Koľko miniete mesačne na potraviny?
Ahojte. Zaujima ma kolko miniete mesacne na potraviny a pre kolko clennu rodinu. Myslim tym cisto potraviny bez drogerie alebo veci pre deti, proste cisto jedlo. Pytam sa kvoli tomu,ze mi pripada, ze my miniame na jedlo vela penazi, proste nevieme hospodarit a chcela by som vediet, ako to maju ine rodiny..
Zienky ako dobra tema.a zamysleli ste sa niekedy aj nad tym.ze mozno varime tie iste jedla ale je rozdiel v tom ze kolko za to zaplatime? Ako ked kupujete v jednote a napr v tescu?a v akej cenovej relacii kupujete potraviny, ci tie najlacnejsie ci strednu cenovu skupinu ci to najdrahsie?ja sama za seba mozem povedat ze viem.ze ked casto kupujem v jednote aj viac minam na potraviny lebo jednota je dost draha.ked vymaknem dobre akcie v tescu viem sa do 300 e zmestit pre nasu 3 clennu rodinu.mam maleho skolaka.takze aj drogeriu kupujem v tescu aj co to v dm ku .takze si myslim ze ked sa sikovna zienka vie pozerat na ceny a dopredu naplanovat co varit tak sa vie zmestit do primeranej sumy a najedia sa dobre.a nic im chybat nebude
2 dospely + 2 rocne dieta. Minieme 350-450 eur mesacne. Ale jeme vela cerstvej zeleniny a ovocia, ryby ( nie mrazene file), kvalitne maso (z bravcoveho jeme zvacsa len panenku), kupujem domace vajcia, kvalitne mliecne produkty. Chlieb peciem doma, sladkosti a taketo blbosti kupujem uplne minimalne.
@vafinka a nie len, kto kde nákúpi ale aj objem zjedeného jedla. Niekto tu napísal, že pre štvorčlennú rodinu pečené kurča na dva dni. Tak my by sme asi druhý deň sedeli pri prázdnom stole😀
Odhadom minieme 2 dospelí +2 deti (necelý rok a 7r) okolo 600€ mesačne. Napr.keď robím lososa tak chlap zje 1ks a ja s dcerou druhý takže cca 12€. A to je len obed, ešte raňajky, večera, príloha atd.
Nevyhadzujeme skoro nič. Pred týždňom som vyliala polovicu smotany, lebo som ju nemala kde minúť. Inak nemám rada plytvanie. To, že niekto míňa na potraviny, nemusí znamenať že bezhlavo nakupuje a vyhadzuje kilá jedla. Varím polievku a druhé a aj pečiem. Každý deň alebo každý druhý, podľa toho ako sa zje, sa to prekrýva, niekedy sa zje polievka a ostane druhé na ďalší deň, niekedy ostane z oboch, niekedy neostane nič. Skúšala som aj týždenne jedálničky, ale nebudem dcére alebo mužovi buchat po prstoch, že už nejedz nebude na zajtra. Asi každý ako je zvyknutý. Ale videla som aj domácnosti s tak striktne naplánovanymi jedlami, že sme po návšteve rovno robili zastávku v pizzerii, lebo každý dostal 'porciu' a viac jednoducho nebolo.
Inak presne to mi napadlo, ze do toho treba zarátať aj platby za jedlo v škôlke, škole. Takže tí, co uvadzate menej ako100 ecok na osobu/mesiac, tak by ma zaujímalo, ze ci deti maju stravu v škole. Kamarát mi vravel, ze ostal dost v šoku, ked začala korona, ze zrazu miesto 30 eurových nakupov robi 70 eurové a cely deň sa točí okolo jedla. Predtym deti a žena jedli v škole, on obedy restika, vecera suchá. A teraz nechápe 😁 Ja som to napr. az tak nevnimala, lebo mne decko do šk. jedálne nechodí už dávno. Takze som zvyknutá varit viac. A suché večere su u nas tak max.raz za týždeň.
