icon

Koľko má prispievať dospelé dieťa do domácnosti?

miskovamaminka
8. jan 2014

Riešime doma problém koľko má môj 20 ročný syn prispievať do domácnosti. Prosím o rady a názory. Chodil na vysokú školu do Košíc, ale vraj ho to tam nebavilo takže po sviatkoch už do školy nenastúpil, to je dnes. Oznámil mi to už pred sviatkami, takže som mu povedala, že je dospelý a ak nechce študovať, že je to jeho vec, ale že si má hľadať prácu, že doma vylihovať nebude. Najskôr mi povedal, že dobre, ale že medzi sviatkami sa ťažko hľadá práca(súhlasím) a že začne po sviatkoch. No zatiaľ prílišnú aktivitu nevidím, keď mu aj dačo poviem, že som našla na nete, tak to je za málo peňazí a toto by ho zasa nebavilo maximálne nezodpovedný prístup. Zatiaľ má ešte výživné, ale keď skončí štúdium aj oficiálne tak ho prestane dostávať. Povedala som mu, že mi bude prispievať na domácnosť 140 € - prosím názory aj vaše skúsenosti. On chce dávať 100 € aj so stravou, alebo že mi dá 65€ a doma sa stravovať nebude. Sme doma 5 členovia, keď rozrátam náklady čo sa týka energií na každého vychádza 65€. Ďalej máme hypotéku 140€/mesačne, ja poberám rodičovský príspevok 200€ a muž plat cca 490€. Syn, o ktorom píšem mi z výživného zatiaľ dáva na domácnosť 140€. Nechápte ma zle, keby sme boli na tom finančne lepšie možno by som mala k tomu iný postoj, ale z mesiaca na mesiac obraciam každý cent a ledva vyjdem a nechcem, aby na synovu ľahostajnosť doplácali ostatný členovia rodiny. Ráno vyspáva do dvanáctej to len keď ho skôr zobudím, že má dačo zrobiť tak to vstáva so strašnými pripomienkami, že čo po ňom chcem a že on tak skoro vstávať nebude(skoro to je o desiatej). Naobeduje sa, potom sedí na facebooku a potom zmizne príde v noci a druhý deň to isté. A ešte mi povie čo mňa hlava bolí čo on robí.....

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@andybay1 práveže u otca by stál už dávno v pozore a mal by inú disciplínu a to vie a napriek tomu si neváži to čo má

luvika
8. jan 2014

Fuha...no inak rozmaznaný mladý muž 😒

eeffka
8. jan 2014

@miskovamaminka zbal ho a posli k otcovi, kkso zeby moje mladsie dieta doplacalo na lenive starsie... kkso by som ho hnala svinskym krokom z domu, a prave preto moje deti budu brigadovat 16rokov +1den, aby sa naucili ze peniaze nerastu na bananovniku...

140e je uplne adekvatna suma za "mamahotel"

jasminet
8. jan 2014

@luvika nepovedala by som rozmaznany, skor pohodlny a vie, ze mamka sa vzdy zlutuje. ale na tom prispievani by som trvala, 100€ aj z brigady dokaze naskriabat. a nepovolit...

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@jasminet len či je 100€ dosť aj na nájom aj na stravu

jankalac
8. jan 2014

ja som kedysi (r.1998-9) skoncila po polroku studia na vs na urade prace, dostavala som nejakych 3000sk, z toho som polovicu davala nasim a este kupovala nejake veci do domacnosti - prasok na pranie, mlieko, muku, cukor do zasoby.... ked sme mali vyuctovanie bytu, nedoplatky sme tiez riesili aj so mnou ....tak som bola asi polroka doma.... ked som sa zamestnala, prispievala som stale, a mohla som kupit toho viac, pomahala financne s bratom - nakup oblecenia a veci do skoly.... viem ze teraz to je smiesna suma a je vsetko drahsie.... ale vtedy bola mama aj rada, ze nemusi platit moju skolu a ze jej este pomozem, robi takmer za minimalnu mzdu cely zivot ☹ aj s otcom - ten uz je konecne na zasluzenom dochodku 😉.

ked sa synovi zda ze byva "draho", nech si vyskusa platit podnajom a stravu sam... kazdopadne drzim palce nech si najde rychlo robotu 😉

inffinity
8. jan 2014

u nas se vzdy podelil najem + jidlo počtem clenu v domacnosti a jeden dil sem platila ja jak sem byla doma a pracovala sem (ne studovala) a tedka ja sem z domu a bracha pracuje tak zas on plati jeden dil..a je to jak chce s jidlem nebo bez jidla a neni problem..plati 3500 -4000kč našim..ja sem to mela levnejsi delilo se 5 ted se deli 4 🙂 a nejde o lehkou nebo tezkou financni situaci rodiču ale o to aby sme se a tedy i oni mladi tedka naučili hodnotu všeho at uz penez a nebo domácího servisu..muj bracha nadaval ze to nemuze byt tolik za jidlo a pak sel nakoupit a malem umrel jak videl vsechny ceny..

