icon

Koľko miniete na stravu?

motylik1998
23. apr 2022

Ahojte, koľko teraz dávate na stravu mam pocit, že toto čo zarobím a poplatim účty, že ani 100 e na stravu mi nezostane, a to nefajčím a nepijem ani sladkosti nekupujem...varím vždy, ale potraviny sú také drahé, že mi je zle z toho.

sasa1983
26. apr 2022

@marzuz89 mliečne výrobky, pečivo, ..

acrobaleno
26. apr 2022

@cyberk ale veď keď si kúpiš jedno kura v zľave k tomu nejaké zemiaky alebo ak ho budeš robiť na šťave s cestovinami na dva dni, tak sa ti to oplatí viac ako obedové menu za 10Eur na deň. Aj ten nákup 20Eur neminieš na jeden deň.

tarvika
26. apr 2022

mne pomaha ist raz do mesiaca na velky nakup, kde dokupim trvanlive potraviny na cely mesiac a potom uz len dokupujem ovocie, zeleninu, maso, vajicka a mliecne vyrobky. kupujem dost vela vyrobky privatnych znaciek, na tom sa da vela usetrit a mnoho z nich je velmi kvalitnych. my napriklad nekupujeme ziadne sladkosti, sladke pecivo a pod. kupujem vacsie balenia veci, ktore viem ze stihneme spotrebovat. napriklad namiesto 4 malych jogurtov kupim jeden velky a mas to o viac ako polovicu lacnejsie. 100 eur na mesiac na jednu osobu, ak zije sama v domacnosti je dost malo, ale urcite sa to da.

marzuz89
26. apr 2022

@osky tiez mrazim a tiez kupujeme v akcii a tiez sa snazime nevyhadzovat. Presne ako pises, je to o hospodareni. Tiez nekupujeme hluposti ani polotovary. A to ani ked mame male dieta. A potom som na vysmech, ked napisem, ze na potraviny nam staci 40 / 50€tyzdenne 🙈 ale naozaj staci, kedze miesto cukrikov, lizatiek, pribinacikov a jupika kupim radsej ovocie a zeleninu na cely tyzden..

marzuz89
26. apr 2022

@sasa1983 ale vazne. Za 50€ okrem zeleniny a mliecnych vyrobkov kupim aj sunku aj maso, a to v masiarstve. Ako som pisala, zabalenu v plaste, 6 hrubych koleciek, kupis na kilo v prepocte za 15 az 20€. V masiarstve kvalitnu s vysokym obsahom masa za 9€ na kilo. Tu kupujem ja. Aj tie jogurty ako som pisala vyssie. 20 bielych vs 6 pribinacikov. Nase dieta neje cukriky, cokolady, lizatka. Da si radsej parene buchty ci domaci kolac. To nerobime kvoli setreniu, ale vyhod z tyzdenneho nakupu vsetky taketo hluposti a uvidis ten rozdiel v sume nakupu. Zeleninu a ovocie kupujeme tiez.

Trvanlive potraviny kupujeme v akcii. Kym ty mozno kupis jendu vec za plnu cenu, ja kupim viac kusov o 30% lacnejsie a kupim tak za tu istu cenu ako ty trikrat tolko.

Naozaj je to o hospodareni a stravovacom style rodiny a nie je dovod sa vysmievat, ze potom nekupujem sunku, maso, ovocie a zeleninu...

malinovka333
26. apr 2022

@heln a preco kupujes zrovna drahe rajo mlieko?

martulka48
26. apr 2022

@kristiii ale maslo za 3,50 som už videla a to už do 4.- € nie je ďaleko ☹

nestastna21
26. apr 2022

Tak 300e pre dvoch a to sa sravujeme zdravo a ceny moc neriešime. Vždy v nedeľu urobím jedálniček aj podľa aktuálnych zliav na ďalší týždeň, podľa toho nakúpime. Snažím sa aby sme nejeli mäso každý deň, takže veľa zeleniny a strukovin. Ryba aspoň raz za dva týždne. Červená mäso raz za mesiac. Keď som to nerobila, jedli sme dosť nezdravo a tiež sme veľa vyhadzovali. Plus netreba rozmýšľať nad tým co budem variť.... Autorke odporúčam skúsiť vrámci varenia používať veľa koreňovej zeleniny a strukoviny. Sú výživné a cenovo veľmi dostupné.

