rokov tie splatky hypotek budu voci platom vyrazne nizsie, t.j. sa bude dat vyrazne viac este aj popri usetrit na pripadne predcasne vyplatenie

stormie
31. dec 2024

Niektore odpovede/otazky v tejto diskusii su dokazom toho ze ludom chyba financna gramotnost, uz davno sa to malo vyucovat na skolach ako poivnny predmet …

vonkalepsie
1. jan 2025

Nejdem ti radiť ,všetci tu máme vlastné rozumy, či už sú konzervatívnejšie alebo nie,ja idem postupne na dáku podobnú sumu ale plán mám postupný cca na 5 rokov a potom sa uvidí čo ďalej
- 40% hypo ( prenájom)
-25% ETF( fondy - úrok cca0,3%, nie že vám vstupné a výstupné zožerú polovicu)
-30% rekonštrukcia (vlastné)
-5% crowdberry
Kryptomeny boli zábava ale už to bolo vo všetkých novinách takže zas na chvíľu to skončilo.
Dlhopisy tiež nemusím kupovať keďže do dôchodku sa nechystám a najbližších 20 rokov etf nepredám.

liv1
1. jan 2025

@colsami kks v Blave za taky byt das od 260 000 viac 🙈

vonkalepsie
1. jan 2025

@liv1 ale v Blave sa už nekupujú tak investičné byty, teda no vždy dačo iné vyhovuje,niekomu vzustup hodnoty inému mesačne

liv1
1. jan 2025

@vonkalepsie ja len pisem pre porovnanie. Stale sa v ba kupuju investicne bytx. Ale nie 4izbove

amienne
6. feb 2025

riesime dlhodobo investicie a kedysi bolo napady na nehnutelnosti, ale som rada, ze sme tak neurobili. Vyber tej spravnej nehnutelnosti aby sa clovek neobabral a fakt daco zarobil ( aslebo aspon ochranil pred inflaciou) nie je vec na 2-3 tyzdne.To chce dost vela casu najst spravy byt/pozemok. Akoze da sa kupit hocco a aj lacno, ale preda sa to neskor a za kolko? Kolko to bude vyzadovat investicii navyse ( opravy)? Kto bude hladat najomnikov a natahovat sa s nimi ak bude problem? Starostlivost o byt zerie tiez cas- treba ratat s tym, ze nenatrafis na super najomnika s dlhodobym zaujmom. No a navyse situacia na SK je za mna velmi zla - denne riesime odchod z SK, takze ani investicia do pozemku, ci parkovacieho miesta za mna kvoli sucasnej situacii NIE. Treba diverzifikovat portfolio - bitcoin, akciove ETF, pripadne akcie a americke kratkodobe statne dlhopisy. Treba to vsak nastudovat a hlavne nebuchnut vsetko naraz niekde, ale postupne dokupovat. Kym rozmyslate, tak to daj aspon do FIO banky na sporiaci za 2,5 % rocne, Hypoteku by som urcite nevyplacala, to nedava vobec zmysel a hlavne by som tie peniaze ani nedrzala v banke, kde mas hypoteku.

diplomdocent
20. máj 2025

investovanie do nehnutelnosti na prenajom je najlahsie v prípade garáže, potom neskor prejst na prenajom bytu. Preverovanie bonity najomcu, poistenie ušlého nájmu za 1 euro ročne!!!, ako zostaviť najomnu zmluvu ferovo a vyhodne bez rizika podrazu zo strany najomcov( seminar na tuto temu pripravujem V Ba alebo podla dohody aj v inych mestach, osvedčené postupy,

Strana
z2