Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?
Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne
To nebola odvaha, ale zdravý rozum a finančná gramotnosť. Brali sme hypo pred dvomi rokmi, lebo sme platili podnájom, teraz platíme hypo a náklady na bývanie v rovnakej sume ako za dvojizbový byt. Pre mňa bola priorita aby som mala kde bývať, kým prídu nejaké deti. Lebo skus si hľadať podnájom s deťmi a zistíš aké to je náročné.
Napríklad ja som nesedela doma na materskej 3roky,ale po 1,5roku som šla do práce.
Autorka, ale tak zase takéto ideály, že družstevný byt je už dnes utopia, na to sa upinat je zbytočne. Vy paradoxne nie ste ten "niet šance" prípad, prave naopak, muž má relatívne dobrý príjem najmä ak ste vychod, plus tvoj, a čo sa vám podarí našetriť u svokrovcov (už teraz máte ako píšeš 40 000), to keď dáte k hypo, tak ja problém vôbec nevidím. Áno, treba mať reálne očakávania, a uz len nabrať odvahu. Ale ver mi, osobne vybrať si medzi vlastným aj keď s hypo, a "cudzím", s vyplácaním súrodencov a doopatrovanim, nehovorím o krivdach a nezhodách s ostatnými súrodencami, čo potenciálne hrozia skoro vždy, tak idem do toho. Vidíš to podľa mňa zbytočne čierne, lebo vy prave nie ste prípad, že by ste boli odkázaný na bývanie u svokry či drahé nájmy. Záleží to už len od vás, ako sa nastavíte a či si si TY spokojná. Ak si, tak nemá zmysel sa rozculovať. Ak nie si, tak dobrá správa je, že ste jedným z mála, čo aj s malými deťmi máte už teraz slušný základ na hypotéku, a dá sa. Len nabrať odvahu.
Možno si treba troska vziať príklad zo zahraničia a nebyť doma 6 rokov alebo koľko. V Nemecku som slúžila prvú 24 hodinový službu v nemocnici keď mala dcéra rok a pol, ale proste to tak bolo, rodičak jeden rok a hajde do roboty. A aj ten muž sa vie poriadne postarať, žena nemusí byť doma roky rokúce. Keď sme chceli platiť hypotéku a normálne žiť, musela som ísť do práce.
Ja som tak vyrastala bývali sme s rodičmi môjho otca, zvlášť vchody, 1 dvor, 1 dom. Boli tam rôzne vzťahové peripetie / ale to je aj medzi rodičmi a dospelými deťmi ktorí nežijú spolu/ ale takéto bývanie ma podla mna veľa výhod. Keď sme prišli zo školy tak rovno k starkej, ktorá už čakala s teplým obedom, keď naši boli dlho v prácia alebo cez prazdniny dohliadala na nás, robila s nami úlohy. Taktiež s nami chodila k doktorovi, keď sme šli na dovolenku starala sa o dom, zvieratá, záhradu. Mam 2 kamaratky, ktoré takto žijú u rodičov celý život a vyhovuje im to, pridu mi bezstarostne, navarene, napecene, záhrada upravená, drevo napilene..to my si všetko musíme robiť sami. Trosku som mimo témy, ale moj nazor je, ze nevidím na viacgeneracnom bývaní nič nevhodné ani žiadnu hanbu, pokiaľ to vyhovuje všetkým.
Odvaha je nevziať si hypotéku. Skvelý nástroj, ako sa dostať k vlastnému bývaniu aj bez vlastných peňazí. Úrok v banke je dajme tomu teraz 3.5%, ale hodnota nehnuteľností rastie aj cez 10-15% ročne. Finančne gramotní ľudia so to všimli a kupujú už aj investičné byty na hypotéky, ktoré im splácajú finančne negramotní podnájomníci.
Autorka témy očividne patrí k tej druhej skupine.
Tak zit za sociku by si hadam nechcela?
Spoliehat sa vo vswtjom na stat? To nemyslis vazne.
Vase blbe rozhodnutie bolo zostat u svokrovvov, mohli ste sa hned poobzerat po byvani. Aj my sme zacinali v 2 izbovom byte. Mam pocit, ze xnes chcu mladi ludia vsetko a hned tip top.
Ber to ako prestupnu stanicu. Pojdes po rd do prace a hladajte byvanie. U svokrovcov by som neostavala, aj ked vyplati muz surodencov, stale budete len zit so svokrovcami.
