Koľko miniete mesačne na potraviny?
Ahojte. Zaujima ma kolko miniete mesacne na potraviny a pre kolko clennu rodinu. Myslim tym cisto potraviny bez drogerie alebo veci pre deti, proste cisto jedlo. Pytam sa kvoli tomu,ze mi pripada, ze my miniame na jedlo vela penazi, proste nevieme hospodarit a chcela by som vediet, ako to maju ine rodiny..
Nemam presnu predstavu celkovych mesacnych nakladov (cca 600EUR/2+1?). Ale vzhladom k situacii varim a aj peciem (chlieb, nieco sladke), ked uz trcime doma, tak si hovorim, ze ten cas vyuzijem a budeme sa stravovat po domacky - zdravo. Kupujeme vyhradne bio potraviny. Varim tak na 2 dni a niekedy sa snazim aj zamrazit (ked som v robo vytazena dobre padne len vytiahnut a zohriat a stale je to bio domaca strava). Ak porovnam so situaciou spred Korony miname rozhodne menej na jedlo, lebo nechodime do restik (zvykli sme aj 2-3x/tyzdenne). Objednavat teraz nechcem, lebo tie ceny a bez servisu mi nestoja za to (max 1x za 2 tyzdne). Ale nezijem na SK, tak ceny su ine, aj ked rada by som tie naklady este trosku viac zredukovala, nechcem mat pocit, ze peniaze prezierame...
Vážne si neviem.predstavit do 200 stravu... je nás 6.. varím aj skromnejšie aj na nedeľu drahšie... Teraz varím aj svokrovcom ... Čiže 8 .. tých 400 ide minimálne... A to nechodíme kade tade... Snažím sa aj skromnejšie jednoduchšie len mäso na obed v nedeľu keď kilo kuracích pŕs je 5-6 eur...a čo to je kilo... Chlap zje za 3 chudý je jak lata.... Keď už len 2-4x do týždňa jogurt..kremik tvarohový to máme 10 -12eur.. ovocie jabĺčka banány 20... Mlieka na litre...u nás padne okolo 12 litrov za týžden na pitie na varenie...z 3 urobím aj syr... Tiež sa snazim nevyhadzovat... Zeleninka... A to za týždeň len 50 eur kde je muka vajcia cukor čaj kava... Tvrdé a kremove syry maslo sunka... nejaky koláčik
Mám známu čo sa rada chváli že do 200 eur vojdú...ale u nich sa mi to zdá veľa keďže denne vyzieraju na obed jednu babku a na večeru druhu... 😀😀😀 My nechodíme nikam vyzierat...ešte ako píšem svokrovci dolamani tak varim aj pre nich...
1000€ na 5 dospelých a 10r dieťa. Ale asi je v tom aj drogéria ako Pracie prasky, zubné pasty, sprchace a pod
Pred cca 5 rokmi som si podrobne pisala vydavky na jedlo a vyslo mi to na cca 100 ecok na osobu. Dnes to bude určite aj 150-200 na hlavu, radšej to nejdem počítať. My sme traja, syn takmer dospelý a zje za dvoch. Kto ma pubertalneho chalana, tak vie. Neda sa to porovnať s dievcatami, moje kamosky sa vsetky stazuju, ze baby nechcu nic jesť a ze obzvlášť tetaz, ked sedia doma. My sme na tom opačne. Vôbec si neviem predstaviť, ako ušetriť na jedle. Kupujem haldy ovocia a zeleniny. Napr. vcera som kúpila 3 zvazky redkoviek. Zjedli sa na posedenie. Nechápem, ako niekto moze fungovať na jedle typu palacinky, ci spagety s omáčkou. Ked palacinky, tak sacok drobneho ovocia k tomu, ked spagety, tak dva sacky salatu, spenatu, uhorka atd.. proste u nas ku všetkému kopa "vedľajšieho" jedla. Len to "vedľajšie" jedlo ked zratam, tak je za 3-4 eura na den. A to take, ze banany, orechy a pod. ani nerátam. Kurnik, riadna depka ma chyta z takychto tém 😂😁
Ahoj 🙂ceny potravín isli hore, my 4 členná rodina miname cca 600 eur, varim denne, okrem pondelka, kedy mame z nedele - varim min. dva druhy jedal. Mäso máme často okrem, soboty a utorka. Inak jeme, co na obed, to aj na veceru 😀. Velky nakup robim v piatok, cez tyzden kupim pecivo, sunku, syry.... co chyba do varenia.
