Koľko miniete na stravu?
Ahojte, kolko vam vychadza ze miniete v potravinach mesacne? Sme rodina trojclenna, dvaja dospeli a 3 rocne dieta, ale teda ked si kazdy mesiac pozeram utraty Tesco a podobne, tak to scitam aj na 1000€, pride mi to extrem a pritom mam pocit, ze kupujem len potrebne veci, ano sem tam nejaka sladkost, chipse ale ziadny extrem … bezne na ranajky pecivo, nejaka sunka, zeleninka, maslo, syr, nejake jogurty pribinaicky pre maleho, obed sa stravujeme v praci a maly skolka a vecere podla toho, co varim, niekedy tiez pecivo a tak …. Ďakujem za vasu spatnu vazbu 🙂
@drahomirrra ano pre 4. Chyba mi detail, co vsetko tam autorka rata. Neratam obedy, ja a muz v praci, deti v skolkach. Aj to je jedlo co platime, ja ho tam nezahrnam. A pisem 400-500, nie 350. Lieky su polozka na urovni 0-10e ak vobec. Kozmetika podobne a to sa maľujem do prace a denne vsetci umyvame. Vobec sa neobmedzujeme, kupujeme si hovadzie, deťom aj pribinacika, nam pivo, cokolvek. Ranajky a vecere mavame suche, v tyzdni nevarime. Vonku sa nestravujeme.
Tiez sme traja a mesacne sa minie v supermarkete 800e 🙈 a to este plus strava v skolke a ja v praci. Prode nam to vela, ale kazdy mesiac to tak vyjde .
@nyphadora my predne tak podobne tym padom, a tiez to je plus minus to iste, aj keby sa snazime kresat
@evkamotka ja do 1000€ tiez neratam obedy v praci a školku praveže
Podla mna je to dost. Dvaja dospeli a dve deti do 6 r., zmestime sa aj do 400- obcas 500. Nerátam ale obedy v skolke, to je este plus. Kazdy den varim, my dospeli si nosíme obedy so sebou. Nakupujem 95 % veci v akciach a varim podla mna pomerne zdravo. Min. 2x v tyzdni maso, raz ryba, no to uz skor mrazena, po zdražovaní čerstvá raz mesacne. Ako prílohy aj take, ze bulgur, pohánka. Inak strukoviny, zeleninové jedla, privarky, obcas mucne jedlo. Zelenina ovocie kupujeme vela, jogurty vyrábam. Sladkosti kupujeme len na vylety a ked ideme na navstevu. Cez víkend vacsinou pečiem, obcas aj zo spaldovej alebo celozrnnej.
Inak pozeram v komentoch ze vyhadzujes. Podla mna aj toto vela robi. U nas sa nic nevyhodi, mam to uz za tie roky v oku a viem vsetko vyuzit. A teda az na to, ze odjakživa varim podla akcii si celkom doprajeme. To maso aj hovädzie, ryba aj losos, no tie ryby som ako pisem obmedzila.
50€ nechat denne v obchode je strasne vela, to co kupujes prosim ta?
My sme tiez 3, na nakup sa chodi raz tyzdenne, velky nakup (potraviny aj drogeria).
Varim na viac dni, v restauraciach sa nestravujeme, fastfood neobjednavame, varim doma.
A medzi to nekupujem skoro nic, teraz v lete synovi zmrzlinu, prip. 1-2x tyzdenne nejaky 5-10€ nakup.
Spisuj si, co kupujete, odkladaj blocky a rataj. Niekde proste doslova vyhadzujete peniaze zbytocne. Najviac spravia prave tie najmensie polozky, ze "tu len toto", tu len keksik, tu len cipsy,... a najhorsie je chodit do obchodu kazdy den, tu a tam zlava, zbadas v regali nieco co "nutne" potebujes, tu drobnost, tam cokoladka a uz sa to zbiera,...
Tak neviem. Okolo 80e kazdy tyzden nakup v kauflande a dalsich 20-40 tyzdenne drobnosti v miestnych potravinách/pekarni a sme na urovni max do 500e
Mne pomohlo robit si tu tabulku v XLS a pisat si tam vydavky. Lebo tak vidim, kolko miniem denne/tyzdenne/mesacne na ake polozky. Jasne, ze niekedy su tam aj drahsie veci (praci prasok, kava, vyzivove doplnky a pod.), ale to nie je zas stale.
Na to, že sa stravujete v práci a dieťa v škôlke je to veľa.
my sme 3 dospelí a miniem okolo 500-600 eur na stravu. Ako kedy. A to máme aj intolerancie.
