icon

Koľko mám prispievať do domácnosti?

peterxxx
10. apr 2015

Zdravim, chcem sa poradit a ziskat nazory ostatnych:
Momentalne som pracujuci, kedze rok stojim so skolou. Pracu mam mimo domova cize si platim ubytovanie v okoli prace. Domov chodim na vikendy (max 2noci,2dni). Ked odchadzam z domu mama mi nabali cca 3 jedla, obedy. Rodicia zacali na mna tlacit aby som prispieval do rodiny, kedze zarabam a chodim aj domov. Chcel by som pocut vas nazory kolko by ste boli ochotni platit do rodiny keby ste v mojej kozi?? a taktiez prijmem aj nazory kolko by ste chceli prijmat od svojho syna prostriedkov keby chodi domov len na vikend?? (kludne mozete rozpisat vydavky na byvanie a stravovanie)
DAKUJEM.

peneloppe
10. apr 2015

Podla mna to je uplne individualne a zalezi od financnej situacie deti a rodicov. Pokial deti dobre zarabaju a rodicia su napr. uz na dochodku alebo zarabaju malo tak by si ti rodicia zasluzili a bolo by to ozaj pekne gesto od deti keby im nieco prihodili na prilepsenie, aj ked tam nebyvaju, pokial si to samozrejme mozu dovolit. A zase naopak, ked rodicia vidia ze deti maju horsie obdobie a mozu tak nech pomozu. Ale to zalezi aj od vzajomnych vztahov atd

mihula
10. apr 2015

nepises nikde kolko mas vlastne rokov a preco si nedokoncil VS.Ja neviem,ale ak robis s financiami,musis poznat v uctovnictve dve strany MA DAT a DAL.a nik ta do nicoho nenuti,ak si myslis,ze doplacas na rodicov,mas dve moznosti.Pristupit na ich poziadavky,alebo si najst podnajom a zit svoj zivot.Mama hotel asi uz prestal fungovat

cawes
10. apr 2015

@vroni samozrejme ze preto lebo chcem. Islo mi len o to tym povedat ze rodicia nas vychovali invedtovali do nas xy penazi casu nervov a preco im nesprijemnit dochodok, zivot tM ze nemusia obracat kazde euro.

peterxxx
autor
10. apr 2015

nepochopila si situaciu..ja mam kde byvat a staram s o seba ako to ide...ale myslim si ze ne som asi jediny co sa rad vrati domov, kde ma domacu stravu na ktorej bol odchovany, relax s priatelmi ktorymi vyrastal, atd...a chcel som len vediet orientacne ako sa k tomu mam stavat..

david93
10. apr 2015

100-150, alebo začni aspoň robiť veľké týždňové nákupy a neber si hotové jedlá na cestu

mihula
10. apr 2015

@peterxxx toto asi patrilo mne.Neodpovedal si mi na otazku,kolko mas rokov.Vies,vsetci sa radi vraciame domov,tam kde su rodicia a kde sme vyrastali.Ine je navsteva ak zijes v BA ado ZA prides na navstevu raz do mesiaca na sobotu a nedelu.A ine je ak v piatok /kazdy/do pondelka rana si doma u rodicov a beries to ako navstevu.A ak si financne zabezpeceny,myslim si,ze uz nastal cas aj rodicom čo to vratit a nie len stale brat.Ale dnesne dospele deti si myslia,ze rodicia su povinny cely zivot sa obetovat koli detom. Nie vsetky

zuzka38
10. apr 2015

@peterxxx moj nazor keby si byval doma prispievaj..to ze chodis domov na navstevu? Ja by som neocakavala od svojich deti prispevok..alebo su na tom rodicia financne zle? Preco ti balia tri jedla?

