Koľko má prispievať dospelé dieťa do domácnosti?

miskovamaminka
8. jan 2014

Riešime doma problém koľko má môj 20 ročný syn prispievať do domácnosti. Prosím o rady a názory. Chodil na vysokú školu do Košíc, ale vraj ho to tam nebavilo takže po sviatkoch už do školy nenastúpil, to je dnes. Oznámil mi to už pred sviatkami, takže som mu povedala, že je dospelý a ak nechce študovať, že je to jeho vec, ale že si má hľadať prácu, že doma vylihovať nebude. Najskôr mi povedal, že dobre, ale že medzi sviatkami sa ťažko hľadá práca(súhlasím) a že začne po sviatkoch. No zatiaľ prílišnú aktivitu nevidím, keď mu aj dačo poviem, že som našla na nete, tak to je za málo peňazí a toto by ho zasa nebavilo maximálne nezodpovedný prístup. Zatiaľ má ešte výživné, ale keď skončí štúdium aj oficiálne tak ho prestane dostávať. Povedala som mu, že mi bude prispievať na domácnosť 140 € - prosím názory aj vaše skúsenosti. On chce dávať 100 € aj so stravou, alebo že mi dá 65€ a doma sa stravovať nebude. Sme doma 5 členovia, keď rozrátam náklady čo sa týka energií na každého vychádza 65€. Ďalej máme hypotéku 140€/mesačne, ja poberám rodičovský príspevok 200€ a muž plat cca 490€. Syn, o ktorom píšem mi z výživného zatiaľ dáva na domácnosť 140€. Nechápte ma zle, keby sme boli na tom finančne lepšie možno by som mala k tomu iný postoj, ale z mesiaca na mesiac obraciam každý cent a ledva vyjdem a nechcem, aby na synovu ľahostajnosť doplácali ostatný členovia rodiny. Ráno vyspáva do dvanáctej to len keď ho skôr zobudím, že má dačo zrobiť tak to vstáva so strašnými pripomienkami, že čo po ňom chcem a že on tak skoro vstávať nebude(skoro to je o desiatej). Naobeduje sa, potom sedí na facebooku a potom zmizne príde v noci a druhý deň to isté. A ešte mi povie čo mňa hlava bolí čo on robí.....

jarka721
8. jan 2014

zlata stredna cesta 120 ale ked este nema pracu tak sa mu to asi bude zbierat kazdy mesiac,ci? 😒 😉 🙂

haslerka27
8. jan 2014

150 prispieva kamoska s celou rodinou svokre.ona manzel a dve deti takze tak a to je ba.

zlte_kuriatko
8. jan 2014

ja ked som este bývala u rodičov tak si mama pýtala a vždy som jej dávala 100e mesačne. ale chodila som z práce až večer, takže dá sa povedať, že som sa tam stravovala len cez víkendy a zase sme nemali ani hypoteku na dom. takže v takomto prípade si myslím, že tých aspon 150e by mal dávať.

lussy666
8. jan 2014

🙂 ja by som mu povedala, nech skusi zobrat 65e a ide niekde byvat - aj s full servisom ako pranie a pod. stravovat nech sa chodi tiez niekde....ak nieco take najde, tak mu budem ten podnajom platit ja 😵

samozrejme, je to malo. mladeho ospravedlnuje jeho 20 rokov.

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

150 na jedného? či na všetkých a je v tom aj strava?

zlte_kuriatko
8. jan 2014

@haslerka27 a v tom je už aj strava?

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@zlte_kuriatko V tých 140€ je aj strava

haslerka27
8. jan 2014

@zlte_kuriatko netusim

haslerka27
8. jan 2014
zlte_kuriatko
8. jan 2014

@haslerka27 lebo ak je v tom aj strava tak je to brutálne málo. my sme trojčlenná rodina a na stravu minieme tak 300e mesacne niekedy aj viac a to si extra nevyskakujeme.

haslerka27
8. jan 2014

@zlte_kuriatko neviem,skor sa stravuju sami.ale tak mlady by podla mna mal platit do tej 100.

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@jarka721 To je práve to, že prácu nemá, ale je spokojný lebo dostáva od otca výživné, takže sa nijako nesnaží si prácu hľadať. Ale ako matka proste nemôžem pozerať na ten jeho prístup, "budte radi, že sa o mňa môžte starať nič odo mňa nechcite, a ako sa máte vy mi je jedno"

zlte_kuriatko
8. jan 2014

@miskovamaminka ozaj len tak na porovnanie, kolko teraz dostáva vyzivne? a kolko boli naklady na jeho studium?

melleanor
8. jan 2014

@miskovamaminka Nech platí 70 Eur mesačne bez stravy, s tým, že ak bude chcieť jesť doma, nech si kúpi, resp. by som pýtala za obed ako niekde v jedálni za obedové menu.
Z vlastnej skúsenosti - bratia mali platiť našim 70 eur so stravou, aj to sa im zdalo veľa. Najlepšie by bolo, keby si vyskúšal stáť na vlastných nohách, ale máloktorý rodič má odvahu pustiť ho, nech sa popáli.