hradnapani
8. jan 2014

@miskovamaminka ja by som pod tych 140 eur nesla (ak ich bude mat z coho davat). Pretoze ak ich daval doteraz, a bude nadalej vyuzivat "sluzby" v rovnakom rozsahu, nevidim dovod na znizenie. A aspon ho to bude motivovat hladat si robotu aktivne, kedze skolu prerusil z vlastneho rozhodnutia... musi pochopit, ze je dospely, t.j. aj zodpovedny za svoje rozhodnutia.

luvika
8. jan 2014

@jasminet povedala by som, ze rozmaznany aj pohodlny zaroven. Reagujem na slova mamicky: "Kúpim salámu nevonia mu ,kúpim šunku nechce, keď kúpim syr chce k nemu rožok a mi máme len chlieb." Akoze my doma mame dostatok vsetkeho, ale ked raz nemame rozok, ale chlieb, tak sa neobesim a zjem...zvlast keby som byvala s rodicmi, by som drzala pusu a krok uz len z vdaky, ze sa o mna staraju. A nie takto vymyslat.

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@jasminet ale máš pravdu pohodlný je veľmi. Ajeho postoj keď mu poviem, že má po sebe umyť riad, alebo si poskladať svoje veci, alebo oškrabať zemiaky na obed " preboha čo po ňom zasa chcem"

evkakorcek
8. jan 2014

Ja ti poviem z vlastnej skúsenosti. v 21 som začala pracovať na plný prac úväzok. do školy som chodila externe. moji rodičia povedali, že na domácnosť im prispievať nemusím nič, ale že si musím sporiť na stavebko po 100EUR mesačne. Ale aj tak, ked bolo treba niečo kúpiť do domácnosti tak som spravila nákup, vždy ked bolo treba! ked naši prerábali kuchynu tak som im tiež prispela a aj na spotrebiče......už si to so synom zariad ako uznáš za vhodné, ale pokial nemá prácu tak od neho peniaze pýtať snád nebudeš, či? alebo sa sním dohodni že nech ti platí mes. cca 75 eur a nech tiež bude robiť nákupy potravín alebo že niekedy kúpi pracie prostriedky alebo hygienické potreby a tak.....dohodnúť sa dá všeliako.

andybay1
8. jan 2014

@miskovamaminka keď to vie, tak mu daj ultimátum; alebo ak je to možné, tak sa skús porozprávať aj s bývalým manželom... možno by stačil rozhovor so synátorom....
veru tých 100,- € nie je veľa, ale zarobí niečo málo pod 400,- €, tak aspoň takto...občas nakúpi, aj darčeky boli od nej pod stromčekom pre všetkých 🙂

jankastubka
8. jan 2014

Ja si myslim, ze to aby sa nestudujuci syn podielal na nakladoch na domacnost je maximalne spravne. Vysku je idealne urcit podla realnych nakladov, a obzvlast ked obbraciate kazdy cent. Ak ti to vyslo 140 EUR, tak proste tolko, preco by si ho mala dotovat? Nestalo sa mu ziadne nestastie ale odisiel z vlastnej vole. Inak sa zial nenauci ziadnej zodpovednosti, a mozete ho mat na krku este velmi dlho.
Ak sa mu to nepaci, nech si skusi najst podnajom za taku cenu a platit vsetko sam, som zvedava kolko by ho to vyslo.

jasminet
8. jan 2014

@miskovamaminka vsak porataj energie, najom, jedlo, drogeria, hypo deleno pocet clenov v domacnosti. kolko ti vyjde €?

habibi78
8. jan 2014

Naša 21 ročná neprispieva vobec, ale ona ešte študuje.