jaja1979
10. apr 2015

Ja som nikdy do domacnosti neprispievala, pretoze som sa vydala este na VS ako piatacka a hned som sa vlastne od rodicov odstrihla. Ale moj brat - na vysku sa mu ist nechcelo, do roboty taktiez nie a tak zostal doma systemom - mama hotel a takto fungoval pekne dlhu dobu a nasi mu to tolerovali, lebo odjakziva bol milacik rodiny. Teraz sice uz robi a ma vlastnu rodinu, ale doteraz nevie poriadne hospodarit s peniazmi.
Ja mam tri deti, sice este male, ale ked raz budu zarabat, a budu byvat doma, urcite od nich budem pozadovat nejaku ciastku. Nie ze by som bola na to odkazana, ale rada by som v nich vypestovala pocit zodpovednosti za servis, aky maju a aby pochopili, ze nie vsetko je zadarmo a ze sa treba spolupodielat na chode domacnosti. Ale urcite by som im to chcela potajomky odkladat na zvlast ucet a potom, ked sa osamostatnia, pripadne vydaju, ozenia, tak im to dam pekne nahromadke.

mamutka
10. apr 2015

a prides teda len na navstevu, ci donesies dve tasky pradla? urobis im niekedy velky nakup? lebo jedlo na tri dni, to uz je dost... ja by som od dietata nebrala nic, keby chodilo na navstevy, ale ak nanosi robotu a vynasa jedlo, dohodli by sme sa. Bud by obcas cez ten vikend urobil slusny nakup a kupil obcas prasok na pranie a pod., alebo nech si teda perie sam vo svojom podnajme a jedla budem balit menej, nie na tri dni. Mne teda v stredu nechutia veci z nedele zvacsa, aj tak 😀

zuzka38
10. apr 2015

@jaja1979 ale on doma nebyva 😉 chodi na navstevu

mihula
10. apr 2015

@zuzka38 aj tak sa to da povedat,kazdy piatok,sobotu az do nedele,mozno do skoreho pondelka.Presne ako napisal na domacu stravu a na relax s kamosmi.Na to by si uz mohol najst aj frajerku a rodicov prist pozriet s kvetmi a dobrou flaskou vinka a mozno aj sem tam prespat

hori
10. apr 2015

50 € mesacne... ak ides na dlhsie, na sviatky a pod. tak stovka...

jaja1979
10. apr 2015

@zuzka38 Ja viem, ale chodi domov pravidelne, aj ked je to len na vikendy, stale je to pravidelne, jedava tam, nosi si jedlo na privat atd... Keby ma dajme tomu priatelku, manzelku a chodili by obcas, nie je potrebne riesit to financne, ale stale si myslim, ze ked je nieco pravidelne sa opakujuce a mlady muz vyuziva sluzby domaceho servisu, tak rodicia maju pravo od neho ziadat nahradu za sluzby. Ked sa mu to nepaci, tak nech je na private a sam si perie, vari a robi si full servis a k rodicom nech pride len na parhodinovu navstevu a neverim, ze by vtedy od neho ziadali financie. Ja som len napisala svoj nazor, ako by som to chcela ja robit v buducnosti so svojimi detmi. Vobec mi nejde o peniaze, chcem len, aby sa naucili hospodarit. Nech zistia, ake je dolezite najskor si zaobstarat peniaze na byvanie a stravu a az potom minat na menej dolezite veci.
My tiez chodievame aj s detmi ku svokrovcom, co su 300 km daleko a byvame tam min. 3 dni, lebo cestovat na otocku sa nam neoplati a tiez im vzdy nieco donesieme, bolo by mi blbe prist tam len tak, vyuzit servis, napakovat sa, utriet usta a zmiznut. Tot moj nazor. Nerada ludi vyuzivam.

madapa
10. apr 2015

Niektore tu pisete, ze by @peterxxx mal prispievat okolo 100-150£, ale on si plati aj svoj vlastny podnajom (co je mozno aj 300-400£). Ked ma vyplatu okolo 500£, tak mu na zitie nezostane NIC!!!???
Podla mna by si mal prispievat 50£.

