icon

Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?

24. dec 2024

Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne

vieronika14
24. dec 2024

Ahoj tak podla mna hned ked je robota treba brat.
Čím skôr tým lepšie.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
micusa2222
24. dec 2024

už len to, že dostanú mladí ľudia hypotéku svedčí o tom, že slušnejšie zarábajú..takže keď sú dvaja, dá sa,,no a samozrejme odvaha im nesmie chýbať, veď celý život nemôžu bývať u rodičov alebo platiť drahé nájomné, raz sa musia odlepiť z rodičovského...

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
lucia13022023
24. dec 2024

Ja neviem ci sme boli odvážni, proste sme chceli mať vlastné, chceli sme mať dieťa mladí, nechceli sme bývať v podnájme ci u rodičov, tak sme zobrali hypo, kúpili obrovský trojizbak v dobe, keď išli nehorázne ceny hore, na komplet ho prerobili, ja s bruchom, muž s bratom a mojim otcom a teraz sa mame dobre. O pár rokov mame splatenu hypo, kúpili sme druhý investičný byt ktorý potom môže ostať synovi.. To, koľko rokov mame radšej ani písať nebudem. To nie je o odvahe, ale o tom, že človek je strojcom vlastného šťastia.

bu_bu_bubak
24. dec 2024

Len malokto ma hned vysnivane byvanie. Ako uz dievcata spominaju, vacsinou idu ludia z mensieho stale do vacsieho alebo lepsieho.

Odvaha neodvaha, ako sa vravi, najlepsi cas zacat bolo vcera. Mnoho ludi sa odhodlalo pretoze bud chceli alebo nebola ina moznost.

Skor si myslim, ze by ste si mali sadnut s muzom a porozmyslat o moznostiach.

terry658
24. dec 2024

My sme brali hypotéku keď sme mali dve deti. Teraz už máme tretie. Som na rodičáku a pracujem aj keď má malý len 1,5 roka. Prosto keď niečo chceš a začneš na tom makať tak máš. Keď nie tak iba plačeš ako je draho a ako sa to nedá. Hľadaj cesty. Vždy je to risk.

modrykolibrik
24. dec 2024

@autorka vidíš ja som ten príklad. Kúpili sme si dom. Hypo máme úplne v pohode, stiahneme to finančne a teraz ideme riešiť dieťa. Dá sa to. Len chce to cas

candii
24. dec 2024

Tak my s mužom sme mladý brali hypo bez detí pred 10 rokmi, urok síce 1% bol vtedy, nehnuteľnosť pomerne prijateľná cena ale zase oooovela menej sme zarábali. Vsak muž zarábal cca 600€ a ja 450€. Teraz sú úroky vyššie, nehnuteľnosti drahšie ale myslím že ten príjem je teda o dosť vyšší, aj tá minimálna mzda. Vsak ja som stúpla o tých 10 rokov o 500€ viac zarábam a muž zarába o 600€ viac. Každá doba má svoje pre a proti. No.

kiki68
24. dec 2024

@maca1984 tak mne to svokra navrhla napriklad, oba zostala sama v dome, kde mas tri podlazia a pivnicu ( tam tiez dve izby), je to mega dom. Raz mesacne tam chodim pomahat a vsetko porobit. Vratane zahrady. To bolo inak planovane a zostala tam sama. Je to par minut autom od Viedne. Jej argument bol „ neberte hypo, ked toto tu je prazdne „

yosi
24. dec 2024

Aká odvaha? Proste niekde bývať musíš. Veď nebudeme bývať u mamy v detskej izbe. Naši starí rodičia žili v oveľa ťažšej dobe ako my teraz (najprv nacisti, potom komunisti) a žili...

simona92101
24. dec 2024

Najprv sme kupili dom a az potom sme uvazovali o detoch.opacne si to neviem predstavit,kde by sme s detmi boli?tlacit sa v 1 izbe u rodicov?cesta do pekla..

romino
24. dec 2024

No vsak 1) nechcu davat do vzduchu za podnajmy 2) vedia co je to inflacia, t.j. v case im to bude len lahsie a lahsie splacat - ved rastu aj platy, a uz o par rokov si budu hovorit, ze esteze ten byt vtedy tak lacno kupili.
Na toto treba odvahu ?

