Koľko miniete mesačne na potraviny?
Ahojte. Zaujima ma kolko miniete mesacne na potraviny a pre kolko clennu rodinu. Myslim tym cisto potraviny bez drogerie alebo veci pre deti, proste cisto jedlo. Pytam sa kvoli tomu,ze mi pripada, ze my miniame na jedlo vela penazi, proste nevieme hospodarit a chcela by som vediet, ako to maju ine rodiny..
@danielinaa veď... Ale ako hovorím...každý robí ako najlepšie vie... Keď dakto tu nájde dobrú radu a pomôže mu niečo zlepšiť páči sa... Ja sa tu môžem.hrat na bio raw a neviem čo a v realite v chladničke hamburger s kolou... Je to net... Virtuálny svet... Kde som čím chcem...ak chcem...
Asi tak
A mne chlap povie ze vela minam na stravu..co myslim ze 400-500 eur cisto len strava pre 4 chlapov plus mna plus 2 deti( 3 rocne a 6 mesacne) je ok
@henka123123 posli na nakup chlapa a sprav mu aj zoznam.
@viestta v jednom svojom komente píšeš, že každý môže vyjadriť svoj názor, lebo veď debata, v inom píšeš o ako vysmesnom komente od @danielinaa. Ale veď ona rovnako povedala len svoj názor 😉. Či len ten čo sa ti hodí je vhodný do debaty? Inak mňa tiež napadlo hneď na začiatku diskusie, keď sa niekto maud pýtal, či sú z takej stravy zdraví, že koľko z tých, čo píšu, že míňajú na stravu veľa, má napríklad v rodine nadváhu...lebo kopa bio jedla určite neznamená automaticky zdravie
@kristiii robim predavacku a teda vidim ako niektore rodiny nakupuju a su aj take co minaju velmi vela, a v kosiku perlive vody, radlery, sladkosti, sunky velke mnozstva . . . a su vacsinou aj zavalitej postavy, rovnako ich deti. To tiez neni jednak nazdravsie a jednak pre mna zbytocne minuta kopa penazi, ktore si mohli radsej usetrit. Je tazka doba. Dnes robota je, zajtra nie...samozrejme kazdeho vec. Dokonca mame jednu rodinku co denne tu minu 40 a viac eur a vsetci su morbidne obezni aj ich deti. :( Je to strasna skoda ked vidis ake nadherne dievcatka to mohli byt keby neboli morbidne obezne.
2 dospelí + 1 dieťa 450 eur mesačne
Záleží od ročného obdobia. Sme z tých co majú kúsok záhradky, takže v lete si co to dopestujeme, keď sa vydarí sezóna. Čiže v lete sú tie náklady asi nižšie. Ja som nikdy nejak extra nerátala výdavky na stravu, sme dvaja, ale počítam ze by sme sa niekde okolo 300 eur asi dostali. Míňame hlavne na mäso, to kupujeme buď v masiarstve alebo od domácich chovateľov, čiže to je asi najväčšia položka, nekupujeme tento druh potraviny vôbec v obchodných reťazcoch, v prvom rade pozeráme na kvalitu. Ďalej sa míňa na pečivo, to kupujeme dva krát do týždňa a dávame do mrazaku a podla potreby vyberieme koľko zjeme. Väčšie nákupy napríklad šunky, syry, parky robíme tak raz do mesiaca, vždy nakupime viac a dáme do mrazaku a vyberáme podľa potreby, tu taktiež hlavne kvalitu pozeráme, nie cenu. Dosť sa u nás kupujú aj maškrty, takže niečo sa minie aj tam. Zeleninu v zime nekupujem takmer žiadnu, obchodova nemá chuť a postriekany bordel jest nemá ani význam, koreňovú zmes do polievky mam bud zasterilizovanu v pohároch alebo zamrazenú, naložený sud kapusty a kvasenych uhoriek. V lete vždy robíme zásoby na zimné mesiace, zavarame uhorky, zeleninu, ovocie, alebo napríklad aj huby. Z ovocia v zime sem tam kupujem len jablká banány a citróny, robíme si citrónovú vodu. Sem tam nejaké pomaranče mandarínky ale väčšinou len počas sviatkov. Varime vždy na viac dní, nevadí nám jest aj 2-3 dni po sebe to isté, a je to z časového hľadiska pre nás praktickejšie. V zime je to viac mäsove, napr keď uvarím koleno, z vyvarenej vody urobíme fazuľovu alebo šošovicovu omacku/polievku. Keď urobíme vepro knedlo zelo a zostane nám kapusta, z tej robíme potom segedin. Často ale mame aj francúzske zemiaky, placky, sladké obedy vôbec. Večere sú väčšinou suche, sem tam si spravíme varené. V lete sme mali stále niečo z cukety keď bola, čiže sa to naozaj líši od ročného obdobia.
2 dospely plus takmer rocne dieta odhadom to moze byt tiez tych 450e. Iste by sa dalo aj lacnejsie, ale nesetrime v tomro velmi
@evinqua
@0silvia0
@danielinaa
@viestta
Keďže chceme lokálne suroviny a domácu zeleninu a ovocie, nič iné nám neostáva, len mraziť. Akože dalo by sa to aj bez mraziakov, ale nechcem vedieť tú sumu za potraviny, ktorú by sme museli uhradiť za pravidelné menšie nákupy bio mäsa a zelovocu.