Neries druhych… mas deti, byvat kde mate, svoje si mozete poriesit ked sa vratis do prace z MD. Mozno vystihnete akurat cas kedy uroky na hypo klesnu a nehnutelnosti nebudu tak sialene drahe ako v 2022. Hlavne klud, nic ti neujde, to dolezitejsie uz mas
@benit tiez mam taky pocit ze hned vsetko chcu. Dom auto dovolenky. Tiez sme zacinali v malom. V 1izbaku. Dnes mame 3izbak. Zahradu auta chodine na dovolenky a nikdy sme nemali hypoteku ale na tomto som makala od 18tky.
@jaroslav81 investicny byt sa sukromnikom oplatil mozno ked boli uroky pod 1%,
ak ma niekto splacat hypo na ktoru mu bude davat najomca v mesacnom najme, tazko to pokryje vsetky naklady,
Najma ak kopa sukromnych najomcov maju hypoteky uz bud splatene,
a este k tomu tip top zrekonstruovany byt,
teraz je konkurencia vysoka
najomca si moze vyberat ci chce platit predrazeny najom, ktory je predrazeny kvoli tomu aby mal majitel - sukromnik na hypoteku,
takze aj ti "investori" by mali byt dostatocne financne gramotni,
za to najomnici mozu len preklenut nejake obdobie, kedy si drviva vacsina riesi nieco svoje, to z nich nerobi financne negramotnych
Aj my sme tak zacali, najskor prislo na svet dieta a po 2 rokoch sme riesili byvanie. Boli to tazke okolnosti, nakolko sme isli stavat na mieste, kde neboli stavebne pozemky, ale extravilan, takze sme vsetky potrebne povolenia platili, nakoniec so spotrebakom zacali stavať len,, rekreacnu chatu", lebo na rodinny dom nebolo povolenie.. Az ked muz postavil po urcitu vysku dom, dal sa zalozit, aj s pozemkom a dostavali sme, teraz uz je to rodinny dom, dokonca mame susedov a k synovi pribudli 2 surodenci. Tiez sme to zobrali z ooacneho konca, ale dali sme to. Stavali sme svojpomocne, sami dvaja, syn mal 2,5 roka, aj ja som robila co som zvladala. No moj muz sa v tom vyzna, takze vedel, co robit. Takze treba si to dokladne zvazit... Ja pisem, ze v nasom pripade to islo aj pri deťoch.
@tetapetra okej a kde mám potom dať deti?
Autorka
Žiješ vo veľmi dobrej dobe. Nikdy sme sa nemali lepšie. Chces nové rifle? Kúpiš za pár eur na počkanie. Mne mamina kúpila raz ročne rifle, pravdaže po výplate.
Si u svokrovcov, pisala si, ze svokra je na tom uz horsie- ak sa nemylim. To je problem, moja zena tiez isla napr. po roku, lebo jej mama sa ponukla, ze nam s malym pomôze mali vtedy 53- fakt velmi pomohli, full servis okolo maleho - ale jej rodicia su teraz v 67 stale mobilni a gazduju.
Autorka
1. odpovede niesu hnusne, ľudia píšu pravdu a aj sami viete ze to tak je. Co bolo nezmeníš, ale co bude je v tvojich rukách
2. prestaň sa na to pozerať tak tragicky, vy všetko máte, chyba vám len odvaha. Nieste ani prvý ani posledný co majú deti a bývajú u svokrovcov, tak sa prestaň ľutovať ze aká ťažká doba, tazky život. Máte strechu nad hlavou, máte našetrené dosť, pracu máte obidvaja, ak sa dnes rozhodnete o pár mesiacov môžete byvat vo svojom.
3. nie za socializmu nebolo lepšie, ten lukratívny družstevný byt nedostal každý. Stacilo ze niekto z vašej rodiny emigroval a už boli odpísaní všetci, nikto nedostal ani pracu, ani vzdelanie a už vonkoncom nie nejaký byt.
Za socializmom vzdychaju len neschopaci, lebo hej vtedy človek nemusel byt šikovný, stacilo mu vliezť do tej správnej prdele a mal sa dobre
@anonym čo myslíš kde som dala ja?Kto chce hľadá spôsob. Kto nechce, hľadá dôvod.
Ja davam malú do jaslí, tazko povedat ake mas ty moznosti, u nas v meste tam beru deti od roka a za dvojicky by ti to stale vykryl rodicak s pridavkami a vyplatu by si mala celu do plusu.
