Kde bezpečne investovať 30 000 EUR?
Zdravim, budem mat obnos 30 000 a chcem ich dat na nejaky sporiaci ucet idealne nejaky s najvyssim %. Akciove nechcem chcem ich mat bezpecne po ruke. Mate nejake tipy?
@zalka takze klasika do 100 000?
@balerina2025 samozrejme
@zalka dakujem
@zalka vieš čo, nedopátrala som sa tam koľko je percentuálny úrok, ale tento mesiac mi nabehlo čistých 89 eur. A áno, vychádza to tých 1,5 %. Ale sú to isté a čisté peniaze bez akéhokoľvek risku. Samozrejme, že pri sume 30 000 eur bude mať mesačný zisk nižší. A pýta sa na sporenie - sporiaci účet
Naopak peniaze čo mám vo fondoch cez slsp (nvidia, advanced) tam som dlhodobo v mínuse
@dominik2795 možete mať aj aj. Zaleži len na horizonte. Pri 10+ rokoch su akcie v pohode. Existuju i riešenia, ktore su konzervativne, na rok-dva,...na 5-7 a podobne. Odporúčam riešiť cez brokera, ist vlasnou cestou a neplatit žiadne poplatky, ano, da sa to. https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker...
@zalka zvažte otvorenie učtu v XTB a nakup XEON.DE.... reflektuje sadzu ECB. rychle likvidne riešenie...a takmer zadarmo. https://bluenumbers.sk/ako-si-vybrat-etf-broker...
@zalka my máme sporiaci .ano1.5% ale peniážky máš kedykoľvek k dispozícii..mám aj termináky tie šli teraz o 0,5%dolu..ja kazde3m obnovujem a2%,maximalizovany vychádza najlepšie ak počkáš 3r aby si nemusel platiť aj vstupný aj dan
@katty123456 hej všade úroky klesajú... Ešte nedávno na fio bol 3% urok
@katty123456 kuknite članok https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves... ... vysvetlim čo su etf a prečo su dobre. len na rozumne inv. banky vas len okradnu na poplatkoch
@zalka NBS znižovala tak všetky banky
@sasa1310 neskúšala si maximalizovany?áno...teraz bol pokles až do4% /čiže najlepší čas na kupu..ked stúpa už sa to menej oplatí/ale už 2t sa šplhá aktuálne cez8perc .ešte min rok bol13_14..mali sme aj edf ale tam sa držal vyše roka na4%tak som to presunula na spomínaný maximalizovany
@sisska96 ak si kúpite sama etf u brokera tak nič neplatíte, žiadne vysoké poplatky ako v bankách. A bonus.. Po roku držania portfólia neplatíte ani daň zo zisku. V banke áno. Zrazkovu daň.
@sisska96 pozrite si aké poplatky platíte. Spočítajte si ich pri 30k ako príklad. A podmienky keď chcete peniaze vybrať. Viem, tiež som mal taky fond. A pritom to ide aj zadarmo.
@dominik2795 nehnuteľnosť. Tam neprehlupis. A prenajímať. Zobrať hypo na doplatenie ak ti výjde.
@matusformanek asi dostávate vysokú províziu, ak každému tlačíte svoje, takéto poradcovia mi lezú na nervy
@bykaterina práveže vôbec. Nízko likvidna investícia. A na chrbte si ju neodnesiete ak sa niečo stane, vid za hranice
@sisska96 nikto ma neplatí. Nerobím ziadne sprostredkovanie. Nech si každý vygoogli sam co sú to indexove etf a ako si ich lacno kúpiť. Nech sa páči, google ma každý. V dobrom všetko
@matusformanek nehnuteľnost predas raz dva. Za posledný polrok je nedostatok nehnuteľnosti zverejnených a viac ľudí musí ísť do podnájmu. Keďže nema možnosť dostať hypo. Nespĺňajú podmienky.
@bykaterina viem, predával som, neodporúčam nikomu
@matusformanek ja som predávala rodičovský byt a potom nás dom. A jasné že to nebolo sa deň u predaja domu lebo nemali kes.
Ale tu ide o ine ako investovať a zarobiť. A nie o predaji.
@bykaterina rozumiem, v pohode. Len dávam námet ísť do likvidnejsich aktív. A síce indexovych etf, pokryť jediným papierom celý svet a využiť rast ekonomiky vo svoj prospech. Rozumne. Žiaden gambling. Pozrite si YouTube kanál Investiční brambora, je to fakt kvalitný zdroj. Vážne.
@dominik2795 osobne mám tento produkt. Sú možnosti buď ročne vyplácaný úrok alebo na konci obdobia. Od toho sa odvíja aj úrok. Viac môžete prečítať. Prípadné napísať mi ak máte otázky.
https://investicia.boxyland.com/projekty/boxyla...
@matusformanek a do akej výšky je krytie?
@ahhola áno..ale nehnuteľnosť treba udržiavať vrážať do nej a predaj a výnos v nedohľadne .my sa bavíme oi investovaní a zhodnoteni
@dominik2795 ako píše Matúš, buď etf a kto sa bojí a očakáva prepad, tak napr. T212 má na eur úrok 3.4% aktuálne, pripisovanie úrokov každý deň, výber do pár minút na účte. Radiť kúpu nejakej chatrče, ktorú potom budeš roky predávať, alebo zdieračské slovenské banky, ktoré ti dajú smiešny úrok a zvyšok si nechajú, pričom im to zarábajú tvoje peniaze...
Presne toto je Slovenska financna gramotnost. Co najviac % a ziadne riziko. To zial nejde k sebe. Rady ako kupit chatu za 30 niekde v p... su take Slovenske. Slovaci poznaju len investiciu: Nehnutelnost. Existuje vela produktov kde viete zarobit viacej % bezpecne. Kedze sa do toho vobec nevyznate ( kedze sa to pytate na MK) osobne vam odporucam zavolat do JnT alebo penty nech vam urobia ponuku kam investovat. Zial 30 uz je v dnesnej dobe nic. A tiez rady rozlozit 30 na 3 rozne je komplikovane a zbytocne. Pokial by ste mali 300 tak to je uz ine kafe.
Na internete mate kalkulacky: 2% zisk z toho poslete Hranatemu 23% dan zo zisku aby mal na kupovanie dochodcov.

@dominik2795 zdravim dominik. Hlavne nie banka a podobne inštitucie. nenechajte sa do ničoho vtlačiť. Najprv treba vlastny široky prieskum k danej téme. Ked človek vybera nove auto, mesiace sleduje čo a ako. Prečítajte si článok o tom, ako investovať, ako začať, ja som jeho autorom: https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves... Pozrite aj dalsie članky na FB. Pripadne sa pytajte. Nič nevnucujem, len objektivne vzdelavam v danej oblasti.