Robime posledny rok raz za tyzden nakup z donasky potraviny plus drogeria a teda potraviny su tak 300 mesacne plus maso kupujeme samostatne, co je tak 100-200mesacne podla toho aky druh prave dokupujem, raz tyzdenne si objednavame obed/veceru, co je tiez podla toho co 15-30e. Takze cca 500 mesacne. Sme dvaja dospeli a skolkar. Na strave nesetrime, kedze teraz nakupujeme donaskou, ziadne akcie a pod. Sezonne sme mavali zeleninu ovocie od rodicov ale posledny rok toto nebolo kedze sme sa moc nevideli. A mam nejake diety takze kupujem specialne potraviny ktore su casto drahsie. Urcite boli mesiace ked sme minuli ovela viac a urcite sme nikdy neminuli menej ako 300 e za mesiac
@chrumka120 Stiahni si apl. eblocky, len naskenujes QR kód z bloku a máš prehľad.
Používam pár mesiacov a je to super. Dovtedy som vôbec netušila koľko míňame, teraz viem stav vždy a bez počítania.
My sme 4. Dvaja dospeli a 2 deti (8 r., 5 r.) a minieme cca 600eur,aj viac 🤦♀️🤣
2 dospelý a okolo 500€, my nevaríme tak sa veľa aj minie...
@viestta ano to mas pravdu fskt neberem ti nic.ja ked som robila tak ako prvy obchod teda po ruke som mala iba jednotu , tak ako co uz nakupila som a hotovo.lenze teraz ja nepracujem som doma pri synovi a mam cas z rana ist bud do tesca ci kaufu a pozret kde co stoji a dle toho sa riadim.
@nellye9 presne ako pises a neviem ci si tu raz videla v takejto podobnej teme ako zena s muzom prejedli do 20 e tyzdenne? Ako brutal.hrj su taky ludia ze zgrial ako divosi.dufam ze ja som tym svojim prispevkom tak nevyznela ako zgrliva babka.ale ja teraz ked sa mi da a idem tesco ci kauf tak sa da fakt nakupit vyhodne ..a aj teraz su potraviny brutal drahe neni o com...
My sme 3 (8 rocna dcera) a ked robim kura, tak k tomu prihodim balenie (6 ks kridel - mam ich rada) a za takychto okolnosti tu kuracinu mame na 2 dni. Lebo pekac plny aj zeleniny (korenovej, zelenej fazulky atd.) a k tomu zemiaky/ryza a salat. Plus robim na motylika, takze chrbtovu kost vyrezem a z toho je polievka. Cize dalsie jedlo. Tak takto sa to na dva (viac) dni da. Dnes sme mali donasku (muz uz bol z toho mojho statia pri sporaku chory+vela v robote) a 20EUR v cudu. Vzdy mam blby pocit, lebo za tie peniaze by som mala bio, doma uvarene na min 2-3 dni...no ale niekedy sa inac neda... ☹
My sme 5 dospelí, sem tam šiesti. Mesačne minieme na stravu a benzín a drogériu cca 400€.
Varím každý deň, všetci sme doma. Nekupujem žiadne konzervy, ani lacnú šunku, to by u nás nikto nejedol. Mame aj ovocie , tvaroh, jogurty,zeleninu, dokonca ani nemám pocit že sa v nakupovaní obmedzujem.
Autom chodím teraz Max. do obchodu, tak 2x týždenne.
Chlieb pečiem doma, skoro každý deň.
Z vlastných potravín mám iba ríbezle a huby v mrazáku, paradajkový pretlak ,pár fliaš zavaranych uhoriek, džemy ktoré nikto neje a sirupy ktoré nikto nepije.
Sladké jedlá nevarím, to tiež nikto nechce.
Málokedy nieco vyhodím, snažím sa spotrebovať čo je otvorené.
Možno je to tým, že ťažko nepracujeme, momentálne len sedíme doma za počítačmi, tak ani chlapi nepotrebujú mega porcie.
Zaujímavé čítanie. Najmä ma fascinuje, koľké jete veľmi málo a stačí Vám to, nemávate hlad, pripadne Vás nasýtia zeleninové šaláty, polievky a pod.
My sme potom nejaký divní: 2 dospelí a 3 deti a denne kupujem celý veľký chlieb, 10 rožkov, každý druhý deň na striedačku vianočku a oškvarkové pagáče. Všetko sa vždy zje a ešte aj chýba.
