Koľko mesačne sporíte pre deti či rodinu?
Ahojte,
Nenašiel som diskusiu k tejto téme ale rad by som sa opýtal čo si dokážete (ako 2. Pracujúci) rodičia mesačne odkladať ? Vysvetlenie je nasledovne,spolu s zenou pracujeme a mame 2x deti v predškolskom veku. Obaja mame pomerne dobre zamestnania,ktoré nám činia 3.000€ mesačne. Vzhľadom na náklady (fixne a nevyhnutne),tie sa pohybujú okolo 2.200€. Jednoducho povedané,ostáva nám okolo 800€ na potraviny,dorgeriu a iné výdavky. Avšak sami vidíme že 3-4mesiac mame “problémy” a odchadzame do ďalšieho vyplateného termínu s 50€ a často aj menej. Úprimne povedané,nevieme prísť na to,čo za tým môže byt,keďže sa nám nase náklady nijako nezvyšovali,ale proste takto pokračujeme z mesiaca na mesiac.
Vzhľadom na to,chcem doplnit,že našim deťom odkladáme 700€ mesačne (dokopy) a tie už mame zohľadnené v našich nakladoch. Preto sa chcem (úprimne) opýtať,ako to býva u vás ? Koľko sporíte/odkladate deťom? Alebo aj,ako a v com podľa vás redukovať náklady,ak máte podobne skúsenosti ?
Za každú úprimnú radu budem vďačný !
@tyblava23 som sama s dvomi deťmi. Školský vek a predškolsky. Rodičia mi zomreli a ex nemá záujem. Ani jeho rodina. V podnájme sama, všetko ťahám, výživné nemám bohvie aké, ale žiaľ súd rozhodol. Nezaravam veľa, žijem v hlavnom meste v podnájme, lebo hypotéku mi nechce dať žiadna banka v takej výške koľko stoja tu byty a ušetrím mesačne 300€. Deti majú všetko !! Dovolenky, lyžovačky, oslavy, výlety, kino, krásne Vianoce, oblečenie, všetko. A šetrim každý mesiac poctivo. Nemám ani úvery, lebo na všetko si našetrím, aj na auto, aj na všetko. Nerozhadzujem kde netreba. Keď vidím na čo vyhadzujú iný, tak sa nečudujem, že nevyužijú. 15 rokov pracujem s ľuďmi a ich výdavkami a zárobkami.
A to nikam nechodite , iba strkas prachy deťom do ponožky ? Ja investujem do deti v ich súčastnosti a pokial im chcem dopriať zážitky , vykryť ich záujmy , vzdelanie , tak je to pekný peniaz mesačne .
2200 naklady mimo stravu???Fu!strasne vysoke na to ze zarabate spolu 3000 eur a poistka pre dieta?Najvacsia marketingova blbost.Ako naco?Keby si im tie peniaze odkladal urcite budes mat vo finale viac ako ti ostane z poistky.A keby dieta zomrelo tak su ti vsetky tie peniaze zbytocne a ukradnute.Zrusit detom poistky.Dalsia vec tolkonodkladate detom ked mate 3000 eur spolu prijem?Hrozne vysoke zivotne naklady mate.Potom idete z tych 800 eur natesno.Pamataj ze zijes len raz,aj tvoje deti a ked budu chciet peniaze,nech si ich zarobia.Nie ze by budes zgrlosit a utahovat opasky rodine abybsi dal raz dietatu peniaze na tacke.Hrozne divno uvazujete obaja rodicia.
Preboha teraz citam tvoj nazor ze odkladat detom 50%z prijmu?!Asi snivam.A preco by si chcel taketo peniaze detom odkladat ked zarabate tak priemerne???Tvoje deti maju studovat aby si raz nasli dobru pracu a zarobili si.Nie ze zijete z ruky do huby aby ste raz zaplatili dietatu byt ci ako?
