icon

Koľko miniete mesačne na potraviny?

17. mar 2021

Ahojte. Zaujima ma kolko miniete mesacne na potraviny a pre kolko clennu rodinu. Myslim tym cisto potraviny bez drogerie alebo veci pre deti, proste cisto jedlo. Pytam sa kvoli tomu,ze mi pripada, ze my miniame na jedlo vela penazi, proste nevieme hospodarit a chcela by som vediet, ako to maju ine rodiny..

jana_eyre_2
18. mar 2021

@kapurka270 a čo by si od nej ešte potrebovala vedieť?

jana_eyre_2
18. mar 2021

@kristiii v tejto téme strašne vidno príslovie "podľa seba súdim teba" 😅 polovica žien berie v úvahu len ich počet stravníkov a potom sa im zdá neuveriteľné že menej ľudí zje menej jedla...

kratulka
18. mar 2021

@kristiii teraz len pre 8... Inak pre 6 😉 to je cca 100 na týždeň... Teraz je to isto viac... Ešte nemám zrátané keďže je to len 2.5 týždňa...
A tá pani píše že 160 či koľko...rozdiel ale keď im.vyhovuje ja sa nehadam...

A ešte by som dodala že z tých 6 sú dve maličké deti 4a2 ...
A ako píšem snažím sa pestro a jednoducho aj skromné ...dalo by sa aj 600 ... 😉

Pýtajú sa tak odpovedám... Či mám.klamat?

kratulka
18. mar 2021

@kristii s písala som minimálne 400..snazim sa to udržať ale dakedy sa nedá....

kratulka
18. mar 2021

@kapurka270 myslím že nejde ani o útoky na tú páni ako o zvedavosť... Môžeme sa dačo priučiť...

viki_lv
18. mar 2021

Je to veľmi diskutabilné pre koho je koľko primerany rozpočet na jedlo. My sme 2 dospelí a deti 5r a 2r. Doprajeme si tak 4x za mesiac na večeru donášku jedla (pizza, gyros, hamburger, čína), mäso kupujem len slovenské, šunky 92 a viac % mäsa, ovocie kupujem aj nesezonne, deti majú denne jogurty a kvalitné syry, žiadne trvanlivé mlieko a mohla by som pokračovať. Proste doprajeme si,ale zároveň jedlom neplytvame. Cca 450€

jana_eyre_2
18. mar 2021

@kratulka tá pani píše že kŕmi seba a priateľa, tak čo nesedí?

trema
18. mar 2021

@kapurka270 maud tu uz nie je

lenkakravcova
18. mar 2021

@zuvelyn Študovala som Ekologické poľnohospodárstvo, bola na pár ekologických farmách, videla ako prebieha certifikácia produktov, takže kľudne podiskutujem na túto tému 🙂

Tvrdenie "na vedlasom strome z toho nebio" - je totálne nepravdivé. Podľa toho čo píšeš, nevieš že musia byť medzi pestovanými bio vs konvenčnými plodinami zelené pásy v určitej metrážnej šírke, aby sa zamedzilo nie len odstreku pesticídov z konvenčných plodín ale dokonca i prenosu peľu pri vetromopelivých druhoch.

Proste ak nevieš, nepracuješ v tejto sfére, tak nepíš také hlúposti z vlastného názoru.
Certifikácia je sakra drahá vec (aj časovo náročná, len konverzia na ornej pôde je 2 roky), a bio poľnohospodár si ju nenechá vziať len tak - závisia na tom dotácie, ktoré sú 2 násobné voči klasickým konvenčným,, závisí na tom jeho prežitie ako podnikateľa. Takí čo odrbávali, raz dva dofarmárčili. Jedna kontrola, nedobré výsledky - vracanie dotácii, zbavenie certifikácie, pokuty..

lenkakravcova
18. mar 2021

@number19 Presne tak. V neposlednom rade tak človek podporí dobrý život zvierat. Vždy mám lepší pocit, keď si kúpim Bio alebo welfare - keď viem, že to kurča, alebo tá krava mohla ísť na pastvu vonku (teda pri bio doslova musela 😀 ). A nie že boli celý deň v klietke, alebo za válovom a nemohli sa ani nadýchať natlačené čerstvého vzduchu.

