icon

Kde vidíte, že ľudia začali šetriť?

darius_a
21. sep 2022

Myslím mimo obchodov a služieb.

terezka1947
21. sep 2022

@elizabet173 ja toto chápem,skôr som to myslela tak,že vidím ľudí vo svojom okolí. Poznám ich situáciu,no nič sa nezmenilo. Viac aut,chodia po samom,začiatok a koniec práce skoro identický,ale je to pohodlnejšie ako MHD,či bus.
Čiže zatiaľ nebadane nejaké utiahnutie opaskov.

macilaci
21. sep 2022

@natalienka12 včera a v pondelok boli podpory - sociálne davky🤔

danulicek
21. sep 2022

Videla som to cez leto na mestských podujatiach, že ľudia si menej kupovali občerstvenie a viac behali s v supermarkete kupovanými pivami, minerálkami. Aj stankari vraveli, že to veľmi citia, že ľudia menej kupujú. Priznam sa, že tomu celkom nerozumiem, pretože staci ísť do Kauflandu a tam take preplnené kose kadečím, že tie ušetrené dve eura na pive/kofole mi pridu aj smiešne

V mojom okoli stále niekto nadava na ceny pohonných hmôt, na druhej strane nonstop sa vyvážajú v aute aj tam, kam sa dá ísť v pohode peso. Osobne si myslím, že mnoho ľudí sa absolútne nezačalo uskromňovať ani setrit, ak sa bavíme o aktuálnej situacii. Už vobec nie uťahovať opasky. A moja skúsenosť je, že čím viac sa stazuju, aka je zlá doba, tým menej to realne riesia.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
katka700
21. sep 2022

@jaroe Niektoré názory sú fakt hodné eugenikov zo začiatku minulého storočia. Každý kto málo zarába je proste ufnukany lenivec ktorému sa nechce zdvihnúť r*t a nájsť si lepšiu prácu. Škoda že sa nedá poslať ich na pár hodín do alternatívnej reality: Ráno vyjde z domu. Naštartuje auto. Ulica plná odpadu lebo všetci smetiari kedysi dávno dali výpoveď a našli si lepšie platenú prácu. Je ešte tma ale svieti len každá desiata lampa. Pracovníkov technických služieb tiež nejak extra neplatili. Treba natankovať ale benzínka je zavretá, posledný pracovník odišiel do dôchodku. Na obľúbenom stánku s pečivom napís Prevádzka zrušená. V potravinách prázdne regále. Samoobslužné pokladne fungujú ale nemal kto vyložiť tovar. Kde sú všetci? Auto zastane. Došiel benzín. Do práce príde pešo. Na recepcii nikoho. Výťah nefunguje. Vyjde na 15 poschodie. Kancelária plná neznámych ľudí. V dave zbadá kolegu. Nevieš čo sa stalo? Prečo je všetko zavreté a špinavé? Čo by sa malo stať?, nechápe kolega, veď žijeme v dokonalom svete, všetci sme úspešný top manažéri a zarábame 5000 mesačne. Ale, zarazí sa. Nič sa neboj, ukludni ju kolega, automatizácia postupuje míľovými krokmi, už len 10 rokov a bude to vyriešené.

terezka1947
21. sep 2022

Ja tiež tým plnym košíkom nerozumiem-teda ľuďom,čo ich stále spomínajú.
Keď idem na nákup do potravín,tak raz za čas nákupim zásoby a potom chodím iba maličkosti.
Čiže mne vôbec divný plný nákupný kôš nepríde.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
katka700
21. sep 2022

@darius_a prepáč predchádzajúci príspevok mimo témy. Za druhých ľudí neviem napísať, nedokážem posúdiť finančné zvyklosti a situáciu ľudí tým ze im v obchode nahliadnem do košíka. Za seba môžem povedať, že pri niektorých produktoch som prešla na lacnejšiu alternatívnu a niektoré veci som prestala kupovať úplne.

andrejkap123
21. sep 2022

Ja setrim tym ze nekupim si pyzamo ktore by som si inac kupila lebo ho nepotrebujem. Mam plno vytahanych triciek.

