Kde vidíte, že ľudia začali šetriť?
Myslím mimo obchodov a služieb.
Takže všeobecne.
Blahobyt pokračuje.
Zdražovanie sa dotkne bytostne 20 percent obyvateľstva a ostatní idú ďalej.
Max si prestavia úver a je to v poriadku.
Naco potom ta všeobecná nálada.
Aká katastrofa, čiže nevadí.
Ani olej ani mäso ani pečivo ani nič.
Mame na všetko a mame sa fajn🙄
@darius_a treba si najprv uvedomiť, že na všetko musí niekto zarobiť. Aj na zvýšenie platov zdravotníkov, aj na aty učiteľov, aj na rodičak, prídavky, dôchodky.... A ten niekto sú daňoví poplatníci, teda my.
Nie, netvrdím, že štát ako taký nemčina peniaze nehospodarne, tiež sú to naše peniaze, ktoré sa míňajú bez efektu a za tie peniaze co ma by mohol lepšie fungovať. Ale ten istý štát bude musieť zaplatiť aj za kúrenie v školách, v nemocniciach. Chceme aby diktoval fabriky aby udržali výrobu a zamestnanosť aj pri týchto cenách energií. Chceme aby štát dotoval poľnohospodárov aby mal kto chovať kravy a my sme mali mlieko. A z čoho to všetko zaplatí?
Ale určitý princíp solidarity by mal fungovať nie?
Nemalo by sa myslien na dôchodcu s najnižším dôchodkom?
Véd ten zvýšenie chleba pocíti riadne!
Dnes si babička vážila jednu rajčínu.
Smutne
No ved celé dôchodky stoja na princípe solidarity.
Ti co dnes zivoria pracovali na naše jedlo v skolke.
@darius_a Že v práci už viacerí rozmýšľame, že nebudeme obejdnavat obedy, prípadne chodiť do reštaurácie. Donesiem z domu...
Ludia o tom rozpravaju, ale realne v obchodoch/spravani to nebadam 🙂 mozno individualne pripady najmenej zarabajucich.
@darius_a áno, mne je to jasné, že oni nám, my im. Lenže už je to na hrane s udrzatelnostou systému. Viac peňazí by bolo len ak by ti zvýši odvody do dôchodkového poistenia. To je ta solidarita, na ktorú sa odvolávas. Zvýšenie dôchodkov by si zaplatila aj ty, aj ja, aj Ďuro z horného konca. Lenže už keď by sa siahalo na výplatu, súcit a solidarita by mnohých veľmi rychlo prešla.
@darius_a no úprimne ja som ešte nezapla kúrenie, majiteľovi bytu som hneď písala ze chcem dvihnut poplatok za energie aspoň o 20 eur a začali sme šetriť hlavne na tých relax výdavkoch....už nie sme každý víkend vonka, už si odosielam aj kávičku v kaviarnach , autom už nechodim3 do prace MHD je lacnejšia a podobne škrtať najskôr tie postradatelne položky
Dokonca som začala už teraz odkladať na tabory
No,ja nevidím menej áut na cestách,(v aute jeden človek).
Čiže asi sa nič nedeje🤷
@miskakyska Ja sa v obchode pozeram aj budem pozerat kde chcem, ty si kto, aby si mi urcovat pozerat sa pod nohy. A mimochodom, ja neriesim, ci si ludia “utahuju opasky” to tu evidentne trapi niekoho ineho.
Mam menej objednavok.
@martinkatinka handmade?
@terezka1947 nie každému ide autobus alebo vlak, skôr nie ako áno, lebo bolo množstvo spojov porušených a nie každý chce v aute voziť kolegov, pretože za nech preberá zodpovednosť v prípade havárie. Veľmi rada by som auto nechala v garáži a cestovala autobusom alebo vlakom, keby nejaký išiel a nezabila by som ďalšie tri hodiny čakaním na spoj
@zmrzlinka2021 to si si fakt čudne vysvetlila. Ako keby úspešný=dobre zarábajúci. Aj keď v dnešnom zvrátenom svete sa to tak žiaľ berie. Čiže podľa teba, netreba sa pozastavovať, keď sa zrazu pár percent obyvateľov riadne celý život pracujúcich a doteraz v pohode s financiami vychádzajúcich, prepadne do chudoby. Ich problém, že a vybrali neúspešnú profesiu. Veď to kde by sme prišli, keby si hocijaký pekár alebo ošetrovateľ mohol dovoliť v pohode platiť účty za bývanie a stravu. Takýto luxus bude len pre tých úspešných.