Na raňajky jeme zvyčajne pečivo, syry, šunku, salámu, vajcia... Polievka u nás nikoho nezasýti. Na obed musí byť kus mäsa (1,5 až 2 kilá) a príloha. Samozrejme, obrovské množstvá a aj tak sú všetci vrátane mňa už o tretej hladní. 😂 Jogurty, termixy a ovocie, to ani ako jedlo nerátam, len ako niečo pod zub, kým sa nedá na stôl poriadne jedlo. Rovnako čokolády, kroasanty, chipsy... Ak sa pečie doma koláč a buchty, musia byť 2 veľké plechy. Palaciniek treba aspoň 30, čiže to nie je ani lacné, ani rýchle. Rizoto, cestoviny, granadír... zvykneme mávať na večeru, ak od obeda neostane nič. Večer a po večeri sa ešte každý dotlačí pečivom. Občas mávame aj nočnú žravosť.
Nič nevyhadzujene, nemám pocit, že nakupujem hlúposti (až na tie sladkosti a čipsy, to je tak 60 eur mesačne), ale fakt jeme veľa, pritom nikto z nás nie je tučný. Pijeme vodu, čaje, kávu.
Občas jedlo objednávam, ale to má nevýhodu, že porcie sa nám zdajú malé a objednať naraz 8 porcií pre nenažratú rodinu ide do peňazí.
Mesačne len v potravinách nechám priemerne 600 eur, pričom mäso kupujeme vo veľkom a zvlášť (pol prasaťa, 40 kíl hovädziny, 10 sliepok...), vajíčka kupujem väčšinou domáce, robíme vlastný džem, nakladané uhorky, kompóty do koláčov... Asi máme fakt veľké žalúdky a teraz, ako sme doma, nám chuť do jedla ešte vzrástla.
@heleninamama tak podobne sa ja citim, len nas je o jedneho viac. 4 deti od 9 do 16 rokov.
Nechutenstvom ci vyberavostou nikdy netrpeli, su ako hobiti... "jest sa ma pravidelne, vela a casto" 😲 Vela varim, mame aj dost zo zahrady plus sliepky na vajicka, lebo na objednanej strave by sme prisli na mizinu alebo zomreli hladom, alebo oboje.
My tiez ako vy, dvaja dospeli a rocna slecna. Miniem cely rodicak len na jedlo a aj viac, ale nie preto, ze nevieme hospodarit. Dobre vieme, kde by sa dalo usetrit, keby bolo treba.
Ale kupujem teda zdrave a kvalitne potraviny a tie su zial vzdy drahsie. A jeme vela ryb a morskych plodov.
@heleninamama pána tak to riadne pojete...koľko krát zjeme obed trochu neskôr a večeru už nemáme vôbec...a niekedy máme len polievku hustejšiu na obed , ja sa najem aj so šalátu...napodiv aj môj muž...
@maud13 nečítala som ďalej, ale takto som si aj predstavovala tvoj jedálniček.Ked Ti vyhovuje tak fajn, ale máš tam 4 dní múčne jedlo pirohy, palacinky halusky, špagety sacharidy toto, ak by som navarila dcére o hodinu je hladná.to už fakt radšej kúpiť za 4 eura maso a mať normálny obed.Neverim, že tvoj muž je jedál a z tohto sa naje.Ale sumu, ktoru miniete Ti zavidim😃
@heleninamama je to strava pre 5 ľudí moja kolegyňa má tiež 5 čo rodinu deti v puberte ona po práci naozaj len varí a domov nosí plne tašky z obchodu.Pomedzi to koláče, domáce žemle, slimáky pizzove jej deti zjedia každú deň po 2 jogurty a ovocie na kilá kupuje.Ja varím tiež skoro denne a mám pocit, že veľa nakupujem na to, že sme 3, ale toto uz je fakt vyvarovna😉
@heleninamama mna zas facsinuju vase bezodne zaludky🙈, cely chlieb sa u nas nezjedol este nikdy, ani v lete ked vonku grilujeme😁
Ale niektori ludia to tak maju, ze im tak chuti jest. Mne suseda hovorila, ze musi strazit chladnicku, lebo by jej decka vyzrali celu chladnicku. Toto som nikdy nepoznala u deti a mna ked som bola decko museli do jedla nutit.