fiffinkaa
21. sep 2022

Prazdnejsie potraviny a poloprázdne košíky

drobcek17
22. sep 2022

@66simonka66 tiež si to hovorím. Na veľký nákup chodím raz do mesiaca. Nerada nakupujem a trávim čas v obchode. A to mám v košíku fakt veci od výmyslu sveta. A ano kupujem aj chipsy (ja aj syn máme rád) niekedy aj 10 balíkov, keďže stoja o polovicu menej ako v obchode u nás v dedine. A mám ich v zásobe.
@darius_a u nás šetríme na kúrení (aj keď to nie je potrebné zatiaľ) zvykli sme si na 21-22stupnov. A raz za 3 dní nakurime drevom to nám vyhreje vodu.

nwnw
22. sep 2022

@darius_a no ja ked idem do Kauflandu, tak si tam pripadam jak chudera, ze kupim iba potraviny. Vazne dochodci drahe sladkosti, alkohol, ostatni polotovary a blbosti .. som tak nakupovala ked som mala 20 a mal prist frajer na vikend 🤣 a tu 50tnici vinecka, jahodky, bonbonieri a primerosy.

Nuz a citim riadne jak si utahuju opasky, kuria doma v krboch a pieckach snad igelitmi... Neznasam ten smrad od novembra do maja. Ani vetrat sa neda. Naco maju podlahove kurenia v tych novych domoch,ked smradia uz teraz z krbov?

squ1rrel
22. sep 2022

@darius_a v anglictine existuje “you can’t have your cake and eat it too”. Stat uz dotuje tolko veci a z kazdej strany niekto pyta. Musis si pytat ty sam zvysenie platu u svojho zamestnavatela alebo najst si pracu s lepsim ohodnotenim. Ked ludia zacnu job shuffling tak aj platy sa zdvihnu. Netreba sa hned prihlasovat na novu vysoku skolu a robit si rekvalifikaciu. A este jednu vec ti chcem povedat, na slovensku je len malo NAOZAJ chudobnych ludi. Mal by si pocestovat svet aby si videl chudobu a aby si videl ako to vyzera ked stat nedotuje svoje obyvatelstvo.

ivkarel
22. sep 2022

@elizabet173 ja presne rovnako - sme dvaja, chodiť nakupovať fakt nemam cas ani chut, takže nakupujem tak, aby nam to vydržalo týždeň. Plus ked je niečo v akcii a nakupujeme to pravidelne, kúpim toho viac... 🙂 Jest zial treba, takže ja mam tiež vzdy plný košík...

stanulienkat
22. sep 2022

@ivkarel podla mna pointa nie je plny kosik. Ale kosik plny chujovin. To chceli ti ludia povedat.

44janica44
22. sep 2022

@stanulienkat áno presne to tým chceli ľudia povedať je rozdiel košík plný mlieka múky cestovín mäsa ovocia a zeleniny. A košík plný keksikov, chipsov, zmrzliny, balenej vody a polotovarov ktoré vyjdú drahšie ako keď to človek doma sám urobí.

klaudi31
22. sep 2022

Po pravde neviem, povedať, kde kto šetrí. Každý podľa mňa na niečom inom, ale napríklad na potravinách to v obchodoch zatiaľ nejak vidno nie je. Aj tak tí ľudia majú preplnené košíky

ivkarel
22. sep 2022

@stanulienkat pokial sa ti ľudia, ktorí maju kosik plný 'chujovin' nesťažuju a nebedakaju, nech ich majú, este je stále slobodná voľba nákupu. Každý človek ma inú štruktúru nakupovania,ine priority. Pre mna nakupovali zbytočnosti aj tie baby, ktoré tu zverejnili svoje nákupy ale je to ich vec,je to ich bežný nákup, nech si to kupujú. Ale zas aby som potrebovala kydat a generalizovat, ze ludia sa nemajú až tak zle, ved vidieť tie plne kosiky, to je za mna mimo.

stanulienkat
22. sep 2022

@ivkarel asi nechapes celu pointu. Praveze ti ludia sa stazuju, co kupuju najviac chujovin.

