icon

Koľko má prispievať dospelé dieťa do domácnosti?

miskovamaminka
8. jan 2014

Riešime doma problém koľko má môj 20 ročný syn prispievať do domácnosti. Prosím o rady a názory. Chodil na vysokú školu do Košíc, ale vraj ho to tam nebavilo takže po sviatkoch už do školy nenastúpil, to je dnes. Oznámil mi to už pred sviatkami, takže som mu povedala, že je dospelý a ak nechce študovať, že je to jeho vec, ale že si má hľadať prácu, že doma vylihovať nebude. Najskôr mi povedal, že dobre, ale že medzi sviatkami sa ťažko hľadá práca(súhlasím) a že začne po sviatkoch. No zatiaľ prílišnú aktivitu nevidím, keď mu aj dačo poviem, že som našla na nete, tak to je za málo peňazí a toto by ho zasa nebavilo maximálne nezodpovedný prístup. Zatiaľ má ešte výživné, ale keď skončí štúdium aj oficiálne tak ho prestane dostávať. Povedala som mu, že mi bude prispievať na domácnosť 140 € - prosím názory aj vaše skúsenosti. On chce dávať 100 € aj so stravou, alebo že mi dá 65€ a doma sa stravovať nebude. Sme doma 5 členovia, keď rozrátam náklady čo sa týka energií na každého vychádza 65€. Ďalej máme hypotéku 140€/mesačne, ja poberám rodičovský príspevok 200€ a muž plat cca 490€. Syn, o ktorom píšem mi z výživného zatiaľ dáva na domácnosť 140€. Nechápte ma zle, keby sme boli na tom finančne lepšie možno by som mala k tomu iný postoj, ale z mesiaca na mesiac obraciam každý cent a ledva vyjdem a nechcem, aby na synovu ľahostajnosť doplácali ostatný členovia rodiny. Ráno vyspáva do dvanáctej to len keď ho skôr zobudím, že má dačo zrobiť tak to vstáva so strašnými pripomienkami, že čo po ňom chcem a že on tak skoro vstávať nebude(skoro to je o desiatej). Naobeduje sa, potom sedí na facebooku a potom zmizne príde v noci a druhý deň to isté. A ešte mi povie čo mňa hlava bolí čo on robí.....

tomasko27
8. jan 2014

U nas doma je to podobne a asi este horsie,ale nasim hovorim ako si ich naucili tak maju.To mojich surodencov si tak naucili,a este to aj nosom bude ohrnat.

hviezdicka111
8. jan 2014

Haha, ako keby o svojom bratovi citam 😀 ten sice vs dokoncil, ale po vs (sice zacal robit) mu rodicia povedali, ze ma doma prispievat...neviem presnu sumu, kedze u u rodicov nebyvam, nemam presny prehlad...ale mlady panko, ze to je vela, on tolko davat nebude...tak si zohnal s nejakym kamaratom podnajom 😀 a skuste hadat, kolko tam vydrzal? po dvoch mesiacoch bol doma, so stiahnutym chvostom zrazu ochotny prispievat, kedze zistil, ze ked plati niekde podnajom, musi si kupovat nielen stravu, ale vsetky hyg. potreby, cistiace prostriedky, pracie, atd...zrazu zistil, ze mu z vyplaty ostava len na prezitie 😀 😀 😀
a to este prvy mesiac jeho byvania v podnajme dopadol tak, ze chodil pozriet ku nam, dost pravidelne v case obeda 😀 cize sa da povedat, ze z urcitej casti sa este aj prestravoval zadara 😀 kym som mu nevysvetlila, ze s tymi jeho obedikmi u mna rozhodne nesuhlasim 😀

petraxy6
8. jan 2014

@miskovamaminka daj mu nech prispieva: 65€ + rozrátaj aj hypotéku (aj to patrí k tomu) s tým, že nech si perie niekde v práčovni a nech sa stravuje von. žiadne rožky, maslo, šunka od teba (sám nech si kúpi),žiadna varená strava - nech skúsi 😉

evka1247
8. jan 2014

ja som mojim rodičom pred cca 10 rokmi platila 33eur na mesiac ale bola som len 2 týždne z toho doma kedže som pracovala v Rakusku.....tak si myslím že pýtaš tak akurát keď nie málo...veď nech skúsi vyžiť sám...mne by to nedalo vyjedať rodičov...