Mozno skus rozpisat tie zvysne naklady kam idu (okrem tych 700€, tie su jasne). Nepises ci splacate hypoteku, kolko vas stoja mesacne platby za byt (elektrina, plyn, spravca alebo voda/drevo ak ste v dome). Lebo 1500€ (neratam uspory 700€) nie je tak brutal vela, ak su tam kruzky pre deti, hypoteka, uver na auto, atd
Furt mi niekto kyda ze rozhadzujem ale realne som si od huby odtrhla 2700kc na plombu, schudla som cele brucho a v den zubara som v lidli minula polovicu, z toho tretinu som pozrala a nasledne dostala kramy. Nech mi nikto netvrdi ze zena ma silnejsie ciele nez su jej hormony. Dokazem akoze prakticky cokolvek a pritom aj tak hovno
@leidin ja nechala ten mesiac 220 eur v lekárni lebo moje dieta je vkuse chore 🙈 už ma to fakt nebavi. Ale tvoj príspevok ma pobavil😂
A tie peniaze, ktoré odkladáte deťom, dávate na investovanie alebo kde? Odkladáte aj pre seba?
Kde ste počuli, ze 50% treba odkladať deťom?
Som finančná poradkyňa a teda taký nezmysel neverím, že povedal niekto z fachu. Ak chcete odkladať, tak 30% je ideál. Ak na viac nemáte, ale noe v prípade, že žijete od výplaty k výplate.
Koľko mesačne platíte za poistenie? My mesačne 125€ s poistenim hypotéky. Bez nej by to bolo tak 80€. Záleží čo v nej chcete mať.
Investujeme do fondov, mesačne 300€. Ak sa vrátim po materskej do práce, budeme sumy navyšovať.
Ak máte záujem, ukážem Vám ako by to malo vyzerať v praxi, čo je dobré mať poistené a čo nie je až také podstatné.
Taktiež viem zhodnotiť, či peniaze investujete správne a či máte riziko rozložené správne. Vieme sa stretnúť kedykoľvek online.
Pokiaľ odložíte 700 mesačne a do výplaty vám ostane 50, tak podľa mňa stále vychadzate nie?
Tak to ma zaujalo, ale nejde mi do hlavy, ako to máte nastavené. Súhlasím s infláciou a že je nezmysel im odkladať 700 euro. Tie základné výdaje, máte hodne veľké, 2200 euro za čo? Treba si to dať príklad do apky peňaženka, urobí to aj kolacove grafy. Zapisovať výdaje kazdy deň a hneď vidíš, kam ti idú výdaje. No a je nezmysel odkladať deťom. Žite predsa Vy , tu a teraz a deti sa pridajú. Cestovanie, umenie, vzdelávanie, architektúra, história a príroda. Ak žijete podľa tohto modelu, život Vám uteká pomedzi prsty. Najcennejšie sú spoločné zážitky, to si každý odnesie v svojom srdci. Potrebuješ to celé prehodnotiť. Áno odložiť bokom pre rodinu, na nevyhnutne výdaje , strata zamestnania , niečo sa stane, ako rezervu. Ostatné si užite , máte dobrý príjem.
Moj muz zaraba nadstandardne, ja som taky lepsi priemer. Mame jedno dieta, odkladame mu nula. Mame emergency peniaze ak by sa porucalo auto alebo tak, muz ako zivitel ma dost drahu poistku, zvysok ide do predcasneho splatenia hypoteky. Ked uz nebudeme vediet „co s peniazmi“, mozno kupime nejaky pozemok. Muz by chcel este mensi byt dat do prenajmu, ale uz som mala tu cest prenajimat a neviem ci mam na to este nervy.
Ani ja ani muz sme od rodicov nejake majetky nedostali. Manzel splatil studentsku pozicku na 40te narodeniny. Mozno aj „vdaka“ tomu je tam kde je. Kategoricky odmieta skreckovanie penazi pre maleho. Povedal ze jedine, co sa citi byt malemu zaviazany poskytnut je najlepsie mozne vzdelanie a je preto ochotny predat aj dom ak by musel.
Podľa mňa autor má veľmi vážne rezervy čo sa týka finančnej gramotnosti. Nezmyselne odkladanie 700€ na účet, nerozumie čo je hrubá mzda a čo čistá .. no ja neviem
@nerko ja tiež tak rozmýšľam. Deťom nesporim v zmysle ,že odkladám na účet ,ale zveladujem majetok ,ktorý po mne vedia zdediť , investujem do vzdelania a tiež do rodinného života,aby z nich vyrástli vyrovnaní a vzdelaní ľudia,ktorí si na seba zarobia sami.