ivkarel
22. sep 2022

@stanulienkat ejha, ešte, ze ty to všetko vieš aj chápeš 😉😊❤️ šťastie, ze mame ľudí ako ty 😉

zmrzlinka2021
22. sep 2022

@evamarek77
Počet odpracovanych rokov neznamena vyssiu pridanu hodnotu. Vo vseobecnosti, máš ludí, ktorí bez rozdielu odpracovaných rokov, sú proste excelentní, rýchlo sa učia, majú skvelý výkon, sú spolahliví, genialne logické myslenie, chápanie súvislosti, skvelé prezentačné schopnosti - mne je šuma fuk, či ten človek tu robí pol roka alebo 20 rokov, určite ho ohodnotím slusne a nemám problém mu dať aj tie 3 tisícky na mesiac.
A máš ludí, čo robia len to "pozadované minumum", nulová iniciatíva, nič navyšše, komplikovanejšie ulohy im nemozes dať, zvyknú z práce vypadávať - no nie... tu sa nepretrhnem pri ich mzde a benefitoch a je mi jedno, či ten človek je u nás rok, alebo 20 rokov.

Predsa nebudeme platit človeka za "odpracované roky" 😀

A preto niektorí ludia nikdy nedosiahnu určité príjmy - proste sú priemer, alebo podpriemer, a tých je vacsina

stanulienkat
22. sep 2022

@ivkarel tentokrat si to pochopila spravne👍👍👍

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
22. sep 2022

@evamarek77 Nie som ani velmi mlada, ani nerobím v IT.
Ale po rokoch práce a velmi vela skúseností vidím, ze nie je zamstnanec ako zamestnanec a odpracované roky nič nemusia znamenať. Nič nie je horšie, ako ked clovek svoju hodnotu a hodnotu práce určuje podla "rokov". Ty dokázes sa skutočne niekde "upratat" na dlhé roky a výslovne tváriť sa, že pracujes. A príde niekto, nováčik a proste ta skryje do vrecka.

A nie, peniaze ta vzdy nemotivuju. Prijímala som aj ludí, čo len "na úvod" dostali 2 tisícky eur za mesiac. Po pár mesiacoh dávali výpoved, ze oni tolko robit nebudu.

Vacsina ludí žial chce len vysoký plat ale nie viac pracovať a toboz nie viac pracovat na sebe.

No ziadne peniaze nie su len "za sedenie pred počítačom", a to stále tu velmi vela ludí nevie pochopit.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
22. sep 2022

Ja som si nevšimla žiadnu zmenu u nikoho..

pumi21
22. sep 2022

Nevšimla som si to nejako, akurát teda mám pocit, že viacej ľudia chodia do prírody ktorú majú blízko, že nemajú potrebu chodiť zakaždým do Tatier alebo tak.

zmrzlinka2021
22. sep 2022

@evamarek77 šíkovný človek nikdy nerobí za minimálku. Momentálne za minimálku robí ledva 4 % zamestnaných ludí a z nich žial kopec dostáva peniaze ešte aj na čierno pomimo.

Ale asi sa nechápeme, takze este raz a prikladnno.
Lekár s 30 ročnou praxou neznamená, že je to dobrý lekár. A nebudem to tu rozoberať, proste nie je to automatika. Kým lekár, čo má síce prax len 3-4 roky, moze byť genialny a skvele indikovať problémy, starat sa o pacienta, detto aj zdravotné sestričky.

To prečo lekári (mladí) sa tu vyserú na slovensko a idú napr. do ciech nie je len vecou miezd, aj ked áno, nie je to ziadna sláva. Neraz prídu do nemocnice a proste na nich tam kazdý dlabe a starsí kolegovia im dávajú pocítit svoju nadradenosť, správajú sa k ním arogantne. K tomu extremne pracovné časy, vyčerpanost...atd...

U nás chýba kolegionalita, slusnost, ucta... Slovensko je mentalne este stale viac na východ, kým napr. Cesko na západ, preto česi sú už pred nami tých 15-20 rokov a preto velmi vela ludí tam odchádza stuodvať, pracovať...

Nie je to len o plate, je to aj o systéme, o národe, o hodnotách...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
sonicka19983
22. sep 2022

@darius_a neviem ako iná Slovač ale my sme odservisovali okná, vymenili tesnenia a žiarovky v byte za LEDky a plánujeme menej kúriť a kukať telku....viac chodiť von a užívať si jeden druhého ... iné neplánujem....