Kde bezpečne investovať 30 000 EUR?
Zdravim, budem mat obnos 30 000 a chcem ich dat na nejaky sporiaci ucet idealne nejaky s najvyssim %. Akciove nechcem chcem ich mat bezpecne po ruke. Mate nejake tipy?
IAD prvý realitný fond
@vikimed súhlasím. Existuju aj cenne papiere s nízkou volatilitou, napr. XEON. Kto vie, nech si ho pozrie na XTB alebo T212. Bezpečná vec, v podstate nahrada terminaku bez viazanosti a po roku držania aj bez akychkolvek dani. Ziadna zrazkova dan ako v banke, pri aktivne riadenom fonde, alebo pri terminaku (nech si ludia vsimnu, že aj ten maly zisk im je krateny o dan)
@katty123456 krytie je do cca 20 tisíc eur.Ale to hovoríme o garančnom fonde investícií kam musia všetci taketo subjekty prispievať. Ešte nebol v modernej historii EU nikdy využitý. Muselo by ist o cieleny fraud zvnutra a brokeri su snad este viac regulovani ako banky. Nebal by som sa. Cast portfolia mame u jedneho brokera, čast u druheho. a nemam vôbec strach. Najvacsiu neplechu si totiž spôsobi investor sam-kupi nejaku blbost z neznalosti, plati vysoke poplatky atd... nastrah je vela. preto treba byt obozretny a hlavne si robit vlastny prieskum prv nez podpišem zmluvu (a neraz zaplatim mastny vstupny poplatok)
Ja by som nikdy neriešila peniaze cez sporiaci účet. Mám peniaze v IAD, väčšiu čas v PRF - je to konzervatívny fond, s výnosom že ho ozaj vidíš. Vložila som 25 a už som zarobila okolo tri tisíc. Mám aj etf fondy, tu treba počítať s tým že sa rychlo menia v čase. Diverzifikovať portfólio znamená nedať všetko do jedného. Prečo? Kazdy fond je iný. iAd je naviac najstaršia správcovská spoločnosť, Kukni weby, YouTube, Podcasty…. Žiadny odzub.
Investovať do chaty je totálna volovina - a presne ako
Tu niekto písal, podľa odpovedi v tejto téme je finančná gramotnosť tu na bode mrazu 😖
@alkoholik XTB/IBKR ste neskušali? mate aspon investicie pod kontrolou. A začat môžem aj s par desiatkami eur mesačne. Ak samozrejme viem čo robim. Po roku držania ETF je navyše cely zisk investora, bez zražkovej dane-ta sa plati pri vyplate kazdeho podieloveho listu z podieloveho fondu v SR, aj z terminovanych a inych (sporiacich) učtov.
Chceš bezpečnost?finax ,ochrana vkladu do 50 000 € ,likvidite do 5 dní
@david1202 Finax tiež mam a používam. Ale len na kratke horizonty-kvôli priebežnemu poplatku. Na začiatok je Finax ale skvelou voľbou, pre ľudí ktorí začínajú. Tiez som tak začínal na jar 2020
@astero2 podporujem váš názor. ano je to tak. FIO je skvelá banka...a áno, uroky na T212 z uročenej hotovosti podliehaju ešte zdaneniu. Riešením je kupa napr. XEON kde je vynos podobný + po roku oslobodený od dane, ako každé iný regulovaný cenny papier
@dominik2795 podla mna kup si garáž a prenajimaj. Ovela lepsie ako investovat v banke
@alexanderkovacs garáže sú zaujimavý a nedostatkový artikel, takže to je celkom dobrý nápad
@sisska96 https://kryptomagazin.sk/bankovy-skandal-pol-mi... takého sa nebojíš?
@matusformanek to je mega
@sisska96 to mi je luto. Preto aj vacsina Slovakov neinvestuje a radšej necha peniaze zožrať inflaciou. Ta predsa naoko neboli. BMG invest bol fakt pruser, mega... Ale našťastie sme sa posunuli vpred.
@banasovak pre ETFku kupeneho cez brokera neplatite dan zo zisku, ak držite fond dlhšie ako jeden rok. Je to v zakone o dani z prijmu fyzickych osôb. Len ludia o tom nevedia
Ja by som sla do Finaxu. Vies tam investovat kratkodobo a aj dlhodobo. A ak tie peniaze nepotrebujes, tak dlhodobo urcite.
@sisska96 trošku sa dovzdelajte, aby ste sa mali vy a vaša rodina v živote lepšie. Porovnávať s BMG je čistá neznalosť. Brokeri sú ešte viac pod dozorom ako banky, k vašim peniazom nemajú vôbec prístup, musia byť na oddelených účtoch. Napr. T212 drží akcie u interactive brokers, sú na trhu cez sto rokov. A úplne najlepšie je najpoužívanejšie slovenské zaklínadlo v úsporách, fond na ochranu vkladov do 100 tisíc eur, nie je to krásne? Určite hej, ale len do momentu, kým nezistíte, koľko je v tom fonde peňazí 🙂
@vivuska666 ano, finax je skvely na začiatok a pri nižšej hodnote portfolia. ak tam mate už desiatky tisic eur tak vas ten poplatok oberie o značnu časť vynosu. to sa da spočítať. Finax použivam na kratke ciele, kde neplatnujem peniaze držať 10+ rokov. Na dlhy horizont mam XTB a IBKR-sprava majetku zadarmo
@vikimed skvele napísané. Len opravím: fond na ochranu vkladov na tyka len nezainvestovanej hotovosti. Cenne papiere kryje garančný fond investicii, čo niečo trochu iné. Treba aj poznamenať, že nikdy nebol v modernej historii použitý v našom EU regióne. Brokeri sú v EU/SK tak prísne zregulovaní že musia NBS hlasit pomaly aj umývanie okien v kancelariach. Akurat som sa to učil na skúšku-dnes robím skúšku z kapitálového majetku v NBS
@matusformanek držím palec na skúške

@vorkola akciové ETF portfolio dalo 35-40% za posledné cca 3-4 roky. bežný priemer trhu. Každý kto vlastnil akcie a vydržal, nepanikaril, dostal podobny vynos.