kaki3
26. apr 2022

@martulka48 ti poviem to je fakt, tiez som tak uz videla. Snazim sa kupit ked je v akcii, aj teraz v Kauflande ved bolo, ale mne sa uz neuslo. Som zavahala, ze som nesla zavcas rano ked otvorili 😀

indiankaindi
26. apr 2022

@marzuz89 Myslím, že ten systém máme nastavený podobne. U nás sa cez týždeň raňajkuje tiež jogurt alebo cereálie, šunku kupujem taktiež u mäsiara, pretože tá v plaste ako píšeš, nám nechutí nikomu. Radšej máme čerstvé, koľko kúpime, toľko spotrebujeme. Nekupujeme žiadne džúsy, z jupíka, resp. z túžby po ňom deti vyrástli už pred niekoľkými rokmi, takže nič podobné nekupujeme. Sladkosti sa snažíme nahrádzať ovocím, hlavne v lete sme nastavení jesť veľmi veľa ovocia a to kupujem na trhu - čerstvé, neumelé a dá sa zjednať cena, ak berieme viac aj so zeleninou. Ale v obchode necháme za týždeň cca 100€ pre 4. Deti majú obedy v škole, my sa stravujeme doma, občas donáškou. Takže mne tých 50€ preto nevychádzalo a vlastne stále nevychádza. Nerobíme veľké nákupy, kupujeme priebežne, v obchode sme každý deň alebo obdeň. A vždy je to tých 20 - 30 € za nákup.

scila
26. apr 2022

@angelheart tak snáď slovenské maslo za 4,-€ nebude. Rajo dovezené z Nemecka v tom má zarátanú aj tú kopu nafty čo sa spotrebovala kým ho sem doviezli ...

angelheart
26. apr 2022

@scila snáď, ale momentálne nič dobré nečakám, uvidíme

scila
26. apr 2022

@motylik1998 strašne veľa 😵‍💫. Ale ťažko mi určiť koľko mesačne, keďže trvanlivé potraviny kupujem vždy v akcii aj na 3-4 mesiace, mám to potom v špajzi a vyťahujem podľa potreby. Taký krištáľový cukor alebo tuniaka som za "neakciovú" cenu nekúpila už roky. A aj to vyššie riešené maslo - v Bille mávajú Tami za cca 1,25€ 250g, vždy kúpim 5-6 ks a vydrží nám do ďalšej akcie 🙂

nika_23
26. apr 2022

Tej cene masla verím,v nedelu mi mamina vravela že kupovala Rajo maslo 250g v Tescu a dala zan 4€.Oči mi skoro vypadli z jamôk.

lsimo
26. apr 2022

@nika_23 to mi ani nehovor, v poslednej dobe mám normálne averziu ísť čokoľvek kúpiť do potravín. Niektoré tie ceny, to je už fakt na zamyslenie

berginkan
26. apr 2022

@malinovka333 som sa akurat isla toto spytat a este je aj hnusne a o nicom

ivec16
26. apr 2022

@sabina230 40-50€ je vacsi nakup? … no ja som spozorovala ze som robievala nakupy v priemere okolo 60€ a teraz je to v priemere okolo 100€

berginkan
26. apr 2022

@cyberk menicka sa neoplatia. ked kupis kilo prs za tych 5-6 e mas z toho jedlo aj na 4 dni, takze to je blbost

zemiakovysalat
26. apr 2022

@scila preprava celého kamióna z Nemecka stojí cca 800 - 900eur. V tom je 32 paliet masla takže myslím ze na na kuse zdraženie nafty robí len cca 10 centov..

pink_lady
26. apr 2022

Mna by zaujímalo, tie čo píšete že radsej kupite kilo šunky v masiarstve...to akoze celu sunku? A kolko ju mate v chladničke, Ako dlho ju jete? Vcelku, nakrajanu? Však to ked sa raz otvori to nemá dlhu životnost resp. nezávadnost 🤷 potom je otázka setrenia nad zdravotnymi dosledkami či sa nemusí prejaviit hned...