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@zlte_kuriatko V tých 140 € je aj strava ale zasa musím povedať že veľa toho nepoje keďže veľa vyspáva tak až obeduje a poobede zmizne a príde až v noci takže jeho strava je obed a keď tak dajaký jogurt. Kúpim salámu nevonia mu ,kúpim šunku nechce keď kúpim syr chce k nemu rožok a mi máme len chlieb

kochanka
8. jan 2014

ked sme bývali u manželových rodičov tak sme platili za nás dvoch 200 Eur ale sme aj niečo občas kúpili a ked prišli náhodou nedoplatky za plyn alebo elektriku tak sme to zacvakali my

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@melleanor ja by som ho práveže pustila aj som mu to povedala keď si myslí že mu bude dakde lepšie nech tam ide, ale to sa mu nechce.

jarka721
8. jan 2014

@miskovamaminka tak to je sila! 😒 ver mi ,ze viem ocom pises.....moja matka takto vyciciava svoju mamu,moju starku ☹ a este sa citi byt ukrivdena 😒 a odovzdava ti to vyzivne?

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@zlte_kuriatko náklady na jeho štúdium? chodil na strednú súkromnú školu, ročné školné 600€, posledný rok som zaplatila z pôrodného čo som dostala za posledného syna čo má teraz 21 mesiacov,takže peniažky čo mali byť preňho išli najstaršiemu

zlte_kuriatko
8. jan 2014

@miskovamaminka este je taký typicky "pubertiak" moj brat bol presne taký istý , potom isiel do anglicka teraz je v ke s frajerkou ktorá nevie variť a ked raz za čas príde domov oblizuje sa až za ušami -pri šošovicovej polievke. 😀 jemu by sa zišlo troška "padnut na hubu" aby zistil ako mu je pri tebe super.

zutera
8. jan 2014

@miskovamaminka jen si ptej, i víc. Pokud má chlapec takový postoj tak ať platí. Musí se naučit zodpovědnosti.A je jedno jak si na tom finančně ty.Jestli nechal školu musí cosi dělat. Vím že ledničku před ním zamykat nemůžeš, ale nic není zadarmo. Já jsem taky naším přispívala a bylo to dobře, jinak bych ty peníze rozfofrovala za prkotiny. Můj muž sice nepřispívál doma, ale musel si odklat na stavební spoření.Já bych určitě pitala sumu co ti do teď chodila na výživné.

adeala
8. jan 2014

@miskovamaminka vau, to je prístup. Keď ti doteraz dával 140 euro, tak nevidím dôvod, prečo by teraz nemal. Ak sa mu nepáči, tak sa predsa môže pobaliť a odísť. Inak, ja mám 21 rokov, študujem na VŠ, pracujem, takže podmienky asi ako tvoj syn a 140 eur na domácnosť mi príde sakra málo , takže by ti mal za to ruky, nohy bozkávať, že žije v takom luxuse.

zlte_kuriatko
8. jan 2014

@miskovamaminka aby si to samozrejme začal vážiť a trošku sa snažiť pomoct ti aj s tými financiami.

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

zatiaľ áno len je jasné že keď prerušil školu, že výživné prestane dostávať, a ide o to koľko mi bude dávať z výplaty ak si samozrejme nájde prácu

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@zlte_kuriatko súhlasím ☹

zlte_kuriatko
8. jan 2014

@miskovamaminka ja byt tebou trvám na tých 150e. ved ked sa mu nepáči nech si najde robotu prenájom nech si platí kupuje varí a perie sám a uvidí ako to bude.

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@adeala ďakujem

andybay1
8. jan 2014

@miskovamaminka moja takmer 22 - ročná dcéra prispieva sumou 100,- € do domácnosti, snaží sa - aj s malým mi pomáha, aj domáce práce zastane... , ale s chalanmi je to asi inak :(
alebo nech ide bývať k otcov, či mu dovolí doma "vegetovať" zadarmo...

adeala
8. jan 2014

@miskovamaminka inak, byť tebou, tak teraz z jeho výživného chcem zálohu na ďalší mesiac, ako kauciu, keď si prenajímaš byt. Nech sa trochu spamätá a vie, že to myslíš vážne.

monika15
8. jan 2014

@miskovamaminka podla mna neni na tom nic zle.... kedze do skoly nechce tak sup robit... cos a ma co doma vylyhovat .. popripade keby sa vam zvysilo viac tak mu to mozes odkladat a ked sa ozeni tak mu das 🙂

Nasi znamy tiez tak synovy zbierali .... Vraj najom ale ked mal svadbu tak vsetko mu vratili , lebo videli ze sa snazil.

Drzim palce