Koľko miniete na nákup?
Baby koľko miniete v prepočte po tomto zdražovaní na nákup ? Ja za obyčajny , ničim výnimočný nákup t.j nejaké ovocie , zeleninu, cereálie, mäso miniem na jeden nákup ktorú vydrží týždeň 160-170e...mňa ide z toho rozhodiť , a to ešte máme z čoho , sú ľudia ktorí nemajú ani za čo nakúpit..
Ešte prídu nedoplatky čo sa všetko zvyšovalo 🙈🙈🙈..ja neviem neskutočne šlo všetko hore ..
Ja u nás oproti domu polku chleba 8 rožkov obyčajných 2 geahamove dnes 3,40
@mima172 no prave ta zelenina isla brutalne hore, jedna paprika strednej velkosti za skoro 2€, dve salatove uhorky, zopar ks. mrkva a uz 10€ fuc… len zelenina, ovocie vyjde este viac, vajicka su tiez z tych drahsich potravin.. ked mas toto z 80% od rodicov, tak to sa da zvysok naozaj kupit za menej
@zuzuliennka1 To áno, veď som aj zato vďačná, ako moj muž hovorí, tak tie domáce veci sú fakt poklady. Včera som v Bille kúpila kúsok melóna, čučoriedky, rajčiny, nejaké pečivo a ze 12€. Neskutočné... Ceny ako v Nemecku, len platy akosi zamrzli 😌
My sme 5-ti (deti 12,9,6) z toho 2 bezlepkáči - držíme to, resp. tlačíme to s odretými ušami okolo 150 na týždeň, ale to fakt len základ. Nič nevyhadzujeme. Deti sa stravujú v jedálni cez týždeň, my si stále varíme. Reštika nič, sem-tam (max 1x do mesiaca objednaná pizza). Dnes som platila okolo 35€, včera sme v obchode neboli....
@mima172 ak by si mala tie veci co me ujes ze mas od rodicov kupovat tak zvys sumu na tyzden o 1,5 nasobok
ja tiez nechapem ako niekto napise ze zeleninove jedla su lacnejsie ako maso na stave s cestovinou ci ryzou zelenina ovocie slo brutalne hore a ty ak nemusis ani pestovat ci chovat tak to sa neda porovnavat s inym co kupuje ci dochova dopestuje lebo aj tam su naklady
@mima172 uz som si niekolkokrat povedala, ze kurnik kam sme sa to dostali, ze ked si chcem vecer kupit nieco na chrumkanie k tv, doteraz to bola vzdy mrkva s kalerabom, paprikou, uhorkou… dnes ma lacnejsie vyjdu mastne tucne nezdrave cipsy, a to dokonca niekolkonasobne… chore
My 1.000€ na mesiac
Zbytocne asi pisat kolko, lebo kazdy na to zlozenie kosika ine. Ale citim aj ja, ze predtym som platievala za velky nakup 80-90 a teraz je to 100-120€.
Obcas idem do pekarne a to su “vyhodene” peniaze, podobne ako sladkosti.
@karelova áno v tejto dobe TREBA nadávať na štát!! Neviem či žiješ na SR, lebo ak áno a vôbec ťa nezaujíma čo sa deje je dosť smutné!! A to v lete má prísť 3vlna zdražovania!
Neviem či vieš ale minimálna mzda je asi okolo 520 či tak nejako.. zober si koľko ľudí maká za minimálnu mzdu a porovaj ceny v obchodoch. Nie každý žije vo veľkom meste kde sa nájsť aká taká brigáda...
Kúsok empatie by ti nezaškodilo ..
@lennytka84 netreba nadávať na štát, zdražuje sa všade, inflácia ovplyvňuje celý svet, vláda tomu nepomôže. Na SVK má minimalku 4 percenta ľudí, z toho relatívne dosť z nich dostáva peniaze aj na čierno
@misana84 ano, ikona tradicnej rodiny... :D zije sam a nema potuchy o cene zradla. Parodia toto
My sme traja...varím každé dva dni...teda väčšinou na dva dni...aj s desiatami pre malého okolo 100 eur...a to kupujem aj ovocie a zeleninu...jogurty...ale je pravda že sledujem akcie a letaky
@zmrzlinka2021 4 percenta ľudí?????
