icon

Kde bezpečne investovať 30 000 EUR?

dominik2795
5. feb 2025

Zdravim, budem mat obnos 30 000 a chcem ich dat na nejaky sporiaci ucet idealne nejaky s najvyssim %. Akciove nechcem chcem ich mat bezpecne po ruke. Mate nejake tipy?

matusformanek
6. feb 2025

@vorkola akciové ETF portfolio dalo 35-40% za posledné cca 3-4 roky. bežný priemer trhu. Každý kto vlastnil akcie a vydržal, nepanikaril, dostal podobny vynos.

breeen
6. feb 2025

IAD prvý realitný fond

matusformanek
6. feb 2025

@vikimed súhlasím. Existuju aj cenne papiere s nízkou volatilitou, napr. XEON. Kto vie, nech si ho pozrie na XTB alebo T212. Bezpečná vec, v podstate nahrada terminaku bez viazanosti a po roku držania aj bez akychkolvek dani. Ziadna zrazkova dan ako v banke, pri aktivne riadenom fonde, alebo pri terminaku (nech si ludia vsimnu, že aj ten maly zisk im je krateny o dan)

matusformanek
6. feb 2025

@katty123456 krytie je do cca 20 tisíc eur.Ale to hovoríme o garančnom fonde investícií kam musia všetci taketo subjekty prispievať. Ešte nebol v modernej historii EU nikdy využitý. Muselo by ist o cieleny fraud zvnutra a brokeri su snad este viac regulovani ako banky. Nebal by som sa. Cast portfolia mame u jedneho brokera, čast u druheho. a nemam vôbec strach. Najvacsiu neplechu si totiž spôsobi investor sam-kupi nejaku blbost z neznalosti, plati vysoke poplatky atd... nastrah je vela. preto treba byt obozretny a hlavne si robit vlastny prieskum prv nez podpišem zmluvu (a neraz zaplatim mastny vstupny poplatok)

breeen
6. feb 2025

Ja by som nikdy neriešila peniaze cez sporiaci účet. Mám peniaze v IAD, väčšiu čas v PRF - je to konzervatívny fond, s výnosom že ho ozaj vidíš. Vložila som 25 a už som zarobila okolo tri tisíc. Mám aj etf fondy, tu treba počítať s tým že sa rychlo menia v čase. Diverzifikovať portfólio znamená nedať všetko do jedného. Prečo? Kazdy fond je iný. iAd je naviac najstaršia správcovská spoločnosť, Kukni weby, YouTube, Podcasty…. Žiadny odzub.
Investovať do chaty je totálna volovina - a presne ako
Tu niekto písal, podľa odpovedi v tejto téme je finančná gramotnosť tu na bode mrazu 😖

matusformanek
6. feb 2025

@alkoholik XTB/IBKR ste neskušali? mate aspon investicie pod kontrolou. A začat môžem aj s par desiatkami eur mesačne. Ak samozrejme viem čo robim. Po roku držania ETF je navyše cely zisk investora, bez zražkovej dane-ta sa plati pri vyplate kazdeho podieloveho listu z podieloveho fondu v SR, aj z terminovanych a inych (sporiacich) učtov.

david1202
6. feb 2025

Chceš bezpečnost?finax ,ochrana vkladu do 50 000 € ,likvidite do 5 dní

matusformanek
6. feb 2025

@david1202 Finax tiež mam a používam. Ale len na kratke horizonty-kvôli priebežnemu poplatku. Na začiatok je Finax ale skvelou voľbou, pre ľudí ktorí začínajú. Tiez som tak začínal na jar 2020

astero2
6. feb 2025

@sisska96 Na základe čoho tvrdíš, že FIO nie je stabilná banka?

@vikimed píšeš "T212 má na eur úrok 3.4% aktuálne, pripisovanie úrokov každý deň, výber do pár minút na účte", ale nezabudni, že na SK treba tieto úroky pekne zdaniť

matusformanek
6. feb 2025

@astero2 podporujem váš názor. ano je to tak. FIO je skvelá banka...a áno, uroky na T212 z uročenej hotovosti podliehaju ešte zdaneniu. Riešením je kupa napr. XEON kde je vynos podobný + po roku oslobodený od dane, ako každé iný regulovaný cenny papier

katika901
6. feb 2025

@breeen s tou sumou možno aj IAD privátne konto

alexanderkovacs
6. feb 2025

@dominik2795 podla mna kup si garáž a prenajimaj. Ovela lepsie ako investovat v banke