sara07
24. dec 2024

v každej dobe su tažké hypoteky
nechápem toto stonanie ako je to teraz tažšie
však my ked sme si brali prvu mali sme podstatene menšie platy a uroky okolo 6% a nikto nás nelutoval ,nemali sme prispevky hovädiny nik to neriešil , nebola to téma vhodna ani len na volby nič , prva hypoteka šla fakt tažko, pri druhej sme to mali lahšie vedeli sme že všetko bokom a mimoriadne splatky a ono to pôjde
za komančov zase neboli hypoteky ale to splacanie tiež bolo vysoke aj ta akontacia a veru najomne si pekne platil alebo ta šupli do pivničného bytu a bolo to tažšie ako teraz tiež sa rodičia ako nerozhadzovali ani nahodou , bežna večera bola chleba s mastou a solou alebo maslo a džem , šunka bola vzacnost alebo salama
takže ja nikoho teraz nelutujem, pretože nás tiež nikto nelutoval a dali sme to , ano nemame dom iba byt ale brali sme si hypoteku tak aby sme ju vedeli splatit

romino
24. dec 2024

Este ked tak rozmyslam, dost mozne ze je autorka "indoktrinovana" tou mantrou, tou oblubenou ludovou poverou - ako je vseobecne dlh nejake zlo, nejaka pasca zlych bank, co byva najcastejsie zhrnute vo vete: "nebudes vediet splacat, zoberu ti dom, skoncis na ulici !".
Nic v zlom, len toto som uz naozaj pocul velmi velakrat , hlavne od starsej generacie vo svojom okoli ...ktori zili v uplne inej dobe.
A viem ze to potom negativisticky posobilo aj na mladych, ak sa nechali ovplyvnit.
Strasne velakrat sa to objavuje aj v roznych diskusiach, vypisuju take nostalgici za socializmom, aby tym akoze zdoraznili v akom hroznom systeme to dnes zijeme.
Ked sa takymi nazormi niekto necha ovplyvnit, tak hrozny paradox, ze prave tym si neskutocne pokazi zivot, nikdy si nevybuduje majetok.

doriiis
24. dec 2024

Tak vieš autorka.Odvaznym patrí svet.Ostatni na svoju hanbu bývaju s dvoma deťmi v detskej izbe u rodičov.🤷🏻‍♀️

luccija
24. dec 2024

@temperity tiež som sa nad tým zamyslela samé odsudzovanie.

romino
24. dec 2024

@yosi presne .."dnesna tazka doba" ..a posledne dni ake boli preplnene parkoviska obch. centier.
Nezamestnanost na rekordnych minimach.
Pred letom si vravim, zoberiem daku last minute dovolenku - no cestovky uz ani velmi neponukaju realne last minutes - nemusia,nie su nuteni, trhaju rekordy rok za rokom, ludia rychlo rezervuju uz teraz v decembri.
"dnesna tazka doba" proste ..

3petka
24. dec 2024

@gemerka17 tak neviem si predstaviť ani variantu že si ľudia zoberú hypo na vlastne bývanie a potom majú deti. To je taký škrt cez rozpočet.

autor
24. dec 2024

@jana_eyre_2 toto je asi jediná normálna odpoveď. Ostatný to povedali tak že som blba keď mám najskôr deti. Tak smola nemôžem za to že máme naraz hneď dve. A áno preratala som sa a ľutujem že sme ostali pri svokrovcoch

0silvia0
24. dec 2024

Mne je celkom luto, akym sposobom ti tu bolo odpovedane, ale aj toto je modry konik...

gemerka17
24. dec 2024

@3petka toto je bežný model a s trochu zdravym rozumom a usudkom plne zvladnutelny. V pohode si mladí zoberu hypoteku, vybudujú dostatočnú rezervu, v práci tiež postupujú platovo. Neber to tak, že hneď po schválení sa ide tutu mutu a o 9 mesiacov je potomok na svete.

autor
24. dec 2024

@lucky_k nie sú ešte dohodnutý ale asi sa čaká že manžel bude vyplácať súrodencov . Len či to tak bude ani srnky v lese netušia. Lebo presne kôli takýmto veciam vznikajú potom rodinné spory

mandzula
24. dec 2024

@autor na zaklade vlastnej skusenosti (bola som hlupa, ked som bola mlada), vam odporucam cim skor zdvihnut kotvy, nejako sa uskromnit a zit si svoj slobodny zivot, lebo pokial budete zit u rodicov, nikdy naozaj slobodni nebudete. Nehovoriac o tom, ze na vas ostane aj vsetka starostlivost o rodicov - ved ste tam a este ste aj "pohabali". Plus cim dlhsie tam budete, tym viac tam "utopite" penazi na udrzbu.

rebeka25
24. dec 2024

My sme tiez brali hypo keď sme už mali dve deti a ja som bola na rodičaku. Treba urobiť ten prvý krok. Hypotéka nie je strašiak. Je to bežná realita väčšiny ľudí. Takto problém len odsuvate lebo ak budete musieť vyplácať súrodencov tak ci tak si budete musieť hypo brat, a čím budete starší tým to bude drahšie.

autor
24. dec 2024

@temperity tiež som toho nazoru. Človek sa nemôže nič spýtať ani napísať . Len ja mám pocit že v minulosti boli ľudia k sebe lepší?

autor
24. dec 2024

@doriiis hovno oni sú dole a my sme hore na poschodí. Nie je to len o jednej izbe

1ryba
Odpoveď bola odstránená
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
autor
24. dec 2024

@0silvia0 aj mne to je ľúto. Ale čo som čakala? Šak modrý koník.