Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?
Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne
@58jozef Nie je ti to trápne? 🤢
@58jozef a teba niekto núti zobrať si z banky hypotéku?
Alebo máš pocit že keď má niekto hypotéku nemôže sa ísť najesť von? Každý podla teba musí variť doma?
Tiež chodíme jesť von aj si objednáme, aj na dovolenky chodíme aj chatu sme postavili popri hypotéke. A čo. Sú to naše peniaze s manželom a je na nás ako ich minieme.
Tie novostavby za 300.000 su 90 m2 3izbak + 2 garazove statia a pivnicna kobka.
Mimo centrum este aj s predzahradkou.
@natalka13 Rok vystavby je 2016, tehla, takze nie je vobec stary ani panelak ani nic take... Stavby, ktore nie su starsie ako 10 rokov sa stale povazuju za novostavby, aj ked v nich uz niekto byval. A asi Ta prekvapim, ale staci tam vymalovat (pre moj lepsi pocit) a kupit novy gauc a matrace... Este ho mam aj zariadeny, takze nabytok si budem menit postupne, ak vobec... Samozrejme, ak by som velmi chcela prerabat (co nechcem), tak don mozem investovat par tisic, ale na co, ked mi vyhovuje ako vyzera to podstatne (kupelna, podlahy, dvere) a aky je. Ale to (malovanie a nabytok) nepovazujem za investiciu, ale za normalne fungovanie v domacnosti. No ja som zila v 3 izbaku v KE, ktory ma 53 m2 (predommou tam byvali 5 - 2 rodicia, 2 dospele deti a 1 teen), takze 57m2 mi pride uplne v pohode, plus je tam v cene vyhradene parkovacie miesto (v BA dost podstatne) a aj predzahradka, takze aj paradajky budem mat kde posadit, aj zahradna buda na bicykel, kosacku a zimne gumy tam uz stoji... Pre mna s partnerom uplne postacujuce. A myslim, ze aj s pripadnym 1 dietatom (alebo 2 malymi) by sme sa don v pohode vosli. Pozerala si vobec ceny bytov v BA? Ako sa pohybuju? Lebo toto je taky maly zazrak... Za taku cenu som videla 3jky len na Kopcianskej alebo pri Pentagone a tam proste byvat nechcem... Za jedinú nevyhodu toho bytu povazujem ja osobne len to, ze na mhd zastavku to mam "az" 7 min...
@natalka13 naozaj mam pocit, ze si nevidela ceny a mi vymery novych bytov:
Nesto (na kopcianskej!): 69m2 + 5m2 loggia - 285 tis €. 90m2 + 93m2 exterier 441 750€.
Bory: 72.26m2 + 6.69m2 exterier 281 200€.
Ceresne: 63,71m2 + 4.83 loggia, 311 873€. + Pivnicna kobka 1800€/m2, vonkajsie statie od 18 tis, garazove statie od 25tis.
Nehovoriac o tom, ze vsetky su mimo diania.
Olivia residence, ktora je zas na v pohode mieste (dajme tomu, je pri Fresh markete): 68,25m2 + 24,41 balkon je za 348 900€. Pivnicu a parking si treba dokupit zvlast.
Vsetko su to 3 izbaky a ceny su okolo 300 tis (alebo viac). Zaroven nevidim 2x parking alebo pivnicnu kobku v cene. Bezna vymera dnesneho 3 izbaku je 60-75m2, ten, co ma 90m2, ten stoji cez 400 tis.
@58jozef ty akoze fakt si myslis, ze na slovensku to funguje tak, ze mnohi stari rodicia radsej hladuju, aby mohli ist vnuci, popri plateni hypoteky, aj do restauracii a na dovolenky ?
Co za dieta a vnuk by to musel byt, ze zoberie tolke peniaze od st. rodicov, s vedomim ze je za tym hladovanie, a potom to rozflaka na dovolenky ??
A tak moze byt, obcas o takom dakom nevdacnom vnukovi pise Novy cas, resp. ze priamo okradne svojich st. rodicov. Resp. ze dakym vymyslenym telefonatom donuti vyhodit uspory v taske von oknom.
Naco to sem pchat taketo okrajove extremne pripady, a podsuvat ze to my ostatni bezne robime ?
@58jozef alebo aj predchadzajuce vyroky, ktore uvadzas:
"Som presne vedel ze povies ze ked predaju byt po rokoch splacania, tak ze po predaji uz nepojde vela na splatenie dlhu. Nie, len musiš dvojnasobne zaplatit ako si si požičala. Krmis banky zo svojej roboty."
A to je nieco zle, zaplatit 2nasobok ... ale na konci po rokoch VLASTNIT, a casto uz nieco za 3nasobok povodnej ceny ??