@sabinka022 Nikdy by si žiadnu maternicu nezašívala, keby si nemala vzdelanie. To vzdelanie by si bez učiteľov nemala. 😉
@evamarek77 ja som pisala o minimalnej mzde, nie priemernej. A vsade mas momentalne situaciu velmi narocnu. Nadavanie a hladanie vinikov vsak nam nepomoze.
Co sme si zvolili to mame.
Kedze tomuto narodu je blizsi nacionalizmus, populizmus, debilizmus, lacne sluby ako kvalitni odbornici, statnici, ktori prinasaju reformy ... tak mame co mame. A ludia tu stale mavaju na privitanie populistom a zial aj dezolatom... tak mame co mame.
@cucoriedkacucoriedka 4 % pracujucich ludi a to percento nie je vystup z ankety ale oficialne cislo.
@evamarek77
Inak, znizit DPH -neznamena znizovanie cien tovarov a sluzieb!
A kazda "kompenzacia" si vyzaduje niekde tie peniaze najst. Cize ty ked mas doma budget (rovnaky) a musis za potraviny zaplatit namiesto 100 EUR - 120 EUR, musis 20 EUR najst a proste tu polozku kratit.
Ja často kukám čo kupujú iní ľudia keď stojím v rade na pokladni a teda vždy nájdem takých čo plný košík blbosti za 100e že ozaj rozmýšľam z čoho varia. My sme 2+1 a minieme cca 300€ mesačné.
A ešte vždy ma udivuje koľko ľudí nadáva že nemá peniaze ale na takú blbosť ako fajčenie sa vždy nájdu - úplne naj to vidno keď občas kuknem zamenu manželiek - mrncia že na nič nemajú ledva o rozkoch žijú ale dymia ako teplarensky komín - človek čo fajčí nemá právo sa sťažovať že mu chýbajú peniaze keď ich len tak púšťa do vzduchu.
@evamarek77 Este raz. Ak sa znizi DPH, nemusi to znamenat znizenie cien. Cena je vzdy ekonomicka velicina, kde sa stretne ponuka s dopytom. Ak tovar predam v pohode za 400 evri a znizenie DPH by mi ho umoznilo predavat za 350 evri, urcite nepojdem na uroven 350 evri, pretoze ja ho za 400 predam.
Tiez znizenie prijmov do statneho rozpoctu znamena znizenie vydavkov, cize specifikovat si oblasti, kde proste dame menej, či to bude školstvo, či zdravotníctvo, či samopsrávy.... a tu bude sa kazdy rezort pravdaze "biť" za svoje zaujmy, čiže v konečnom dosledku výsledok bude taký, že "jedna ruka prida, druha ruka ti vezme"...
Tu netreba populisticky nalievat peniaze do spotreby a este viac prehlbovat inflaciu. Tu treba riesit koncepcne fungovanie systemov v krajine, aby boli efektivne, a prinasali znacne reformy do vsetkych oblasti v tomto state.
Mi sme 3 a za týždeň minieme za nákup od 100-150eur.
@evamarek77 najnižšie platy v Európe isto nemáme. Nižšie majú Ukrajinci, Bulhari, Rumuni... znižovanie spotrebnych daní, DPH nemá efekt dlhodobý kukni na Poľsko. Česko. Znižovali na paliva a za pár týždňov sú tam kde boli.
A pochabe rýchle rozdávanie peňazí môže mať v dlhodobom horizonte oveľa horšie efekty ako toto momentálne zdražovanie. Treba sa na to pozrieť z makroekonomického hľadiska čo to spôsobí.

Súhlasím, že všetko šlo šialene hore, no aj tak ma tu niektoré sumy za týždenný nákup prekvapujú. Ja varím každý deň (až na malé výnimky) niekedy polievku, niekedy druhé, niekedy oboje. Sme 3 členná rodina a týždenne minieme na potraviny cca 60-70€ a to som asi prehnala. No je pravda, že zaváraniny, zemiaky, vajíčka, sezónne ovocie a zeleninu máme z 80% od mojich rodičov a mäso nejeme. No kupujeme rôzne podľa mňa drahé "náhrady" mäsa. Nemám taky dojem, žeby sme na jedle šetrili. A aby som nezabudla, raz za čas, keď je akcia, tak muž nákupy nárazovo viac mlieka, múky, ryže (tak raz za pol roka).