mawka
10. apr 2015

@madapa uplne idealne by bolo nesediet na dvoch stolickach, byt sebe panom, platit si jedno byvanie, rodicov z lasky navstivit s bonboskou alebo kavou alebo niecim, co maju radi, posediet, podebatit a vratit sa do svojho. lebo zase, fnukat, ze platim si svoje a este u rodicov, sak treba sa rozhodnut, kde ostane natrvalo a podla toho sa zariadit. to jak ten moj byvaly. aj u maminky, aj u mna, ona profitovala z toho, ja som bola stratova a ked som si po troch rokoch vypytala, nech konecne za tie roky mi zaplati aspon jedno najomne, tak som zla a zla a iba vyuzivam 😀 no, aj tak ostal u mamicky 😅

mihula
10. apr 2015

@mawka fuj ty nevdacnica,sa nehambis pytat peniazky,ved bol len na navsteve a u mamicky mal predsa trvaly pobyt

mawka
10. apr 2015

@mihula som hnusna, ano. vyuzivam, uplne ze vyuzivam 😀 😀

mihula
10. apr 2015

@mawka predpokladam,že si ho nabalila ked isiel na navstevu ku mamicke,ved je to zvykom ci?Alebo si sa nabalila ty pri nom? 😀 😀

mawka
10. apr 2015

@mihula mamicka mi poslala 4x krtkovu tortu - bavime sa o case 4 a pol roka a asi tri babovky. ja som mu kupovala oblecko, aby nevyzeral ako debil. spodare, ponozky, bravala som ho na vselijake miesta. matka samozivitelka s dvomi detmi, on slobodny, bezdetny. ale sak ja vyuzivam ocividne, nie? 😀 vlastne aj ked mi pozical eurace, ked bolo treba, tak mi pozical, ja som vratila aj s urokom, ale vlastne vyuzila som ho prevelice 😀 nuz co uz som mnou, ked som taka spina nevdacna 😀

mihula
10. apr 2015

@mawka no šak Jedna dorta za rok a ktomu od trtka je dost a tri babovky za 4 roky,šak to je trištvrte babovky na rok.Vsak aj tak by si viac sladkeho nemala bo by si mala velku rit.Ale za taku svokru si mohla zabojovat 😀 😀 😀 a teraz vazne,si bola kompletna alebo si mala dve male deti malo a potrebovala si si este pribrat tretie?

mawka
10. apr 2015

@mihula no, nebudem sa vyjadrovat sofistikovane. poviem to narovinu. prechodne mi zadrbalo, zatmenie zdraveho rozumu. 😀

hrcavdeske
10. apr 2015

@peterxxx o tejto teme sme sa rozpravali s manzelom... mame syna.. nechcem aby u nas byval zadarmo, chcem aby sa ucil toho, ze vsetko neico stoji a na vsetko si treba zarobit.. obaja s manzelom sme boli tak ucení, a povazujem to za spravne...
ale
uz dnes som rozhodnuta, ze aj ked peniaze od mojich deti za " najom" alebo prispevky na stravu prijimem... tak ich nechcem minut .. chcem im ich odlozit. a napr ked ku mne pride sny, ze si chce kupit byt a podobne, tak mu ich pekne vlozim do ruky ....
a co sa tyka tych vikendov..
bolo by mi to hlupe.. pretoze kolko energie spotrebue za 6-8 dni v mesiaci dospely muz ? tak dobre nech nejem.. 50 € by bola adekvatna suma maximalne , ktoru by som si pytala.

mozno u vas nastala situacia, ze ostali rodicia sami vo velkom dome, a aj ked uz su deti velke a nebyvaju s nimi, vydavky su vysoke stale. ci ?
mozno by som uvazovala o zmene byvania, alebo nejakej uspory v energiach. proste niekde sa ten skrt urobit musi

mihula
10. apr 2015

@mawka tak nech uz je len dobre,želam zo srdca.