maury
6. feb 2025

@alexanderkovacs garáže sú zaujimavý a nedostatkový artikel, takže to je celkom dobrý nápad

sisska96
6. feb 2025

@astero2 aj minulý rok mali problémy.... dokonca viacerí prišli o peniaze, nemajú dobrú ochranu voči kybernetickému útoku

balerina2025
6. feb 2025

@matusformanek to je mega

ahhola
6. feb 2025

@alkoholik radsej chatu, ako nastrkat do BMG a Horizontu a Arcy... Kazdy nie je matovic, ze mu daju echo, aby vybral vklad. 😅

sisska96
6. feb 2025

@ahhola rodičia investovali do BMG invest pred vyše 25 rokmi, potom BMG krachoval a prišli o strašne veľa penazí. Ďakujem ja neinvestujem do takýchto sprostostiach, aby som o 20 rokov padla na hubu

banasovak
6. feb 2025

@vorkola keď som pred rokom dala prvú investíciu 10000€ úrok 10%, čiže som mala 1000€ . Mám to na 5 rokov. Nie sú tam vstupné ani výstupné poplatky, samozrejme treba zaplatiť daň zo zisku. To je všade.

matusformanek
6. feb 2025

@sisska96 to mi je luto. Preto aj vacsina Slovakov neinvestuje a radšej necha peniaze zožrať inflaciou. Ta predsa naoko neboli. BMG invest bol fakt pruser, mega... Ale našťastie sme sa posunuli vpred.

matusformanek
6. feb 2025

@banasovak pre ETFku kupeneho cez brokera neplatite dan zo zisku, ak držite fond dlhšie ako jeden rok. Je to v zakone o dani z prijmu fyzickych osôb. Len ludia o tom nevedia

sweet20
6. feb 2025

@sisska96 bohuzial to bol naschval urobeny podvod.. ludia tam investovali do spolocnosti a nie do fondov ako takych.. takze to vobec nemozte porovnavat

vivuska666
6. feb 2025

Ja by som sla do Finaxu. Vies tam investovat kratkodobo a aj dlhodobo. A ak tie peniaze nepotrebujes, tak dlhodobo urcite.

vikimed
6. feb 2025

@astero2 tak zdaniť musíš aj termínovaný s úrokom 1.5% v slovenskej banke...

vikimed
6. feb 2025

@sisska96 trošku sa dovzdelajte, aby ste sa mali vy a vaša rodina v živote lepšie. Porovnávať s BMG je čistá neznalosť. Brokeri sú ešte viac pod dozorom ako banky, k vašim peniazom nemajú vôbec prístup, musia byť na oddelených účtoch. Napr. T212 drží akcie u interactive brokers, sú na trhu cez sto rokov. A úplne najlepšie je najpoužívanejšie slovenské zaklínadlo v úsporách, fond na ochranu vkladov do 100 tisíc eur, nie je to krásne? Určite hej, ale len do momentu, kým nezistíte, koľko je v tom fonde peňazí 🙂

matusformanek
7. feb 2025

@vivuska666 ano, finax je skvely na začiatok a pri nižšej hodnote portfolia. ak tam mate už desiatky tisic eur tak vas ten poplatok oberie o značnu časť vynosu. to sa da spočítať. Finax použivam na kratke ciele, kde neplatnujem peniaze držať 10+ rokov. Na dlhy horizont mam XTB a IBKR-sprava majetku zadarmo

matusformanek
7. feb 2025

@vikimed skvele napísané. Len opravím: fond na ochranu vkladov na tyka len nezainvestovanej hotovosti. Cenne papiere kryje garančný fond investicii, čo niečo trochu iné. Treba aj poznamenať, že nikdy nebol v modernej historii použitý v našom EU regióne. Brokeri sú v EU/SK tak prísne zregulovaní že musia NBS hlasit pomaly aj umývanie okien v kancelariach. Akurat som sa to učil na skúšku-dnes robím skúšku z kapitálového majetku v NBS

zalka
7. feb 2025

@matusformanek držím palec na skúške

ahhola
7. feb 2025

@vikimed co sa chces dovzdelavat, ked ta ma niekto ojebabrat, opatrnosti nikdy nie je dost... Sice notar, ale princip podobny. Neverit, neverit, neverit. Nikomu🌿

breeen
7. feb 2025

@ahhola čo to ma s investovaním?