@tyblava23 Odkladať deťom toľko peňazí? Príde mi to veľa. Dnes sa to javí tak, že keď vyrastú, vedeli by si za tie peniaze kúpiť byt. 700x12x20 Lepšie by bolo vziať hypo a ten byt im kúpiť už teraz a dat ho do podnájmu. Za tých 20 rokov sa splatí hypo a aj sa niečo vráti z toho podnájmu. Za takto našetrené peniaze, ako im teraz šetríte, si deti za 20 rokov kúpia tak práčku. Viac nie. Uveril by niekto pred 20 rokmi, že byt bude stáť aj 160 000?
Poznáš ideálne finančné miery? 10% príjmu by si si mal odkladať ako rezervu na neočakávané výdavky a tej sa nechytať, 20% má ísť na tvorbu dlhodobých aktív, teda poistenie a šetrenie na dôchodok, 30% na splácanie záväzkov (hypo) a 40 % na bežnú spotrebu. Nepíšeš, či máte nejaké úvery, ak nie, tým lepšie pre Vás. Ale môj osobný názor - poistenie pre deti je úplná blbosť. Vhodne poistený má byť rodič, najmä hlavný živiteľ rodiny. Aby sa nestalo, že príde choroba, úraz, invalidita alebo nebodaj úmrtie a rodina nemá z čoho žiť. Detské poistky by som kľudne zrušila. Druhá vec, nechápem zmýšľanie odkladať polovicu príjmu pre deti. A čo Vaše šetrenie na dôchodok? A čo "život"? To chcete obom deťom kúpiť byty, keď dospejú? Deťom treba hlavne našetriť na vzdelanie, to je najlepšia investícia do ich budúcnosti. Potom si zarobia aj sami dosť. Chápem, každý rodič chce deťom len to najlepšie. Ja osobne by som to ale prerozdelila, dajme tomu po 150/dieťa a zvyšok sumy posielať na samostatný investičný účet bez nejakého určitého cieľa. A časom uvidíte, či a koľko dáte deťom, alebo použijete pre seba, na bývanie a pod. Tým docielite aj diverzifikáciu, teda rozdelenie rizika a ak sa jednému fondu nebude dariť až tak dobre, vykryje to druhy. Tiež je dobré investovať rôznymi smermi - akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti. Napríklad aj kúpa garáže dokáže generovať pravidelný príjem, i keď malý, ale z dlhodobého hľadiska zaujímavý. A v prípade potreby sa dá kedykoľvek speňažiť. Juj, a ešte jedna pripomienka. Aký význam má hľadať si druhú, tretiu, piatu prácu, len aby ste za každú cenu odkladali deťom viac? Zajtra tu nemusíte byť a všetky tie úspory Vám so ženou budú na... Prečo si radšej deti a spoločne chvíle neužívate, kým sú malé a chcú s Vami tráviť čas. Byť Vami, ozeliem stovku mesačných úspor a radšej sa idem s deťmi korčuľovať, plávať, spoznávať hrady, na výlet do Tatier, na dovolenku... Tie spomienky na Vás a spoločný čas budú raz pre Vaše deti omnoho cennejšie ako tisíce na účte...
700 euro odkladat detom je vela, jednoducho 700euro si sporte tak normalne pre vsetkych, nemusi to byt vyslovene detom, tak to si ušetríte pekne podla mna.
Myslim to tak, ze aj ine nasporene peniaze mozete potom minut na deti, ale odkladat vyslovene pre deti, neviem ci je to uplne dobry napad.
Fuha z 3000 dať 2200 na fixné poplatky....to mi smrdí otroctvom. Nie ste nahodou otrokmi vlastných peňazí? Miesto toho aby ste si ich užívali v dobrom zmysle a robili si krajší život tak ich ,,pchate,, do ponožky a peniaze vám držia nôž pod krkom...
@tyblava23 moment, ty naozaj nevies co je to znehodnocovanie penazi ?
