Kam uložiť 5000 EUR?
Ahojte, potrebujem poradiť, kde uložiť peniaze. Dostala som 5000 eur a chcem ich uložiť na nejaký sporiaci účet. Mám klasický účet v Unicredit, kde mám aj sporiaci pod účet a taktiež mám sporiaci účet vo Fio banke (ten je fajn lebo nimi viem okamžite disponovať v prípade potreby), rovnako ako aj doma v hotovosti. Viem, že by bolo výhodnejšie si tých 5000€ uložiť na niektorý z už existujúcich účtov, ale pre istotu to chcem mať ešte niekde v tretej banke. Kde to odporúčate? Investovať nechcem, to mi ani nepíšte (to mám už poriešené), jedná sa len o týchto 5000 eur- viac tam dopĺňať nebudem, maximalne 50 eur z výplaty každý mesiac (viac si nemôžem dovoliť, lebo posielam na ten uni a fio). Neplánujem peniaze najbližšie 2 roky vyberať, ale prinajhoršom chcem mať tú možnosť.
Ďakujem za rady.
Ja som si zalozila revolut, ucty su zadarmo a maju tam super ucet na uspory kde ti chodia denne uroky a pritom peniaze mozes vybrat ak potrebujes. Osvedcilo sa mi to najviac kedze aj dost cestujeme a mozem mat ucet vo viacerych menach
@anonym_f24ba9 s Revolutom v Litve treba v aktuálnej situácii opatrne, za hranicami majú zhromaždené ruské vojská môže sa niečo náhle zomlieť
@anonym_autor rozumne investovať, do ETF. moderny nastroj, likvidny, len si treba o tom naštudovať kusok. Nemusi ist všetko len do akcii.existuju aj dlhopisove ETF, ETF na zlato a podobne. daju sa kombinovať. Hlavne si určite horizont, ako dlho nebudete istotne peniaze potrebovať a potom si prečitajte o tom na internete
Odborníci doporučujú mať doma rezervu v hotovosti aspoň na 6mesačné fungovanie domácnosti.
Odborníci doporučujú mať doma rezervu v hotovosti aspoň na 6mesačné fungovanie domácnosti.
@luba98 keď stratíš prácu, ochorieš, alebo niečo tak železnú rezervu môžeš mať aj na sporiacom účte
Nejakú hotovosť treba mať aj doma ale určite nie držať 6 mesačnú, to je lákadlo pre zlodejov, alebo ak vyhoríš prídeš o to, nemá každý doma ohňovzdorný trezor a k čomu bola užitočná 6 mesačná hotovosť doma obyvateľom Mukačevskej 7 v Prešove?
Ak niečo vypukne tak budú rady pred bankomatmi, benzínkami a v obchodoch a uliciach bude rabovanie a násilie, preto treba mať doma trvanlivé potraviny aby nejaký čas sa dalo prežiť bez zbytočného vychádzania z domu.
Keď bude rozsiahly výpadok dodávok elektrickej energie, mať dobré vzťahy v rodine a priateľov aby mal kde človek odísť z bytu na dedinu, kde môže variť na ohni a čerpať vodu zo studne.
@luba98 ano 6m mas mat rezervu ale nebolo to myslene ze doma v ponozke.
@alexanderkovacs pri zlate musíte počítať aj o dvesto € nižšiu výkupnú cenu, čiže ho pri dnešných úrokoch musíte držať aspoň 2 roky aby ste mali aj nejaký zisk
@leslywolf ale je bezpecnejsie nez hociaka banka. Kedze sa spytala ze co stymi peniazmi, evidentne to nepotrebuje teraz, ani v blizkej buducnosti

Na prvý realitný fond od IAD, priemerný úrok okolo 5% ročne a keď si účet vybavíte cez finančného poradcu tak máte poplatok iba 0,5%. Pre samoplatcov 3%
@leslywolf to sa da cez koho vybavit, nepouzivam xtb, cez ten finax ?