Šetriť na jedle nesetrim, som rada, ak je co v hrnci. Mam to z domu, muz s tym nema problem😁.
My tiez vela zeleniny a ovocia. To a plus maso tvori asi najvyssie naklady na stravu u nas. Na ranajky (desiata malej) ovocie, na veceru vzdy zelenina. Obedy aj ked ide o maso, vzdy robim na zeleninovom zaklade...ci sote, alebo pecene v rure...maso sa snazime ale redukovat. Moj muz pochadza z kultury kde je jedlo velmi dolezite (stretavanie sa rodiny, niekolkohodinove vecere), takze spagety s pestom tak max. 1x mesacne. Ale ako som spomenula chcela by som usetrit, len zase nie za cenu toho ze budeme jest kazdy vecer chlieb s mastou (aj ked mnaaaam 😀)
Ja normálne žasnem nad niektorými ženami... Nie kazdy považuje palacinky za dezert (ja ked si dam dve na obed do večere mam dosť a to som dobre zivena tehotná žena). Nie kazda rodina potrebuje jesť špagety s olivami. Nie kazda rodina vypije liter mlieka za deň. Nechápem. To zavidite ze su rodiny ktoré sa vystavujú za tretinu toho co vy niektore ostatné? Alebo z akého dôvodu tu útočíte???
My sme dvaja dospelí a jedno 10mescane dieťa a na stravu minieme cca 250eur mesačne. Niekedy viac niekedy menej. Nikdy som to nerozratavala na eur per den a ani nebudem lebo je to holý nezmysel. Kupujeme vsetko v Tescu, oni jediný robia donášku domov. Využívame akcie, ale nemáme problém kúpiť aj v plnej cene ak treba. Ziadne BIO nezmysly nekupujeme lebo jediné realne bio je to, co si sama vypestujem/vychovám. Kupujeme vsetko od masa, cez strukoviny, ovocie, zeleninu a mliecne výrobky. Stravujeme sa normlane, varim každý druhý deň, vzdy polievka a druhé jedlo. Jedine co nekupujeme sú vajíčka a sliepka na vývar (ale to tiez nie su v nasei rodine extrémne položky aj keby sme kupovali). A je mi uplne jedno ci mi nejaký anonymný nick mi bude verit ze viac nam netreba, alebo ake ine plytké názory na našu stravu bude mať. Ja tvorím moju rodinu s mojim, muzom a dieťaťom a my vieme ako zijeme a co potrebujeme.
Fakt žasnem....
na osobu to vychádza na takých 100eur mesacne ale nepocitam do toho platene obedy - manžel v robote, 2deti od po-pia v škôlke (od nasledujuceho mesiaca 3deti)
Cca 400€ urcite aj ked som to nikdy neratala, mozno aj viac
Ja manžel plus syn 3 roky cca 300e ..odkedy nakupujem na dva týždne a robím si jedálny lístok aspoň na obedy tak som ušetrila za mesiac 150e
Ja zapisujem len od januara. Zatial mame vlastne zemiaky a zasoby orechov, ale do 300€ by sme asi vosli aj bez toho. Sme 2 dospeli a 2 deti, 5 a 2.5 roka... vsetci sme doma, takze sa denne vari, nestravujeme sa v restikach..
My sme dvaja...a na mesiac to vyjde okolo 300 eur. Ale kupujem to, na čo máme chuť, vedela by som to aj skresať... momentálne( lockdown) sme doma traja..tri dospelé osoby,varíme každý deň...ale tiež sa zmestime do tých 300-350 eur...
Asi zalezi aj k akemu predajcovi ides.
Vacsina z toho nerobi nejaku vedu a pod jednou strechou nakupia vsetko. Zase su ludia ktori si sleduju akcie a v kazdom obchode nakupia nieco ine.
Je pravda, ze velakrat clovek kupi aj to co nevyhnutne nepotrebuje.
Dnes ludia asi varia inak ako kedysi. Ja ked som bol maly tak sa varilo tak, ze bolo navarene aj na 2 dni. Proste sa urobil velky pekac kurca na ryzi a bolo pre 4-clennu rodinu v pohode. Ziadne vymyslanie, ze obed to a vecera zasa hento.
U nas samozrejme bola vyhoda, ze sa varilo to co vsetkym aj chutilo cize jest "to iste" cely den nikomu neprekazalo.
