Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?
Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne
Co mate vsetci s bytmi za 300 tis? Ako, viem, su, hlavne nove novostavby... Ale na co by bezny clovek kupoval novostavbu za 300 a viac tisic? Alebo garzonku honosne nazvanu 1.5 izbak za napr. 150 tis, len preto, ze tam este nik nebyval? Ja si teraz idem kupovat malicky 3 izbak v BA za cca 160 tis (ano, viem, na BA skvela cena a urcite nie bezna, ale aj ten byt ma svoje muchy, ktore vsak mne plne vyhovuju a neberiem ich ako nevyhodu), ale inak som pozerala dvojizbaky okolo 150 tis (ano, su od 110, ale tam je ta lokalita na zvazenie) a normalne 3 izbaky v beznej ok lokalite od nejakych cca 180...
A budem mat tu strasidelnu hypo so skoro 4 percentnym urokom. Ale nebojim sa. Proste som nastavena, ze to dam. A ze mam vek, kedy by som este nemala mat problem tu hypoteku dostat, tak si ten byt kupim a budem radsej splacat, kolko budem vediet a moct (ale splatky chcem nizsie a na dlhsie a v pripade, ze budem mat moznost, tak radsej zaplatim mimoriadnu splatku, s ktorou si skratim dobu splacania).
@netti87 A preco ma Slovensko cakat chudoba prave od buduceho roku ?
Toto som pocuval aj pocas corony, kratko po corone, Potom ked zacala vojna ...v zime sme mali pomrznut, hned dalsiu (minulu) zimu sme mali znova pomrznut.....nic, nic, nic ....cestovky spravili v 2023 nove rekordy, hned teraz v 2024 ich aj znova prekonali....
Ale vravis ze teraz v 2025 nastane ta chudoba, ludia nebudu mat co jest a budu skakat pod vlak ? ....a kvoli comu vlastne ?? ...lebo bude dph 23% namiesto doterajsich 20% ? Ci kvoli comu nastane ten hrozny pad ?
Ehm, ja len tak hovorím tým s fóbiami na hypotéku, že netreba sa báť, sú na predaj aj iné byty, ako novostavby nad 300 000 😃
@lopka1313 maličký 3izbak za 160 000€. Mne to príde strašné🤷
@mateson2004 v ruzinove, novostavba (2016) v uzavretom dvore, parking aj predzahradka... Na BA priam zazrak. V dobrom, nie v strasnom ;) moze sa to zdat strasne len vtedy, ked clovek nepozera ceny byvania v danom meste (okoli). Byvat treba. A tym cenam sa clovek proste prisposobi, lebo inu moznost nema...
@lopka1313 Ešte aj na KE sa mi zdá tá cena na neuverenie a zázrak 🫣 čiže za mňa super si vychytala. Pozerala som ceny v našej lokalite v KE (širšie centrum, nie priamo historicke) a pod 200 už ani panelák, a tu sú bežne takéto trojky v rozlohe cca 64 metrov štvorcových, väčšie sú skôr na sídliskách. Ak sa nájde väčší byt, tak sa po ňom zaprasi a cena omnoho vyssia.Terasa sídlisko mini trojky cca 56 metrov štvorcových a tie idú od 160 000, ale zvyčajne pôvodný stav, možno sú to aj prerobené bývalé dvojky. A nemusím asi písať, že klasické komerčné nájmy dvojizbových začínajú na sume 700 a vyššie mesačne. Kto nemá prehľad, tomu sa hlava môže zatocit, ale je to fakt. My sme tiež nadávali na vysoké ceny, zase ako v pozícii predávajúceho to už bol príjemnejší pocit. Druhá vec je reálna hodnota, ja sa pod to podpíšem, že je to nepríčetne vysoké, ale toto je fakt, a buď to človek prijme alebo má možnosť bývania u rodičov, ak má..
@oblecenie99 Kosice poznam, na Terase mame s rodicmi byt 53m2, tiez mini 3ka bez balkona (ale oni nie su prerobene 2, su to realne 3 od vystavby, tak sa stavali nejake panelaky a v KE ich je strasne vela) a viem, ze bezne su tam 3 izbove byty ze 68... A hej, ceny bytov su, ake su...
Ten v BA ma len 57m2, ale dvoje schody (mezanin to nazvali), spalna je uplne podkrovie, ale mne sa presne to paci, vyrastala som v dome, kde boli len schody, takze s tym vobec nemam problem a schody mi vyhovuju (hej, som mlada a zdrava)...
A tazko budem byvat s rodicmi, ked ziju na uplnom vychode a ja fungujem v BA. Proste clovek musi akceptovat cenu. A ked sa mi naskytla moznost kupit 3jku za cenu 2jky, tak som ju s radostou vzala...