mawka
10. apr 2015

@mihula dakujem 😵

zuzu7899
10. apr 2015

@mawka ja som nepisala ze ho mas obskakovat ako nejaku hviezdu.Ale to ze nebudem od svojho vlastneho dietata pytat peniaze zato ze prisiel domov

mihula
11. apr 2015

tak kde je ten chlapec,alebo,zeby to bol uz muz v rokoch?Neodpoveda,tak ja neviem-nemusi,hlavne,ze si uvedomil,ze rodicia su uz na dochodku a vyuzivat by ich uz nemusel.Ak mu pomohli nase nazory,tak som rada.

dada1212
11. apr 2015

mi príde trocha schizofrénia že na jednej strane žiadajú prispievanie, na druhej ti aj bez toho že by si prispel nabalia tri obedy...
si doma teda maximálne 8-10 dní v mesiaci ak som to správne pochopila, neviem koľko je vás členov doma, čo sa týka elektriny, vody, nájmu, platila by som maximálne čiastku na svoju osobu v tretinovej až polovičnej výške, kedže väčšinu mesiaca doma nie si. ak sú náklady napríklad dokopy 300, ste doma piati, to je 60 eur na osobu, zaplatila by som len za tých 10 dní alebo maximálne polovicu mesiaca, teda 30 eur a na stravu podľa toho koľko preješ.
ale nechápem, že im to prekáža a ešte ti nabalia, skôr mi to príde tak že sa boja že už nepôjdeš študovať a ostaneš pracovať a preto ti to chcú "sťažiť" aby si zistil že zarábaš málo a nepostačí ti to na život a že sa musíš vrátiť do školy aby si mal lepšie vzdelanie a aj prácu.

0silvia0
11. apr 2015

@dada1212 dotyčný mladý muž neštuduje, pracuje 😉

lady511
11. apr 2015

@peterxxx ahoj,,ja som z domu už 3 roky brat tiež tak,,bracho chodí častejšie domov kedže nemá deti a práca mu to viac dovolí ako mne,,ale zase ku nám chodia rodičia aj na 2 týždne vkuse (bývaju 300km od nás) a to si mám pýtat terza peniaze že tu prespia?..ked tam ide bracho je aj 4dni 2x do mesiaca,,nikdy si rodičia nič nepýtali,,dooca ešte jemu chceli dat čo odmietol kedže pracuje,,príde mi to zvláštne,,no záleží od rodičov,,ked prídu ku nám,,alebo brat a ja k nim nič si echcu zobrat ani len ten nakup čo brat nakupy po ceste,,(vždy donesie aj naike darčeky)
je to asi o povahe,,ale naši su radi že sme pokope

dada1212
11. apr 2015

@0silvia0 však to viem, v tom príspevku nepíšem že študuje. a on v prvom príspevku písal, že má teraz rok prerušené štúdium, preto som akurát spomenula že či sa rodičia neboja že sa už do školy nevráti a preto mu chcú dať pocítiť že síce zarába, ale že to bude na život stačiť nebude pokým nebude mať lepšie vzdelanie.či sa neboja že si povie že mu stačí vzdelanie a práca čo má, že školu mu netreba.
to by bolo pre mňa jediné vysvetlenie čo mi neočierňovalo rodičov, že sa boja že sa nevráti do školy a škola je pre nich dôležitá, lebo inak mi príde trúfalé brať peniaze vlastnému dieťaťu ktoré ešte sa len začalo stavať na vlastné nohy a až tak veľmi zle na tom nebudú, ked majú toľko jedla že mu nabalia na tri obedy. keby nemali čo jesť, nedajú mu nič. ak varia veľa a potom vyhadzujú alebo žijú zbytočne vo veľkom dome alebo byte, mali by to riešiť inak ako pýtaním peňazí od syna ktorý ešte začína sa len stavať na vlastné nohy.

jankastubka
11. apr 2015

Ked som sa docasne vratila byvat k nasim, kym sa nam uvolni kupeny byt, tak som platila myslim 70 eur, ale to bolo za cely mesiac. Obedy som mala v praci. Byvala som takto asi 3 mesiace.