Koľko eur mesačne odkladáte deťom?
Ahojte chcem sa opýtať akú sumu mesačne odkladáte resp. investujete svojim deťom . My investujeme synovi 60€ neviem či je to malo alebo veľa. Ďakujem
Neodkladame nic, ked si spomeniem ako sporili moji rodicia mne a bratovi na byt a ja som si zato v 18tich tak kupila notebook na VS 😭😂 Miname na ich vzdelanie a konicky. No dobre este davno sme im kazdemu kupili bitcoin (ale to len tak ze uvidime co to vyda, zatial vyzera ze vydalo dobre 🤣🤑)
Investujem do fondov. Ale nie konkretne ze "pre deti" to je blbost. Pre celu rodinu, kazdy "dostane" to co bude potrebovat,ked na to pride,q a co sa bude dat.
Problem moze byt ak je rodina naozaj nizkoprijmova, a je problem uhradit skolu v prirode, vodicak... Tam inflacia neinflacia, treba setrit
Tak podla mna je rozdiel odkladat detom na bezny ucet mesacne nejaku sumu... To sa fakt z dlhodobeho hladiska neoplati a oproti tomu investovat im prostrednictvom nejakeho zivotneho poistenia. My zatial neodkladame, ale ked nastupim do prace po materskej, tak urcite budeme. Poradim sa s financnym poradcom... Pravdepodobne nejake zivotne poistenie. Ja mam jedno uz 15 rokov a som spokojna. Zatial sme im kupili nejake zlate a strieborne mince. Ale moj ciel nie je kupit im byt, len im na zaciatku trosku pomoct. Inak, myslim si, ze tych 60 eur je fajn, ako mesacna investicia. Ale ty vies, aku mas predstavu, co im chces dat a co si mozete dovolit.
Tak asi je najlepšie si položiť otázku, na čo by mali byť vo finále peniaze použité: či na vzdelanie, na bývanie, alebo len tak... Inflácia za rok 2022 bola 12,8%, medziročná inflácia v roku 2023 bola v júni 10,8%... Ja som v tejto diskusii na strane tých, ktorí uprednostňujú pre dieťa jazykový kurz, šport, hudobné alebo výtvarné vzdelanie, niečo, čo prispeje k lepšiemu vývoju osobnosti a možno aj nasmerovaniu k vyššiemu vzdelaniu, dobrej kvalifikácií a otvorí možnosti dieťaťa v budúcnosti.
@zenulkaaa
Ja nevidim v tom zmysel. Pretoze vo vacisne pripadov, ak dieta je "zivotaschopne" v dospelosti, za par mesiacov zarobi to, co neraz ten rodic odkladal roky.
Ja sa vzdy cudujem, ked tu pisu zeny, ze slabo zarabaju ale davaju peniaze na vselijake poistky, sporenia, ale je to ich vec.
Skor pochopim, ked niekto slabsie zaraba, a odklada penaize dajme tomu na novy bajk pre dieta alebo drahsiu vec, ale nevidim dovod sporit pre dieta peniaze - myslim dlhe roky. Dieta ma byt tak vychovane, aby ked dostuduje, tak sa uchytilo a malo slusny prijem.
@zmrzlinka2021 na hodnote strácajú áno, ale aspoň mu niečo dáš do života nebude začínať s holou ritou.
@zmrzlinka2021 samozrejme že ano. Ale nikde nie je napisane, že sa hned uchyti. Može byt tento nástup ťažky... a prečo by sme ho my rodičia nemohli podporit aspon na začiatok? Možno to bude mat peniaze na výšku, možno aj na nejaké staršie auto, možno na vodičák.. a možno na akékolvek iné výdavky.
Podla mna sa každý peniaz našetrený teraz - v buducnosti zíde. Nikdy nevieš čo pride, a kým sa dá tak odkladáme.
@borabalazova ved mozes dietatu odkladat a aj platit kruzky 🤷🏼♀️ My odkladame, neviem ci im to do buducna extremne pomoze ale je to aspon cosi. Zaroven obe chodia na kruzky, kazdy rok na dovolenky, ked chcu ist na lyziarsky, plavecky, alebo ine aktivity tak idu. Mne nasi dali tiez nieco malo na zaciatok a padlo mi to dobre.
od oktobra 2020 105 eur mesacne mu investujeme, dali sme tam na zaciatku jednorazovy vyssi vklad. A ked vysibe, ci dostane peniaze od rodiny, 30 % z nich nam da a prihodim to ako extra vklad.
@3petka Lenze neraz to, co vacsina zien tu nasetri, je realne "hola rit". Ovela viac dietatu pomoze, ked mu zaplatis napr. jazykove pobyty, ako setrit par eur kazdy mesiac 20 rokov a potom to dieta minie na vodicak alebo "stuzkovu" alebo pojde s frajerkou/frajerom na 2 tyzdne na Kubu.
Proste dieta, ktore je k niecomu vedene, nikdy nebude mat holu rit. Za par mesiacov prace sa zacne stavat a same.
@zenulkaaa Lenze s velkou pravdepodobnostou to dieta si same naspori na tie veci a relativne rychlo. Uz terazz je bezne, ze ked dieta po skole ziska dobry job, vacsinou zarobi podstatne viac ako jeho rodic.
Onno vies, vela ludi si vyslovne odtrha od ust, uz tu boli take temy, kde zeny nejdu s dietatom na vylet s prespanim, alebo do restiky, alebo zgrlosia na atrakciach. A po 20 rokoch setrenia dieta dostane peniaze a bude volat hned do Bubo na zajazd, alebo si zato kupi "srot", teda starsie auto. Lenze ten rodic dlheee roky odkladal, a ak odlozil mesacne 50 EUR, o 20 rokov to bude mat hodnotu 5 EUR.