@jaroslav81 dobrý vtip ,kde to máš také bývanie kde ti každý rok stupne hodnota bytu za 10k?joj ešte jedna vec ,keď bude vojna ,lebo tá skôr či neskôr bude ,všetko sa zničí,čo budeš mať potom?jaj som zabudol ,nič ,ale hlavne že budeš mať niečo ,zatiaľ 😂
Ja by som zase nemala odvahu najprv porodiť a potom riešiť bývanie 🤷práca,zázemie a deti 👌
@lopka1313 byvali sme doteraz v 2-izbovom byte v pomaly 10 rocnej bytovke v Ruzinove, 63 m2 + "terasa" a znalec nam byt ohodnotil na 250 tis. -> nielen tie novostavby su drahe, to skor ty sa mi zda mas kusok skreslenu predstavu (a to bez snahy ta presviedcat alebo nejako "rypat"), neviem ake lokality si pozerala a v akom stave, my sme kupovali novy byt v maji 2024 a teda okolo takychto cien, ake spominas byty ani neobleteli a pozerali sme nielen novostavby a ak tak lokalita na zvazenie alebo stav taky, ze este minimalne 70 tis. vrazis do prerabky (takze tvoj byt je pre mna maly zazrak a myslim si, ze si dobre kupila)
@petamich Ja viem, ze su aj take vyssie ceny, ale zrejme vela ludi uplne nevie predat a suri im to, inak si tie ceny neviem vysvetlit... Ale pre mna ako kupujucu momentalne velmi dobre. Ja som pozerala lokality, kde nebudem mat problem s cestou do prace, ak by som tam byvala, predsalen tam chodim 5x tyzdenne... A pracu mam v Novom meste/Ruzinove. A sla som podla filtra na neh*****nosti.sk kde som to zoradila podla ceny. A ked som vynechala vlcie hrdlo, okolie pentagonu a kopciansku, vysli mi ceny, ake vysli a ake som pisala .. Pozerala som to teraz pred sviatkami, ved byt kupujem teraz (ten "moj" uz v ponuke neni, kedze ho kupujem ja). Ale je pravda, ze som byty za vyssie ceny, ako si mozem dovolit, ani nepozerala...
@david1202 to si dako zle pochopil. Ako sa povie, treba diverzifikovat, mat aj peniaze poruke.
Ja len na to narazam, ze napr. aj pred 15 r. pocas fin. krizy, ludia vypisovali ako bude vojna.
A vsadili vsetko na tu kartu - t.j. nerobili nic, lebo sa im zdalo ze aj tak je vsetko zbytocne .
Ti co sa nenechali vystrasit, ale normalne dalej zili a investovali ...aj krasne ziskali, aj predsa uplne inak zili tych 15 rokov zivota.
Dlhych 15 rokov zivota. A popritom zisky ako 200% ci 300%.
Naco je dobre zit svoj zivot s tym ze aj tak bude vojna a bude vsetko znicene ?
Samozrejme! Najprv práca, potom bývanie, našetriť € a potom sa podme pokúšať o dieťa. Že to nejde? No asi preto ze mas dávno po 30ke kym si sa sem dostala.....
Ano súhlasím Že len tak plodíť deti bez rozmyslu, robia naši spoluobčania a tadiaľto tiež cesta nevedie.
Myslim ze zlatá stredná cesta je akurát. Dieťa nie je prekážkou v napredovaní. Dá sa to aj s ním, nemusí sa narodiť rovno do nového bungalovu a prvú dovolenku stráviť na Zanzibare.
ja som si vzala hypoteku na bývanie v 52 r. a splacať ju budem až do70tky, ina možnoť nebola
@58jozef ja neviem ale väčšina mojej rodiny zaraba štandartne okolo 1200e ,neviem z čoho by zaplatila byt do 5 rokov, ani náhodou nepracuje každý bratislavčan za výplatu ktorou by si to mohol dovoliť
@romino ano týchto žvanilov je väčšina a bez rodičov by nemali nič
@renesance80 s dedit nebudes ze by si ju predčasne splatila ?
@renesance80 sak aj tych 1200 e minirte vo vyvarovnach cela rodina na veceru v samoobsluznej jedalni 4 x po 10 e = 40 eur ns drn lrn vecera lebo sa vam nechce varit
@misanthropicdann ale niekto to ma tak nadstavene.....ze nechce byť viazaný zmluvou a zmenou podmienok...mojou snahou bolo vždy vyplatenie hypo co najskôr.....a to sme mali už 4 hypo.....ale akosi ma to stresovalo
@renesance80 mala si si zobrat bohatšieho manzela ktory by ti pomohol so splacanim hypoteky ked si si zobrala hypotéku v 52 a splatis v 70. V pripade ze nedozijes 70 vytvoris dlhy svojim detom ak si svobodna matka. Miesto zobratia hypoteky si sa mala zobrat manzela. Kazdy si mysli ze tu bude do 100 rokov.
@58jozef no len vies, inflacia. Kolko uz len moze byt splatka hypo branej na daky byt pred 18 rokmi ? Mozno nieco, co vedia dani ludia platit nadalej aj z dochodku.
Ked vidim ze po dedinach v akych domoch ziju dochodcovia, co to musi zrat energii ...a zvladaju to platit...
Preto aj tento pripad, ...o dakych 15 rokov, keby museli aj deti prispievat ...asi ziadne svetaborne sumy, zvlast pri predstave, ze ten byt nasledne zdedia.
100x lepsie, ako prezit aktivny zivot po podnajmoch ...a co potom na stare kolena ? Aj tie podnajmy su predsa uplne ine sumy ako pred 18 rokmi
@58jozef nechcem žiadneho manžela , jeden sa mi kedysi predviedol a to stačilo nemyslím ,že tu budem sto rokov ale nebudem ani bývať po podnájmoch ktoré stoja tolko a aj viac ako splátka hypoteky , a nevytvorim nijke dlhy ,lebo byt sa da vždy predať a vyplatiť zbytok hypoteky ,tak že je aj riešenie pre prípad smrti
@58jozef to sa stravujete asi tak vy

@sasa1310 pecene byty im tu do huby padanu, narychlo postavene, za 300 tis a reklamacie od zatekania murov, vady kurenie, poskodenych solarnych systemov vratane elektronickeho ovladania, plastove okna a dvere co sa nedaju zavret, popraskane betony v garazovych miestacch , sadanie a praskanie stropov narychlo postavenejcstavby, na jednej bytovke som naratal do pol roka vyse 100 tazkych reklamacnych zavad.