diankak
8. jan 2014

ja keď som ešte bývala u našich, dávala som mamine 150€ a plus som jej dávala 150€ ktoré som chcela aby mi odkladala, aby som mala ja pre seba rezervu keby niečo.
Naši ale na tom finančne neboli zle a na nájom pýtala hlavne preto, aby ma naučila že nič nie je zadarmo, ale všetky peniaze mi odkladala a keď som sa potom sťahovala do svojho, mi ich dala. čo som samozrejme nevedela, ale vtedy som skákala od radosti že mám na zariadenie 🙂

nini1010
8. jan 2014

Ja si myslím že to nie je len otázka peňazí,ale aj nezodpovedneho prístupu k životu tvojho syna a ak chceš aby prispieval je to v jeho veku navyše ak nechal školu od teba ako mamy ten najsprávnejší výchovný prostriedok na celý zivot.očividne si myslí že aj keď je dospelý budete ho živiť a mama hotel bude pokračovať ako predtým.ja by som tu nekalkulovala toľko či toľko a neporovnavala sa s ostatnými rodinami.odmietol študovať,ok,tak musí začať žiť reálny život.vsetky náklady-potraviny,hypo,energie by som vydelila počtom clenov domácnosti,ukázala mu tento výpočet.vysvetlila by som mu že s ukončením školy skončil aj jeho život "dieťaťa" a privítala ho medzi dospelými.Počkala by som 2 mesiace (1 kým si nájde robotu+1kým dostane výplatu) a potom to rozbehla.
Podľa mňa je to veľmi dôležité aby pochopil o čom je život a prevzal zaň zodpovednosť,lebo zatiaľ mu to očividne nedochádza...tí čo si robotu chcú nájsť si ju vždy nájdu.

zabka88
8. jan 2014

@miskovamaminka prispievať by mal určite, na sume sa dohodnite, na tvojom mieste mu dám na výber buď 100 + pomoc v domácnosti, alebo 140 🙂 hlavne keď už stanovíš pravidlá tak z nich nepoľav..

diankak
8. jan 2014

@nini1010 súhlasím, nie je ani tak dôležité, koľko bude prispievať ako samotný fakt, že bude prispievať...

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

Dnes doobeda mi povedal prečo má platiť za stravu aj tak v chladničke stále nič nieje, buď je tam saláma, alebo šunka a on chce aby tam bolo viacej že si môže vybrať.

surriana
8. jan 2014

Určite rozrátať všetky účty+strava.Ale myslím si že hypotéka je problém tvoj,a na tú by tvoje deti doplácať nemali.Aj ked píšeš že obraciaš každý cent,je to tvoj dlh nie jeho aj ked v tom dome síce býva a žije tam,ja by som rodičom na hypotéku určite neprispievala,nech to znie akokolvek.

miskovamaminka
autor
8. jan 2014

@surriana keď si odrátaš náklady na domácnosť na jedného 65€ od 140 € čo dáva ostane 75€ na stravu a to nieje veľa na mesiac takže hypotéku v tom určite zarátanú nemá, to som napísala len na objasnenie našej finančnej situácie.

eeffka
8. jan 2014

@surriana v tomto si s tebou dovolim nesuhlasit, keby tu hypoteku nemali asi by nemali kde byvat, mna skor zaraza postoj mladeho pana, ze leharokemping. navyse v situacii ked musia obracat kazde euro.
Jeho mama bude jeho rozhodnutim skodna o 140e do minusu, ked mam byt takto sprosta, a tu nejde o to ze sa mlady snazi, ide sa zodrat a nedari sa mu zamestnat, ale ze neprejavuje nijaku ochotu prispievat, preto si myslim ze je nanavys spravne aby tuto "finanacnu" stratu ktoru sposobil svojej rodine svojim pubertalnym rozmarom uhradil.

saurian
8. jan 2014

@miskovamaminka
ahoj neviem kolko dostava celkove vyzivne od otca, treba prihliadat trocha aj na to - aby mu na jednej strane "nieco" zostalo, ale aby mu nezostalo vela, lebo ak bude mat peniaze na vsetko co chce, doma "all inclusive", tak nebude mat uz vobec ziadnu motivaciu pracovat.
podla mna, z toho co si pisala - ake mate naklady a prijmy, je 140e velmi slusne aby ti daval, vobec to nie je vela. to ze on chce 100e, by som neakceptovala, a 65e bez stravy vobec nie - predsa naklady na energie nie su vsetko, on ma byvanie "all inclusive". takze ak by chcel bez stravy, v tom pripade by som volila 100e. ved ste mu platili doteraz vzdelanie aj vsetko, tak preco by mal byvat u vas ako v hoteli. popripade by som urobila ustupok vo vyske prispevku - ze by som pristupila na jeho navrh ze nizsi, ale podmienila by som to urcitymi povinnostami v domacnosti. proste by mal byt za nieco v domacnosti zodpovedny (najlepsie za nakup ranajok - to by malo najlepsi vplyv na jeho zivotne navyky - bud by bol ochotny davat viac alebo by bol nuteny vstavat skor - samozrejme tu musis predpokladat zvysenu mieru jeho nespokojnosti).
urobila by som dohodu, ze takyto "model" bude kym bude mat vyzivne, to ma zaroven aj cas zamestnat sa, ak sa zamestna skor nebrala by som mu zvysne peniaze, aby pocitil pozitivny "efekt" z toho ze pracuje. po skonceni vyzivneho by som dany model "prehodnotila" podla situacie. nie je to jednoduche, ale takto predsa nemoze zit, ak je stale ako v hoteli a bude si tym isty, nikdy sa nikam neposunie a bude z neho prvotriedny povalac. drzim vam vsetkym palce.