Ja som Husakove dieta, mnoho rodicov mojich kamaratov svojim detom odkladalo, "sporilo", roky a roky z vyplat ...aby raz mali v dospelosti.
Ta dospelost prisla az v 90.tych rokoch.
Dostali pekne sumy ako 18 000korun.
Roky setrenia sa rovnalo 1 dovolenka do chorvatska + znackove rifle 😁.
Posunme sa o dalsie roky, do sucasnosti.
To je 600eur. Dnes sa mnohym 600eurovy bicykel zda slaby, nekupili by taky lacny 😁
Tak len si odtrhaj od ust a odkladaj a odkladaj na bezny ucet ...
Odporúčam obom zmeniť zamestnanie. Veď 3000 za dvoch je veľmi málo pre 4 - člennú rodinu. Byť vo finančnej tiesni som ako učiteľka a samoživiteľka s 3 študujúcimi deťmi zažila a robila som všetko pre zmenu. Vyštudovala som externe ďalšie 2 vysoké školy a odišla zo školstva. 3. promócie som mala vtedy, kedy aj syn. No stálo to za to a problémy pominuli. Pre lepšie financie sa dá urobiť všeličo, len to chce osobnú obetavosť a hlavne nemyslieť na seba, ale na potreby detí.
@gladys_07 ja len otazku, prečo mu prave neinvestujete iba na to vzdelanie. Keď sa manžel vyjadril ze aj dom by predal za kvalitne vzdelanie pre neho. Nie je logicke roky mu na to vzdelanie investovať a potom sa nedostať do takej situacie, že predate nejaky byt, alebo, ze sa zadĺži studentskou pôžičkou ako tvoj manžel? Ono splatit ju až v 40, niektorí Američania aj neskôr je veľký kameň na nohe. Takto by ste zabili 2 muchy jednou ranou- aj mali peniaze na stúdium aj mu dali slobodnejší život, ostatne nech si rieši sám.
@evkatk 3000 na 2 dospelych nie je malo, je to taky normalny priemer na Svk- píšem normalny, lebo priem. mzda 1500 sa udava v hrubom, cize ak maju 2 dospelí po 1500 v čistom nie je to plat na živorenie, ale ani vyskakovanie si. Len oni hadźu veľa deťom.
Každopadne,nie každý ma hlavu a nervy na učenie popri praci a deťoch. A iní aj maju, ale majú radšej svoju komfortnu zonu. Ty si to dala gratulujem.
@simona20201309 súhlasím s pani, 700€ odkladat detom je podla mna priliš vela, ja mojim odkladám to čo dostanú na narodeniny, meniny, Velkú noc atd.. zit treba teraz a nie potom decku odovzdat v 18.rokoch 100 000€ a nebude s nimi vediet narábat a áno ked začnú chodit ma krúžky a do školy( výkety, učebnice, spoplatnené krúžky) tak uz tolko neušetrite. Ja by som investovala teraz do zážitkov, napr. Nejaky wellnes víkned s detmi, mozno si aj vy oddychnete a uvolníte sa so ženou, proste 700€ len pre deti je vela. Ked sa vam pokazi nejaký spotrebič tak beriete na splatky alebo cash?
@tyblava23 neodkladam detom 700 eur, tie peniaze by som supla do predčastnej splatky hypoteky a stym znižila mesačne naklady a na byvanie. U nas ja iny model nastavene, snazime sa mesacne naklady mat čo najnižsie 🙂 deti vyrastu a zrazu tie peniaze nebudu mat taku hodnotu. Takto setrili aj moji rodicia ze kupim potom byt a realna hodnota tych peniazii stacila na staru fabiu.
@nikoletah Zial ale toto vela ludom nevysvetlite.
Rohlik volakedy stal 1SK. Teraz stoji 0.13€ co mate cca
4SK( o gramazi pomlcim). Zle je ze financne negramotni rodicia prenasaju svoje vedomosti na svoje deti. A kedze v skole ( zakladnej) nexistuje predmet kde by to deti ucili tak vela mladych ludi je stale financne ... To ked sa pozriete na otazky co som davaju mlade mamicky s 2-3-4 detmi a cakaju ze stat im bude platit byvanie + naklady na zivot.