0silvia0
26. apr 2022

@pink_lady podľa mňa je to myslené, že sa to oplatí kupovať v prepočte na cenu, nie že kúpia kilo šunky. Asi kupujú 200, 300 g podľa potreby. Ja zas keď vidím, ako tam predavačky s kýblikom a handričkou umývajú tie stroje na krájanie šunky, radšej kúpim tie balené.

pink_lady
26. apr 2022

@0silvia0 no, odkedy kamoska robila v masiarstve tak tiez nekupujem resp si všetko doma umyjem 🤣aj slaninu či klobasky...

0silvia0
26. apr 2022

@pink_lady ja zas kupujem všetky mäsové výrobky v rámci týždňového nákupu v supermarkete, mne sa nechce chodiť každý druhý deň do mäsiarstva pre 10 dkg šunky. Čiže kupujem predražené, balené v plaste, no čo už...

pink_lady
26. apr 2022

@0silvia0ja vacsinou tiez a mne to balené pride hygienickejsie ako ked tetuska si v masiarstve rukou chytí nos a potom mi naklada s nou šunku 🤣

malinovka333
26. apr 2022

@berginkan ved tie privatna znacky obchodov plni tiez rajo.napr mlieko kauflad vyrava rajo. A 1,5% stoji bez akcie 65ct v akcij menej, plnotucne stoji dajme tomu o 10ct viac v akcii hadam 60ct. Tak isto aj muky a kopec dalsich veci,staci si pozriet vyrobcu a je to to iste len mas asi krajsi obal.Ja som napr este take drahe mlieko nevidela.aj maslo vcera 1,65ct. Ano jednota je draha ale aj ona ma svoje znacky.

malinovka333
26. apr 2022

@nika_23 a to tam ine maslo nebolo?ci chcela len vyslovene rajo?

alanko20
26. apr 2022

@0silvia0 ja to mam tak isto. Mame male dieta a mam cas chodit s nou von len poobede, lebo doma pracujem. Preto nebudem s nou denne behat po nakupoch po celom sidlisku, po masiaroch atd. To by mala aky zivot. Snazim sa to stale viac a viac minimalizovat- myslim pocet nakupov. Teraz napr som si dala par dni vyzvu varit len zo zasob. Snad vydrzime do piatka. Okrem toho, minuly tyzden som kupila 200 gramov šunky navazenej, zabalenej za pultom a 2 platky som vyhodila smradlave, co sme nestihli zjest. Takze skor kupim tie 100 gramove baliky, tie sa zjedia vzdy a nevyhadzujeme.

dulazh
26. apr 2022

@hellwant ja idem kupit rozky a skoncim s nakupom minimum 25 euro.Velky nakup,komplet na tyzden od 80-120euro

sasa1983
26. apr 2022

@marzuz89 ja sa nikomu nevysmievam. Podľa mňa nie je terno prezentovať, ako viem čo kde sa uskromniť, ale snažiť sa mať možnosť si dopriať viac, nemusí to byť nutne nutela čokoláda, ale kvalitná reštaurácia, lepšie potraviny, ..

martulka48
26. apr 2022

@kaki3 čo sa masla týka už pár krát som si urobila doma zo šľahačky. Je fantastické. ak kúpite za dobrú cenu šľahačku oplatí sa to skúsiť

https://www.youtube.com/watch?v=8xUSiZ-oHeU