Ja kúpim naraz mäso a potom týždenne asi 80- 100 eur nákup.Najlepsie je spraviť si zásoby ryža,mäso, chlieb rožky to dávam do mrazáku, vianočku a potom len dokupujem ovocie či čo treba šunku...stravujeme sa 2 komplet doma varím denne, obden.Prasok a drogeria nekupujes často teraz som kúpila prášok za 18 eur a je to na 110 dávok.domace mám len vajíčka, zemiaky, letné ovocie, paradajku, papriku, ale to jem len ja..Jeme dosť veľa mäsa panenku, raz týždenne rybu, lepšiu ryžu, halloumi, tuniak.
Môj muž na chlapa zje malo on sa cez týždeň stravuje len večeru.Tiez si myslím, že minieme dosť, ale neviem čo mám okresať.A to varím aj lacné jedlá granadír, francúzske zemiaky, husté polievky.
Strava je nenormálne draha sladkosti nekupujem len na výlet, obmedzila som džúsy, sladké minerálky..ale teraz v lete sme dosť jedli vonku.
Všetko záleži koľko zjete a pod ..kamarátka povedala, že zjedia 4 balíčky šunky na raňajky, 2 balíčky syrov 4 osoby praženica z x vajec celý chleba.Uplne presne radšej nemám stravu vyratanu cca viem vždy na 3 dni čo budem varit.
@zuzuliennka1 ja som minule len tak prerátal koľko minieme na zmrzlinu
@zuzuliennka1 občas vonku pizza, či kúpalisko a bola som prekvapená a človek si povie veď to je len zmrzlina a drobnosti ..
Ja vôbec nepozerám koľko minieme na stravu a načo.. jesť treba a a aj si aspoň dačo dopriať, žijeme len raz.Dostaneme výplaty, zaplatíme inkaso a všetko potrebné, hneď aj určitú časť na sporenie a zo zbytku sa rieši stravu,tak aby nám vyšlo do ďalšej výplaty.Mame aj čipsy a atď ale aj ovocie, zeleninu,samozrejme mäso,syry.Vsetko je drahé, načo to mám spočítavať.Nic sa tým nezmení.Sme dvaja dospelí a dve deti
Je pre mna otazne co vsetko to kupujete. Ja chodim na velky nakup 1x do tyzdna (cca 150€ aj s masiarstvom), plus pocas tyzdna k pekarovi kde tyzdenne cca 40€ necham a raz do tyzdna nam chodi donaska cerstvej regionalnej zeleniny a obocia z farmy (40€). Plus detom obedy v skole co je mesacne 2x80€.
Cize takto sme zhruba ako vy na ca 1.000€ mesacne, ale sme doma 4 akurat ze vsetko co jeme ci maso ci zelenina je striktne BIO, pecivo len cerstve celozrnne od pekara a v potravinach ziadne lacne potraviny neberiem. Pride mi to u nas primerane pre 4 clennu zdravo sa stravujucu rodinu.
Takze na nakupy v lacom tescu pre 3 clennu rodinu mi to pride preukrutne vela…
Skús sa zamyslieť. Možno je v tých nákupoch nielen strava, ale i drogeria, oblečenie, potreby do domácnosti, nejaké naradie, darčeky (alkohol, káva, cukrovinky..), nákup na oslavu/pohostenie.
Pokial nie, tak možno niečo zbytocne vyhadzujete, nezjete ale skladujete. Tu sa da ušetriť - nevyhodím ale zamrazim, vezmem do prace a nepôjdem na obed, miniem zásoby, to, čo mame v komore, kúpim menej ovocia/zeleniny, ktoré sa rýchlo kazia, kúpim len veci, ktoré naozaj jeme a zjeme, nie špeciálne suroviny, ktoré použijem raz. Nemusíte v jedle vymýšľať, da sa variť i jednoducho a zdravo.
Inak ak miniete toľko na stravu, koľko zarábate? Koľko potom miniete mimo domu, na aktivity, hypotéku, cestovanie, dom, hračky, oblečenie, darčeky, oddych, telefon, lieky, …?
Nás je 5, deti sú žravé, takže to lieta len taký fukot. Spočítané to nemám, ale odhadom 1700-2000 € to bude. V lete určite, to je samá grilovačka, návštevy... Keby som musela, tak určite mám kde orezať výdaje. Beriem to ale tak, že jesť sa musí a telo nie je odpadkový kôš, takže sa snažím napríklad mäso nakupovať vždy čerstvé od menších dodávateľov a nie v supermarkete, kam cestovalo cez pol zemegule v bohvieakých podmienkach. Ovozel, vajíčka, mliečne podobne. Varím takmer každý deň.
@anjelicek26 ahoj ako to riešiš s pečivom a tovar ako je šunka prip plátkový syr, zelenina? Tiež by som chcela nabehnúť na styl raz za týždeň ..
Ja som asi divná no ja neratám,koľko minieme na stravu. Nemám ani predstavu,koľko necháme € za potraviny.
Sme 2 dosp +2 deti .