Je pravda, ze dnes su aj tie potraviny drahsie. Ludia na vidieku maju vseobecne vyhodu, ze si vedia vela veci dopestovat sami.
My míňame veľa, kupujeme aj veľa hlúposti, cez 500€ trojčlenná rodina. Ale kupujeme drahšie potraviny, je rozdiel kúpiť cestoviny za 0,50 a za 2€. Tak isto aj mäso väčšinou kupujeme bio, nemáme ho však každý deň. Určite by sa dalo ušetriť, písať si zoznam čo kedy variť a podľa toho nakupovať. Momentálne to však neriešim.
Je aj rozdiel ako kto varí, niekto varí aj polievky bohaté zeleninové, plus druhé napríklad mäso na zelenine so zemiakmi. Zelenina je strašne drahá v dnešnej dobe, to som zistila pri dietati, keď som začala variť pestrejšie.
Pre nás sú aj palacinky bohaté jedlo, keď ich mame s tvarohom a ovocím. 🤩
Pridam sa, my mame na stravu 250-300 eur, 2 dospelaci a jedno dieta 1,5 rocne. Varim kazdy druhy den zhruba, sladke/chipsy/pivo/vino, kupujeme sporadicky, obcas mozno raz, dva krat do mesiaca pre nas velkych objednam.
Záleží od toho ČO jete.
Do vyšších výdavkov ide BIO alebo welfare ale taktiež aj také sladkosti.
Keď už minút viac na jedlo (keď na to máte), tak do zdravších potravín. Je to vposdatate investícia do budúcnosti - do zdravia.
@zuvelyn Bio nie je nezmysel. Ak by si vedela aké sú tam certifikácie, odbery z pôdy, vzorky.. Možno take ani doma nevypestujes a nevychovas (ak máš pôdu kontaminované spred 50r ddt o com vedieť nemusíš a ak zvieratá rovnako nezivis výlučne Bio).
Okrem toho kto pestuje vie ze to ze tie veci nekupuje, znamená ze si musel kúpiť pôdu, pracovať na nej = a to sa ráta tiež ako cena potraviny ktorá môže byť vo výsledku o dosť vyššia než keď si to človek "len" kúpi. 🙂
@lenkakravcova Totalne suhlasim. Bio nie je nezmysel a je urcite lepsie ako neBio. Uprednostnim 1 x kurca za tyzden, ale aspon s doverou ze nie je totalne nadopovane vsetkym moznym. Inac to maso aj chuti, v porovnani s klasickym z Tesca je to ako jedna basen. Ja ako clovek z mesta nemam moznost ist niekam do susednych dvorov a tam si vybrat kuru. Tak sa snazim stravovat zdravo v ramci mojich moznosti. A verim v Bio (a chutovo to aj citim).
@lenkakravcova mam znalostí az az aby som vedela ze to co sa u nas predava akoze BIO je maximálne marketing... Nejdem sa viac naťahovať, ani diskutovat nemam na to vôbec chuť. Kazdy nech si kupuje čo chce, ked si niekto myslí, ze bio citrón je prémiovej kvality a pri tom rastie na vedlasom strome z toho nebio, je jeho vec 👌
Ale v jedinom mas pravdu. Doma take ako v obchode nevystujes ani nevychovas. Doma máš totižto kvalitnejšie 🤷🏼♀️
Setrenie na strave nie je tak vidno, ako setrenie napr. na obleceni. Ale je to asi najmenej vhodne setrenie a to vobec nepisem, ze by sme sa mali nejako prezierat alebo jest v luxusnych restauraciach, pisem o pestrej vyvazenej strave. Neviem kolko minieme mesacne na stravu, asi hodne, ale nelutujem ani cent.
Vidíte kočky rozpísali sme sa a @maud ani nereaguje.
@kratulka varíš pre 8 ľudí a zmestiš sa do 400 a cudujes sa, že dvaja ľudia sa zmestia do 200? Chápem správne?
@kapurka270 @maud je podľa komentárov učiteľka, takže má teraz asi iné starosti ako koníka
@
@kapurka270 ona nie je autorka diskusie...

My sme traja ( 2 dospelý a 2,5 ročne dieťa) a cca 350 z toho muž je cely týždeň preč, iba vikendy je doma a to chodíme k svokrovcom 🙂 takze určite by to bolo viac :D