@0silvia0 veď, keď si dá každý 2 krajce a chalani možno aj večer je chlieb v cudu😜ale každý to má ma ináč niekto si nakraja mozarellu k tomu veľa zeleniny a má večeru.Druhy zaleje musli a má raňajky.U nás je problém zjesť jedno balenie šunky dcéra neje, muž nemá chuť a ja ju jem 3 dni na raňajky😀aj tak miniem určite 400 eur, ale varíme veľa mäsa, struhovibove polievky a domáce či od niekoho nemám nič.Ja tu sumu neviem okresať.Kupim aj lososa, aj hovädzie, syry sladkosti vôbec, takmer nepeciem, džúsy nepijeme fakt ste ma inšpirovali robiť si jedálniček.
@luccija u nas sa zasa konzumuje chlieb a pecivo minimalne. Ved to, ze kazdy to ma inac, narazala som na to, ako pisala @heleninamama ze ju fascinuju ti menej zravi. Mna zas fascinuju tie kobylky, co cely den riesia jedlo🥰
Jednoducho sa to neda porovnavat. Ja ked napriklad vidim tie pridane torty na stene, tak mne je az nevolno, neznasam torty. A niekto by za kusok torty urobil aj stojku na hlave🤭
@0silvia0 My fakt zjeme veľký chlieb na posedenie. K tomu maslo, 250g kocka syra, šunka, (denne tiež toľko ako syr, ale keď kúpim viac a nedám pozor, deti zjedia aj pol kila - robia si ruličky a zajedajú😂 a paradajky, paprika.
Od roka jedia ako dospelí. Detské porcie u nás neexistujú a dcéra (12) zje ako drevorubač, pričom má skoro 170 cm a 50 kíl. Chalani sú tiež vysokí, ale chudí a kostnatí, mladší mal v piatich rokoch na preventívke 120 cm a 17 kíl, doktorka sa na mňa dívala, akože či mu dávam jesť 😂
A prvé, čo počujem, keď prídem domov je: Čo si kúpila, nemáme nič! A vrhnú sa na tašky. Občas mám obavy, že zožerú aj mňa. A to ešte nie sú všetci v puberte.
Moja teta mala troch synov a spomínala, že v puberte to bolo len a len o jedle - varila im v 10 litrových hrncoch a dnes sú z bratrancov 2 metrové a 100 kilové obludy. A stále veľa a radi jedia. Takí budú asi aj tí moji.
@skolara 50 eur mesacne je 600 eur rocne, 6000 za 10 rokov, 18 000 za 30 rokov. Presne tolko si odkladam do jedneho fondov takze k dochodku aj obycajna 50 eurovka mesacne urobi fajnu sumicku. A uzivatelka maud13, tu uz nie je, uz ti neodpovie.
@heleninamama ja sa bojim mojich synoc puberty 😂 ja som zo zenskej rodiny, u nas bolo take, ze prazenica pre jedneho je z 1 vajicka. Moj dvojročný uz teraz zje z 2 😂
Mala som na strednej spoluziaka, ktory si nosil na desiatu 10 rozkov so šunkou. To aj ucitelka iba pozerala 😀
@margaretka_ Moji bratranci dodnes spomínajú, že každý dostal na desiatu celý makovník alebo počet rožkov = počtu hodín v škole a k tomu si celú štanglu salámy rozdelili na tri kusy. Vianočku krájali po šírke, do toho dali maslo a jedli. Každý vlastnú!
Praženicu pre deti robím bežne z 10 - 12 vajec. A už sa im to zdá málo...

ešte dodám, že máme vlastnú záhradku, takže napr. fazuľu máme svoju, mrazenú bio zeleninu okrem zemiakov svoju /kupujeme už cibuľu, cesnak/ hríby sušené, mrazené, zavárané nazbierané v lese, kompóty, lekváre, džemy vlastné