Máme americkú chladničku s dosť veľkým mraziakom, jeden mraziak pultový (obrovský) a jeden zásuvkový vysoký 180cm. Do toho obrovského vpracem všetko mäso, šunky, ryby, chlieb a hotové jedlo, ktoré vyrobím z mletého mäsa, lebo mleté mäso nemrazím. Zeleninu, ovocie, syry a ostatné mám v americkej a v zásuvkovej mrazničke. Vyhovuje mi to tak, pretože všetko mám pekne nakrájané, pripravené na varenie, popri práci, deťoch a homeschoolingu by som nestíhala aj krájať 😅
@mamkabeika takze urcite nebyvate v panelakovom byte ;))).v doma maju aj moji rodicia dva mrazaky samostatne a dve spajze, takze mat taketo skladovacie moznosti, clovek inak nakupuje
@heleninamama my mame podobne😂😂 nie a nie sa dosjest😂😂
@mamkabeika mňa zaujíma sušenie ovocia. Sušíš v sušičke na ovocie alebo v rúre? Ja som 2 krát sušila čerešne, prvý krát OK a na druhý krát ten istý postup v rúre a mi splesniveli, odvtedy som už nesušila.
200€, dvaja dospelí a dve malé deti, zeleninu a ovocie niečo máme svoje ( mrkva, cibula, zemiaky, jablká, mrazené/zavarene/lekvare maliny, jahody, čučoriedky + manžel v práci niečo minie v bufete.
@mamkabeika mňa zaujíma, či skutočne žiadne čerstvé ovocie v zime nekupujete. Tiež mám nasušenú a zamrazenú celú úrodu ovocia. Naozaj sa môžem spoľahnúť, že v tom tie vitamíny ostanú? Trochu sa toho bojím 🙂
@mamkabeika a ako to mrazene ovocie konzumujete? U nas okrem drobneho ovocia, hlavne ribezli a cucoriedok, mrazene ovocie po rozmrazeni nikto nechce. Ale drobne ovocie (jahody, maliny, cernice, cucoriedky a ribezle) jedavame v zime s jogurtom alebo zvarene s troskou cukru ako prilohu k tvarohovym knedlickam. Ale popravde, z nasej malej zahradky nam mrazene vydrzi tak 2 mesiace, potom uz kupujem.
@danielinaa neobsluhujete nas? :=)) ale u nas malinovky, radlery, piva, alkohol a maskrty konzujeme manzel, ja so synom skor zeleninu, ovocie, no a pijem so synom cistu vodu, uz tri roky pijem cistu vodu, vynimocne od chuti pohar coly v nedelu, inak mi to uz pride moc sladke a som od mala az doteraz zavalita😀 a muz chudy a vysoky
@sendy1977 Ja mám 2 veľké sušičky. V rúre nesuším. Ja vždy radšej suším na nižšom stupni kvôli vitamínom a dlhšie, aby nesplesnivelo.
@simsalabim mrazené broskyne mixujem s tvarohom na pribinacikovy krém, alebo na zmrzlinu, dávam ovocie aj do nákypu, ja to však zmixujem, lebo vcelku to nie je veľmi vábne. Jahody hodím len tak, do pudingu, do šampusu, pre deti do vody s troškou sirupu. Väčšinou sa to snažíme jesť neuvarené.
@mamkabeika super. U nas by to asi nejedli...tvarohovy krem chcu len coko alebo vanilka, ovocny nakyp v ziadnej forme ani ako zemovka ci ryzovy nakyp... co uz s nimi. Ale ked ti to rodina zje, je to perfektne.
@ziarifka Akože nie. Napísala som do príspevku, že áno. Kupujem v pravidelných nákupoch už len mliečne výrobky a čerstvú zeleninu a ovocie ako napr. citrusy a banány, ale aj jablká a hrušky. Z tej trošky sušených jabĺčok by sa nenajedli. Mám veľkých jedákov. Za jeden nákup zaplatím okolo 150€. Máme to na cca 10 dní. Musíme mať však zásoby trvanlivých potravín a mäsa. Keby sme nemali zásoby, platili by sme samozrejme, za nákup viac. Najdrahšia položka je u nás zelenina a ovocie. Na zeleninu a ovocie miniem okolo 1200€ ročne, možno aj viac, detailne to nemám prepočítané.
Nemam to zratane, ale odhadom cca 350€ 4 clenna rodina, ale deti maju len rok.
@ziarifka Určite sa nemusíš báť mrazenia, čo sa vitamínov týka. Je to jeden z naj spôsobov skladovania. Z toho dôvodu radšej veľa nezavaram a nevarim veľa džemu. Nezachová sa toľko vitamínov. Džem používame len sem-tam na vianočku, na koláčik a do jogurtu.

@danielinaa ale naše mamy nenakupovali také s**t kuracie mäso, ako dnes predávajú v Tesco. PS: citujem svoju mamu