kapurka270
18. mar 2021

@kratulka píše že chlap ako hora a nezje ani 3 palacinky. Nemá tam v jedálničku ani polievku, tá tiež nie je zadarmo, aj strukovina, mrkva, petržlen, kaleráb, zeler nie je zadarmo a ani cestovina. Keď urobím halušky do polievky či krupicové alebo z múky, 1 vajíčko. A cestoviny nekupujem tie najlacnejšie, blato na tanieri si neprosím, my máme Panzani, Podravka...to je iná chuť, a kupujem ich aj do zásoby, keď sú v akcii. Ako čistý chlebík s maslom a k tomu nič, by som dokola nejedla. Zelenina, obloha, ovocie aspoň 1 kus denne. Je to chudobná strava na vitamíny, a to zemiaky môžem každý deň. Na vlastnom dieťati teda šetriť nemienim. Nekúpim banán, lebo stojí 1 kg 1,49...daj si kompót, ten nemá rada. Ďakujem neprosím.

autor
18. mar 2021

Dakujem vam baby vsetkym za komentare. Aj my jrme vela ovocia a zeleniny, ale je pravda, ze vela toho vyhadzujeme, co sa mi nepáči. Taktiez zemiaky, kura, sezonnu zeleninu mame od babky, ktora to pestuje fakt vo velkom, preto mi pride, ze ked vezmem do uvahy tieto moznosti, tak miniame vela. Taktiez mame divinu od polovnikov atd, tu pouzivame vacsinou robime kotlikovy gulas na zahrade pri posedeni s priatelmi. Co sa tyka mäsa, hovädzie tiez nejeme casto, velmi mi nechutí.. a z palaciniek sa dokazeme tiez najest, no je pravda, ze velmi si na sladke jedla nepotrpim.
Dakujem aj @maud13 za Vasu otvorenost a ochotu poradit, urcite sa inspirujem vasou tabulkou a menickom na tyzden. Hoci v nasom musi byt viac zeleniny, ale mate to podla mna velmi dobre zorganizovane a rada si z toho vezmem priklad 🙂

kratulka
18. mar 2021

@kapurka270 veď hej..v pohode ..nech jedia ako chcú... Len sa mi to zdalo málo..no len potom.dalsi koment že nevie odkiaľ mäso..atď .. a veru aj môj zje poriadne ale z palaciniek sa nenaje...
Ako hovorím každému jak je libo... ja sa nevadím.. hadaniachtivych je tu dosť 😀...

kapurka270
18. mar 2021

Tak ako píše maminka vyššie už dotyčná zrušila účet na MK. Takže asi všetko nebolo s kostolným poriadkom, keď nevie rozdýchať jednu diskusiu.

danielinaa
18. mar 2021

@trema super. Pre par mudrlantiek co utocili a nasilu vnucovali svoje stravovanie si zrusila profil. Chyba mi ten konik co bol par rokov dozadu ked zeny tolko neutocili a navzajom si pomahali.

kratulka
18. mar 2021

@danielinaa veru... Keď sa povedal názor s rešpektom ... Poradiť sa dá vnucovať ten svoj neomylný nie...
Každý si urobí ako chce

kristiii
18. mar 2021

@kratulka ale veď 400:6 osôb je na jedného menej ako 160:2 osoby, takže ste na tom lepšie ako ona 😉. A s tými deťmi to máš tak, ty to zrejme myslíš tak, že oni toho toľko nezjedia, iné tu zas písali, že do stravy detí investujú viac než do svojej, lebo viac ovocia, viac zeleniny...Ja na syna počítam cca toľko čo na seba (zatial-ma 11, ale už teraz ma občas preje 😁, ale tak tej zeleniny, ovocia, mäsa čo sú asi najdrahšie položky zjeme cca na rovnako).
Off topic- ani vám ostatným nejdú lajkovať príspevky?

kratulka
18. mar 2021

@kristiii vždy je iné keď sa varí viacerým a ak sa dá aj na 2 dní... Ale nehadam sa...😉 Ono tie dve malé zjedia spolu za jedného
Ako som písala aj cez 400 idem..to je tých 400 minimum...
Neviem nelajkujem..... Ale ozaj nejde...

barbarella5
18. mar 2021

Mi tak 250-350€ dvaja ale to len preto, že sa stravujeme zdravo a kupujeme slovenské a kvalitnejšie potraviny inak by sme menej isto.

iinuska
18. mar 2021

4 členná rodina tak okolo 450 e

hefo
18. mar 2021

Cca. 430-470 € mesačne - 2 dospelí, 3 dcéry (4-9 r.).
Určite by sa to dalo zosekať, keby som trebárs prestal piť energeťáky a namiesto polotovarových jedál, ktoré často máme (napr. halušky, pirohy, rybie prsty, nugetky, pizza,...), by sa to robilo zo základných surovín.