Ja si pamatam na zmrzku, ako dieta 2 SKK, dnes kopcek bezne 2 EUR.
Mam 2 deti kazdemu 1200eur/mes 😁
Pomohlo???
Autorka, nedaj sa odradit tymi, co ti budu hovorit nema to zmysel, inflacia atd. Ak investujes(pozor nie odkladanie) bude sa to zhodnocovat a v priemere ti to porazi inflaciu- i ked nie kazdy rok. Dôlezite, aby to bolo dlhodobe, ak zacnes od narodenia, casu a casu do 18 -tky.
@zmrzlinka2021 myslis, ze sa u nas nedaju zvladnut kruzky, jazykove pobyty, laska atd. aj investovanie? (jasne, ze minimalne polka rodin to neda, ale je tu aj druha strana) a vtedy ma dieta aj to aj to. A ma to este lepsie.
Pisal som investovanie , nie odkladanie, lebo v odkladani mas pravdu, to by bolo velmi slabe.
@hellwant Rozumiem ti, lenze vela ludi v tej kategorii proste nie je a proste si vybera.
Investovanie je hop alebo trop, s tym musi kazdy ratat. A teraz si predstav, ze niekto s platom 1000 eur odklada takto pravidelnne 50 eur, dieta ma 20 rokov, pride kriza, investicie padnu... A ano, oni zacnu rast, ale rokmi a mozno budu potrebovat dalsich 15-20 rokov. Ale to co nepadne je urcite to, ze to dieta bude sa vediet v zivote hybat, komunikovat v jazykoch - jemu sa brutal otvoria moznosti.
OK, ja som urobila veľmi rámcový prepočet na ilustráciu: na stránke SLSP je reklama na produkt Investičné sporenie pre deti, ako modelový príklad je uvedené sporenie od roku 2007 20 eur mesačne do roku 2022, nasporených 3580 eur, ročné zhodnotenie 5,092%, aktuálne nasporená suma 7481,35 eur pre 14 a pol ročné dieťa. Pozrela som si oficiálne údaje o inflácii od roku 2007, pri súčte všetkých rokov som sa dostala na 56,21%, čiže nasporená suma má momentálne hodnotu po inflácii 3276,09 eur oproti roku 2007. Samozrejme, každý môže zvoliť stratégiu, akú chce, aj odkladať či štandardne investovať mesačne po 20, 40 či 60 eur. Neverím ale, že na tomto fóre je veľa žien, ktoré by zvládli nejaké rizikové investície, resp. niečo extra výnosné, čiže vo väčšine prípadov je bežné investičné sporenie pre deti čistá strata. Chápem postoj mnohých, aby raz deti niečo mali, ale pri týchto sumách a týchto výnosoch to bude len veľmi málo.
@zmrzlinka2021 preto som pisal , ze tie rodiny, co môzu to aj to maju vyhodu🙂 Presne, ked sa stane to co si pisala s trhmi môzu cakat. Ale ak niekto investuje od narodenia dietatu zatial za to storocie co trhy su, nikdy neboli v minuse na 20 rocnom horizonte. Cize cca v 25 tke( uz aj rozum je vyzretejsi) dat potomkovi nieco na start mu s tymi ostatnymi znalostami viac pomôze.
Iste by som neodporucal investovat dietatu na ukor vzdelania a kruzkov ak to financie nedovoluju.
@borabalazova sporenie do slsp je už dlho nevýhodné...
@mell27 Je to len ukazka, ako to ramcovo prepocitat, pouzila som SLSP nahodnym vyberom, maju to ako inzerovany priklad na stranke.
@zmrzlinka2021 ja si pamatam zmrzku aj za 50halierov u babky na dedine 🤣🤣🤣
Mna by zaujimalo, co za superinvestovanie maju na mysli niektore diskutujuce. Nie je ziadne tajomstvo, ze zivotne poistky su totalne nevyhodne ako zdroj dlhodobeho zhodnotenia penazi. Akciovy trh je na SK prakticky mrtvy, na zahranicnych trhoch sa nase banky a poistovne nevedia pohybovat, nedokazu poriadne zhodnotit ani dochodkove fondy. Vynos v realitnych fondoch je nizky na to, aby ma presvedcili o vyhodnosti tejto investicie. A nebankovkam svoje peniaze nikdy nezverim, nie som blazon.
Máme 3 deti . Investujeme mesačne 40€ každému z nich teda 120 mesačne všetkým trom .
Kupili sme dietatu byt a z kazdej kryptomeny v top 20 na hardwer penazenku 1 kus napr.
My odkladáme po 70€ do fondov a 10€ na podúčet. Máme 2 deti, čiže 160€ mesacne
@zmrzlinka2021 ja sporím a dám to deťom aj kvôli tomu, aby nemuseli u mňa bývať dokým si našetria 20 % na hypo. Robím to v podstate aj kvôli sebe.
Setrim PRE NAS. Na horsie casy, keby sa nieco stalo....nesetrim zvlast pre deti.
Deti nech si nasetria ked zacnu zarabat sami.
Treba investovať do ETF fondov, napr. cez EIC. Určite nie len niekam na sporiaci účet v banke. ETF indexy, napr. SP500 v dlhodobom horizonte vždy len rastú... O 20 rokov tam môžte mať kľudne trojnásobok — štvornásobok vloženej sumy.
My podla aktualnych moznosti, teraz kazdemu po 150 eur mesacne. Ale ked som bola na rodicaku, tak jasne, ze to bolo menej. Avsak pri sucasnej inflacii sme sa rozhodli minuly rok kupit investicny byt na hypo, ktory prenajimame.

@mell27 však aj toto 100 %. Maličký nový 1izbačik