Ja nepoznam jedineho cloveka, co by lutoval, ze kedysi pred rokmi bral hypoteku, a ze platil uroky. Jedneho jedineho takeho nepoznam.
Presny opak - vsetci si len gratuluju.
Niekde sa predsa byvat musi. Takze jednak cele roky byvali,
aj maju neskor nieco, co je 100% ich vlastne.
Mali radsej liat peniaze do podnajmov, a teda zivit niekoho co zdedil byt po babicke, len preboha aby neplatili uroky banke ?
A mat po rokoch velke H.VNO a nadalej platit drahe podnajmy ??
Ved seriozne vazne skus blizsie napisat, ako si to cele predstavujes.
Vsak mnohi sa urcite potesia, ak existuje nejaka lepsia, rozumnejsia alternativa byvat. Dakujem vopred aj za ostatnych.
@tiezjedna nespadol som z visne, aj ked visne mam rad lebo tam nie su cervíci ako v ceresniach. Mnohi mladi by bez podpory babiciek nemali nic, zvlast ked banky ziadali na hypoteku 10 az 20 percent z ceny hypoteky mat vlastne prostriedky. Na starsich nadavate ze im platite na ich dochodky ale ked vam pomahaju financne vtedy ste ticho.
@bosorkabb rozumiem Ti. Je mi luto, ze su aj rodiny kde su alkoholici a nepomôžu svojim deťom. Su aj gembleri. Alebo ludia, ktori moc nepracovali a nechce sa um, maju vela absencii v praci a nevedia ani podnikat ani sa im nechce pracovat a nechce sa im ani studovat prstoze rozmyslanie boli. Ak pochadzas z takej rodiny, ktora ti financne nepomoze ani nebudes nic dedit lebo dedicske konanie bude zastavene z dovôdu nepatrneho majetku alebo ho budes musiet odmietnut lebo je predlžene, to je mi velmi luto, ze ti nepomôzu s hypotekou a so splatkami. Ja poznam rodičov, ktori by spravili všetko pre svoje deti a co môzu pomahaju im aj z dochodku. Ale mnohi povazuju dvochdcov za zbytočnu zaťaz
@58jozef prosim ta ty o com rozpravas? nemame rodicov alkoholikov ani zadlzeni nie su, napriek tomu pomahame my im a nie oni nam 😃 nikto nam v zivote nic nedal, ziadny startovaci balicek, ani dedit nepotrebujeme (radsej nech tu s nami ti rodicia dlho su) a napriek tomu komfortne zijeme, cestujeme, aj byvat, kde mame ale evidentne ty zijes v nejakej podivuhodnej a riadne skreslenej realite, kde bud ti pomahaju rodicia a pri tom hladuju alebo hypoteku nedostanes
Netreba sa báť, ale riešiť to. Ja som bral v 40rokoch.
@hellwant to je proste stara skola. A ich frustracia z tychto novsich casov. Tak to prejavuju aj takto, fabulovanim a znevazovanim. Aby im vyslo ze ich generacia, a v tom v com oni vyrastali, to je to spravne.
Ten isty princip, co sa deje aj inde ma soc. sietach. Aktualne boli protesty proti Ficovi. Uz citam komentare na FB, ako tam vraj boli len mladi, ktorych zivia rodicia a stari rodicia.
A paradoxne ...v mnohych pripadoch tie deti a vnuci...tejto generacii kupili tablety, pocitace, dali zaviest internet, naucili ich s tym.pracovat..aby sa to takto proti nam otocilo, aby tam sledovali kadejakych Blahov, a podla toho aj volili.
@58jozef a ti klienti rozpravaju tie pribehy ako si uzivaju dovolenky za peniaze hladujucich starych rodicov ?
Tak ci tak, treba sa troska odosobnit. Zamysliet sa ci sa nejedna o profesionalnu deformaciu.
Vyjst z bubliny.
Asi tak troska prirodzene pri takej praci vas kontaktuju len ti ludia co maju problem. Potom prehliadate, alebo hadzete do jedneho vreca, zvysnych 99% co problem nema.
Ak je to pravda ze ste pravnik, by som ocakaval vacsiu profesionalitu.

@renesance80 ano ja sa tak stravujem v samoobsluznych jedalňach. Tam vidím, kolko mladych rodin tam preziera peniaze a nevaria. Som presne vedel ze povies ze ked predaju byt po rokoch splacania, tak ze po predaji uz nepojde vela na splatenie dlhu. Nie, len musiš dvojnasobne zaplatit ako si si požičala. Krmis banky zo svojej roboty. Takych potrebujeme.