stary_ujco
8. jan 2014

Vyhodit z domu a dovidenia. Chce si zivot zariadit sam, tak nech si ho riadi, ale nie na ucet ostatnych.

Tiez takeho poznam, vyplata 600 eur, mamka mu uctuje 50 euro za mamahotel (kompletka aj so zradlom a to mlady muzicek ocakava rezniky, grilovane kuriatka a vzdy plnu chladnicku.) Az ma ist na nakup, tak pyta € od mamy, nakupi milion sprostosti, sladkosti, 15 eurove syry a vydavok je samozrejme ze jeho do vrecka ako bonus za to ze bol nakupit.
Stovecka na telefon s frajerkami,stovecka na benzin, lebo do prace to ma 4 zastavky autobusom, no to treba ist 300 metrov potom peso. Na diskoteky treba ist zasadne do vedlajsieho mesta abo 3x tyzdenne do kina, lebo v bedni nic nedavaju a mamka by vraj mala zaplatit HBO na kablovke. Ked mama nahodou ide na 2-3 dni na sluzobku, tak vari 2 hrnce vopred, nech synator neumrie od hladu, lebo ak neni v hrnci, tak objednava ranajky, obed, vecera pizzu z donasky alebo ide autom rovno do mekaca.
Domace prace? Prist z roboty, smarit tasku do kuta a zapnut hry na pocitaci tak do jednej rano a potom pekne do postielky. Ani kvety v izbe neni schopny poliat. Mater bola 2 tyzdne v nemocnici, tak pouzite ponozky skladoval v pracke, lebo vraj nevedel kde sa pusta voda. Ciste taniere v kuchyni poriesil vytiahnutim vianocneho servisu pre 12 osob.
Pokazilo sa auto? Mater "pozicia" na opravu. Chce novy telefon alebo notebook. Mater "pozicia" na splatky.
Chce mater niekam odviezt? Vzdy sa cestou stoji na pumpe, ze vraj prazdna nadrz a mami zoberiem tak 20 litrov alebo mas aj petdesiatku?, zoberiem plnu, lebo este nedosla vyplata.

Synator ma este jedneho brata, studuje, pracuje a peniaze odklada na kupu bytu po skonceni skoly. Doma neplati nic, lebo vidi, ako to funguje so surodencom a jednak byva na intraku na druhom konci republiky, ktory si plati zo svojho. Odmena? Vychcany brasko vyhlasil, ze rodicovsky byt ostava jemu, ved mladsi si predsa kupuje svoj byt... Mama s otcom pritom nemaju ani petdesiat, asi by si mali zacat zhanat miesto pod mostom.

No povedzte, kolko by ste uctovali takemu nepodarkovi? 5 a 20 cez panvove kosti neratam... 😀

K prispievatelke: mlady skusa co moze a zije vo svojej predstave profesionalneho povalaca. A je len na tebe, ci to nechas dojst az tak daleko, ako jedna coskoro zufala matka z pripadu popisaneho vyssie.

mima4
8. jan 2014

@miskovamaminka
rozratajte si naklady rodiny (energie, hypoteku, potraviny, atd) a vydelte počtom dospelych ludi a to nech syn prispieva. Prepac, ale nechapem, ako mu s manzelom dovolite vyspavat do 12:00 hod..ked je doma, moze navarit, pozehlit... postarat sa.. Netolerujte darebacenie.