Varim bezlepkovo,potraviny na recept nemam
Varim bez latkozy, receot na potraviny neexistuje
Byvame 3 rok v chalupe,ale drvivu vacsinu este kupujeme(tento rok konecne mame zavarene uhorky,zemiaky sa urodili,ovocne stromy,kriky su mlade a nerodia)
Kurky nemame zatial...
Cca 500 eur
My minieme tak 600eur na mesiac (dvaja dospelí a dve deti rok a pol a trojročné) ale s tým že malí ma intoleranciu laktózy tak kupujeme bez laktózove výrobky prípadne rastlinné,ja jem zdravo čiže veľa zeleniny, mozzarella, cottage,a v tých 600 už sú aj bezlaktozove nutrilony pre malého.
Už tu je týchto tém viac. Ja som si kvôli takej jednej začala zapisovať nákupy ešte minulý rok a vyšlo mi tých 1500 -1800 mesačne, niekedy viac.
Mám dvoch synov, športovcov v puberte a muž fyzicky pracuje, nesedí niekde za PC v kancelárii, takže jeho výdaj energie je vyšší a potrebuje viac jesť.
Nemáme obedy v práci, škole, varím. Muž sa občas prestravuje vonku, ale väčšinou sa vie staviť na obed doma. Ja robím z domu, málokedy jem vonku. Syn ide pár krát do roka s kamošmi na obed. Nakupujem, čo potrebujem, neriešim ceny, snažím sa kupovať kvalitnejšie mäso. Ovocie a zelenina musí byť. Nezvyknem kupovať čipsy a sladené nápoje, len pre návštevy. Sladkosti kupujem tzv traťovky (športovci vedia), občas čokolády, zmrzlinu, muž to ľúbi. A kupujem víno, cca dve fľaše týždenne.
Ja ti ani nepíšem radšej koľko dávam na stravu lebo je to podstatne menej ako vy a to som ja a 5 detí, ale poviem taký postreh z okolia. Ono záleží veľmi od toho koľko a čoho zjete. Dajú sa variť lacné jedlá a drahé jedlá. Napríklad ja salámu, klobásy, párky a také veci nekupujem pretože deti to nemajú moc radi. Ak kúpim do mesiaca tri krát po 15 deka šunky ak by som kúpila častejšie už to nezjedia. Nekupujem žiadne jogurty, sem tam monte, alebo paulu a to tak že raz za dva mesiace každému po jednom keďže sme bezlaktozovy. Syrečky tiež nemôžu takže to tiež len sem tam. Mäso máme tri krát do týždňa, väčšinou si na berú ryžu a omáčku s hríbikmi a mäso musím dojednať ja čo tiež ho moc nemusím. U nás sú top pečené a varené pirohy, zemiakové placky, prívarky s vajíčkom, krémové polievky, zelenina,sem tam ryba. Na pečivo robím domáce pomazánky keďže v tých kupovanych je väčšinou laktóza. Takže je aj rozdiel koľko toho zjete ja z jedného kurčaťa mám obed na dva dni, niekomu je málo aj na obed. A nie hladný nie sme ak by si niekto myslel, deti sa najedia bez obmedzenia, len proste keď vidím koľko niekto zje na jeden obed akú porciu tak ja by som z toho asi žlčníkovy záchvat dostala 😁
@evkamotka neverím ze 4ludia minú za mesiac do 500e za lieky aj stravu a drogériu. Ja lieky nekupujem ale keď mi deti ochorejú je to aj 50e jedna návšteva lekárne. Ja keď idem na jeden smiešny nákup iba do potravin tak tam nechám 20e za pečivo syr, mlieko,trochu šunky a niečo drobné čo mi chýbalo do varenia. Nekupujem vody žiadne! mam sezónnu zeleninu a ovocie zo záhrady+ pozaváranè, domáce vajíčka, občas aj mäso a aj tak miniem bez liekov na bežný chod domácnosti okolo 800-900e a to sa snažím napr olej, múku , trvanlivé potraviny ,pracie prostriedky a celkovo drogériu kupovať podľa letákov. Nevyhadzujem nič , raz za týždeň, dva vypracem všetko pootvárané , šunku ,syr slaninu a urobím cez víkend slané slimáky nech sa to zje takže neplytvám naozaj ničím a teda neviem čo by sme jedli za tú polovicu.

@autor My sme štyria (2 dospely a deti 13r a 4r).Mesačne miniem na stravu 400 eur plus drogéria a občas sladkosti a čipsy to máme mesačne plus 50 eur.Takze spolu 450.Varim každý deň,nakupujem podľa letákov čo je v akcii a z toho vymýšľam jedla.Nemam svoje zásoby takže kupujem úplne všetko.Zjeme všetko,nič nevyhadzujem.Nemam rada plytvanie s jedlom.