@darius_a ludia z mojho okolia planuju znizit kurenie - o jeden/dva stupne. Ale inak vsetko bezi pomerne stabilne ako predtym. Ale to bude asi preto, ze valna vacsina rodin okolo mna su 2 pracujuci rodicia s jednym dietatom. Zvysovanie cien samozrejme pocituju ale nie je to pre nich tak tragicke.
Co mam okolo seba rodiny ktore maju 3, 4 deti tak sa nebavime o peniazoch a zvysovani cien. Je mi jasne, ze to pre nich musi byt velmi stresujuce a pride mi netaktne do toho sit.
@h2 bojler vypínam aj ja, lebo zoberieš pol litra teplej vody a bojler sa zapne na 30 minút a celý deň sa hodiny točia ako šialené. Ak vypnem, celý deň je teplá/letná voda, večer zapnem na hodinu a mám horúcu vodu a ušetrím veľmi veľa.
Podľa tvojich vetných skladieb predpokladám, že si Troll na vyvolanie vášní. Slovné zvraty ako ľud, národ a štát ....to mi zaváňa vysokou školou života. Dennodenne sú to takéto témy, kde sa autor snaží vyvolať dojem, že tu skapíname od hladu a ako nám je tu veľmi zle. No mnohým aj je, ale tým bolo a vždy aj bude.
A nie nevšimla som si, že by si niekto utahoval opasky, ľudia nakupujú hlúposti, chodia po výletoch, na dovolenky a kupujú handry ako zmyslov zbaveni.
@stanulienkat ale zase musíš uznať, že snaha to bola urputná
@elizabet173 ale štyri rovnaké temy denne, už to ide na nervy.😁
A potom ešte mamička ktorá je 10 rokov na materskej sa pýta Aké príspevky by ešte mohla dostať od štátu. No robotu....
Pijeme pálenku zásadne len doma 🤣🤣🤣🤣
@draik ale mňa tá práca baví. Marketing ma nebaví. Keby politici nezvýšili ceny, tak sa nesťažujem. Pre mňa nie sú dôležité peniaze, ako pre Vás. Pre mňa je dôležité cítiť sa v práci dobre, keď je aj dobrý kolektív.
A ostatní, čo mi hovoria, že si mám nájsť lepšie platenú prácu a neviem čo ešte, VY STE DOKONALÍ, ŽE?! Kritizovať vie každý. Vám bude jedno keď bude chlieb stáť 5 EUR, Vám bude jedno, že vás budú politici okrádať a smiať sa Vám do ksichtu, akí ste hlúpi!
Tu si človek nemôže ani posťažovať, nedajbože zanadávať. Nikto nie je dokonalý!
Akoze vidiet to nejako nevidim, akurat pri znamych, ze castejsie sa bavime o tom, kde je co v akcii, kde sme co videli, kupili a taketo malickosti.
Nie som troll.
Som človek s danými nazormi
Ja to ani čítať nemôžem o tých preplnených košíkoch. Niekto chodí na nákup každý deň a má malý nákup, niekto ide 1x,2x mesačne na nákup, tak jasné že nakúpi veľa. A keď tu už čítam tie skvelé komentáre o blbostiach, čipsoch a alkohole, tak to je ozaj ďalšia kategória mudrcov. Chcem vidieť či nikto nemáte zásoby pochutín a alkoholu doma. Nie, však keď mi príde niekto zablahoželať alebo príde na návštevu, tak ich pohostím suchým chlebom a vodou. 🤦🤦🤦🤦 Jaj, aha nie, prepáčte, veď všetci ktorí nakupujú chipsy a alkohol, sedia doma večer pred telkou, scucnú liter chľastu a zožerú všetky pochutiny, aby mohli ísť zasa ďalší deň nakúpiť plný košík. Toto je strašná logika, človek už aby sa bál ísť pár krát do mesiaca na veľký nákup a nedajbože aby kúpil nejaké chipsy, keksy alebo alkohol.

@darius_a štát má podporiť odvetvie,kt.produkeje mäso, mlieko,pestuje niečo?
Myslíš,že umelo ho finančné dotovať?
Čo reálne niečo komplexné začať meniť?
Lebo to potom potrvá roky,kým navrhneme na pestovanie,chov,atď. A máme odborníkov?máme ľudí,ktmchcu v tomto odvetví pracovať?smejem sa.
Každý chce nič nerobiť,v teple a čistom a zarobiť.
Robiť 5h,byť platený za 8.
Nie sme sebestačný štát,bohužiaľ.