Inak, ak si dotyčná zručila účet len kvôli nezhode v diskusii (akokoľvek hrubo podanej), tak to mi pripadá ako trošku duševná labilita...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
anukha
18. mar 2021

Dvaja minieme cca 600 € mesacne a to mame doma zasobu suchych potravin ako ryza 25kg a pod. Byvame v zahranici, priatel 100% bezlepkovo, ja tak na 85-90%. Vela zeleniny, ovocia, malo masa, 99% bio potraviny. Na jesen budeme platit menej, lebo si vela zeleniny dopestujeme. Vlastne zemiaky a cibulu mam kazdy rok cca tak do januara. Teraz mame novinku sliepky ( na vajicka), tak to pojde dole tiez trosku.

natalala
Autor odpoveď zmazal
mariska1989
18. mar 2021

450? Tak ja miniem viac 😬 snažím sa že niektoré veci nekúpim ale každý deň kupujem deťom svačinu do školy niečo na uvardnie keď prídu zo školy k večeri .u nás sa kupujú skôr kvalitné potraviny ako napr šunka za 8€/kg jogurty za 70 centov tak tiež aj parky ,klobásky .a miniem fakt veľa a je tam aj dačo sladké , sladké .alkohol u nás není takže ani pivo sa neráta napr .

nerko
18. mar 2021

2 dospeli + 2 deti (5,7). Mesacne 400€. Je v tom aj kozmetika mozno za cca 30€. + manzel v praci obedy za 90€/mesacne. Nebolo by zle tam zaratat aj stravu v skolke, ked deti chodia + 48€.

sofia1
18. mar 2021

5 členov,700€

katpox
18. mar 2021

Nemam zahradu, ani babky, co robia zasobovacky kompotami, vajcami a zabijackami, vsetko kupujume v obchode, sme traja = 2dospely + 2r.syn ten toho moc nezje, za velky nakup dam okolo 75eur na tyzden, dokupime pecivo v tyzdni, 2x si objednavame pizzu mesacne, no a okolo tych 300 eur minieme mesacne..no ono je sranda, ze jablka su drahsie ako pomarance...manzel ten kazdy den je maso, ja sa bez masa zaobidem,

mijo53
18. mar 2021

sme iba dvaja, deti sú už mimo domu. Napíšem Vám jedálny lístok bez mäsa, ktoré teraz cez pôst nejeme:Pondelok vegetariánska plnená plnená kapusta, mliečna polievka z fazuľových strukov
Utorok: kmínová polievka s rezancami, bryndzové halušky, Kyslé mlieko
Streda: kmínová polievka s rezancami, hríbová omačka, zemiaky
Štvrtok: tak zachutila manželovi kmiňanka, že som ju nanovo varila, file /900 gramové/ na prírodno, zemiaková kaša, ľadový šalát
Piatok: keď dožijeme bude cesnaková polievka s opečeným chlebíkom, špagety s lečovou omáčkou a postrúhaným syrom,
Sobota: dúfam, že ostane ešte polievka z piatka, cestoviny s tvarohom
Nedeľa: polievka rybacia s cestovinami, vyprážaná ryba /africký sumček/ , zemiakový šalát podľa Vila rozborila s majonézou bez oleja
Raňajky jeme v poslednom čase hrianky, masielko, redkvička, paradajka, syr, vajičko, chlieb vo vajci , strúčík cesnaku
večera buď od obeda, alebo urobím palacinky, biely jogurt s domácim mrazeným ovocím, mleté vlašské orechy ap.,
ovocie - domáce jablka, kupujeme banány, mandarínky, pomaranče alebo grep
prírodné čaje zo sušených bylín, mäta, baza, lipa, sušené fazuľové struky, med, citrón, kávu domácu nemáme ha ha

kratulka
18. mar 2021

@nerko tá vera obedy v škole robia svoje aj v škôlke ono sa to nazbiera