cecil36
8. jan 2014

@miskovamaminka za mna (mam skoro 15 rocnu dceru a ta o mojich umysloch vie uz teraz, ak nebude studovathlada si pracu a podnajom): Ja by som mlademu dala mesiac na najdenie si prace (akejkolvek aj brigady v tescu), vyratala presne naklady aj s hypo (je to vas naklad, inak by ste byvali pod mostom a on s vami) s tym, ze ak sa mu nepaci, na dalsi mesiac nemusi priniest vyplatu, ale zamky budu vymenene a igelity ma pred domom, zvonit nemusi. Toto je jediny sposob ako mladeho naucit zodpovednosti, inak sa z neho stane povalac, flakac, fluktuant co pojde od vyplaty k vyplate (ak vobec bude pracu mat). Drzim palce.

nikawero12
8. jan 2014

@stary_ujco Poznám podobný prípad ako si opísal ty, dokonca ešte horší. Jedna moja známa je vdova, má pár rokov pred dôchodkom a dvoch podobných synáčikov, ako si opísal ty. Stále sa na nich sťažuje,že nevládze finančne "ťahať "domácnosť a pritom nie je žiadna milionárka. Už dávno jej dohovárame, aby to so synmi riešila, ale ona stále nič. Niekedy mám pocit ako keby jej to takto vyhovovalo a robilo jej to dobre - ona fňuká nad osudom, ľudia ju počúvajú a ľutujú a ona je v pozícii martýra.....ale ako sa hovorí " komu niet rady, tomu niet pomoci!"

sharmana
8. jan 2014

@miskovamaminka ja to poznám, ono je iné, ked vy ako rodičia sa snažíte ušetrit, tomu prispôsobujete aj nápln chladničky.. moji rodičia takto žili s bratom a bolo to na figu, v chladničke čo bolo, bolo podla gusta starších ludí, nič zdravé a brat prispieval akože aj na stravu... preto chcú deti čo najskôr od rodičov aj vyletieť... ja by som navrhla synovi sumu za ubytko a energie, v tom samozrejme aj to pranie, a sumu len za obedy, lebo to asi zje, ale ranajky a večere nech si teda kupuje sám, pretože ak fakt niekto nemá rád nejakú šunku alebo chlieb, tak to docela chápem. A fakt ranajky a večere nie je zložité ani pre takého chalaniska si kúpiť.

k_a_j_k_a
8. jan 2014

@miskovamaminka ahoj. Necitala som diskusiu, prestudujem neskor. My sme byvali u MM babky. Boli sme dvaja dospeli a davali sme jej 100€ mesacne. Plus sme chodili raz mesacne na veeeelky nakup a mensie nakupy. Obaja sme k tomu chodili na VS a popritom brigadovali, ale chceli sme byvat spolu 🙂. Je ale pravda, ze prve 3 mesiace sme nepracovali, tak sme jej nedavali nic. Potom sme jej povedali, ze chceme prispievat. Dohodli sme sa na tych 100€.

adka22
8. jan 2014

ja som prisievala do domacnosti 100eur a to bolo uz pred tekmer 8 rokmi,teraz su uz ceny zase uplne niekde inde, takze si nemyslim ze je to vela.

sisaha
8. jan 2014

@miskovamaminka minimalne 150 eur si mozes bez vahania pytat. A ked sa mu nepaci, tak nech si najde podnajom. Tam zisti, ze len za jednu izbu bude platit 150-200 eur mesacne a popritom si bude financovat aj stravu, hyg.potreby. Myslim, ze by mal ziskat takuto skusenost, aby dokazal ocenit to, co mu ponukas ty... Ja osobne si myslim, ze ked deti zacnu zarabat, tak by mali z domu odist a zacat riesit svoje byvanie (hypo, TPP)

majloo
8. jan 2014

ja som mame davala tak 10 rokov dozadu 100, potom 200 a nakoniec 250 EUR, 3 roky dozadu som sa odstahovala. Ale chodila som do prace, doma som normalne fungovala ako upratovanie a podobne, na nakupy som chodila a tak, moc som nevarila, to som sa naucila az neskor, ale urcite som pomahala. 🙂

monciky
8. jan 2014

@stary_ujco
tak mat take decko ako si napisala, zaskrtim v momente....