sissy27
8. jan 2014

@miskovamaminka podľa mňa tých 140€ vôbec nie je veľa - ak sa mladému pánovi nepáči, môže si zbaliť saky paky a ísť sa starať sám o seba... škola ho nebaví, do roboty sa tiež nehrnie, doma sa mu pomáhať nechce - no každý špás niečo stojí, aj tá lenivosť... inak by som sa na to pozerala, keby som videla, že má nejakú snahu, keď nič iné, aspoň doma čo-to porobiť, na pohovory chodiť, proste akúkoľvek snahu niečo zlepšiť, ale za týchto okolností tých 140€ nie je vôbec veľa... ak si myslí, že inde by býval lacnejšie, tak nech sa páči...

melleanor
8. jan 2014

Tak potom si odrobiť doma... Neviem, či bývate v dome, alebo v byte. Ak v dome, tam je vždy veľa práce okolo. Ale mám bratov (24, 23, 17) a tí tiež vyspávajú do obeda... Naši si už zvykli :-/
Ale kým má nárok na výživné, tak OK, nech si dovtedy nájde prácu. Alebo ho treba poslať k otcovi
@miskovamaminka

mimake
8. jan 2014

U nas v rodine je to zauzite trosku inak, rodicia pomahali financne nam detom, niekedy aj teraz pomozu ale my pocitujeme potrebu potom pomoct im aj financne aj akokolvek inak. Je to tak zauzite v celej nasej rodine, ale as musim podotknut ze brigadovat som zacala v 15 tich a odisla z domu v 21, sestra v 20 tke sesternica v 18 tich atd. Ta zodpovednost voci tomu aby sme zacali pracovat a byt financne nezavisli do nas bola vstepovana od detstva. No v tvojom pripade ide o leniveho pubertou otrieskaneho chlapca, takze tam nevidim problem v tom aby prispieval. Akou sumou ma prispievat ti myslim tu nikto neporadi, lebo nikto nepozna vase financne pomeri. Mozno by som to skusila aj cestou osamostatnenia sa, aj ked je tam riziko ze s jeho lahkovaznym pristupim pridete k dlhom, avsak moj nazor je ze pokial sam nespadne na hubu, ako sa hovori, tak tu zodpovednost nikdy nenadobudne.

zuzkat1
8. jan 2014

Ja som do 24 zila u nasich...cela vs+ 3/4 roka uz v robote. Kym som studovala som dostavala vreckove a potom uz nic ale som nic neplatila. Manzel platil doma 1/3 nakladov.
Nikdy som nebrigadovala ale viem ze peniaze nerastu na strome.

monciky
8. jan 2014

@miskovamaminka
si ma zarazila teraz tym, ze povedal, ze ked ma prispievat, tak musi byt v chladnicke lepsi vyber!!!! ja by som ho hnala z domu spratka-prepac za vyraz....
ja ako slobodna som mame prispievala 100€ a este davala cele gastrace, aby mama mohla nakupit, lebo varila- a ja som si nosila obed do prace , ked som chcela ist na obed, max. tak 2x do mesiaca alebo do mekaca, tak som jejdala o par gastracov menej a ked som isla do obchodu, tak som kupila drogeriu, alebo nejake maskrty pre vsetkych doma...., nikdy som si nedovolila pindat, ze to mi nechuti, alebo toho je malo a podobne, nechapem synov postoj, ale to je tym ze je to chalan..., moj slobodny svagor dava svokre 150€, chalan toho zozerie viac ako dievca a su aj viac vyberavy....

maminuska
8. jan 2014

@miskovamaminka ja si myslím že tých 140 EUR ni eje vôbec veľa , skôr naopak.
Len bohužiaľ dotaneš sa do nezávihodnenia situácie a to ak bude syn nezamestnaný , tak otec na neho nebude platiť nič a on pravdepodobne nič z úradu práce nedostane , lebo sa berie do uvahy príjem domácnosti . 😒 .

Čo a týka toho správania musíš byt nekompromisná , žiadne vyspávanie do 12 hodiny alebo ohrnanie nosom nad kupeným jedlom. Aj môj syn a to ma len 14 mal v čase stropu puberty takéto maniere, a to som ho hned zrovnala. Nepáči sa ti , nejedz.
Ak sa ti nepáči , tam su dvere a môžeš ist bývat k otcovi .