Neviem ako je to teraz, ale ked som bola ja na MD tak sa mamám dvojičiek oplatilo ist do prace skôr, lebo rodicak mali len jeden na dve deti ale príspevky na škôlku/jasle dostali 2 x, na každe dieťa zvlášť
Tym pisanim o dobe kedysi, a o druzstevnych bytoch, sa mi len potvrdzuje co som tu nacrtol aj predtym - ze autorka je isto obklopena tym negativistickym prostredim, ktore opakuje tu mantru o dnesnej dobe, nieco ako: "nebudes vediet splacat, skoncis na ulici !".
Ved hned aj tema je tak zalozena, negativisticky vyrok ze na kupovanie byvania takou formou treba "odvahu".
Je mi to luto, lebo poznam ludi co sa presne takeho drzali aj pred 20 rokmi.. medzitym im vlak neskutocne usiel, ..neskutocne si poskodili, a to mozu aktualne aj viac zarabat ako ich "odvaznejsi" rovesnici ..a aj tak su vo vysledku financne a majetkovo horsie na tom. Hrozna ironia.
Najskôr byt a potom deti
Preboha uz prestante s tym socikom. Kopa ludi nemohla studovat co chcela lebo mali v rodine ''ciernu ovcu''. Veci fungovali odtial potial. Netvrdim ze tato doba je uzasna ale je na kazdom ako bude zit. Kam to dotiahne. Vtedy nemal kazdy taku moznost. Clovek ma moznost studovat co chce byvat a aj pracovat kde chce.
Gramatika
@kika845 investičný byt sa ti oplatí aj pri úroku 5%.
Investičný byt ti nemusí zarábať nájmom ale rastom ceny nehnuteľnosti.
Kľudne budem dotovať investičný byt 200-300 eurami mesačne z vlastného keď viem ze ho o 5 rokov predám o 30.000€ viac
Wau jediný bonus socializmu si vypichla- byt zadarmo. Neviem ci by si chcela žiť v dobe kde si nemáš s čím ani utrieť zadok - lebo toaletak nežné nebol aj mesiac v obchode a stat rady na banány ktoré boli na prídel. ...
Každá doba ma plus a mínus-dnešná doba ti ponúka plno možnosti zarobiť si aj na haciendu o akej sa ludom v dobe socializmu ani nesnívalo. Len treba chcieť a snažiť sa .... ani vtedy ani dnes nikomu pečene holuby do papulky nepadali
@misanthropicdann
jasne
to bola opisana situacia kedy si niekto zoberie hypoteku na investicny byt s tym ze samozrejme jeho cena (za idealnych okolnosti) bude len rast,
ale aj tu hypoteku musi splacat a to je v tom najme,
plus energie,
ak byt tak aj bytovy fond
Co vam brani vyriesit si vladtnictvo nehnutrlnosti? Dohodnite sa s rodicmi surodencami a vyplatte ich teraz.
@zmrzlinka2021 pre mňa to, ako často s môžem kúpiť rifle nie je kritériom toho, že je dobrá doba. Dobrá doba fakt nie je

@fairyy No musím trošku súhlasiť s @muz26, lebo mne síce plat išiel vyššie, ale nestihol dobehnúť ceny nehnuteľností v Košiciach a úrokov 🫤 minule som stretla na obede našu realitacku a hovorí, že im klientov banky odmietajú na bežiacom páse. Nám dala banka 90 percent so zmiešnym úrokom, a ten byt sme po piatich rokoch predali za cenu raz takú vysokú.. je pravda, že trojizbak či väčší by nám už aj vtedy vychádzal len v menej dobrej lokalite, tak sme radšej brali dvojku v dobrej, ale poňali to čisto ako štartovací byť a investíciu. Čiže keď sa bavíme o mladom pare, čo chcú ísť do garzónky, či Max dvojizbaku, tak hej, vtedy sa zrejme dá aj teraz od nuly, či minima, s rodinou, pri väčšom byte, v drahom meste, je to už ťažšie.. to ale nie je prípad autorky, nateraz majú slušne našetrené k štartu hypo. Čiže súhlasím aj s tebou, ideálne brať ešte mladý, bezdetný, s tým, že byt sa dá neskôr predať a keď zarobí na seba (čo zarobí), tak je to ideálne, lebo zostatok sa vie dať do druhej hypoteky na väčší byt (nás prípad).