silvinuska6
8. jan 2014

ja som do domacnosti neprispievala nic nemala som moznost hned som sa odstahovala no s otcom byva jeho priatelka a jej syn v maji zmaturoval na vysku ist nechcel sedi doma celý den nevyjde z izby na domacnost neprispieva nic a este mu jeho mama plati telefon a dava vreckové 😀 vidim ze v dnesnej dobe to je asi tak zauzivane do roboty sa mu nechce ale asi caka ze dostane plat tisic eciek za hranie hier na pocitaci 😀 ale som zvedava dokedy to bude bavit môjho otca ja by som ho davno z domu vyhodila 😀 a to ani nehovorim ze ked mu povie aby nieco spravil tak bud to nespravy alebo sa ohundre okolo toho alebo to spravi o niekolko dni tiez s blbimi recami 😀

lutia
8. jan 2014

@miskovamaminka ja som prispievala mame 100e a to sa moc nevarilo cez tyzden ale len cez vikend....ale to zas ja som brala, ze oki aj ked ma to niekedy hnevalo ale brala som to....lebo aj ked s nami byval aj brat tak ten prispieval velmi nepravidelne tak som chapala...
a podla situacie - ak je doma a este je na nete a cely den travi doma tak tych 150e je akurat...treba sa len dohodnut ale ak sa mu nepaci tak nech ide a nech si hlada lepsie - co v tejto dobe nenajde a uvidi ako mu je dobre doma...a treba si stat za svojim - myslim tym aby platil

silvia07
9. jan 2014

@miskovamaminka ahoj, tak ja mam presne takeho 20 rocneho doma....na vysku nesiel, stalu pracu nezohnal, len same brigady na dohodu....prispieva zatial 100 eur...chysta sa do zahranicia, tak dufam, ze mu to vyjde, lebo tiez ma ide z neho porazit....tiez nikdy nemame podla neho nic v chladnicke 🙂

zuzkanik
9. jan 2014

Zaujímavá téma. A v dnešnej dobe podľa mňa dosť rozšírený problém. Vôbec neviem posúdiť, koľko by mal 20-ročný nezamestnaný človek prispievať do domácnosti. Odo mňa rodičia nikdy nechceli zobrať peniaze a keď som už bola vydatá a bývali sme dva roky u svokrovcov, aj oni odmietali zobrať vtedy čo i len korunu od nás. Riešili sme to nákupmi do chladničky a pomocou v domácnosti.
Problém mladých je, že prechod z ich bezstarostného sveta "detí" do sveta "dospelých" je dosť prudký. Z jedného dňa na druhý chceme, aby sa odrazu starali sami o seba, aby chodili do práce, aby sa začali sami živiť. V dospelom veku je to správne a prirodzené. Problém je, že ich na tento prechod treba začať pripravovať o čosi skôr. Mnohé decká chodia na letné brigády, naučia sa tak, čo je zodpovednosť, čo je práca, čo sú peniaze a koľko si môžu dovoliť minúť. Neskôr, akoby to našli. Viem, že dieťa je dieťa a máloktorá matka to dokáže, ale možno by bolo dobré pobaliť synovi veci, postaviť mu kufor pred dvere a nech si hľadá bývanie aj prácu. Inak dosť riskujete, že ho budete mať doma aj 30-tke.

sense
9. jan 2014

kym sme zili s bratom doma a boli sme uz dospeli tak sme mame prispievali 1/4 nakladov - byt plus strava, cize 1/4 ja, takisto brat a mamka 2/4 lebo sme mali este jedneho mladsieho brata....na toho otec platil vyzivne a brali sme to normal ....takze ak ste doma piati tak 1/5nakladov na byvanie plus strava, hypoteku by som tam neratala kedze byt/dom nie je jeho

lulistek
9. jan 2014

@miskovamaminka ja som doma platila 100euro ked som zacala pracovat. Ale ked pozeram na vase prijmy a vydavky je to v poriadku suma za najom a ked este ma takyto pristup tak duplom. Nemam rada, ked niektori si myslia ze im vsetko padne zadarmo do ust. A aj ked bude platit len 65 za energie urcite sa par krat doma naje, resp. preje inde viac ako ked da doma spolu 140€€eur

lulistek
9. jan 2014

@miskovamaminka a poznam este extremne pripady, kedy trojclenna rodina byvala u rodicov jedneho z nich a tam platili 400euro a byvali v jednej miestnosti. Alebo jedna baba byvala u tety v byte (sama) tam platila 100€ a doma este mame mala platit 100€ aj ked tam chodila len raz za mesiac

mahmulienka
9. jan 2014

@miskovamaminka ahoj, necitala som si prispevky, len tvoju otazku a na porovnanie - ja som takto ostala doma po strednej cca 15 rokov dozadu a platila som vtedy rodicom v prepocte nejakych 65 eur so vsetkym. upozornujem to bolo 15 rokov dozadu!!! podla toho, co pises, mi pride, ze tvoj syn je trosku lenivy a ma s velkou pravdepodobnostou pocity vyhorenia asi, do prace sa mu velmi nechce (viem, o com hovorim, toto bol presne moj pripad). ale ked bude neustale odmietat ponuky a cakat na nieco lepsie, lepsie platene atd, ostane ti visiet doma naveky. sup a nech ide aspon na brigadu. zatial co trci doma, zapriahnut ho poriadne, ty si aspon oddychnes. mne to velmi pomohlo, ked ma rodicia dokopali do akejkovek aktivity - samozrejme, v tom case som bola cela urazena a nestastna, ako mozu byt taki kruti a dnes sa im za to neviem vynadakovat, bo taka leniva vos by zo mna vyrastla, ze az 🙂 pripadne ho posli do podnajmu alebo nejakeho share-house, ked sa mu podmienky doma nepacia a hned sa zbada. prajem vela sil a energie a nech sa vsetko vyriesi k vzajomnej spokojnosti 🙂

hoblinka13
9. jan 2014

V prvom rade sa mi zda divne,ze milujuci rodic takto kalkuluje,kolko mu bude dieta davat peniaze.Ale chapem,ze zrejme syn nie je velmi samostatny a treba ho aspon takto prijmut k tomu,aby sa spamatal.Bohuzial dnes je vela mladych pohodlnych

cecil36
9. jan 2014

@hoblinka13 milujuci rodic nekalkuluje, milujuci rodic takymto sposobom vychovava, milujuci rodic chce prezit a ked milujucemu dietatu padne jeho sporostostou aj vyzivne, tak nech milujuco zdvihne svoju prdel a ide ako kazdy zodpovedny clovek pracovat. Ak to milujuci syn odmieta, nech sadne na vlak a vystupi v najblizsej romskej osade, tam zmyslanim podobnych kamosov najde hrbu a nic nemusi platit.

hoblinka13
9. jan 2014

@cecil36 tak ono je neskoro zacat viest deti k zodpovednosti,az ked nechaju skolu.kto je vedeny odmalicka byt zodpovednym,ten nebude sediet doma a lezat do obeda v posteli,na obed nazriet do hrncov,poskrabat sa po vajcach a ist do postele k PC

cecil36
9. jan 2014

@hoblinka13 radsej neskoro ako nikdy 😉

klincek
9. jan 2014

@miskovamaminka zatial som neprispela, nebolo treba-ale toto ma dorazilo "Dnes doobeda mi povedal prečo má platiť za stravu aj tak v chladničke stále nič nieje, buď je tam saláma, alebo šunka a on chce aby tam bolo viacej že si môže vybrať."
Rychlo mu treba vysvetlit, ze platit za stravu nema preto, aby si mohol vyberat, ale preto, aby vôbec prenho v tej chladnicke nieco bolo!! Lebo aj byt nemusi!
Suma, ktoru mu urcis (kludne 140 € aj viac, ak to tak vychadza), sluzi na pokrytie navyhnutnych nakladov jeho zivota v domacnosti, nie je to poplatok na nadstandardne sluzby typu "tri druhy sunky na vyber". Ak sa mu nepaci, nech si skusi zivot na vlastnu past.
A kym je doma, nenechaj ho zahalat. Zobud ho kazde rano v tom istom case, posli na nakup, so smetami, s mladsim súrodencom do skoly/skolky. Nech vie, ze zivot nieje o vstavani na obed a cakani na pracu za kralovsky plat, ktora mi spadne z neba 😠

klincek
9. jan 2014

@stary_ujco normalne som sa pri tvojom prispevku nastvala..tak krasne si to opisal - a verim, ze je to pravda, takých mladych je dnes kopa 😠
vacsinou je to chyba vo vychove..aj ked ten druhy brat v tvojom pribehu tento problem zjavne nema, a pritom vychovu mali asi rovnaku..niekedy asi ani pri najlepsej voli nevies vstepit dietatu tie spravne zasady, hlavne ked sa ono samo rozhodne inspirovat inde 😒
no ak sa aj stane, ze doma vyrastie nieco taketo, urcite ho v tom netreba podporovat. nikdy nie je neskoro spamatat sa, nech ide o cokolvek 😉

dada1212
9. jan 2014

No ked ti dáva z výživného 140 eur, tak asi nemá najnižšie výživné. Možno pichnem do osieho hniezda, ale pokým študoval, podielala si sa na jeho výžive finančne aj ty ako matka alebo to bolo skôr tak, že aj časť z jeho výživného išla aj na iné ako potreby syna a to čo syn zjedol?
Lebo mne to trocha príde, že ide hlavne o tie financie, asi vám všetkým vrátane samozrejme aj syna dosť do výživné uľahčilo finančnú situáciu, kedže príjmy máte teda dosť biedne.
Aj ked samozrejme, netreba podporovať syna v tom aby ste ho roky chovali a on sedel doma alebo robil napríklad jeden deň v mesiaci a zarobených pár eur minul napríklad na cigarety a alkohol.
Ale na druhej strane, je mladý, nevie ako to funguje, tak možno by bolo dobre mu dať aj chvílu čas, nech zbadá že s prácou je to ťažké a nemôže si vyberať a nenájde si prácu kde by nič nerobil a zarobil veľké prachy.
Ale podľa mňa tlačíš na neho až príliš, hlavne kvôli tým financiám....

1bambula
10. jan 2014

@miskovamaminka ahoj mam syna v tvojom veku. Hned ako zmaturoval a oznamil ze dalej nejde, sme mu povedali ze si musi najst pracu , nebol to problem kedze brigadoval od 16tich kedze sa mu malilo vreckove. Byvame v rodinnom dome naklady mame asi 250 eur+strava,hypoteku neratam, synovi sme urcili platit 50 eur.Syn sa prestravuje malo kedze pracuje v restauracii v kuchyni kratky/dlhy, a aj ked je doma tak je viac vonku ako doma.ak sa mu nepaci co je navarene alebo nieje v chladnicke nema problem si kupit pre seba. Doma si musi upratovat izbu a povysavat cely dom, musi pomahat z vecami okolo domu, naucila som ho ovladat pracku ,susicku, umyvacku riadu, takze ked surne potrebuje vie sa obsluzit uplne sam . chcela som sa vyhnut problemom ako popisuje stary ujco, kedze mame v rodine krasny priklad ako to nechceme 😉